Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Cînd cifrele se răţoiesc spre poveşti

Sună tîmpit, dar trebuie repetat: nu pot fi cinci Duckadam şi şapte Balaci! În schimb, oameni de afaceri şi manageri avem cîţi vrem şi cîţi nu vrem.

În ziua retragerii, viaţa fotbalistului se comprimă într-un inventar aspru. O orchestră de […]

duminică, 6 octombrie 2013, 9:46

Sună tîmpit, dar trebuie repetat: nu pot fi cinci Duckadam şi şapte Balaci! În schimb, oameni de afaceri şi manageri avem cîţi vrem şi cîţi nu vrem.

În ziua retragerii, viaţa fotbalistului se comprimă într-un inventar aspru. O orchestră de oase zguduite, stadioane şi oraşe prin care şi-a întors tinereţea pe faţă şi pe dos, cantonamentele copilăriei, muşchi contorsionaţi, vîjîitul balonului plecînd din corner ca un tren neîndurător de obişnuit. Cîteva femei, cîteva maşini, poate, perechi de ghete şi de prieteni. Gata!

În ziua retragerii, fotbalistul intră fie în statistică, fie în legendă. Tot ce-a făcut pînă atunci, cu mintea şi trupul date de părinţi şi folosite aşa cum a ştiut el mai bine, îl „clasează”: cifră sau poveste?

Managerii, preşedinţii de cluburi, directorii sportivi, finanţatorii, iar dintre aceştia cei care nu provin din fotbalişti, n-au avut niciodată şansa de-a lucra să devină poveste. N-a fost să fie, nu e o dramă. Pot să rămînă în conştiinţa microbiştilor drept repere, dar nu poveşti. În schimb, calea spre a deveni biete cifre le rămîne larg deschisă. Asta ne rămîne fiecăruia, indiferent cum ne cîştigăm banii.

Poveştile sînt Dinu, Stoica, Oblemenco. Funcţionarii din fotbal devin cifre atunci cînd se împotrivesc lor. Opţiunea de-a lupta cu poveştile te reduce la număr în fluviul năbădăios al istoriei notate prin peluze. Dintotdeauna.

Poveştile nu se nasc, ci se fac: nu ţîşnesc asemenea cifrelor pe ecranul unui calculator de contabil pîrlit. Se şlefuiesc la confluenţa exploziilor individuale, subiective, din tribună, cu performanţa constantă, dar musai scîntîietoare!, a personajului din teren.

Cifrele se pot anula, poveştile locuiesc împreună. Pentru primele nu e niciodată loc suficient, pentru celelalte tocmai trăirea alături, într-un panteon de patimi particulare, e o formă de frumuseţe incandescentă. O cifră îşi face loc înlăturînd o altă cifră, respiră cu voluptatea tastei „delete” şi foloseşte umilinţa ca pe o certitudine matematică în gesturile ei limitate. O poveste? Păi, n-aveţi senzaţia că l-aţi văzut pe Baratky şutînd şi că puteţi desena la orice oră driblingul lui Dobrin, după toate poveştile părinţilor şi bunicilor?

Ne învăţăm copiii să numere, dar de spus le spunem poveşti. Invers de-ar fi, lumea n-ar mai avea rost.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Dinu (1 comentarii)  •  8 octombrie 2013, 13:12

Laurentiu Reghecampf a declarat marti ca nu mai doreste sa apara in ziarele de sport si cere ca acestea sa nu ii mai pronunte numele, la fel cum se procedeaza si in cazul sotiei sale, Anamaria Prodan.

„As ruga foarte respectuos presa scrisa sa nu mai imi scrie numele si sa nu mai apar in ziarele lor, pentru ca oricum nu are rost. Apar doar cand este un scandal sau cand au de criticat ceva”, a declarat Reghecampf pentru Dolcesport.

Declaratiile vin in contextul in care mai multe publicatii au scris despre un gest violent al antrenorului Stelei, dupa meciul de la Vaslui, un incident care nu a avut loc, precum si in contextul in care sotia sa – Ana Maria Prodan – a fost anuntata ca persoana „interzisa” in presa scrisa de sport din Romania, un gest care a fost numit cu mandrie de publicatii drept unul „fara precedent”.

Reghecampf a declarat ca nu vorbeste despre arbitraj si ca la Vaslui a fost provocat dupa meci, cand ziaristii locali au strigat catre el „Lasati-i sa se pregateasca pentru Liga Campionilor”. In urma acestei replici au aparut povesti neconfirmate conform carora Reghe ar fi dat un cap in gura sau ar fi apucat de gat un jurnalist moldovean, lucruri ramase doar la stadiul de vorbe, dar descrise pe larg in unele locuri.

De aceea, Reghecampf vrea sa fie si el „interzis” de publicatiile care nu se ocupa de sport.

Radu Paraschivescu (2 comentarii)  •  8 octombrie 2013, 17:26

Inca o data, bravo, Gabriel! R.P.

seba (66 comentarii)  •  8 octombrie 2013, 19:15

nu prea am avut timp sa citesc presa sportiva zilele astea, poza lui gicu dobrin m-a atras 🙂 frumos scris, ca de obicei.

seba (66 comentarii)  •  8 octombrie 2013, 19:17

si pe fotbalistul gicu dobrin il stiu din povesti, desigur

Horia (4 comentarii)  •  8 octombrie 2013, 20:15

Felicitari, Gabi, inca un articol care iti misca sufletul. Desi departe de mine gandul de a face comparatii, imi amintesti prin linia ta discursiva de stilul de redactare al lui Tolo, pe vremea cand era mai putin preocupat de DNA, PSD si alte subiecte de genul. Aplaudele mele inca o data si am toata increderea ca S.C. va invata multe lucruri utile de la tine. Toate bune!

Adi (1 comentarii)  •  9 octombrie 2013, 0:01

Asta da editorial ! De as vedea numai asa ceva prin ziare pe cuvant ca le-as si cumpara !

Pelendava (9 comentarii)  •  9 octombrie 2013, 7:49

Pana una-alta presa i-a creionat pe unii pana i-a innobilat, vezi rege si briliant. Judecand la rece generatiile post-decembriste au dat si au aratat la vremea lor mult mai mult decat regii, briliantii si tentativele de antrenori „acceptati” in pseudo-campionatul romanesc, campionat manelizat si cocalarizat in inertia vremurilor.

Comentează