Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Nae, omul lui Balaci și-al lui Fănuș Neagu

Auzind c-a murit Tilihoi, Sorin Cârțu a plâns în direct la televizor. Abia întors dintre străini, plânge și Ilie Balaci.

Permalink to Nae, omul lui Balaci și-al lui Fănuș Neagu
duminică, 25 martie 2018, 1:10

La Craiova îl jelesc ceilalți doi Nae din linia de fund, Negrilă și Ungureanu, de care în ultimii ani Tilihoi a fost nedespărțit. Undeva în cer, probabil că lăcrimează și Fănuș Neagu, brăilean de-al său, cu care Nae era prieten măcar prin comuniunea locului de baștină.

După ce i-a ținut pe piept, prin cupele europene, pe Dieter Hoennes, Altobelli, Graziani, Lacombe sau alți nouari celebri, după ce a spus că într-o epocă în care jucau Dumitrache, Dudu Georgescu sau Mircea Sandu, pentru el cel mai periculos adversar direct a fost Radu II (”știa tot , am avut viață grea cu el, mă-nțelegi?!”), după ce a antrenat cu destul succes în anii nouăzeci o echipă, Jiul IEELIF, pe care și-a făcut-o aproape singur și cu care a promovat din județ până în Divizia B, unde a stat vreo cinci ani, Nae Tilihoi a fost cronicar.

Vreme de șase ani, din 2005 până în 2011, în fiecare luni, Nae punea pe masa lui Ion Jianu, șeful ”Sportului” de la Gazeta de Sud, câte un articol. Nu erau cei mai buni ani ai fotbalului oltean, un sezon Știința a fost chiar în liga a doua, iar textele lui Tilihoi despicau dur evenimentele. Criticau ce era de criticat, lăudau ce trebuia lăudat, încurajau tinerii care promiteau, certau conducătorii care nu făceau ce trebuie, puneau la punct suporterii care n-aveau destulă răbdare.

În 2011, Nae și-a strâns textele în volum. A apărut la Editura de Sud din Craiova ”Cronicar în vremuri tulburi”, o carte de aproape 300 de pagini, dedicată memoriei fiicei sale, Alina, dispărută în 2007 la doar treizeci de ani. Graficianul coperții a fost extrem de inspirat, compunând un Tilihoi din două jumătăți. Cea din dreapta, jucătorul tânăr, în echipament alb-albastru, cea din stânga, cronicarul matur, în cămașă cu carouri (tot alb-albastre, firește!) și pantaloni la dungă.

În postfață, Ilie Balaci scrie: ”Când Nae m-a sunat să-mi zică <<Iliuță, te rog, tată, bagă și tu două-trei vorbe despre mine!>>, i-am replicat<<Păi ce, mă, eu sunt Fănuș Neagu?!>>…. Apoi am început să-mi aduc aminte că sunt prieten cu <<Limbă>> Tilihoi de aproape patru decenii! <<Limbă>>, cel care ne făcea capul calendar! Nu tăcea niciodată, uneori acoperea în vestiar chiar și antrenorul!

Iar în prefață Fănuș Neagu a spus ”Dăruit să ajungă cronicar în aceste vremuri tulburi, Tilihoi își găsește echilibrul sub aripa cuvintelor, aducând în stepa colii de scris mărturii în favoarea onestității, izbind în cei care iubesc minciuna, considerând-o adevărul mileniului trei”

Când pe cartea cuiva scriu astfel Ilie Balaci și Fănuș Neagu, înseamnă că acel cineva a fost mai mult decât un fotbalist. A fost un om cu totul deosebit!

Du-te în pace, Nae Tilihoi! Urmele trecerii tale pe pământ vor exista mereu!

Comentarii (29)Adaugă comentariu

BYBY (10 comentarii)  •  25 martie 2018, 13:33

Buna ziua, Sa va spun ,,poezia" mea preferata , a lui Domozina si a zeci de mii de olteni:Lung,Negrila , TILIHOI , Stefanescu , Ungureanu , Ticleanu Balaci , Beldeanu, (Donose) , Crisan , Camataru , Cartu. Am cautat un titlu pentru poezie si am gasit cateva preluate:,,De la Oblemanco...." , ,,Campioana iubirii albalbastre" ,,Stiinta"..... Sanatate celor ramasi!

purcaru cosmin (1 comentarii)  •  25 martie 2018, 13:38

imens ca fotbalist si ca om...suflet de aur,fotbalist de otel,peste toate caracter,caracter,caracter...R I.P.

Observator (79 comentarii)  •  25 martie 2018, 13:57

Cred ca Nicolae Tilihoi, Dumnezeu sa-l ierte, a fost unul dintre cei doi mari fotbalisti (celalalt a fost Stefan Filotti) pe care i-a dat Braila; cam putin pentru o urbe care a dat multe personalitati ale culturii (inclusiv universale) si care merita un prezent si un viitor pe masura trecutului (in Braila a functionat si o Bursa de cereale de importanta europeana)! Un var de-al meu l-a cunoscut, eu n-am avut onoarea; a devenit ... oltean si a activat intr-o echipa exceptionala, care merita sa castige Cupa UEFA! O.

Popescu (1 comentarii)  •  25 martie 2018, 14:11

Tot la voi in ziar ati scris mai acum cateva luni despre Hoeneb. Tu esti, la randul tau, ignorant, cu Hoennes. Cultura sportiva lasa de dorit la voi.

Doru (3 comentarii)  •  25 martie 2018, 14:13

Salut.Mersi.

B-A-C-H (15 comentarii)  •  25 martie 2018, 14:29

@BYBY, mai era și Geolgău. Au fost toți niște uriași, contribuția lor în evoluția fotbalului românesc este inestimabilă. Și, într-adevăr, Tilihoi a fost o stâncă cu un suflet de aur. Am prieteni care au fost antrenați de el când erau copii, era un atât de cald și iubitor... Nu va fi uitat niciodată.

potcoava gheorghe (1 comentarii)  •  25 martie 2018, 14:33

Si acum am in minte si parca aud vocea cumva intrigata(cine mai e si asta?)cumva disperat-nervoasa, cumva admirativa, toate intruna rostite repetat in meciul Universitatea Craiova-Gironden Bordeaux ,,Tilihua |Tilihua Tilihua" Odihnestete in pace,multumesc maestre. Voi ne-ati aratat ca se poate, voi ne-ati invatat cum,imi pare rau ptr generatiile actuale ca nu au TRAIT ce traiam noi atunci . Uitindu-ne astazi la ce se intimpla aprope te intrebi daca este aievea ce ai trait?Dinamo jucind semifinala de cupa campionilor europeni,craiova jucind de la egal la egal cu capul sus si privirea inainte cu echipe mari ale europei si ce joc iar ceva mai tirziu dar nu foarte,victoria Stelei. Acum iti vine sa exclami intrebindu-te,,Unde sunt zapezile de alta data" odihnestete in pace!Multumesc!

prazilian (29 comentarii)  •  25 martie 2018, 14:39

Mare fotbalist !Oltenia, te plange !

Doru (1 comentarii)  •  25 martie 2018, 15:19

@byby "Lung,Negrila , TILIHOI , Stefanescu , Ungureanu , Ticleanu Balaci , Beldeanu, (Donose) , Crisan , Camataru , Cartu". MARE echipa, MARI jucatori. Dumnezeeu sa-l odihneasca in pace pe Nicolae TILIHOI si pe ceilalti jucatori care nu mai sunt printre noi.

Dan (43 comentarii)  •  25 martie 2018, 15:55

Marcheaza ti adversarii in ceruri Nae, multumim pt toate bucuriile facute. Dzeu sa te primeasca!

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  25 martie 2018, 16:47

...s a dus sa l intalneasca pe Costica ..Stefanescu ...

Lucian (2 comentarii)  •  25 martie 2018, 17:07

Eram clasa a 2-a, la Brăila. Craiova Maxima tocmai se calificase în semifinalele Cupei UEFA. A doua zi, la școală, domnul nostru învățător Dobrescu ni s-a lăudat: „Știți că la Craiova joacă unul de-al nostru, din Brăila, care mi-a fost elev?” Nu știa nimeni. Eram mici. „E Tilihoi Nicolae. Să țineți minte. E fundaș de națională.” Era foarte mândru de fostul lui elev. Odihnească-se în pace bravul fundaș al acelei echipe minunate.

Valentin (3 comentarii)  •  25 martie 2018, 17:53

Pacat ca pierdem pe banda rulanta sportivi de exceptie la varste timpurii ! Nicolae Tilihoi a fost un fundas de fier care alcatuia un cuplu de fundasi centrali de vis, alaturi de Costica Stefanescu capitanul marii echipe a Universitatii Craiova, de care totii ne amintim cu drag si respect, fie ca suntem suporteri ai Craiovei, fie ai Stelei, ai lui Dinamo etc. Am urmarit azi un interviu cu minunea blonda a Craiovei si implicit a Romaniei, Ilie Balaci si am ramas placut impresionat de tot ce spunea marele fotbalist despre marea echipa a Craiovei, despre Titi Teasca, Oblemenco si nea Tica Otet si nu in ultimul rand despre activitatea lui! Am inteles ca Balaci l-a ajutat foarte mult pe Tilihoi si vreau sa-i multumesc pt. calitatile sale umane. Dumnezeu sa-l aibe in paza acolo sus si pe Nicolae Tilihoi , ca si pe ceilalti mari fotbalisti si conducatori ai acelei echipe minunate care ne-a facut sa fim mandri ca suntem craioveni si romani in acelasi timp !

Valentin (3 comentarii)  •  25 martie 2018, 17:55

Pacat ca pierdem pe banda rulanta sportivi de exceptie la varste timpurii ! Nicolae Tilihoi a fost un fundas de fier care alcatuia un cuplu de fundasi centrali de vis, alaturi de Costica Stefanescu capitanul marii echipe a Universitatii Craiova, de care toti ne amintim cu drag si respect, fie ca suntem suporteri ai Craiovei, fie ai Stelei, ai lui Dinamo etc. Am urmarit azi un interviu cu minunea blonda a Craiovei si implicit a Romaniei, Ilie Balaci si am ramas placut impresionat de tot ce spunea marele fotbalist despre marea echipa a Craiovei, despre Titi Teasca, Oblemenco si nea Tica Otet si nu in ultimul rand despre activitatea lui! Am inteles ca Balaci l-a ajutat foarte mult pe Tilihoi si vreau sa-i multumesc pt. calitatile sale umane. Dumnezeu sa-l aibe in paza acolo sus si pe Nicolae Tilihoi , ca si pe ceilalti mari fotbalisti si conducatori ai acelei echipe minunate care ne-a facut sa fim mandri ca suntem craioveni si romani in acelasi timp !

dragosblue (4 comentarii)  •  25 martie 2018, 17:55

Odihneste-te-n pace, Nae. Nu voi uita niciodata bucuriile imense pe care ni le-ati adus, caracterul si atasamentul fata de Stiinta. Condoleante familiei.

Alin Sorin (1 comentarii)  •  25 martie 2018, 18:21

Odihneste-te in pace! Ne-ai incantat tinerețea cu CAMPIOANA UNEI MAI IUBIRI! Mult respect pt tot ce ai făcut în sport. Un respect imens pt Dl GINO IORGULESCU,cel care prin bunăvoința sa i-a prelungit viața, fără să facă public acest lucru. Odihneste-te in pace alături de celelalte glorii ale României!!!

Liviu (2 comentarii)  •  25 martie 2018, 19:42

RIP...Nae.. veșnică pomenire!

Maximum (2 comentarii)  •  25 martie 2018, 19:51

Mult respect pentru un mare,mare fotbalist!R.i.p Nae,te saluta și te plânge Banatul.

Io (3 comentarii)  •  25 martie 2018, 19:59

Domnule Buzarin Am crescut la Braila, in Chercea, jucam fotbal pe terenul de pamant de la Scoala generala nr. 13. Parintii lui Nea Nicu Tilihoi stateau aproape. Eu am jucat miuta cu Nea Nicu. De cate ori venea acasa, duminica dimineata facea o miuta cu noi, copii saraci ai unui cartier cu o reputatie indoielnica. Noi eram fericiti si el se cobora la varsta noastra. Intotdeauna ne lasa cate o minge. Prima oara cand am jucat cu o minge cu hexagoane a fost mingea de la Nea Nicu Tilihoi. Cand venea impreuna cu Lica Movila era cea mai mare bucurie pentru intreg cartierul. Erau atat de buni, si simpli, si modesti. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Istrate (1 comentarii)  •  25 martie 2018, 20:27

Ne-ați incantat tinerețea. Atunci exista sportul de masa: cu terenuri in curtea scolii, multe parcuri, locuri de joaca intre blocuri, etc. D-zeu să-l odihneasca. Condoleanțe familiei, respect deosebit pt dl Gino Iorgulescu.

CDPaul (1 comentarii)  •  25 martie 2018, 20:51

Raiul are de azi un cuplu de fundași centrali cum numai bunul Dumnezeu putea imagina : Tilihoi-Ștefănescu ! R.I.P.

spinoza (8 comentarii)  •  25 martie 2018, 21:08

L-a macinat dorul de copila! Mare om si mare fotbalist. Dormi in pace suflet bun.

Mihai (1 comentarii)  •  25 martie 2018, 22:56

Toată copilăria mea a însemnat Craiova Maxima, deși sunt bucureștean... Ce altă echipă era recitată ca pe apă de copiii anilor '80? Mare jucător, mare suflet. Poarta Raiului e, de astăzi, de două ori mai bine păzită...

George D. (1 comentarii)  •  25 martie 2018, 23:11

Dumnezeu sa te odihneasca in pace nea Nicule. Un om cu un suflet si un caracter deosebit ne-a parasit prea devreme. Multumesc pt. clipele de neuitat oferite ca jucator al Universitatii si ca antrenor la Jiul I.E.E***I.F. Un ultim omagiu din partea unui fost elev. Sincere condoleante familiei!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Che Guevara (96 comentarii)  •  26 martie 2018, 0:37

Nae Tilihoi a fost un mare sufletist si un om extraordinar de popular. Dupa fiecare meci ramanea la cate o discutie cu suporterii de pe Central. Atunci cand echipa mai pierdea si toti oficialii si fotbalistii fugeau, Nae Tilihoi ramanea cu noi si ne imbarbata. Ne dadea sperante de mai bine si faceam impreuna planuri pentru redresarea Stiintei. De multe ori s-a adeverit ceea ce ne spunea. Cand ideile sale nu s-au mai potrivit cu ceea ce era la Craiova a inceput si picajul echipei. Au venit persoane care nu aveau treaba cu spiritul oltenesc si au distrus din temelii un simbol. Avand langa noi specialisti precum Tilihoi, Beldeanu, Negrila, Irimescu sau Cartu ne-am pomenit la echipa cu Netoiu, Florin Marin, Dinel Staicu si Mircea Rednic. Atunci s-a ales praful de Stiinta. Odihneste-te in pace Nicolae Tilihoi!

Cilly (13 comentarii)  •  26 martie 2018, 8:37

Dumnezeu sa-l odihneasca ! Ii mulțumim pentru tot ce a facut ca jucator cat si dupa pentru Universitatea Craiova , un adevărat leu alb-albastru , condoleante familiei .

Dadi (3 comentarii)  •  26 martie 2018, 23:03

CRAIOVA MAXIMA, ce echipa, public si atmosfera pe stadion si-n afara, ce sportivi... Bravo coane Aline, frumoasa evocare. Înainte, sub stindardul alb albastru!

Comentează