Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Balada cateringului

Gazon verde de Paris, Lupescu avu un vis

Permalink to Balada cateringului
joi, 19 aprilie 2018, 9:23

Pe-un hol de Rin, la un pahar de vin, iată vin în cale, se cobor din merţane turmele de miei, cu patru ciobănei. Unu-i prezident, altu-i dizident, altul e elveţian, iar al patrulea e Ilie Drăgan. Iară cel elveţian şi cu cel din Teleorman mări se vorbiră şi se sfătuiră ca după-amiază, când oaia votează, să ia FRF-ul de la prezident, că-i prea insolent, are implementări multe, mândre şi cornute. Şi secretari învăţaţi, şi bodyguarzi mai bărbaţi.

Mioriţa tehnică
Dar cea Mioriţă, cu lâna Stoichiţă, de trei zile-ncoace gura nu-i mai tace, indemnizaţia de şedinţă nu-i mai place. – Stoichiţă laie, tactic bucălaie, de trei zile-ncoace, gura nu-ţi mai tace, ori funcţia nu-ţi place, ori nu eşti loială, drăguţă mioară! – Măreţule bace, dă-ţi votanţii încoace, pe lângă butoi, că-s diurne de noi şi prime de voi! Stăpâne, stăpâne, îţi cheamă şi-un bodyguard, că pe la amiază cel din Teleorman vrea să-ţi fure tronul şi să-şi pună omul. – Stoichiţă armeană, din comisia bârsană, de-o fi să mă-mpiedic, mergând pe covor, de o minge-adusă din câmp de mohor şi pusă acolo ca să mă atace, să-i spui lui elveţian şi lui teleormănean exact ce voi face: voi dezvălui cu cine-au vorbit, cu cine-au şoptit şi s-au întâlnit, din maternitate pân’ la pubertate, şi-aşa mai departe. Fluieraş de soc, voi scrie pe blog, fluieraş de Haţegan, nu mă tem de elveţian. Votanţii s-or strânge, tot noi vom înfrânge. Dar tu de covor să nu le spui lor, să le spui curat că-n altceva am călcat, nu pe minge. Că m-am deplasat prin ţările străine să le fie lor bine. Că ne-am calificat la Mondial rusesc, fireşte, glumesc. Că la realegerea mea, a promovat o stea, echipă bătrână, cu uniforma de lână. Şi-o să promoveze de-acum cine vrea. Licenţe Pro mii şi petarde făclii!

Iar Stoichiţă ce făcea? Aperitivu-n gură arunca, demisia nu-şi scria, pe votanţi îi instruia.

Balada meşterilor de aur
Elveţianul trece, cu tovarăşi zece, nouă fotbalişti mari, betonişti şi portari, şi cu Sir Alex zece, care-i şi întrece, cu gheata aruncă, să-i pună la muncă.

Iată cum mergeau, în drum întâlneau consilieri şi primari, penali gospodari, şi cum îi vedeau, îi şi întrebau: nu vreţi stadion şi club-fanion? Toţi aplaudau, constructiv vorbeau. La Daddy mergeau şi îl convingeau. Iar la Bucureşti, s-au văzut cu Firea. „Zece sportivi mari, vreau ca-n Voluntari voi să vă siliţi şi să construiţi stadion aurit, frumos poleit”. Generaţia de Aur promitea, Prunea aranja, arbitri delega, schelele-ntindeau, locul măsurau, penalty dictau, dar ce ziua lucea noaptea se stingea. Venea DNA. A doua zi iar, a treia zi iar, a patra zi iar, cooperativa în zadar.

Firea se mira şi-apoi îi mustra. Douăzeci douăzeci se-apropia, Euro venea, stadionul nu sclipea. Iar Lupescu sta, nu mai poleia, ci se culca şi un vis visa. Se făcea că „Naşul” prinde iepuraşul. Lupescu se trezea şi astfel cuvânta: „O voce de sus, din structuri mi-a spus să pun beculeţe peste turnuleţe”. Leduri instala, stadionul lucea, Firea-i decora.

Foaie verde de Nyon, începu lupta la tron, la Casa Fotbalului, fotbalul săracului. Şi iar verde de sulfină, Mircea Sandu e de vină. Adunarea sta la sfat, pe-al conacului cerdac, elveţiană nu ştia, pe Burleanu-l asculta, Burleanu o adormea. Palmaresul lui, pana corbului, strategia lui, spuma laptelui. Când Adunarea se trezea, scrutinul se termina. Şi-au încălecat pe-o şa, cu excepţia câtorva, care veniseră cu taxiul.

Comentarii (47)Adaugă comentariu

florin (3 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 12:26

demential:) felicitari!

naica (74 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 12:43

Cu adevarat de colectie !

Bubucul (75 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 12:54

Bravo! Ești fenomenală!!

Dragoș (1 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 12:57

mai plastic nici că se putea... dar în sfârșit o miorița cu final fericit

Mrnb (2 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 13:40

Ce frumos...nu, este chiar genial că de, trebuie să cadreze cu autoare! Un nenorocit Lupescu, un *** Lucescu, #REZIST burleanu, tolo, Andrieș. Acum o intrebare cand începeți să comentati numai sau majoritar Liga 3a, futsal, feminin, Județean, copii?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei (1 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 13:48

Good job! Imi pare bine ca mai sunt si ziaristi adevarati prin redactia GSP-ului, desi din pacate sunt foarte putini.

simplu (43 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 13:51

exceptional you. merita premiu. :-)

Carol K (309 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 14:02

M-am distrat grozav. O fi aflat doamna Firea pana in ziua de azi ca Burleanu e cu 16 ani mai tinerel decat Lupescu? Pentru ca fara sa fie sabotata de nimeni intr-un asazis discurs de sustinere pentru si nu impotriva Kaizerului invoca necesitatea venirii la rampa a celor tineri. De povestit nepotilor.

ghoeorghe (98 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 14:12

Hahaha...tare de tot ! felicitari Maria !

catyo (17 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 14:15

...si uite asa, fotbalul romanesc va fi ingropat definitiv la mijloc de codru des, care nu mai este chiar atat de des pentru ca a cam fost pus la pamant, iar bacii ungurean, vrancean si moldovean se vor balacari intre ei pana la urmatoarele alegeri. Atunci isi vor da mana din nou ca sa spuna una si sa voteze alta. Ca asa este in...fotbal (nu in tenis).

test (7 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 14:35

Ca de obicei, inspirata si delicioasa!

lupascu Nicolae (4 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 14:37

Splendid! Felicitari

Gabi (13 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 15:00

Super comentariu, Stimată...! DE EXCEPTIE !

Dan (4 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 15:08

in general ma abtin de la comentarii ... acum chiar nu pot. senzational si nota 10, ca Nadia! frumos, felicitari

Ducu (6 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 15:21

Maria, inca o data, jos palaria !!!

Dima (1 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 15:27

Excelent, felicitari Maria asa articol mai rar o capodopera, urmaresc din Canada aceste alegeri si ma doare inima sa vad cine conduce fotbalul romanesc,pacateste cel mai iubit sport al romanilor. Cu mare respect. Dima din Toronto

Laurentiu (8 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 15:30

In platou la Antena la loc poleit Il perie Gadea cu discurs preamarit Dar cu cat il peria, greata provoca Iar el se falea, pe grozavul facea Suporterul roman in fotoliu dispera Vedea mizeria si nu intelegea Cum Generatia de Aur , era azi tinichea

Dan Olteanu (3 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 15:36

Nu ma mai opresc din râs.

Venom (83 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 15:56

@Maria Foarte foarte foarte tare ;)) Ca de obicei! Dară ca s-aduc, poate, plusvaloare, mă băgai în seamă, (nu leu-paraleu), mai mult întrebare, respectoasă tare: n-ar fi mers mai bine, să-i zici "suisan", la elvețian? C-un cuvânt mai scurt - ritmu' e mai mult. Cearcă, 'nlocuiește - altfel se citește? :)) PS -Sper să nu te superi, părerea mea despre toate textele tale e "de la 10 în sus":) Aici m-a inspirat doar Miorița tehnică. Până la urmă e operă colectivă. Nu am vrut să fiu, un trol mai capiu. Iar' de m-o închide, hâdul admin-jude, cu ban pe ip, o să folosesc, vpn regesc - Proxy multe, mii, am soluții - știi! :))

Costin (22 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 16:48

Excelent articol! Se spune ca ironia vindeca, dar la fel de adevarat este faptul ca munca l-a insanatosit pe om. Asadar, sa-i lasam pe cei bolnavi sa munceasca! (Boala se numeste relatii- pile)

prazilian (28 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 17:18

Felicitari ,si la mai multe asemenea articole !

ironnick_br (1 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 17:55

!!! MASTERPIECE !!!

viorel (45 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 18:22

Cainii latra, ursul merge!!! Presa se framanta, face investigatii, publica articole de analiza si critica, lumea se lamenteaza, dar smecherii, smenarii isi vad de treaba in feudele lor. Asta este tipc pentru Romania. Apare un neicanimeni, un habarnist, precum burleanu, este ales sef intr-un domeniu pe care nu il cunoaste, dar de unde poate obtine avantaje personale el si cei care il folosesc si protejeaza. Apoi in cursul mandatului nu are preocupari de dezvoltare ci doar de creare a conditiilor de a continua pe scaun, la ciolan. Patru ani de mandat au fost dedicati crearii unei clientele fidele care sa-i asigure voturile necesare. Mese, deplasari, diurne, cadouri au fost armele principale pentru atragerea voturilor unor personaje dubioase care nu au nicio legatura cu performanta in fotbal! O rusine tipica pentru Romania!

Vioreatza (1 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 18:46

Bravo Marinelo!!

Vladone (1 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 21:18

De unde ai scos-o?:)))))))))))))))) Genial!

itu52 (15 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 21:43

Bocet „ Bată-i focul de ciocoi,/că ne-au devenit strigoi./Ne-au pus fentele pe sticlă/ Voia bună ei ne-o strică./Te ademenesc, te-nalță,/una-ți zic, de gât te-nhață./Îți pun fratele în cap,/de nevastă te despart/.Șerpuiesc viclean prin minte/ îți servesc a lor cuvine,/ce te gudură-n orgoliu/nu contează, chiar de-i doliu./ ...” Asta e, pierderea FRF, doare. Mulți tânjesc după normal, poate mai mult decât pentru bogății, numai că această stare a părăsit de mult România. Trăiască Ciuruitoru!/ Că n-a fost să-i ducem doru.

Bogdan (5 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 22:09

Superba balada ta, Maria!

itu52 (15 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 22:10

Erată ... /nu contează că e doliu/

george (1 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 22:17

Ca de obicei...geniala.

ticbis (126 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 22:52

Chapeau bas, Maria! Esti fantastica! Scrierea ta e ascutita ca bisturiul, acida ca sulfuricul, involburata ca oceanul si spumoasa ca sampania! Felicitarile mele, esti cea mai buna!!!

Marcel (14 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 23:01

Multumesc din suflet pentru acest articol. Foarte bine scris. Il copiez in word si salvez in computer. E de pus in rama. Tine-o tot asa !

Lori (1 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 0:06

Superb scris! Ungureanu si vranceanu il votasera pe moldovanu :)

Valentin (11 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 6:58

narcis răducan, oaie bârsană cu mâna întinsă, el este tv, vrea proiecte pentru oile bătrâne. Nu le trimite la facultate, că oile mai bine joacă la pariuri sigure. Așa muri Oțelul Galați. Managerul care a îndemnat jucătorii de la Oțelul și ASA să joace împotriva lor. Acum e la digi. Mizerabil, mă scuzați... Articol bun. m-am săturat de gentilețe. GG la pușcărie+mm. Să nu mai auzim de ei decât ajutând niște sărmani. Mulțumesc,

Venom (83 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 8:22

@Maria Pentru că a reintrat comentariul (m-am gândit că l-ai șters tu, inițial, fiindcă a fost în pagină, apoi a dispărut) m-am liniștit. Mi-am făcut procese de conștiință că te-am jignit într-un fel și nu mi-am dat seama unde. Acum voiam să-ți scriu un mesaj de scuze. O zi bună! :)

dubluv (12 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 8:47

misto, bravo! (am vrut sa am un comment mai scurt, dar nu am putut: lungimea minima inteleg ca trebuie sa fie 13 caractere. Nu mi s-a parut ceva foarte complicat, asa ca am adaugat acest text fara sens, ca sa iasa la numar. Acum e bine? (Sper ca da).

daniels (14 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 10:36

Superb , genial , tot respectul ! Sarumana!

MDaniel (17 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 11:52

Foarte foarte tare. Citesc tot timpul cu placere articolele tale! Felictari.

Sorin (3 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 11:53

Excelent articol! Felicitari Maria!

Litovoi (3 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 13:17

Bravo Marie , ai cuprins in balada tol ce au scris altii in 30 de articole . Foarte tare :) La mai multe

ion (4 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 15:23

Bravo, mi-a placut. Toata lumea scrie, dar cand vine vorba de talent, presa romaneasca e facuta de femei, nu de barbati. Unele ziariste (legendara Tia Serbanescu de ex) coboara, altele urca.

petre (6 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 19:01

un deliciu literar,curios ca n-a lucrat cenzura ciobaneasca,noua daca scriem *** ni se fac taieri,cuiva nu-i place......

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

An O’nym (14 comentarii)  •  20 aprilie 2018, 22:22

Pentru aceeasi Marie, o alta 'jos palarie' !

qytzuEu (4 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 2:31

Vezi Marie, cand esti TARE, esti tare ! BRAVO ! Imi place ! Asa sa scrii mereu, cu mult umor ca asta e stilul tau. La obiect, satiric , dar si cu mult umor ! Bravo din nou !

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 13:07

foarte inspirate anumite gaselite...cea Miorita cu lana Stoichita...sa le spui curat ca n altceva am calcat ...asta i fabulos ...super tare ...

Maria Andrieș: Balada cateringului | Psihologul muzical (1583 comentarii)  •  24 aprilie 2018, 13:36

[…] Articol de Maria Andrieș publicat în gsp.ro […]

Comentează