Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Împreună suntem ciubuc

Mircea Sandu dădea un mic şi-o bere de alegeri. Răzvan Burleanu, mai atent, dă ecusoane de referent

Permalink to Împreună suntem ciubuc
marți, 10 aprilie 2018, 9:34

În iunie 2014, FRF lansa campania de recrutare a referenţilor zonali. Candidaţii erau invitaţi să-şi trimită CV-urile pentru misteriosul post. Comunicatul federal preciza că „detaliile contractuale şi condiţiile vor fi stabilite ulterior, după discuţii individuale şi analizarea CV-urilor”.

În AJF-uri există departamente care se ocupă de fotbalul de copii şi juniori din fiecare judeţ. Federaţia a decis însă că e suficient câte un singur om, care vine şi cu experienţa, şi cu banii de benzină.

Indemnizaţiile plătite referenţilor de către FRF sunt fix pe măsura fişei postului. Pentru 1.000-1.800 lei, conform actelor publicate de Telekom Sport, specialistul se presupune că ar trebui să străbată sate şi oraşe, şcoli şi licee, în căutarea viitorilor „tricolori”.

Indiana Jones prin judeţ
Cum evaluează un referent puştii care bat mingea? Numai el ştie. Ochiometric, după fler, după presimţiri. În fotbalul nostru, scoutingul e privit ca un hobby, nu ca o meserie. Ca dovadă, alegerea denumirii de „referenţi”, un termen mai opac, deci mai impunător. Referenţii trebuie să meargă pe teren, să pună o mână-n şold şi să se uite aşa, concentrat, până le sare ceva în ochi.

Pe lângă 44 de referenţi, FRF plăteşte şi 16 manageri regionali, tot cu misiuni de monitorizare în fotbalul juvenil şi în arbitraj. În patru luni, precizează sursa citată, 60 de specialişti au primit 37.000 de euro. Cam 9.000 de euro pe lună. Mila şi pomana, de la o federaţie care cheltuie lunar aproape jumătate de milion de euro pentru salariile angajaţilor.

Fireşte, sistemul ăsta de a detecta metale în carul cu fân este eficient din cale-afară.

În fiecare an, au fost selectaţi câte 11 jucători de 10-14 ani. Norocoşii au fost trimişi, împreună cu un lot lărgit de federali, în excursie la Barcelona, pe banii unui sponsor. Şi cam atât. Asta-i tot. Aşa se păcăleşte fotbalul. De reconstruit, se reconstruieşte altfel.

„Săraci”, dar influenţi
În preajma alegerilor FRF, referenţii zonali au devenit personaje. Controversate, chiar. Unii dintre ei vor veni să voteze în Adunarea Generală, ca reprezentanţi ai structurilor unde au serviciu full-time.

„Fiind săraci, sunt foarte uşor influenţabili”, a estimat Pompiliu Popescu, fost medic al „naţionalei”, acum în opoziţie. Mircea Sandu de asta a condus 24 de ani FRF. Avea grijă să le dea câte-o masă caldă şi-un şpriţ rece sărmanilor din Adunarea Generală. Unul dintre referenţii zonali selectaţi de Burleanu este Dan Oprescu, fratele lui Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt. Vă daţi seama ce se mai bucură omul, cum îi tresaltă conştiinţa, când primeşte de la FRF 1.000 de lei pe lună!

Dan Oprescu nu e doar sărac, are şi familie grea, mai ales un frate mai sărac decât el, deci şi mai influenţabil. De aceea FRF i-a mai dat în februarie un post. L-a numit „secund part-time”, la „naţionala” Under 18, pe durata unui turneu amical în Spania. „Remuneraţia pentru cele câteva zile va fi simbolică”, a dat asigurări Mihai Stoichiţă, şeful Comisiei Tehnice.

Telefonul de la centru, nepreţuit
Dacă va pierde alegerile, Răzvan Burleanu va regreta aceste accese de zgârcenie. Nu-l durea mâna să-l plătească pe domnul Oprescu la adevărata lui valoare. Pentru Daum, care nici n-are drept de vot în AG, uite c-a găsit salariul ăla cu cinci zerouri. Pentru lucruri cu adevărat importante, care contează într-o campanie de realegere, a investit mărunţiş.

Membrii Adunării Generale sunt, desigur, supuşi unor influenţe. Dar nu dinspre bacşişurile federale. Fiecare AJF, fiecare LPS, fiecare club sportiv şcolar este dependent de politic, începând cu numirea directorilor de şcoli şi terminând cu faimoşii „cinci la sută pentru sport”. Oricâţi bani ar distribui Burleanu către votanţii din teritoriu, Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Primăria dau mai mult. Cum recunoştea un referent de la LPS Suceava, „opţiunea electorală nu poate fi influenţată de 1.000 de lei dinspre Federaţie”.

Problema gravă legată de referenţii zonali şi de managerii regionali e alta. Şi anume, forma fără fond. E refrenul regimului Burleanu. Singurul care are fond e regulamentul, dar acolo, se ştie, sunt unele lipsuri la formă. S-a schimbat totuşi ceva faţă de epoca Mircea Sandu. A fost implementată vopsea pe gard. Dar, vorba lui Stoichiţă, e o vopsea simbolică şi part-time.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Fane (104 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 14:48

Foarte slab.S-au epuizat subiectele cat de cat "grele" sau doar asa sa ne aflam in treaba?

Marian Gavrilescu (1 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 15:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adiro96 (33 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 16:45

Deziluzional ! Subtire . Poate o vacanta la munte sau la mare ???

alfonso (2 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 17:02

Nu sant fan Burleanu dar si in cat a fost Sandu presedinte s- .au facut destule golani.

itu52 (15 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 17:27

Pe la noi alegerile de tot soiul sunt pentru proști, formalismul democratic, ne obligă să organizăm așa ceva, pentru a fi în rând cu lumea. Alegem ce a fost ales, probabil cu un an înainte. De obicei în campanii pierdanții calcă-n străchini pe ultima sută de metrii, mai ales în turul 2, când sunt 1 la 1. Puterea reală nu-și permite glume electorale, indiferent de domeniu și țară. Continuitatea e mama stabilității, restul scheciuri tv. și dispute în care se bate apa-n piuă. Divertisment pt. mase, că imediat ajungem omul și postul tv. ca să avem dezbateri pe gustul fiecăruia.

Sorin (10 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 17:46

Sa incercam si altceva. Lupescu poate sa fie si altceva. :) Daca nici cu generatia de aur nu iesim la liman atunci sa incercam si altceva cum ar fi snookerul. :)

Gheorghe Cheveresan (3 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 18:07

Unde am ajuns de ne permitem să judecăm un om prin prisma fratelui său. Bănuiesc că nu cunoașteți oameni care-și aleg rudele de sânge. Surpriza ar fi mare dacă ați încerca să-l cunoașteți pe Dan Oprescu.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 10:42

Dan Oprescu si fratele lui nu sunt „judecati” in acest articol, intentia sefului FRF conteaza

CCC (24 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 21:31

@itu52 În principiu, ai dreptate. Continuitatea reprezintă stabilitate. Dar schimbarea reprezintă (sau, cel puțin ar trebui să reprezinte) progres. Acum, în democrație alegerile depind de opțiunea fiecărui alegător. Că există din ce în ce mai puțină democrație in realitate, în viața de zi cu zi, este trist, dar adevărat. Exemplul cel mai la îndemână este cea mai puternică democrație din lume: SUA. Când a câștigat un candidat (cu, sau fără ajutor de la răsărit) care nu reprezenta continuitatea, totul s-a transformat într-o mascaradă sinistră! Chiar și acum, la mai bine de un an de la alegeri, se inventeaza scenarii care să demonstreze că nu este cel mai potrivit pentru funcția de președinte. Are rost să ne întrebam de ce s-a creeat și se întreține această situație? Revenind la alegerile de la FRF, nimic nou sub soare. Va fi ales (a se citi "numit") cel care va avea sprijinul politic cel mai puternic. Exact ca acum 4 ani.

?????? (46 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 22:01

Ziceți că Mircea Sandu "s-a educat" cu Marean Vanghelie, în treaba cu micul și berea ?

itu52 (15 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 0:22

@CCC, când am zis continuitate m-am referit la background, nu la paradele de zi cu zi. Exemplul cu SUA e cel mai bun în privința asta. Nu știu cum stau ei cu alegerile la federațiile sportive, dar la îmbunătățirea performanțelor sporive și dorința de a se impune în orice domeniu sunt tari.

Alex One (132 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 8:43

Pai se poate, ati ajuns la fratele lui Oprescu ? Reveniti la adevaratele subiecte, specifice unei gazete sportive, Dragnea, Dancila,Firea, s.a, ma rog, gasiti dv. ceva in tolba PSD.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 10:44

„tolba PSD” e modest spus, sacul lui Mos Craciun mi se pare o figura de stil mai potrivita

Radu (1 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 9:16

Pentru cei care nu-l cunosc pe Oprescu ii informez eu cine este. este un profesionist desavarsit, un maniac dupa fotbal, iar cand vorbeste despre fotbal are lectiile facute . Pacat ca nu a avut lumea ochii pentru el sa-l vada . Merita sa antreneze chiar si in prima liga .

Gheorghe Cheveresan (3 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 19:30

Da, nu-l judecați. Pentru a-l judeca ar fi trebuit ,mai-nainte ,să-l ascultați. Căruța luand-o puțin înaintea boilor, l-ați.dat exemplu într un context complet paralel.

Comentează