Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O afacere cu mai multe cocoaşe

Fotbalul, noua politică sau noua agricultură? Dinamo ar fi ajuns pe mâna unui cioban de cămile din Teleorman

Permalink to O afacere cu mai multe cocoaşe
sâmbătă, 12 mai 2018, 9:31

Ocupată până peste cap să combată traficul de leurdă, ANAF n-a observat că s-au scumpit urzicile. Altfel ar fi descins la sediul firmei Lotus Perfect Products SRL, să dea un ochi prin contabilitate.

În doar patru zile de la înfiinţare şi cu un capital social de 200 lei, firma respectivă ar fi făcut rost de 2 milioane de euro şi ar fi pus mâna pe pachetul majoritar de acţiuni la Dinamo. Nicolae Badea doar a confirmat că a fost achitată datoria pe care Ionuţ Negoiţă o avea către el, n-a dat alte detalii. Fanatik.ro susţine că noul acţionar majoritar al echipei din Ştefan cel Mare este acest SRL-surpriză şi nu prea.

E clar cum ar obţine o firmă un asemenea venit în timp-record: vânzând urzici, poate chiar o sacoşă întreagă, din aceea mare, de rafie. Un control al Fiscului ne-ar lămuri dacă e vorba despre urzici originale, produse în România, sau despre urzici contrafăcute, care nu înţeapă, pentru că n-au fost declarate la vamă.

Milionarul de briantină
Conform Fanatik.ro, firma Lotus Perfect Products îl are ca unic acţionar pe un anume George Drăghia, soţul coafezei de la hotelul lui Ionuţ Negoiţă. De când nu se mai impozitează bacşişurile, se pare că profiturile din această activitate au explodat. Drăghia, scrie sursa citată, pozează ca milionarii veritabili pe Facebook, ciocnind şampanie la bordul avioanelor private. Urzici şi fixativ, asta-i reţeta succesului pe timp de revoluţie fiscală.

Pe hârtie, Negoiţă nu mai are acum niciun rol la Dinamo. Soţul coafezei i-a „suflat” clubul. Asta e, au mai păţit-o şi alţii, politicieni şi afacerişti care au sărăcit pe măsură ce şoferii, consilierii personali, fostele soţii sau foştii colegi de trupă rock se îmbogăţeau.

Teleormanul e în toate
Drăghia este din Turnu Măgurele. Lumea-i mică, Turnu Măgurele e şi mai mic. Unde te-ntorci, auzi aceleaşi nume. Fraţii Negoiţă au avut aici, la un moment dat, o firmă de transport cu microbuze, conform presei locale. Robert Negoiţă a fost parlamentar de Teleorman, înainte de a deveni primar al Sectorului 3. De acolo i se trage calitatea de martor în dosarul angajărilor fictive, în care e inculpat Liviu Dragnea.

În oraş, există un hotel care i-a aparţinut preşedintelui PSD şi unde se organizau şedinţe şi congrese ale partidului. În Teleorman, fraţii Negoiţă au avut afaceri şi cu Tel Drum, firma controlată de Dragnea, afaceri despre care au scris cei de la Rise Project.

Şi ce mai există în Turnu Măgurele? O echipă de fotbal, Voinţa Turnu Măgurele, finanţată de firmele lui Dragnea jr.. Mai nou, există şi un stadion renovat cu 3 milioane de euro de CNI. Fireşte, Drăghia n-are absolut nicio legătură cu toate astea. El e un simplu cetăţean cu simţul afacerilor, care şi-a deschis o firmă la momentul potrivit, cu câteva zile înainte ca Badea să-l execute silit pe Negoiţă.

Fanii au fost atât de aproape…
Lotus Perfect Products are o puzderie de obiecte de activitate. Comerţul cu urzici reprezintă doar vârful aisbergului. Vinde mături, creşte cămile şi struţi. Nu orice fel de mături, sunt mături cu valoare sentimentală, cu care se mătură datorii la Fisc. Şi nu orice fel de struţi, sunt struţi din ăia care ne dau nouă pene, carne, fulgi şi ouă de aur. Iar când se apropie curba de ouat, intră în insolvenţă.

Dacă vreun funcţionar al statului, ministrul agriculturii, de exemplu, ar dori să-i numere cămilele lui Drăghia şi să-i dea nişte subvenţii în programul „Alege dromaderul!”, ar fi uimit să afle că turmele lui sunt mai mereu în transhumanţă. Adică trec dintr-un cont în altul, în căutarea unor locuri mai bune de păşunat.

Între producţia de navete spaţiale şi servicii de pompe funebre, a apărut şi fotbalul, pe lista de ocupaţii a firmei lui Drăghia. Negoiţă a tot anunţat sosirea unor investitori indieni, italieni, arabi, chinezi, greci, israelieni, până la urmă au venit teleormănenii.
Fanii dinamovişti păreau prea optimişti când plănuiau să preia clubul. Iată că într-adevăr era o tranzacţie la îndemână. Aveau nevoie doar de 200 de lei, îşi făceau o firmă. Şi aşa mai departe. Dădeau lovitura, trimiteau o rachetă pe Marte. Povestea clasică. Sau deschideau o frizerie, venea Elon Musk, să se tundă, pleca mulţumit, lăsa ceva, pe lângă notă.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

anghel radu (1 comentarii)  •  12 mai 2018, 12:35

Buna ziua. Lumea poate fi machista si in niciun caz macista, cuvant care nu exista in dex. Sa auzim de bine.

Bagheera (8 comentarii)  •  12 mai 2018, 12:43

In comunism ne ramasese doar fotbalul. Acum nemernicii astia ni l-au luat si pe asta. Toate cluburile de traditie pe butuci.

Emil Eugen Pop (2 comentarii)  •  12 mai 2018, 13:32

Domnului cu domiciliu flotant, existent in dex, la mansarda: lumea de care vorbesti poa' sa fie si masochista, indeosebi in cazul Dvs., amator de sadism lexical.

Ion Gheorghe (13 comentarii)  •  12 mai 2018, 15:13

Un articol frumos, marca Maria. Ce pacat ca ceiace se scrie nu este o gluma, ci un adevar tragic in Romania.

constantin (5 comentarii)  •  12 mai 2018, 15:35

Mutarea acţiunilor s-a făcut pentru ca Badea să nu-l poată executa silit, asta este clar. Iar Badea este chiar mai enervant decât Negoiţă, fără discuţie. N-aş plânge pe umărul lui Badea... La câţi a popit el, chiar şi-o merită. Însă Negoiţă, dacă o mai lălăie mult, s-ar putea să ajungă mai antipatic decât Badea şi Borcea împreună. Faptul că firma cu pricina este din Teleorman nu înseamnă ceva, să nu facem politică... Şi dacă Badea punea mâna pe acţiunile lui Negoiţă era mai bine? Săream din lac în Groapa ... Marianelor, părerea mea...

Alin (1 comentarii)  •  12 mai 2018, 16:43

Foarte bun articol. Felicitări ! Ce mi se pare deprimant e faptul că negoita a distrus spiritul lui Dinamo. Perioade mai proaste au mai fost,s-au perindat de-a lungul timpului jucători mai buni sau mai slabi, conducători mai cinstiți sau mai hoți, dar ceea ce nu a pierit niciodată a fost spiritul acestui club, întotdeauna cu gândul la primul LOC,mereu cu dorința de a lupta până la capăt. Acum ,simt si eu si mai multi prieteni dinamovisti, acest spirit a murit. Odată cu el și Dinamo.

itu52 (1 comentarii)  •  12 mai 2018, 18:26

În sfârșit Dinamo și dinamoviștii s-au pus pe înfrumusețat. Dinamo e tapată de soția noului investitor, iar Dinu umblă la frizer. La Dinu din păcate s-a lăsat cu vânătăi, ce s-a alege de părul bieților jucători, om vedea. Aș recomanda doamnei coafeze, păr lung și fixativ puternic pentru a crește randamentul la loviturile cu capul. După modelul Becali care scoate nepotul la înaintare, Negoiță fără rude dotate într-ale fotbalului, s-a gândit că soțul coafezei ar fi potrivit să facă ordine în haita dinamovistă. Nu-l cunoaștem, dar probabil că are abilitatea de a pune haita cu botul pe labe. Numai Negoiță știe ce la determinat să joace pe mâna lui, o fi fost câștigătoare în alte ocazii, nu oricine poate înființa o firmă cu 200 lei capital social.

CCC (24 comentarii)  •  12 mai 2018, 20:16

Corect si la obiect, felicitari! Nuputință are ceva datorii neachitate, inclusiv la stat, astfel încât nu putea plăti el către Badea. Așa că a ales să plătească altcineva cu banii lui, evident. Nu cred că mai există în țara asta o persoană atât de credulă (ca să nu zic naivă), încât să-și închipuie că anaf-ul va mișca vreun degețel ... ! De procesul lui neputinȚă în speța bancrutei frauduloase se mai aude ceva? Interesul este enorm pentru terenul imens din centrul capitalei iar zugravul pianist prea mic pentru un război atât de mare! Așa că este susținut de toată teleorromânia! Și mai zicea cineva pe aici să nu facem politică. Păi nu facem, că o fac ei!

Basilio (3 comentarii)  •  12 mai 2018, 20:25

Maria, plecaciune !!! Exceptionala documentarea si punerea in pagina ! Pentru Alin , ce spirit al lui dinamo sa mai fie , cind singura ratiune a intrarii in play-off este faci jocurile pentru ca altul sa ia titlul ?! Iar daca o faci repetat, la ce sa te astepti. Negoita este un fel de burleanu deghizat in investitor !!! Sa nu uitam ca a luat dinamo find ave a o gaura de 16,5 milioanè, a platit sub 1,5 milioane , l-a bagat in insolventa si a mai platit sub 5% iesind nevatamat si mult laudat din insolventa. Provoc pe oricine sa incerce ceva similar !!! Toate aceste driblinguri financiare s-au facut in fata unei instante !!!! Care este Evident deasupra oricarei banuieli. Acelasi tip de instanta, dreapta si impartiala , Care fara sa clipeasca il decaveaza pe becali de esenta unui club. Asistam neputincìosi , de citiva ani buni , la o reimpartire a avutiei private prin intermediul si cu implicarea nemijlocita a sistemului judiciar, jucator activ si nemilos.

sundance kid (63 comentarii)  •  12 mai 2018, 22:00

Tu esti pentru jurnalistica ce era eminescu pentru poezie........... citez " .. sau despre urzici contrafăcute, care nu înţeapă, pentru că n-au fost declarate la vamă."...hahahaha

Sile (27 comentarii)  •  12 mai 2018, 22:32

Daca investitorii astia erau din cluj totul ar fi fost perfect,nu? Aia au voie sa faca orice in tara asta, doar sunt protejati din interior si de afara... scrie dracu de stadionul ala din cluj, care a costat vreo 40 de milioane si care are mereu iarba distrusa cand se joaca aici vreun meci important. Sau boc si gasca de la cluj au imunitate la toate hotiile pe carev la fac?

Dinu (1 comentarii)  •  13 mai 2018, 7:33

Trist, dar adevarat! Bravo, Maria, tine-o, tot asa!

Alex One (132 comentarii)  •  13 mai 2018, 8:48

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod (7 comentarii)  •  13 mai 2018, 11:50

Oameni buni treziti-va.... Construirea stadionului este de fapt calea liberă ca sa se poata pune mâna pe zecile de hectare.... Ce nu pricepeți...?!!!!... Trebuie închisă gura fanilor cu un *** de stadion, ca sa se puna mâna pe teren.... Ati inteles...?!!!... Ce Dinamo... Ce echipă... Terenul este ținta....

Comentează