Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Hîldan şi Dumitrache, Bamenda şi Guediawaye

Despre cum ai vrea să iubeşti şi n-ai pe cine, despre cît înseamnă simbolurile de Bucureşti cînd vii de pe drumul Dakarului.

Pentru Collins Fai, Dinamo e scăparea din Bamenda natală, un oraş de 800.000 de locuitori, sediul opozanţilor faţă […]

duminică, 18 august 2013, 8:49

Despre cum ai vrea să iubeşti şi n-ai pe cine, despre cît înseamnă simbolurile de Bucureşti cînd vii de pe drumul Dakarului.

Pentru Collins Fai, Dinamo e scăparea din Bamenda natală, un oraş de 800.000 de locuitori, sediul opozanţilor faţă de regimul aflat la guvernare în Camerun. Urbe militarizată, frumoasă şi săracă. Boubacar vine din Guediawaye, localitate ceva mai mică din Senegal: a jucat la Drancy, în suburbiile Parisului, unde fusese cîndva un lagăr nazist. Dinamo i-a deschis poarta spre fotbalul real. Conaţionalul său, Pape N’Daw, provine de la „Association Sportive et Culturelle Niarry-Tally Grand-Dakar Biscuiterie”. Elton face parte din sutele de eltoni născuţi la Cuiaba şi din miile care ştiu cu mingea cît să plece peste Ocean.

La Dinamo de acum găseşti cea mai exotică şi provocatoare alăturare de personaje. Fotbalistic, cea mai acută criză de identităţi din Liga 1 la nivelul stranierilor.

Autohtonii? Dănciulescu, un veteran remarcabil ajuns rezervă, şi Balint, un băiat din galerie devenit titular. Curtean, un talent fără realizări la 26 de ani, şi Grecu, jucător cu o selecţie la „naţională”, dar cu Pandurii, U Cluj şi Petrolul în CV la 25 de ani. Adăugaţi-i pe Matei, bosniacul Hasanovici, din Tuzla, Thomas, care e francez în acte şi s-a rodat la Kaiserslautern B, prin Scoţia, Grecia şi Mehedinţi. Plus puştii de talent, Filip şi Rotariu.

Ce se dorea, probabil, un „melting pot” se transformă într-o shaorma „cu de toate”, plină de condimente pestriţe şi doar cu aromă de carne. „A tunat şi i-a adunat”, spune românul. Reţeta se încheie cu Mulţescu, un antrenor cunoscut pentru relaţiile sale conflictuale. El ar trebui să lege mîncarea asta şi să potolească foamea unor suporteri contrariaţi.

Nici unul din fotbaliştii străini de la Dinamo nu îşi respectă şansa, aproape nici unul din cei băştinaşi nu valorifică momentul. Cînd prinzi o perioadă de criză la o echipă de tradiţie, eşti contemporan cu marele tren al destinului tău de fotbalist: poţi face lucruri care să capete o vizibilitate cu efecte concrete. Poţi deveni erou cînd munceşti pentru un nume mare aflat în degringoladă.

Astfel, îmi pare rău de gestul peluzei dinamoviste de la derby-ul cu Steaua. Coregrafia superbă a galeriei „cîinilor” a fost o scrisoare de dragoste trimisă cu ultimii bani către nişte băieţi care nu au avut niciodată o adresă în fotbal.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

nea alecu (24 comentarii)  •  18 august 2013, 10:16

De ce?

alex (5 comentarii)  •  18 august 2013, 11:24

problema la acesti jucatori este ca nu s-au acomodat la Dinamo. Sunt sigur ca la iarna se va trage linie si cine nu poate va pleca. Din pacate vom ramane cu Rus.

Dragos C. (17 comentarii)  •  18 august 2013, 11:44

Cred ca Elton si Thicot au valoare de Dinamo. Collins Fai este bezmetic dar dispus la efort. In rest, strainii n-au nici o treaba. Cu cei trei insa se poate lucra. Dintre tineri, Rotariu, Balint, Filip si Matei sunt valori ale fotbalului romanesc care se vor regasi, cu certitudine, peste cativa ani, in Nationala Romaniei. Dintr-o data sunt deja 7 oameni. Daca il adaugam si pe Balgradea, un portar bun, nu sensational dar OK, avem 8 titular buni. mai trebuiesc 3: un varf valoros (sa vedem cum va rata Tucudean dupa episodul Standard), un fundas stanga (Grecu inca nu a debutat) si un mijlocas ofensiv. Si mai trebuie ceva: RABDARE !!! Toti fac bascalie uitand ca pana sa o faca sa joace pe Dinamo, si Lucescu a luat bataie dela 17 Nentori! Jucatorii nu se nasc peste noapte si echipele nu se fac in 10 etape!

Fantoma lu’ Chirila (5 comentarii)  •  18 august 2013, 11:47

Individul acesta vrea sa para mai destept decat este, crede el, prin ceea ce scrie; vezi Doamne, analize, subtilitati, menite a stoarce „lacrimi” si a spune ca „asta e tare” (vezi materialul cu mamele de rapidisti).
Jalnic si patetic!

bigbelly (23 comentarii)  •  18 august 2013, 13:12

Poate pentru ca, exceptandu-l pe Rotariu cel mic, pentru toti ceilalti, inclusiv Multescu, Anghelache si mai ales Negoita, Dinamo e o palarie care le cade pe ochi.

lord belial (32 comentarii)  •  18 august 2013, 14:50

collins fai joaca bine, ziaristo

flo (48 comentarii)  •  18 august 2013, 15:11

La 23 de ani, numitul Bourceanu juca prin liga a 2-a, fara mari perspective si cu o tentativa de a se lasa de fotbal si a lucra in constructii.
La 23 de ani, numitul Latovlevici era rezerva La Poli Aek Rocar Fulgerul Bkp Bragadiru si trimis pe la Bistrita (nici acolo nefiind titular constant).
Asa ca nu vad unde ar fi problema la jucatori de 18-21 de ani?

groparu (6 comentarii)  •  18 august 2013, 16:41

Cind Negoita suprima Dinamo II de unde sa mai apara un nou Dumitrache sau Hildan ca sa ne referim doar la titlu? Cind la Dinamo vin jucatori no name, sau liberi de contract sau care sa coste cit mai putine parale , deci fara cine stie ce valoare, cum sa mai faci performanta? Plus ca echipa este neomogena si ii lipseste un coordonator de joc (Munteanu chiar daca revine nu va mai da randament, Curtean e mult prea lent iar Matei necopt). Plus ca inca nu s-a cristalizat o idee de joc stabile. Ori joci pe atac si atunci cauti mijlocasi puternici capabili sa recupereze si sa impinga atacul ori te bazezi pe aparare si atunci ai nevoie de niste stinci in zona careului si niste vitezisti pentru contraatac (l-au dat pe Stratila, singurul jucator de la Dinamo capabil sa treaca de 1-2 adversary si sa creeze panica in careul advers in conditiile in care in fotbalul de azi viteza a devenit primul atu). Insa la Dinamo momentan nu se joaca nimic, nu se cristalizeaza formula de joc care se schimba de la o etapa la alta si nici nu se vede ca jucatorii si-ar fi insusit ceva lectii de la Multescu. In conditiile date nu e de mirare daca Dinamo nu se va zbate in coada clasamentului. Echipa are nevoie de un mijlocas de creatie care sa puna ordine in jocul echipei. Sau macar sa joace doar tinerii . Sper sa nu le treaca prin cap sa-l bage pe Danciulescu in rol de coordonator. Asta ar mai lipsi!

Rumpelstinskin (23 comentarii)  •  18 august 2013, 17:30

Totuși, să fim cinstiți, Negoiță a salvat pe Dinamo de la o soartă asemănătoare cu a Rapidului. A și recunoscut că nu are bani pentru ”minuni” așa că cine se miră de actuala situație de la Dinamo ori n-a fost atent, ori stă rău cu puterea de înțelegere. Chestia hazlie vine din faptul că galeria dinamovistă se află într-una din situațiile ipotetice de mai sus 😉 și din faptul că tov. comandant lake își imaginează că vor face performanță doar prin îndemnuri heirupiste …

Oi (2 comentarii)  •  18 august 2013, 20:24

un articol de cacat, fara niciun rost,decat acela de a mai da in dinamo, de parca nu ne-am invatat cu asa ceva; nu stiu cum va angajeaza, ”’ziaristi” mai prosti ca la romani n-am mai vazut.

gilos (50 comentarii)  •  19 august 2013, 9:45

Daca au rabdare cu actualul lot si cu Multescu, peste doi-trei ani Dinamo va insemna ceva in fotbalul nostru.
Echipele nu se fac batand din palme, mai ales cand bugetul este atat de subtire si ai in lot jucatori de 2000 de euro sau liberi de contract…

De acord ca adunatura asta de fotbalisti de la Dinamo n-are nicio treaba cu Dumitrache si Haldan.
Chipul lui Haldan pe tricouri mi se pare o mare prostie !

Maria Atontolan (14 comentarii)  •  19 august 2013, 10:23

iata pentru ce da bani statul, primaria, guvernul,
(vorba lui Răzvan Boanchiș, cînd plătește ”șobolănimea din ministere” contractele cu statul ale lui Negoiță, „vorba adevar” preluata si de Domnul Tolontan)

pentru aducerea de africani!, la fel ca Petrolul, fara nici un roman, nu bate „acasa” nici Ceahlaul. Are Piti de unde alege, au grije primariile si potaile ultras ale lui Pota. New Dinamo ar fi acasa undeva in Africa. Acolo ar cistiga si citeva meciuri.

John. Peris (2 comentarii)  •  19 august 2013, 12:01

Mult prea aspra aceasta analiza ,rautacioasa de multe ori,sentimentul meu este ca nu mai avem nici macar ziaristi de valoare , oameni care sa inteleaga fenomenul in complexitatea lui, nu e usor sa construiesti o echipa si mai ales in conditiile de la Dinamo, cuvantul de ordine este in opinia mea RABDARE iar eu ca suporter dinamovist am toata intelegerea si increderea din lume pentru Gigi Multescu si echipa lui. Foarte corecta analiza facuta de dl.Dragos C, dovada clara ca suporterii nostri sunt mai destepti decat ai lor, de multe ori mai buni cunoscatori ai fenomenului decat ziaristii din noua generatie !

Sirius (21 comentarii)  •  20 august 2013, 10:41

Cea mai mare problemă la Dinamo este… conducere clubului! Negoiță și unchiul său, Anghelache, nu au nici o intenție să investească în jucători, antrenori și infrastructură (stadion etc.). Ei speră să se cârpească din legătură (ilegală!) cu Ministerul de Interne, așa cum au făcut și cei de dinaintea lor (Badea, Turcu, Borcea etc.). De fapt MI finanțează pe Dinamo, dar o face pe căi ocolite: contracte grase cu statul, deci profit, din care alde Turcu, Badea și acum Negoiță dau ceva și pentru echipă!! Care echipă este, la această oră, probabil cea mai slabă din Liga 1, în mare pericol de retrogradare. Pe de altă parte se aude că Dinamo este într-o stare financiară mai grea ca a Rapidului! Că din cele vro 30 de mil. de euro, datorii, nu s-a plătit nici 25%, ci ”s-au rezolvat scriptic” prin reeșalonări, angajamente de plăți în rate etc. Adică scroafa e moartă în coteț iar Negoiță… pune chipul lui Hâldan pe tricouri și , probabil, așteaptă minuni. Halal investitor!

Kanedel (2 comentarii)  •  21 august 2013, 13:44

Bun articolul,…insa…,problema principala la Dinamo nu se regaseste aici. Nu se analizeaza cauzele ce au dus ca echipa sa arate in halul asta.Ma uitam la meciul cu Steaua si ziceai ca se joaca motanul cu soricelul,putea sa fie lejer 7 daca nu 8 la 1 pentru Steaua,…si asta o spune un dinamovist pur sange.De ce aratam asa rau?! Pai cum sa aratam daca la Dinamo nu s-a mai vrut performanta?! S-a vandut pe banda rulanta…cum a aparut unul mai rasarit,cum l-au vandut.Uitati-va cata rabdare e la Steaua!,pai daca Chiriches era la Dinamo era vandut demult.Din aceasta cauza la Steaua sunt rezultate,iar la Dinamo nu.La Dinamo a fost lacomie mare fratilor,mare de tot.In toti acesti ani ne-am facut de ras prin Europa. Vinovatii principali sunt cei dinaintea lui Negoita…si anume:Borcea,Badea,fratii Becali.S-au laudat cu niste titluri si cupe castigate?
Pai preferam sa nu avem nici un titlu sau cupa,dar sa avem rezultate in Europa,ori noi am fost varzzzzzzaaa!
Cu tristete si amaraciune in suflet o spun: la Dinamo in primul rand s-a urmarit castigul material si abia apoi,daca s-a urmarit,si performanta.Pacat ca ei si-au vazut interesul…,insa noi,noi suporterii,noi ce vina avem?

SEO (1 comentarii)  •  21 august 2013, 15:50

Dimano in momentul de fata nu mai are echipa de tineret si daca merg numai pe cumparat jucatori nu prea o sa mearga echipa. Pentru a face performanta trebuie sa mai si cresti jucatori.
Sa auzim numai de bine.

Comentează