Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Bugetari rataţi

Primăria Bucureşti analizează dacă să le declare de pe-acum pe jucătoarele de la Gyor Cetăţene de Onoare. Sau trebuie să le transfere mai întâi

Permalink to Bugetari rataţi
luni, 14 mai 2018, 9:52

După înfrângerea lui CSM Bucureşti în semifinala Ligii, scor 20-26, Gabriela Firea are unele motive să-şi reconsidere strategia de shopping. De 15 milioane de euro, edilul putea comanda ceva mai drăguţ în locul magneţilor de frigider de la Budapesta. De exemplu, nişte statui, capete de dac ultima modă, cu şapcă, ochelari de soare şi căşti de iPod.

Decât să-i dea la handbal şi să nu se aleagă cu nimic superb, de pus în vitrină, primarul mai bine îi dona la Catedrala Mântuirii. Investiţie sigură, garantează calificarea în rai, fără preselecţii, fără concurs de dosare, fără proba interviului. Toată lumea ar fi răsuflat uşurată şi ar fi mers cu conştiinţa împăcată la vot. Nici nu mai era nevoie de spitale, de drumuri, de parcări şi alte minuni din astea lumeşti.

Paravanul Neagu
Faptul este cât se poate de consumat însă. Bugetul CSM e alocat, contractele semnate. Nu le poţi reproşa Cristinei Neagu şi celorlalte vedete că n-au cântat de toţi banii. Dacă Primăria Bucureşti a hotărât că handbalistele merită 4,7 milioane de euro pe an, fond de salarii, atunci Primăria Bucureşti să-şi asume şi eşecurile! Să spună: „Ei, şi? Aşa vrem noi să dezvoltăm handbalul românesc şi să atragem copiii spre acest sport, transferând străini”.

Salariul Cristinei Neagu pare mai mult o diversiune, să ne ia ochii, să nu citim scrisul mărunt al sutelor de contracte atribuite fără licitaţie. E numărul perfect de iluzionism, capabil să facă plauzibile cheltuieli de 15 milioane de euro pe an. CSM nu a anunţat niciodată bugetele separate ale fiecărei secţii din club. Să ştie bucureştenii cât dă Primăria la volei şi cât la şah. De asemenea, n-a anunţat cât anume din acest buget de poveste este destinat juniorilor de basm şi cât seniorilor de legendă.

Comisioane, taxe, chirii
Nu numai salariile sportivilor încarcă nota municipalităţii. Pe lângă salarii, există şi taxele de transfer, de câteva sute de mii de euro anual, plătite la FRH. Există, de asemenea, comisioanele plătite agenţiilor de impresariat sportiv. Cu cât CSM rulează mai mulţi jucători, cu cât schimbă mai des antrenorii, cu atât mai mare bucuria impresarilor.

De pildă, în ultima vreme, clubul Primăriei a lucrat intens cu Agenţia ChampSport International. Firma din Budapesta îi are printre clienţi pe Cristina Neagu şi pe Ambros Martin, antrenorul aflat pe lista de dorinţe a CSM. Deocamdată, echipa e antrenată de Per Johansson, dar suedezul a anunţat că pleacă, din vară, pentru că „urăşte să piardă”.

Înaintea lui Johansson, a fost daneza Helle Thomsen. S-a repetat scenariul din 2017, când Aurelian Roşca a fost concediat cu puţin înainte de sferturile de finală ale Ligii şi înlocuit cu Johansson. Trei antrenori pe an. O fi vreo superstiţie a şefilor CSM, dar superstiţiile nu construiesc echipe şi, la modul ideal, nu sunt achitate cu bani publici.

Alte sume, de ordinul sutelor de mii de euro, se duc pe bilete de avion şi pe echipamente sportive. Dar contractele mici şi dese, de închiriere a sălilor de antrenament, sunt crema achiziţiilor CSM. Câteva mii de euro pe zi, prin cumpărare directă, nu înseamnă dezvoltarea sportului în Bucureşti, ci prosperitatea unor firme de cartier, care deţin, printr-un noroc care a ocolit municipalitatea, diverse incinte cu termopane.

Catastrofe administrative
Felul în care sunt cheltuiţi banii publici la CSM şi rostul acestui club reprezintă subiecte de discuţie indiferent de rezultatele echipei-limuzină de handbal feminin. Nu există şi alte metode, mai economice, de „a face cunoscut numele Bucureştiului”, obiectiv trasat de primarul Firea.

Anul trecut, nişte jurnalişti suedezi cam pricinoşi l-au întrebat pe fostul şef al CSM, Alin Petrache, dacă n-ar fi mai bine să fie astupate întâi gropile din asfalt, apoi să fie plătiţi regeşte nişte sportivi. „O comparaţie catastrofală”, a exclamat Petrache, citat de ziare.com. „N-o poţi compara pe Bella Gullden cu o stradă”. Nu era vorba de o comparaţie, ci despre o alegere. Ce punem la baza piramidei nevoilor, ce punem în vârful ei.

Catastrofal e că avem numai 45 de aparate RMN în spitalele de stat din toată ţara, conform Ziarului Financiar. Un aparat din ăsta costă între 1-1,5 milioane de euro. Nu-ţi lasă culoar de tras la poartă. Iar o primărie are nevoie şi de exerciţii de imagine, de poza muncită cu trofeul, nu doar de exerciţii de prestidigitaţie, cum ar fi tăiatul lejer al panglicilor.

Comentarii (81)Adaugă comentariu

mda (15 comentarii)  •  14 mai 2018, 19:58

Pentru comentatorii care zic ca banii pentru CSM nici nu conteaza, "cu 4 mil euro cat e bugetul echipei de fete astupi 3 trotuare in bucuresti" - la Paris "astupi" doar 2 trotuare (ca sunt mai late), dar nu se pune problema unei echipe de handbal a primariei, desi Franta e campioana mondiala si interesul public pentru acest sport e mare. De ce sunt prosti parizienii acolo unde bucurestenii pare ca sunt destepti? Sau o fi exact pe dos?

cornel (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 20:39

"...că n-au cântat de toţi banii"... nu cred ca ai reusit sa te ridici nici macar la 2% la nivelul performantelor sportive ale Cristinei Neagu, si nu numai. ma refer la o paralela intre performantele sportive ale "inculpatelor" si performantele profesionale ale tale, Maria Andries. una e sa critici managementul prost al unor conducatori, alta e sa iti bati joc de cariera unor sportivi. sa iti fie rusine, desi am mari rezerve ca te va jena perna cand vei asterne capul diseara...

Floriano Coldea (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 20:40

Maria Andries...aceasta Ioana Ene Dogioiu a presei sportive.

Mircea (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 20:48

Corect editorial doamnă, e nevoie de astfel de articole, poate se mai trezeşte lumea, cei care mai au 2 neuroni funcţionali ...

Solomon (6 comentarii)  •  14 mai 2018, 20:58

Băh ! Voi nu meritați nimic. Să fiu al naibii. Cu cine și pe cât pariez că dacă n-ar fi fost echipa de handbal, tot găuri în asfalt ați fi văzut ! Poate doar se mai îmbogățea capitala cu alte câteva vile cu piscină ale...altora, nicidecum cu ceea ce vă doare pe voi. Nu este pt prima dată când această "madam" Andrieș ***. Rușine cucoană !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sanbooan (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 21:11

Ce sa îți mai dorești când citești asa ceva? Nu e bine niciodată. Asta cu aparate de rmn, foamea în Somalia, conflictele din Siria argumente de 2 bani. Mai bine de bani ăștia cumpăram un submarin(mai mic) de exemplu ca tot nu avem

Nelutu (4 comentarii)  •  14 mai 2018, 21:31

200 mil euro dati la Catedrala prostiei , 1, 5 miliarde euro ptr 50 km din autostrada Transilvania, alte sute si miliarde euro dati aiurea da nu e nici o problema. Problema Romaniei e 4 mil pe ani dati la echipa de handbal, singura echipa care mai produce emotii, bucurii si sperante ptr milioane de romani. Adica 2 euro pe an de fiecare bucurestean fara sa socotim ca mai sunt si vreo 180.000 de firme in Buc. plus sponsorii de la echipa . Chiar tot ce e bun trebe sa dispara in tara asta? 1% din bugetul Capitalei. Chiar credeti ca nu sunt de acord cel putin 1% din bucuresteni cu echipa asta? Daca 1% din bucuresteni isi doresc ca din banii lor sa fie ajutat sportul care e problema?

Nelutu (4 comentarii)  •  14 mai 2018, 21:34

Andries si cei de la Gsp sunt o rusine a presei sportive, gropari ai sportului.

Nelutu (4 comentarii)  •  14 mai 2018, 21:36

Aveti dreptate, mai bine ii dadeau banii astia in fiecare an la Voiculescu sau plateau reclame la gsp sa va luati voi salarii mari de la Varan ca oricum faceti doar articole la comanda de nu va mai citeste nimeni.

Alex (2 comentarii)  •  14 mai 2018, 21:56

Poți să te iei de mână cu deșteptu ăla de Geambașu și să vă turnați reciproc venin în cap, pentru că la asta vă pricepeți cel mai bine! Așa ați distrus tot ce-a fost mai frumos în sportul românesc în ultimii 20 de ani. Niște frustrați, asta sunteți!

Costi (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 21:59

Un articol de 2 lei. Fara finantare publica, sportul romanesc ( ce a mai ramas din el ) s ar duce de tot de rapa. Si atunci despre ce veti scrie? Bine, madam Andries numai despre sport nu comenteaza. Rusine!

Adio gesepe (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 22:19

Dar colegul Tolo, platit tot din bani publici, dar fara sa aduca vre-o bucurie macar tatei de Maria e tot ratat?! Mai bine ramaneati la articole despre masina lui Alibec si ce mai debiteaza acest copil captiv intr-un corp de adult care locuieste la palat!

Adrian (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 22:34

Inainte sa o criticati pe Madam Pandele si sa va plangeti ca va papa banii, nu uitati ca VOI care aveti buletin de Bucuresti ati votat cu entuziasm ca PSD-ul sa preia managementul orasului.Voi ati votat ca Madam si piticii de la sectoare sa fie rosii. Foarte curios, niciun reprezentant al opozitiei nu i-a cerut socoteala pte banii azvarliti pe Apa Sambetei.Toti tac, politicienii tac,bucurestenii tac si ei.Presa in afara de GSP ,tace si ea.Nimeni nu-i cere socoteala Savetei de Voluntari.Asta inseamna ca toata lumea s-a resemnat iar balada Miorita functioneaza in cazul stanei lui Bucur.Bravos natiune! PS.Un ascultator intreaba :Ce este Bucurestiul?Radio Erevan raspunde :Un cartier din Voluntari,capitala Romaniei.

dan (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 22:51

Asta e madam Pandele.Ce da din banii ei da din banii bucurestenilor iar Bucurestiul e plin de gropi.Tot inainte tovarasi vorba impuscatului!

Cristiano (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 22:57

Bravo. In sfârșit și un articol la ce gândesc și eu de ceva vreme. Bani aruncați degeaba intr-o țara in care poporul donează câte doi euro ca sa se facă spitale iar cei care conduc bugetul arunca cu bani in lucruri total aiurea. Bine punctat la faptul ca băgăm bani in sport ca sa plătim străini, iar copii sunt lăsați deoparte. Și cred ca nu ar trebui sa te opresti doar la handbal. De fotbal ce ziceți ? Sunt sume astronomice acolo. De ce se fac stadioane in orașe ale căror echipe sunt zero ? Petrolul ? U Cluj etc ? De ce de banii astia nu se fac spitale ? Autostrăzi ? Ambulante ?????

cornelg (3 comentarii)  •  15 mai 2018, 0:43

Un comentariu ***,un comentariu facut dupa!Daca as fi citit asa ceva inainte de" Final Four"as fi considerat ca este o opinie interesanta,poate cu baze reale.Dupa clasarea echipei pe locul 3 intre campioanele Europei-reiau pe locul 3 nu pe locul 43 sau 53 multi viteji se arata.Daca ar fi castigat CSM-ul investitia era corecta,tone de osanale la mp,etc.Jalnic!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gogo (1 comentarii)  •  15 mai 2018, 0:59

Chiar crede cineva ca daca nu s-ar baga cei 15 mil. de euro in sportul dela primarie, ei ar fi redirectionatii la asfaltare sau la achzitia de aparate R.M.N. sau in atatea si atatea de lucruri folositoare ?

Liviu Grecu (1 comentarii)  •  15 mai 2018, 3:29

Maria draga, te apreciez foarte mult, ca persoana , ca scris, dar lasa sportul, nu intelegi NIMIC, sau scri pentru bani, care este ok....

sundance kid (63 comentarii)  •  15 mai 2018, 4:12

Inainte de 90 ' bucurestenii vechi aveau o vorba . " Nu e bine cind e bine " . Sunt plecat de 29 de ani dar si acum mi-o aduc aminte..

Danutz (7 comentarii)  •  15 mai 2018, 8:44

Carevasazica, locul 3 in Europa e un esec? Draga Maria, in comparatie cu ce? Sper ca ai in minte si "sponsorizarile" de la fotbal, facute de primarii si rezultatele de-acolo. Te intreb daca ai o referinta cand faci aceasta apreciere, ca sa fie clar :) Cristina este o jucatoare care isi onoreaza contractul, nu cred ca are nici cea mai mica vina pentru faptul ca tanti Gabi face sponsorizari personale din bani publici la aceasta echipa. Ea, Cristina, ar fi facut acelasi lucru si la alta echipa, pe bani mai multi! Deci, pentru necunoscatori, NU e teapa! Vezi, draga Marie, ca Messi are salariul de vreo 3 ori mai mare decat TOT bugetul echipei de handbal si NU a castigat CL anul asta si nici macar in semifinale nu a ajuns :)) Zici ca e esec? Din punct de vedere sportiv, NU! Managerial, DA! Daca aprofundezi situatia, mai mult decat un gaz de sifon venit pe gat dupa un sprit cu fetele, o sa iti dai seama ca problema nu e de ordin sportiv (sic!). Bani ar fi trebuit sa [re]vina din obiectele vandute la magazinul clubului, din drepturi de televizare, din sponsori (mandri ca au loc pe tricoul jucatoarei Nr. 1 in lume), din bilete / abonamente (la o sala de vreo 7-8 mii de locuri ar fi fost fain), din actiuni de promovare specifice s.a.m.d.. Asta ar fi insemnat sa existe o strategie de investitie si un scop (respectiv, recuperarea sumei investite, de exemplu). Dupa vreo 4-5 ani, echipa s-ar fi putut autosustine (fara interventia Primariei) in mare parte, interventia autoritatilor fiind minimizata. Dar, locul 3 in Europa, la handbal fete, NU E un esec, draga Marie. ::--:: Aaaaaa, si se zice MACHISTA nu MACISTA ;) (asta poate fi stearssa la moderare)

fuller (1 comentarii)  •  15 mai 2018, 9:24

Daca e sa comparam, atunci mai bine analizeaza banii pierduti in fotbalul romanesc si salariile date multor jucatori ratati pentru care conteaza mai mult fitele sau bolizii pe care isi pot permite sa le cumpere, si compara suma investita in fotbal cu cea din handbalul feminin. In handbal avem, cu o investitie relativ mica, rezultate mai mult decat notabile, desi nici aici nu vad proiecte pe termen lung, sau constructia unei echipe omogene care sa ramana de la un sezon la altul. Totul este de conjuctura, insa cel putin in handbalul feminin avem echipe competitive la nivel european. La nivel de fotbal, doar scandal si decadere, cu patroni care isi distrug echipa pe mana lor. As dori sa avem o analiza sumara a banilor investiti la noi in diferite sporturi, in comparatie cu rezultatele obtinute. Sa ne uitam la Norvegia, care a dominat jocurile olimpice de iarna cu o populatie mica, insa un program de educatie sportiva bine pus la punct.

Ady (1 comentarii)  •  15 mai 2018, 10:03

Cred ca banii de la primarie s-au bagat si in postaci, nu doar in CSM, ca prea ati sarit deodata asa multi si rai. Cum naiba sa fii de acord cu atatia bani bagati inutil intr-o echipa de handbal cand orasului astuia ii lipsesc atatea? Bravo Maria!!!

Andrei F (188 comentarii)  •  15 mai 2018, 14:46

@Ady (1 comentarii) • 15 mai 2018, 10:03 Ce sa-i faci mai sunt si alti oameni cu oarece ureche muzicala...Isi amintesc de exemplu cand Basescu angaja la ROMATSA mari sportivi printre altii si pe Szabo Ecaterina...Credeti ca s-a suparat cineva?Sau cumva credeti ca atunci spitalele erau nou noute si autostrazile asteptau traficul?Va placea daca Neagu era angajata la o inteprindere detinuta de Primarie?

Dinescu Silviu (1 comentarii)  •  16 mai 2018, 0:00

Este ușor pentru toți/toate "neica nimeni", care au "practicat" că și sport mersul pe jos, să împroaște cu noroi valorile României. Cine nu a muncit până la epuizarea în sala de antrenament, în bazinul de înot sau pe pista de atletism, nu ar trebui să-și dea cu părerea referitor la sport. Dar, după cum se știe, mulți/multe cronicari(e), care *** în loc de creier, sunt foarte vocali/vocale, ***, de la cei care comandă articole de acest gen.

Comentează