Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mou ne vindem ţara!

De cum a venit în România, Mourinho a şi pus ochii pe nişte români în aeroport

Permalink to Mou ne vindem ţara!
joi, 7 iunie 2018, 10:10

Din fericire pentru FRF, există o metodă prin care jocul „tricolorilor” să iasă din cătarea publicului veşnic nemulţumit. Dacă apare vreo vedetă în tribune, cum a apărut Mourinho la România – Finlanda, Contra poate face orice experimente. Nu va observa nimeni, cu excepţia angajatului federal pedepsit să stea cu faţa la teren, să ţină scorul.
La sosirea pe Otopeni, oaspetele portughez a fost îmbrăţişat frenetic de Ion Crăciunescu.

Parcă şi auzi pufnind, undeva, prin centrul Moldovei. Aha, e prieten cu antrenorul lui Manchester United. Asta nu-i nimic. Jurgen Klopp a fost tras pe dreapta şi amendat de poliţiştii rutieri din Vaslui. Antrenorul lui Liverpool, după cum se vedea şi pe radar, se îndrepta spre Iaşi, să petreacă în cluburi, în noaptea dinaintea finalei UCL.

Din ţânţar, „bombă”
Următorul care s-a îmbrăţişat cu Mourinho a fost Giovanni Becali, recent eliberat condiţionat, după a doua condamnare penală. Fostul impresar n-a făcut niciodată un secret din prietenia lui cu „The Special One”. De câte ori a discutat cu Mourinho, Giovanni Becali a dat un comunicat de presă. Prin viu grai sau prin intermediari, ca vărul său Gigi Becali: „Mourinho i-a zis lui Giovanni, care mi-a zis mie să nu zic la nimeni, mai ales dacă nu mă întreabă”.

Când Giovanni Becali ia cina împreună cu amicul său ceva mai cunoscut, nu ezită să împărtăşească momentul cu restul lumii. De pildă, cât a durat evenimentul: „trei ore”. Două ore suna frugal, patru ore suna a indigestie. Becali informează despre ce s-a conversat, pe puncte: starea vremii, starea naţiunilor, ultimele evoluţii din fotbalul mondial, apoi despre peşte, această necunoscută, între sos alb şi marinată. Mourinho a cerut piperul, iar prietenul său i l-a dat, împreună cu o listă de jucători, discret strecurată printre solniţe.

La amicalul de la Ploieşti, notabilităţile din fotbalul nostru s-au uitat la meci încercând să ghicească la cine se uită Mourinho. Are ochiul ager, cine ştie, poate descoperă ceva, vreun fotbalist bine ascuns în ghete. La un moment dat, Mourinho o fi întors capul spre dreapta, să evite un ţânţar şi-atunci lui Gigi Becali i s-a părut că portughezul îl urmăreşte cu atenţie maniacală pe Dennis Man. Gata, „îl dau numai cu 30 de milioane de euro”. Preţ de pornire. Şi se mai spune că taximetriştii de la aeroport vor să-i jumulească pe turiştii străini. Chelsea, cu Mourinho pe bancă, a plătit 22 de milioane de euro pentru Mutu, când l-a luat de la Parma.

Chelsea de Ilfov
Ce vremuri! Ce comisioane! Acum, cât Mourinho urmărea din tribune România – Finlanda, simţindu-se urmărit, „Briliantul” se gândea pe cine să mai facă „penibil”. Cine-ar mai fi pe listă după Hagi? Păi, nimeni. Aici se termină ceea ce a început cu 15 ani în urmă, când Mutu l-a făcut imposibil pe Mourinho, pentru că pretindea să vină şi dimineaţa la antrenamente. Acum „Briliantul” a devenit el însuşi antrenor. După un parcurs de excepţie la FC Ospătari, de la masa căreia a bătut tot ce se putea bate, se ocupă de promovarea FC Voluntari.

După Mutu, Chivu, Lobonţ, neinspiratul, care tocmai când a pus, în sfârşit, Mourinho ochii pe el, şi-a găsit să se retragă, fotbalul nostru n-a mai prins afişul în elita continentului. Pentru că, în ultimul deceniu, n-a mai crescut nimic remarcabil. Doar ce-au semănat în direct la TV condamnaţii din Dosarul Transferurilor: flori de mahala. Cei opt n-au devalizat doar cluburile, şi-au golit de conţinut propria afacere.

Aşa că nu poţi să nu observi surâsul fin, ironic al sorţii, când Mourinho ia vacanţă de la fotbal şi vine la vreun meci în România. Cu cât creşte prietenia dintre portughez şi foştii impresari, cu cât se trag mai vizibil de nasturii de la pardesiul norocos, cu atât soarta se distrează mai tare. Oricât ar scotoci gazdele prin vestiare, n-au ce boţ de aur cu nestemate veritabile să-i pună înainte oaspetelui, pe lângă tradiţionalele pâine şi sare pe gratis.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Tanananam (1 comentarii)  •  7 iunie 2018, 10:49

Giovanni l-a chemat pe Mou pentru imagine. A vrut sa arate asa ca intre mafioti ca inca traieste. A fost un fel de: 'Saracilor...eu stau cu Mou la masa'. Bineinteles delirul unora care cred ca Mou ar vrea vreun jucator este foarte amuzant. Liga doua la Englezi, The Championship este foarte dura si ar fi benefica fotbalistilor Romani dar din pacate nici acolo n-avem loc.

haudinamo (23 comentarii)  •  7 iunie 2018, 10:50

Eu zic sa-l ia pe Dica secund, ca tot il laudai tu acum cateva luni ce mare antrenor e, stapanul vestiarului, marele superstar, lesina toate doamnele si domnisoarele cand intra in scena, toate astea fiindca batuse si el chinuit si sasait o echipa de categoria 7.

JFM (155 comentarii)  •  7 iunie 2018, 11:29

A venit sa stearga praful de pe Giovani, sa-l readuca in centrul atentiei, sa-l reinventeze. Prietenie mare.

Marius-Traian (5 comentarii)  •  7 iunie 2018, 12:09

Eu ma intreb numai oare cu ce l-o fi avand la mana Giovanni pe Mourinho?

_ge (7 comentarii)  •  7 iunie 2018, 12:18

Bine @Marius ! Asta'i intrebarea.

aciduzzo (10 comentarii)  •  7 iunie 2018, 12:21

Cu ce-l are la mana Ioan pe Mourinho?? Daca n-o fi vreun comision la negru de pe urma transferului lui Mutu la Chelsea, ceea ce e fff putin probabil....cu altceva n-are cu ce sa-l aiba la mana Ioan. Nu.....aici e un blat intre doi...sa le zicem amici.....Maurinio (ca Ioan asa ii zicea textual...Maurinio!!!) vino si tu in Romanaia la o plimbare...sa ma scoti si pe mine de la naftalina....ca s-a pus prafu pa mine cat Casa Poporului!! Si Maurinio a venit! Cat despre vreun jucator pentru United sub comanda lui Maurinio.....hai sa fim seriosi! Pai astia ai nostri ajung la perfuzii dupa un singur sprint de 30 de metri pe repriza....pai in Premier League....n-ar rezista la ce se joaca acolo nici 20 de minute!!

Sebi (1 comentarii)  •  7 iunie 2018, 12:26

Chelsea a platit 22 mil euro cu Mourinho pe banca? Era Ranieri antrenor, Mou a venit in 2004, dupa 1 an. Decat sa scrii articole d'astea, mai bine las-o asa.

Maxentiu (41 comentarii)  •  7 iunie 2018, 16:45

Cum bine a observat si antevorbitorul @Sebi, Mutu era deja la Chelsea cu vreun an inainte sa vina Mourinho. Asa-i cind te ocupi doar de birfa si mistouri, iti mai scapa faptele.

Vlad (5 comentarii)  •  7 iunie 2018, 17:08

@Sebi. Ahh. ce mi-ai luat literele de pe tastatura. Intr-adevar, Ranieri era la Chelsea (a se citi romaneste cu ''che'' de la ''cherestea'') si nu ''Muriniu'' cum il numea comentatorul de la ProTV dupa finala ''Sampions Lig''din 2004. Joze a venit imediat dupa si a observat cateva obscuritati pe Stanford. Inainte de fiecare antrenament trebuia cineva sa refaca marcajele terenului, mai ales in dreptul portilor, fiindca liniile lipseau cu desavarsire. Vazand ca din buget se cheltuia prea mult pentru var nestins, Mou a bagat mana in buzunar si a anjagat un ochi de vultur de la Sant TV pentru a prinde in fapt pe cel care fura din materialul de constructii. Si cand colo, ce sa vezi? Mutu tragea liniile din dreptul portii si ale careului mic. Argumentul lui a vrut sa induca portarii adversi la iesiri pe centrari si pe arbitri in eroare in cazul unor goluri gen Munteanu la Euro 96.

Gogu Ranieru (1 comentarii)  •  7 iunie 2018, 17:15

Mutu era deja la Chelsea

ManX (29 comentarii)  •  7 iunie 2018, 17:20

Iar ai plecat cu vacile pe camp. Când pleci in concediu? Nu le ai deloc cu umorul si ironia. Încerci tu sa lansezi pe piata mistocamaria, dar nici in brate la Mitică Dragomir cu biberonul marca Stan si Bran la sticluta de lapte acru nu treci clasa.

JFM (155 comentarii)  •  7 iunie 2018, 17:55

La Constanta a fost anulata aprobarea construirii unei Polivalente dupa ce se facusera toate studiile si se aprobase finantarea.... Constanta fiind un vector de performanta al sportului romanesc. In schimb aflu ca la Voluntari a fost inaugurata o "sala ultramoderna" ... Asta e Romania patronata de ciocoii din PSD.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  7 iunie 2018, 18:54

Singura explicatie logica a mentinerii unor relatii de pretenie bolnavicioase, caci evident nu-i vorba de afaceri ci din contra de pierderi de milioane, este ca capitalismu a dus la depravare ca uite, nu mai vezi o relatie sanatoasa intre barbati si femei. Cind e una, n-o lasa Kövesi. In Pipera mai imbolnavesc si serialele turcesti, indiene.Ba Elena, ce Netfflix, n-are aia dramatism, ar face indienii un final de as plinge cu lacrimi: marinaru Base si Elena din Troaca isi unesc in sfirsit destinele intr-o camaruta saracaciosa la Poarta Alba, de unde ii scoate Hagi sa-i mai mature frunzele din Viitorul Romaniei. Saraci da iubesc. Linga familie. Caci in camaruta alaturata se iubesc Mircea si Mondialu. -------------------------------- Sint mandru ca Moldoveanul nostru a stat doar linga Dancu. Ca Dancu e linistit, nu-i periculos, doar mustata de Gabi Iancu i-a mai ramas. I-a taiat-o Dr Agnea ... Nu-i mai bine ? Dancu tricou alb, banda tricolora ii pune nevasta in fiecare seara inainte sa-l bage in pat, il trimite simbata sa-si ia macar o rosie in cap, poate poate, dar cred ca e degeaba, ca ce-a taiat cu bisturiu Dr Agnea nu mai creste la loc. -------------------------------- Lui Craciunescu i-a lipsit banda tricolora, ca Il imbratisa Mou pe cinste. E ca Viagra, se lauda Pandele. Giovani chiar e prost. Ce, el n-are voie in roz si cu banda ? Uite cum da indicatii, ca Primaru. Pe Talpan l-am vazut odata mergind impleticit cu banda. In sfirsit fericit, il rezolvase Pancu. Bravo Pancu. Doar asa se linistesc unii. Iar Gigi decit sa dea din gura mai bine si-ar cumpara si el o banda tricolora. Sa-l intrebe pa Pandele de unde a cumparat-o pa aia cu sclipici, acre lumineaza si pe intuneric. Dica il iubeste oricum, dar cu banda tricolora cu sclipici pa Gigi gol l-ar iubi de cinci ori la rind. Apoi ar urma memelusa. Vom avea toti senzatia ca am cistigat CL ! Fratilor, cumparati bande. Singura sansa la fericire. Cu ce viteza spuneai ca zbura Klopp spre bunatatile de la Vaslui ? Ca cele din Vaslui sint de iubit. Asta vrea si Mou ie satul de bambi, parfum, fandosite. Bronzati. Natural. Tare.Tre sa recunosti ca nu gasesti in Anglia. --------------------------------- Iar Dica- ca tot amintea un comentator atent de el - n-a avut voie linga Mou. Sa nu-l fure. Nu-i problema, Dica crede in el, el ar rezista si la doi, lui Mou i-ar pune alta banda si gata din nou de actiune. Problema mea e ca nu mai gasesc rosii de ciorba. A disparut toate. Cine are rosii, chiar moi, cu atit mai bine, sa bage.

Viorel (3 comentarii)  •  7 iunie 2018, 19:31

Intre sos alb si (corect!) marinada...

adrian (1 comentarii)  •  7 iunie 2018, 22:04

domnisoara..Chelsea l-a transferat pe Mutu cu Ranieri pe banca...apoi a venit Mou

Carol K (309 comentarii)  •  8 iunie 2018, 6:26

Saptamana asta ne-am intors in epoca lui Giovani Becali si a Rodicai Stanoiu. O chintesenta perfecta dintre interlopi si capii justitiei pesediste in care Mourinho si Dorneanu au fost vestitorii intoarcerii in timp, reprezentand cele doua tabere reunite.

vasco (317 comentarii)  •  8 iunie 2018, 7:55

Singura propozitie mai demna de luat in seama la articolul acesta e cea cu"golitul de continut al propriei afaceri" de catre marii samsari de jucatori.Da,dar au facut tot cu un scop de csatig in gasca:si-au facut "scoli de fotbal" hagi si cumnatul popescu,ca sa castige tot "ei", in gasca.Dar cu asemenea "mari manageri de mahala,de smen" nu putea iesi decat ce a iesit,falimentul fotbalului romanesc.Cred ca Burleanu e de vina,cam cum era si Mou la Chelsea cand l-au luat pe Mutu,nu-i asa?

Unu oarecare (13 comentarii)  •  8 iunie 2018, 8:03

Iar nu si-a facut lectiile coana maria... incet, incetisor, ai devenit cea mai slaba scriitoare de articole sportive. Impreuna cu Ursescu. Ca jurnalisti sportivi nu va pot numi, cu tot respectul. La domnul Marian nu exista articol in care sa nu aiba greseli, informatii false, procentaje calculate eronat, etc. Eu v-am tot spus, va prindeti urechile. :))

IMGB (7 comentarii)  •  10 iunie 2018, 18:19

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

IMGB (7 comentarii)  •  11 iunie 2018, 20:14

Limbaj intolerant ? ...ai idee cum se traduce cuvintul , papushico ?

Comentează