Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

A cui este această Franţă?

Căutându-l pe noul Zidane, "les bleus" au descoperit că sunt o echipă mare

Permalink to A cui este această Franţă?
joi, 12 iulie 2018, 9:38

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala „cartofilor prăjiţi” la foc mic.

Spre deosebire de Belgia, care l-a adus pe Robert Martinez de la Everton, „les bleus” au un selecţioner cu experienţa marilor competiţii. Ştie ce anume câştigă titluri mondiale şi europene: pragmatismul. „Pragmatic şi realist trebuie să fii, în astfel de dueluri”. Asta a făcut diferenţa, până la urmă. Contrar aşteptărilor, cei care s-au apărat şi au ţinut de rezultat „precum câinii” de osul de vită au fost francezii.

Înverşunarea asta, Deschamps descrie jocul lui Pogba ca fiind „monstruos”, a şters metodic toate sclipirile din jocul belgienilor. Cupa Mondială nu este pentru visători, pentru artişti. Poate ceea ce i-a lipsit Franţei, până la acest Mondial, a fost modestia, nu modestia în joc, ci modestia pur şi simplu. Şi spiritul de echipă.

În Rusia, fără Napoleon
Acum s-au estompat vedetismul şi egoismul. Acum nici măcar atacanţii nu ţin să iasă la rampă cu orice preţ, pasează, nu se avântă orbeşte spre gloria golului. „Grizou trebuie să fie ca Zizou”, îl sfătuiesc jurnaliştii de acasă pe Griezmann, cel care a dat din nou pasa de gol. Iar Umtiti trebuie să fie ca Henry. Nostalgia lui 1998 a urmat ca un pudel echipa Franţei pe parcursul acestui turneu final.

Dar această Franţă, îndelung finisată şi păstrată sistematic cu picioarele pe pământ, nu este a unui jucător sau a altuia. A lui Giroud sau a lui Mbappe. Nu este nici măcar a lui Deschamps, căruia, după startul lent la Mondial, i se cerea demisia, în buna tradiţie a Comunei din Paris. Prin optimi era ca şi înlocuit cu Zidane. Patria e recunoscătoare, dar exigentă şi, dacă Franţa pierde finala, e foarte probabil ca Deschamps să-şi piardă postul.

Nu poţi spune că victoria cu Belgia i s-a datorat cutărui star din Primera sau cutărei revelaţii din Premier League. Sau schimbărilor de inspiraţie divină operate de Deschamps, cerebelul lui Dumnezeu. E o victorie care a început cu mulţi ani în urmă. Au contribuit la ea căutătorii de talente, comisiile tehnice din Federaţie, academiile de fotbal de pe lângă cluburi, antrenorii de juniori, antrenorii de seniori, suporterii, compozitorul Marseillezei.

Franţa a aspirat întotdeauna la podium, în fotbal, cu sau fără temei. Nu-şi propune doar ocheade la înălţime, ci să plece acasă cu stelele în buzunar. Aşa că a dezvoltat unul dintre cele mai performante sisteme de formare şi selecţie a fotbaliştilor. E o lecţie utilă şi pentru fotbalul nostru această perseverenţă de ocnaş a marilor naţiuni spre astre. Şcoala italiană s-a prăfuit, şcoala germană a încremenit, şcoala olandeză s-a plictisit. Şcoala franceză a continuat să sape în mină după bulgări de aur şi după cristale tactice.

Griezmann, în „Cidul”
Mai ales, şcoala franceză a regăsit raţiunea, ca valoare supremă. Această „naţională” nu se hrăneşte cu spectacol, ci cu scheme, disciplină şi sacrificiu de sine. Iar marele adversar, în ultimul act, nu va fi nici Anglia, cu unghiurile ei diedre, nici Croaţia, cu tracul ei inevitabil, căci n-a mai prins o semifinală mondială de 20 de ani. Duşmanul teribil al Franţei va fi euforia, aşa cum avertiza Lloris. Capul ăla din stele trebuie să rămână limpede.

Griezmann nu s-a bucurat la golul înscris contra Uruguayului, în „sferturi”. „Sunt fericit”, a explicat atacantul, după meci. „Dar n-am putut să-mi arăt bucuria pe teren. Uruguay este a doua mea ţară, îi iubesc cultura, îi iubesc oamenii. În echipa lor sunt colegii şi prieteni de-ai mei de la Atletico”. Antrenorul „celestilor” n-a fost mişcat de această luptă între simţire şi datorie, în stil Cidul: „Nu e de-al nostru, e francez şi ne-a dat gol”.

Stăpânirea emoţiilor e cheia finalei. Iar francezii au arătat că sunt capabili de aşa ceva. Să aibă strângeri de inimă pentru adversar după ce trag la poartă, nu înainte. Asta i-a purtat până aici, în campania din Rusia, şi asta le-ar aduce şi trofeul, deşi e puţin probabil să-i auzi declarându-şi iubirea pentru englezi şi cultura Angliei, a doua lor ţară, de la Wilhelm Cuceritorul încoace.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Toader (27 comentarii)  •  12 iulie 2018, 11:37

România 1994 mătura pe jos cu Franța (Franța?) 2018. Cine nu crede sau cine nu-și mai amintește să revadă Ro-Arg. Sau să citească articolul din 26 iunie 2018, din The Guardian: „The best ever World Cup match? Romania 3-2 Argentina at USA 94”.

Jay (1 comentarii)  •  12 iulie 2018, 11:56

@Toder 1994 a fost acum 24 de ani.

Unu oarecare (15 comentarii)  •  12 iulie 2018, 12:17

Franta nu a aspirat intotdeauna la podium. Au fost ani cand nici macar nu s-a calificat la Turneele finale, alti ani cand a parasit prematur competitia, chiar neiesind din grupa, facand niste meciuri groaznice, greu de privit, amintiti-va de acel 0-0 contra Romaniei, in 2008. Nu a iesit din grupa nici atunci. Dar de unde sa stie andries toate astea, ea scrie din auzite, dupa ureche. De aspirat, a aspirat toata lumea, chiar si Romania, dar trebuie sa si poti. Ori Franta de multe ori nu a putut. Scoala germana nu a incremenit. Habar nu are aceasta doamna ce masinarie si ce specialisti are DHB si cum se lucreaza la nivel de juniori in Germania. Ii place si ei sa se bage in seama unde nu se pricepe. Bine a zis Hagi, la cratita, nu unde isi prinde urechile.

N’sonzi, kokoche goloa (8 comentarii)  •  12 iulie 2018, 12:30

@ Jay, 11:56 Toader spune foarte corect ca si acest campionat mondial demonstreaza ca soarta multor meciuri depinde de doar o jumatate de metru, de o fractiune de secunda, de o deviere fericita absolut intamplatoare, sau de o "greseala" intentionata a arbitrilor. Daca VAR ar fi fost corect in meciul cu Belgia, ai fi vazut Franta acasa direct din semifinala. Echipa asta a coloniilor frantuzesti este mult supraevaluata, si in lume, si acasa la ei. Si in acest articol! Sper ca finala sa le scoata fotbalul din cap la globalistii ce o sprijina.

mg (87 comentarii)  •  12 iulie 2018, 12:30

..fără golul lui Umtiti (francez get-beget din Yaoundé) nu ştiu ce-ar fi cocodăcit cocoşii.. "Cu capul în stele" cred c-a fost, mai degrabă, somnolentul Fellaini căruia, barza găzduită pe creştet, îi cânta probabil "Lullaby" de Brahms.. Griezmann sau Mbappé, au în raniţă deja bastonul de Mareşal. În mod cert, nu se vor mulţumi cu batonul de saliami rusesc (de vară), precum un moto-stivuitorist român get-beget, care mi-a arătat buletinul ca să-l cred că se numeşte Napoleon Bonaparte.. Despre Waterloo ştia doar că e şlagărul celor de la ABBA..

Toader (27 comentarii)  •  12 iulie 2018, 12:40

@Jay, vreau doar să arăt, celor ce nu știu încă, că trecerea anilor în multe domenii nu înseamnă totdeauna progres, mers înainte, mai bun, mai frumos. De pildă, viața omului occidental - cu sufletul la gură, dator - nu este mai bună decît în evul mediu. Un articol de lunile trecute pe reuters (Why a medieval peasant got more vacation time than you) arăta că medievalul lucra, zile adunate, doar o jumătate de an. Un geograf francez ce-a trecut prin Țările Române pe la-nceput de sec XIX, spunea că intratul în posesie a unui teren nefolosit de nimeni se făcea prin simpla îngrădire a acestuia.

JFM (155 comentarii)  •  12 iulie 2018, 12:50

Franta are o generatie de exceptie, celelalte favorite au prins o forma mizerabila, Italia si Olanda n-au participat... Nu prea au avut de cine sa se impiedice pana in semifinale. Acolo au intalnit primul obstacol adevarat dar l-au trecut pentru ca in acea zi belgienii in frunte cu Lukaku, de Bruyne, Kompany si Fellaini au fost de nerecunoscut fara ca francezii sa fi contribuit cu ceva la asta... Acum vine Croatia, daca acesti bravi jucatori sunt epuizati si nu se refac complet, dupa 3 partide cu prelungiri, sansele Frantei cresc (din nou) vertiginos. Si uite asa, fara sa dai ochii cu vreun balaur poti ajunge campion mondial daca planetele ti s-au aliniat favorabil.

toderica (1 comentarii)  •  12 iulie 2018, 13:09

Toadere esti un *** care faci niste comparatii de *** ..................Nu matura cu nimeni pe jos romania 1994 , doar in capul tau de ***.....astia joaca cu cupa pe masa bai "';deteptule"' intre timp ( in 998) au mai castigat o cupa mondial, noi ne vom lauda si peste o suta de ani cu perfoirmanta istorica de a ajunge in sferturi.... Daca nu stiai si bulgaria si turcia si coreea de sud au ajuns in semifinale

vlad (3 comentarii)  •  12 iulie 2018, 13:25

@Toader si restu melancoliciilor reveniti-va. nicio echipa mai veche de acu 20 de ani, nu ar face fata fotbalului de acum, ar fi depasiti si fizic si tactic. Nu mai exista fundasii aia pe care ii insira Maradona si ei doar fandau putin piciorul, nu mai exista spatiile care sa ii permita lui Hagi sa traga de unde avea chef. Cat de conditia fizica ( vorbesc de fotbalul mare aici, nu de ce se intampla pe la noi), cred ca orice echipa de acu 20-30 de ani ramanea fara "baterii" prin min 60-70.

groparulclown (16 comentarii)  •  12 iulie 2018, 14:33

@N’sonzi, kokoche goloa: trista viata trebuie sa ai domnule drag. Ai iesit vreodata din bojdeuca ta sau stai in casa de frica sa nu te prinda vreun virus de calculator? @Toader: posibil sa fi muncit mai putin (pentru ca nu avea ce), cum la fel de posibil sa fi murit de o raceala sau de o simpla infectie, sa fie batut sau omorat de unul mai bogat asa for fun, sau ars pe rug ca deh, nu i-a placut popii sau regelui de tine. F faina viata era in Evul Mediu, n-am ce zice. Cugetati un minut inainte de a scrie sau intrati ca vaca in zid?

groparulclown (16 comentarii)  •  12 iulie 2018, 14:42

Si ca sa comentez si la articol , nu numai la ineptiile unora, aceasta echipa apartine Frantei. Uitati-va la acesti jucatori, pe care muntele de cultura romanesc il catalogheaza ca si echipa africana si araba si mai stiu eu ce, in momentul intonarii imnului national. Canta mai tare si cu sentiment decat toti blonzii cu ochi albastrii din Romania. Fotbalistii astia atat de blamati, nascuti majoritar in Franta (exceptia e Umtiti) sunt francezi. De o generatie, doua, trei. Si in SUA a existat prima generatie, apoi a doua si asa mai departe de imigranti. Astazi sunt toti americani si nimeni din afara nu aminteste de originea lor. Ei in schimb o sa fie mandrii ca sunt americani si ca au origini irlandeze, africane italiene, asiatice etc.

adrian lengyel (6 comentarii)  •  12 iulie 2018, 14:46

Raspuns: A Africanilor!!!!

Toader (27 comentarii)  •  12 iulie 2018, 14:47

@groparulclown, treaba cu viața scurtă pe vremuri și mult mai lungă acum este o minciună. Iar filmele's filme, entărteimănt, fără legătură cu ceea ce s-a'ntîmplat. De pildă otomanii n-au luat copii din Țările Române, chiar dacă Sergiu Nicolaescu, regizorul Revoluției, la'nceputul filmului Mihai Viteazul încearcă să ne'nduioșeze, sau să ne umilească, cu'o minciună.

marius (20 comentarii)  •  12 iulie 2018, 14:53

franta e 99% a africii....

groparulclown (16 comentarii)  •  12 iulie 2018, 15:12

@Toader: Nu am mentionat nicaieri ca ar fi trait mai putin. Am scris doar ca putea foarte bine sa moara de o raceala. Speranta redusa de viata (si media de varsta joasa) din Evul Mediu era datorata in principal mortalitatii infantile (un alt exemplu al bunastarii medievale)

petrache (66 comentarii)  •  12 iulie 2018, 15:21

Este foarte trist cat de multe comentarii rasiste (sau cel putin ignorante) apar aici. De, Franta are jucatori negri, dar sunt in majoritate nascuti in Franta. (Iar cei 2 din 25 care nu sunt nascuti in Franta au ajuns in Franta cand erau la gradinita) Culoarea pielii nu-i face mai putin francezi - au trait in Franta toata viata lor, au facut scoala in Franta, a invatat fotbalul in Franta. Probabil multi dintre ei nici nu au calcat pe pamantul Africii vreodata. Exista sute de mii de tineri si copii in Franta, Canada, Germania, USA etc... pe care ii cheama Popescu sau Ionescu, dar care s-au nascut acolo si vorbesc limba tarii in care s-au nascut mai bine decat romaneste. Exista cetateni romani, nascuti in Romania, ai caror parinti sau bunici au venit din Rusia, Bulgaria, Serbia, Grecia,... Tot romani sunt si ei. Boloni are nume unguresc dar a jucat cu mandrie in echipa Romaniei; Hagi e nume turcesc. Din pacate, unii din comentatori n-au iesit din Teleorman toata viata lor, si nu au avut ocazia sa intalneasca negri, musulmani etc...Ii asigur eu ca negrii sunt oameni, cum suntem si noi astia cu mai putin pigment in piele si au tot dreptul sa reprezinte cu mandrie tara in care s-au nascut.

petrache (66 comentarii)  •  12 iulie 2018, 15:23

Din nou, felicitari Domnisoara Andries, pentru un articol scris cu har si bun simt.

aciduzzo (10 comentarii)  •  12 iulie 2018, 15:33

O Franța mizerabila, urata,fara nicio sclipire fotbalistica, doar drujbe, zidari, faiantatari, instalatori si șantieriști....doar doi mai acatarii Griezman si Mbape

N’sonzi, kokoche goloa (8 comentarii)  •  12 iulie 2018, 15:58

Ai dreptate. Reprezentativele cu jucatorii cei mai dopati, cei mai lipsiti de caracter, si in consecinta cei mai "caini": Franta si Anglia! Meciurile din ultimele doua seri au fost lamuritoare, pentru cine nu stia asta pana acum. Iar pentru GROPARULCLOWN cel atoate-"cunoscator" si atoate-Stivuitor care-si permite sa dea sentinte din inalturile ignorantei lui (vezi ca "mandrii" al tau se scrie cu un singur "i", "baccalaureatule"!), chiar unul dintre africanii Frantei a recunoscut acest fapt, in interviul de dupa meci: https://www.gsp.ro/international/cm-2018/omul-primei-semifinale-de-la-mondial-a-explicat-unde-s-a-facut-diferenta-am-fost-11-caini-pe-teren-543772.html Fa ciocul mic, altadata!

petrache (66 comentarii)  •  12 iulie 2018, 16:24

Respect, domnule (sau doamna) "groparulclown". E datoria celor mai descuiati la minte sa contribuie opinii bine gandite - indiferent de reactiile grosloane ale celor care au un orizont mai limitat. Daca un om nu are o perspectiva mai larga - nu e vina lui; nu a vazut altceva.

petrache (66 comentarii)  •  12 iulie 2018, 16:32

@aciduzzo. Bine, nici eu nici dumneata nu suntem experti in fotbal. dar, daca ne uitam la valoarea de transfer a jucatorilor echipei Frantei - valoare rezultata din piata libera a fotbalului mondial - Franta e cea mai valoroasa din lume, inaintea Braziliei, Spaniei, Germaniei etc... Deci, fraierii aia de la PSG, Bayern Real, Barcelona, Man U, Juventus, Tottenham etc platesc sute de milioane pe niste jucatori "mizerabili" "drujbe" "faiantari" ...

Mozzie (11 comentarii)  •  12 iulie 2018, 18:50

Ar fi mare pacat sa nu castige Croatia. Doar asa aceasta Cupa Mondiala de toata jena va putea ramane in istorie. Niciodata n-am vazut echipe mai nepregatite si jocuri mai slabe.

aciduzzo (10 comentarii)  •  12 iulie 2018, 21:49

Domnule @petrache.....ma doare fix a 10 metri in fata Garii de Nord despre valoarea de piata a nu stiu cator drujbe si mineri....da...Umttiti care e la Barcelona echipa care-mi place enorm , pentru mine ramane tot un drujbar....Giroud ala se poate numi orice mai putin fotbalist....de fapt nu ma surprind deloc aceasta Franta santierista....clasa si matricea lui Dehamps care si el la randul lui a fost carator de de CM 7...parca asta e adezivul pentru gresie ...nu stiu sigur!! Corect @Mozzie...un mondial de toata jena cu fotbal cu lingurita si drujbe si rupatori cat cuprinde!! Sper sa invinga Croatia macar ca mai arata ceva fotbal....dar nu cred...pentru ca tare mi-e teama sa nu le sufle cineva la ureche celebra prostie balcanica....AM CAZUT DE PE UN CAL FRUMOS.....AR FI FOST PREA FRUMOS.....NE-AM FACUT DATORIA....NE-AM SI DEPASIT OBIECTIVUL.....parca il vad pe Lupescu cand am scris cele de mai sus!!! Cu Cascheta langa el...... ,, celalante echipe s-a dovedit a fi mai bune si oricum porneste ca favorite''!!

aciduzzo (10 comentarii)  •  12 iulie 2018, 22:04

Scuze...Dechamps......scolit cat cuprinde in Italia la scoala aia cancerigena din multe motive pentru fotbal....JUVENTUS......SA NU LUAM GOL....si daca dam...e perfect....

Cosmo (44 comentarii)  •  12 iulie 2018, 23:28

Eu sper ca după finala Franța sa fie a nimănui. Hai Hrvatska!

di livio (22 comentarii)  •  13 iulie 2018, 0:43

Vlad, fundasii pe care-i insira Maradona exista si amu...is cam la fel...din pacate n-a mai aparut un jucator ca Maradona...sau ca Hagi...Maradona i-ar insira si acuma pe alde Umtiti sau cotonogarii de croati...in toate minele pe care le sapa francezii n-au mai gasit un Platini...sau un nr 10...Mbappe n-are nici o treaba cu nr10

loro (14 comentarii)  •  13 iulie 2018, 8:35

Nu doar Franta ci multe echipe la acest mondial au jucat precum italieni. Asta ca sa nu le ducem lipsa. Au blocat accesul spre poarta francezi si au ajuns in finala pentru ca au atacanti in forma maxima si nu in ultimul rand au portar . Englezi cu un atacant bun , aveau 2-0 la pauza si acum se pregateau de intalnirea cu Franta. Asa a castigat formatia care a jucat fotbal pana la final si nu s-a mulumit cu putin (a se citi loviturile de la 11m). As vrea sa catstige Croatia, dar asta se poate intampla numai daca francezi vor gresi in aparare, pana acum si daca au facut-o a fost Loris pe faza. Oricum subscriu idei ca a fost cel mai slab campionat mondial pe care l-am vazut ,cu multe echipe obosite , fara idei si fara lideri in teren.

Andrei (15 comentarii)  •  13 iulie 2018, 9:31

Wilhelm Cuceritorul era francez in sec. XI cum e Mbappe azi.

Observator (19 comentarii)  •  13 iulie 2018, 12:33

Spre bucuria titularei blogului, exista o multime de reactii ale cititorilor, inclusiv cu referire la postarile vehemente (am folosit un eufemism) ale altora! Cartonas rosu pentru cei din urma! Daca pot dribla fundasii adversi, inseamna ca Hazard, Mbappe, De Bruyne, Griezmann, Messi, Silva, Isco si altii sunt adevarati ... giganti ai fotbalului, indiferent de inaltimea lor, asa-i! Chiar si Budescu este, pentru ca omul chiar dribleaza in fiecare meci! Cei din trecut, cu pregatirea de atunci, n-ar putea face fata rigorilor fotbalului de astazi, dar pot dribla oricand (si la varsta pe care o au acum) niste fundasi rudimentari precum Stones, Lovren, Vida, Maguire si foarte multi altii! Si, ca sa lamurim situatia, RETINETI, VA ROG, CA FRANTA VA CASTIGA IN TIMPUL REGULAMENTAR SI PE MERIT! O.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  13 iulie 2018, 16:42

O. Normal ar fi, dar eu pot tine cu cei mai slabi ? Am auzit ca arbitreaza un argentinian in virsta, important caci nu poate ajunge mai sus si o se retraga acasa unde o sa-si aminteasca zilnic impreuna cu vecinii cum a facut el dreptate. Astfel sansele ajung iar la 50:50. Daca as arbitra eu ar fi la 20F:80K dar am redus substantial caci argentinianul poate nu-i asa de bun ca mine. Succes. 17. ------------ A cui este aceasta Romanie ? - eu cred ca am descris destul de bine si pe un limbaj muuult prea academic decit e cazul. Sa fi tu sanatoasa.

Comentează