Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Anghelache: un om, un unchi, o umbră a magului

Sîntem încă vii, iar asta ne dă dreptul să rîdem și să plîngem.

După 1-2 cu Pandurii, domnul Anghelache a închis în cîteva cuvinte esențele: „Țucudean s-a bătut ca un vîrf de atac care a fost singur”. Să uităm cacofonia, […]

duminică, 15 septembrie 2013, 8:26

Sîntem încă vii, iar asta ne dă dreptul să rîdem și să plîngem.

După 1-2 cu Pandurii, domnul Anghelache a închis în cîteva cuvinte esențele: „Țucudean s-a bătut ca un vîrf de atac care a fost singur”. Să uităm cacofonia, să coborîm asemenea unui scafandru răbdător spre profunzimile care ascund perlele veritabile.

Pe 6 septembrie, site-ul clubului a publicat „un mesaj emoționant” din partea președintelui executiv. Acesta a trecut neobservat, spre rușinea compatrioților. Înaintea amicalului cu Șahtior, domnul Anghelache a prefațat „o partidă prietenească şi nu numai amicală”, al cărei scop „este, în primul rînd, unul sportiv, de pregătire”. Dinamo „se prezintă la acest colocviu cu un lot întinerit”. Urmează, în sute de cuvinte, „un laudatio”. Cine e Mircea Lucescu?

Întîi de toate, artistul. „Meșterul din mîna căruia a ieșit o adevărată bijuterie”, cel care „a sădit şi a lăsat flori, bucurie şi dezamăgire cînd a spus la revedere”. Apoi, „magul, iubit și adulat”, omul „cu tact și migală”, „cu multă răbdare și pricepere”, „cu pricepere, pasiune și tact”. Lucescu „a adus în dreptunghiul verde jucători care au ajuns la înalta glorie sportivă”, iar azi e unul din „sfătuitorii fotbalului mondial”, a cărui valoare „este dată de comportamentul său mai mult decît natural şi pămîntean”.

Finalul? „Noi toţi trăim o seară magică prin aceea că avem copilul şi magul de acum printre noi. Nimic nu este senzaţional în afară de statura imensă a celui care nu trebuie să coboare pentru că se află printre noi. Fie ca aceasta să constituie imboldul nostru de a nu pregeta în a încerca să îl copiem în încercarea de a construi un nou Dinamo!”.

Domnule Anghelache, nimeni nu se îndoiește de iubirea dumneavoastră pentru Lucescu. Sînt sigur că nici dumnealui. Dar nepotul Negoiță v-a adus să faceți o echipă. Nu-i ușor, nici asta, nici să vă rupeți de trecut. Folosiți-vă însă energiile, îmi permit să vă sfătuiesc, pentru a bucura suporterii prin joc și rezultate. Dinamo are toate șansele să rămînă la umbra „magilor”, după chipul și asemănarea dumneavoastră.

Și bănuiesc acea căldură fericită care vă cuprinde atunci cînd îi strîngeți, în realitate sau în vis, pe Fai, Zougoula și Ndaw la o consfătuire. Cînd explicați acestor „studenți din statele prietene africane”, transformați peste ani în jucători, ideile progresiste și disciplina muncii. Iar mesajul lui Zougoula, „am venit la Dinamo să descopăr Europa”, v-a confirmat, probabil, nostalgia dulce a ședințelor. Poate sînt prea tînăr, dar sînt încă viu: construiți Dinamo, altfel veți obosi în „a nu pregeta în a încerca să îl copiem în încercarea noastră de a construi un nou Dinamo”.

Comentarii (53)Adaugă comentariu

flo (48 comentarii)  •  18 septembrie 2013, 8:38

Suporter Pandurii : Chiar nu mai aveti pic de rusine? Uitati ca sunteti o echipa departamentala, care sifonati banul public? uitati ca ati retrogrdat SPORTIV in doua randuri si ati ramas prin fraunda in prima liga, precum steaua in ’48?

de 43 de ani dinamovist (3 comentarii)  •  18 septembrie 2013, 11:00

Sunt suporterul lui Dibnamo din 1970 , an acel an in Mexic Dinamo avea fotbalisti extraordinari -Dinu , Dumitrache , Lucescu , Nunweiler , Deleanu si multi altii. Dinamo , cu toate aranjamentele de care era banuita era o pepiniera a fotbalului romanesc si nu numai a fotbalului . Era o placere sa-i vezi jucand pe cei de mai sus si echipele cera se deplasau la Bucuresti sau o primeau pe Dinamo erau de multe ori dinainte invinse , Dinamoa avea intr-adevar mari fotbalisti si o atitudine de invingatori. Din pacate , de cativa ani Dinamo a devenit o echipa de pluton , o echipa care nu mai sperie pe nimeni , de aceassta situatie numele lui Borcea sau Badea nu sunt straine . Un singur lucru este adevarat – fara BANI si fara PROGRAME nu se poate face nimic iar bani de la Negoita si programe de la un Anghelache nu prea putem sa vedem . Salvarea si cresterea lui Dinamo puteau veni de la Tiriac sau Nicolae – doi dinamovisti dar mai ales doi oameni care stiu sa investeasca , ascultati-le discursul economic si de afaceri si veti vedea ca stiu ce spun !

Manasse (12 comentarii)  •  18 septembrie 2013, 12:28

#4 Aristotel: „Mutu era atunci jucator la Fiorentina parca, si va dati seama, ca daca inscria, Italia era eliminata de Romania, fapt unic in istoria meciurilor directe, iar el, jucand in Italia la acea vreme, il ” terminau ” mafiotii ! Asa ca, i-a facut smekereste cu ochiul portarului, indicand coltul la care va bate !”

Nu fi bou, şutul a fost pe centru, cum i-a făcut semn portarului, cu nasul, cu glanda pineală, cu trompa de jos?!?

vezi aici http://www.youtube.com/watch?v=tyfGGemOMoM

Comentează