Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Vino, mamă, să mă vezi cum înjur în haine verzi!

Instrucţie pe bani publici: clubul Armatei nu investeşte în formarea noilor generaţii de stelişti, ci într-un “dream team” de mercenari

Permalink to Vino, mamă, să mă vezi cum înjur în haine verzi!
miercuri, 14 martie 2018, 9:29

Telegramă vorbită de la Ministerul Apărării: „M..e Rapid!”. Aşa a înţeles senegalezul Abdou Camara, noul recrut al CSA Steaua, că trebuie „promovată imaginea instituţiei militare în societatea civilă”. Prea mult „Pe aici nu se trece!” strică. Era şi timpul pentru o abordare mai ofensivă.

O mică şi discretă modificare în regulamentul de funcţionare, publicată în Monitorul Oficial din 12 ianuarie, îi permite echipei lui Lăcătuş să încheie „contracte de activitate sportivă”, cu „sportivi, antrenori, tehnicieni și specialiști din domeniul sportiv, din țară și străinătate”.

Stelist, dar prea de mic
Astfel a fost posibilă includerea lui Camara, produs al clubului Brescia, în lotul CSA. Condiţiile financiare din contract, conform obiceiului de la clubul MApN, sunt confidenţiale. Cert e că, pentru a-i face loc atacantului de 22 de ani în cantonamentul Stelei, a fost lăsat pe dinafară un atacant de 21 de ani, Junior Măcriş, adus din pepiniera FCSB.

Acum patru ani, Gâlcă îl promova pe Măcriş la echipa mare, într-un meci din „sferturile” Cupei. Tot Gâlcă îl convocase şi la „naţionala” Under 17. După plecarea lui Gâlcă de la echipa lui Becali, a plecat şi Junior, împrumut la ACS Berceni. Apoi, „stelist de mic”, Măcriş s-a alăturat proiectului manageriat de Lăcătuş.

Numai că la echipa CSA, juniorul autohton are aceiaşi sorţi de izbândă ca la FCSB. Trebuie să concureze cu stranieri de pe toate meridianele, împinşi cătinel în vederile antrenorului de tot felul de agenţi.

Pe aici, totul se plăteşte
CSA Steaua nu dă o şansă în plus talentelor locale. Nu imită Viitorul lui Hagi, transferă de la Viitorul lui Hagi, la fel ca FCSB. Vrea să intre cu şenilata, pe scurtătură, pe piaţa fotbalului. Rolul de „furnizor constant de valoare şi de sportivi pentru loturile naţionale” se limitează la comunicatele de 1 Decembrie. În realitate, CSA are strategie şi metode identice, deşi la altă scară, cu echipa lui Becali.

Marea diferenţă e că echipa Armatei e finanţată cu bani publici. Cât despre venituri proprii şi sponsorizări, acestea nu sunt obţinute din senin, ci pe baza unor bunuri aparţinând statului, cum ar fi marca Steaua sau bazele sportive. Contribuabilul plăteşte bugetul anual de 9,2 milioane de euro al CSA, plăteşte infrastructura. Dacă vrea să beneficieze de banii ăştia şi să-şi dea copilul la sport, trebuie să plătească din nou. 150 de lei pe lună pentru „iniţiere fotbal” la CSA. La tenis, tariful e 250 de lei pe lună. La înot, 30 de lei pe şedinţă. La handbal, dacă puştiul tău e talentat, plăteşti mai mult: program „Standard” – 100 lei/lună, program „Talent” – 150 lei/lună. Plus preţul echipamentului, plus sticla de apă adusă de acasă.

S-a mărit armata!
„Trebuie să ne gândim și la juniorii care acum pot avea ca obiectiv să joace la echipa mare”, aşa argumenta Lăcătuş reînfiinţarea echipei de seniori a CSA. Vorbele astea n-au încă acoperire în fapte. Să transferi cu raftul, de la altă echipă, sau să aduci stranieri nu reprezintă semne încurajatoare pentru copiii de sub comanda lui Bumbescu sau Sătmăreanu.

Ceea ce trebuia să fie o renaştere nu e decât o împăiere, urmată de o clonare a modelului Becali.

După ce-a fost folosită în fel şi chip de Becali, marca Steaua şi-a pierdut smalţul eroic, sobrietatea cazonă. În locul spiritului de luptă, invocat de galerie, s-a impregnat, iată, cu spirit „practician”. Nu rentează să creşti jucători, ce revelaţie!, mai ales dacă vrei să dai „tunul” promovărilor succesive. Dar, spre deosebire de finanţatorii grăbiţi din Liga 1, Steaua în varianta 2018 nu vizează profitul economic. Nu vrea să aducă la bugetul statului milioane din Champions League. Fiind un vehicul cu tracţiune politică, urmăreşte doar profitul de imagine.

În vreme ce Abdou Camara lua lecţii de conversaţie compactă în română, iar Junior Măcriş aştepta oferte din provincie, magazinul virtual al CSA epuiza stocul de tricouri cu numele lui Mirel Rădoi. Contractele de activitate sportivă nu se plătesc singure.

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Serban (1 comentarii)  •  15 martie 2018, 10:17

junior Machis nici in liga a IV-a nu e bun df au adus pe altul pe locul lui, sa se lese de fotbal.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  15 martie 2018, 11:11

bistic tata – stai linistit, gluma - , pina ca clonei psd-iste CSA sa-i fie refuzata participarea la C L mai curge multa votca in captele de acolo. Altii nu inteleg ca clona CSA e echipa aparuta ilegal si din nimic ca comunistii in Roamnia, alta clona psd-ista, un „laborator“ unde s-au adunat toti asistatii socialisti, verze, tomate, bibelori, lemne de foc, produse de epoca dea aur prin sarirea la cap cu Kent, Votca si Friptane si din mintile "cadrelor" care au inceput sa putrezesca din cauza inactivitatii la „servicu“ a coloneilor din armata pentru care stresul incepe doar cind ajung seara acasa si le freaca ridichea casnicele lor care dupa ce-a fost la piata de-abia asteapta sa le vina barbatul acasa ca sa aiba cui povesti ce-a mai aflat ele de la antena 3, rtv si ev b1tv !!! Desigur ca barbatii lor, psdisti de frunte stiau deja, caci in afara meniului de la popota tema tv i-a obosit cel mai mult. Asta e societatea care creaza impostori dupa impostori, fabrici doar de diplome, ca sa citez din filozofi „educatie financiara zero, educatie politica zero, educatie sexuala ...“ nu ma bag draga ticbis dar pot sa-mi imaginez cum coloneii astia doar capre au in cap cind stiu ce-i asteapta acasa ! ------------------------------- Stai linistit draga @ticbis, am glumit putin cu „aceeasi mizerie“ putin de amar, ai un comentariu excelent ca de obicei. Dar tu chiar crezi ca i-ar durea undeva negrul de sub unghii pe Tudorel Stoica, Laca, Bumbi, PiTi, presupunind prin absurd ca se vor chinui sa silabiseasca un text ? Nici in spit ! Lupescu de la UEFA si-a exprimat deja negrul vazut de acolo sus vazut ca alb ! Apropo, asta a ajuns seful antrenorilor la UEFA fara carnet de antrenor, fara sa fi antrenat, fara sa fi studiat in realitate o singura zi, a venit messi-a cu educatie germana caci parintii in scurta lor perioada acolo au devenit dependenti de pacanele, iar azi i se da sansa acestui impostor desavirsit care a mai si avut o „activitate“ de sase ani alaturi de Nas si Corleone in care cooperativa duduia ca niciodata sa ajunga managerul FRF cu zero habar caci fara a putea indica o singura zi de activitate manageriala ! Uite ca se poate, uite ca Messi al paselor laterale de doi metri a fost propulsat pina in Nationala si in conducerea fotbalului. Ca de altfel toti luce-ferii cei care au pierdut calificarea in fata unor frizeri albanezi – ba, da exact in toamna anului 1986 ! Cauta Dinamo 1986-1987 ! Toti luceferiii de ieri si azi ii gasesti acolo.

petre (9 comentarii)  •  15 martie 2018, 11:18

Sa recapitulam: 1. Senegalezul a intrat in lot si a ramas pe afara Macris. 2. CSA nu-si respecta menirea - de a creste propriile talente - lucru clamat chiar de Lacatus. 3. CSA face, la scara mica, deocamdata, exact ce face si FCSB: cumpara. Intrebare: ce e gresit in articol? Uitati-va la CSM - handbal fete: mii de euro platiti unor fete aduse de afara, din bani publici, iar talentele indigene nu se vad.

ticbis (126 comentarii)  •  15 martie 2018, 13:05

@17 Nentori Tirana: Prin comentariul anterior am incercat sa corectez o confuzie enorma pe care foarte multi o fac in ceea ce priveste notiunea de club departamental si de finantare a cluburilor de fotbal din bani publici. Sunt chestiuni diferite si FIFA si UEFA le explica foarte clar. Din punctul de vedere al surselor de finantare FIFA si UEFA nu impun nicio restrictie, banii pot veni de la privat sau de la bugetul public fara nicio problema; cu cat mai multi, cu atat mai bine! Legislatia interna a fiecarei tari afiliate este cea care permite su nu finantarea de la bugetul public sau local al unui club de fotbal si aici UEFA nu se baga. Spre exemplu, legislatia tuturor tarilor membre UE este unica si nu permite finantarea din bani publici a unei firme private (si Romania se inscrie in categoria asta); in schimb exista tari europene non-membre UE ce functioneaza dupa legislatii proprii care permit acest lucru, cum ar fi Rusia, Serbia, Ukraina, etc. Repet, problema finantarii cluburilor de fotbal din bani publici este strict reglementata de legislatia interna in vigoare in fiecare tara in parte si UEFA nu se baga in chestiunea asta. Restrictia pe care UEFA o impune tuturor membrilor afiliati, implicit cluburilor afiliate la federatiile nationale, se refera strict la forma de organizare juridica a societatilor care le administreaza; si aici e clar: pot fi afiliate societati de drept privat fie de tip ONG sau SRL/SA si nu sunt admise societati de de drept public. De ce restrictia asta? UEFA explica clar: pentru ca nu se admite controlul managerial al statului asupra niciunui club afiliat la o federatie nationala independenta politic, care la randul ei este membra a unei organizatii independente si nesupusa politic cum este UEFA. Prin urmare, toate cluburile afiliate si acceptate de UEFA sunt organizate din punct de vedere juridic ca societati de drept privat, sunt conduse de patroni sau actionari, inclusiv cele finantate de catre primarii (de ex Voluntari, Chiajna, CSU Craiova), inclusiv cele finantate de catre companii nationale de stat (de ex Gaz Metan Medias sau Pandurii Tg Jiu), inclusiv cele finantate direct din bugetul public (de ex Zenit Sankt Petersburg sau Rubin Kazan). Din punct de vedere al organizarii lor juridice, acestea nu sunt cluburi departamentale, sunt cluburi private si indeplinesc toate conditiile pentru a se putea afilia la FRF si UEFA. CSA-ul in schimb, este club de drept public (si nici nu va putea fi vreodata altceva, decat doar daca guvernul va privatiza armata tarii! :))), este o societate bugetara, este o unitate militara aflata in subordinea Ministerului Apararii ce este la randul lui sub tutela Guvernului Romaniei, la ordinele Primului Ministru!!! Asta inseamna club departamental si asa ceva UEFA nu admite! De ce? Mi-e mai usor sa explic printr-un exemplu; Sa ne imaginam ca CSA se afiliaza asa cum e acum la FRF si ca este acceptata si de UEFA; Sa presupunem ca in urma unui litigiu sportiv oarecare CSA-ul apeleaza la moderarea conflictului de catre expertii forurilor superioare de la UEFA. Ei bine, UEFA va primi pe mail sau prin fax documentul de la CSA cu antetul urmator (obligatoriu prin lege a fi folosit in corespondenta uzuala in toate institutiile guvernamentale): "Guvernul Romaniei - Ministerul Apararii Nationale - Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti". Asta inseamna ca Guvernul Romaniei solicita ceva (orice; plangere, reclamatie, contestare, etc) unei organizatii independente si suverane cum e UEFA! :))) Adica guvernul unei tari cere socoteala la UEFA??? Asa ceva nu va admite UEFA nici in urmatoarea mie de ani; din motivul asta cluburile departamentale nu au drept de afiliere la aceasta organizatie! Repet, CSA-ul nu poate face fotbal profesionist si nu va fi niciodata afiliata la FRF sau UEFA pana nu-si va vinde/inchiria/concesiona sectia de fotbal unei societati juridice de drept privat, indiferent de cate procese va mai castiga Talpan de acum incolo! :)))

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  15 martie 2018, 14:00

ticbis, multumesc domnule, lamuritoare contributie, cel putin pentru mine, contributie dupa care trebuie sa recunosti ca ai mai gasit doar cu greu articolul Mariei. Asta e. Eu cred ca trebuie sa iesim toti in strada, indiferent de colori. Numai impostori ! Hai Steaua Romaniei !

Ferice (1 comentarii)  •  15 martie 2018, 14:24

@ticbis am citit comentariul tau, eu cred ca se poate lucra si la aceasta problema, prin tot felul de intermedieri, tot felul de finantari, se trece de la un departament la altul si scapam de antet. (Firea a infiintat jde firme cu capital de sta), acum la cat sunt legile de interpretabile, gasim solutii..

ticbis (126 comentarii)  •  15 martie 2018, 15:17

@Ferice: Exista reglementari clare privind corespondenta, nu numai in sectorul guvernamental, dar si in cel privat. Toate firmele, de stat sau private au obligatia de a-si afisa antetul companiei in corespondenta oficiala. Cautati toate comunicatele de presa emise de catre CSA si veti vedea ca absolut toate au antetul "Guvernul Romaniei - Ministerul Apararii Nationale - Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti". La fel, actele si corespondenta parlamentului au antetul "Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor/Senat", etc. Mai mult, toate firmele si companiile private procedeaza la fel; daca ati cumparat ceva de pe Emag pe factura aveti antetul firmei; factura de telefon de la Orange sau Vodafone o primiti cu antetul firmei; daca primiti o notificare prin posta de la ANAF aceasta poarta antetul institutiei in capul paginii, etc. Imi e greu sa-mi imaginez ca intr-o ipotetica corespondenta cu UEFA CSA-ul va trimite documente si inscrisuri fara niciun antet care sa-i certifice identitatea si autenticitatea organizatiei, doar ca sa-i pacaleasca pe aia; o astfel de hartie o arunca aia de la UEFA direct la cos in secunda doi! Si eu as proceda la fel daca as primi prin posta o amenda de la Politia Romana fara ca antetul acesteia sa existe pe document. Asta pentru ca se presupune ca cel ce ti se adreseaza sa se legitimeze cu functia, institutia si calitatea sa oficiala in cadrul acesteia. In plus, toate canalele oficiale de corespondenta (mail, fax, etc) sunt purtatoare ale identitatii (gov, com, org, etc. Ca doar nu va inchipuiti ca colonelul Petrea va coresponda cu UEFA de la mail-ul lui de yahoo de acasa si se va semna "petrica"!!! :)))

Ciprian (17 comentarii)  •  15 martie 2018, 15:38

toata cloaca de p0st@ci fcsteaua.ro s-a strans pe acest articol, toti juristi si toti gata sa iti spuna cum sta treaba. Vasglo, ticbis(xray), kla2005, dan (adrian0808) samd.....intre timp echipa lui The Wolf of Pipera Street joaca fara nume, culori si stema...iar palmaresul..... de la anul nu va mai putea fi trecut in dreptul sc fcsb sa de catre frf, pt ca nu poti avea doua echipa cu acelasi palmares afiliate la frf......Salut baieti! Ne vedem la Stadionul Steaua....intre timp gigica ne invata pe prima pagina a gsp-ului cum sa furam de la stat ca pisica, asa l-a invatat pe el ta-su si el preda indeletnicirea mai departe....Astept raspunsul lui vitto ca mie de el imi place, am vazut ca este moderator si pe pagina de fb a peluzei maro pe desuuri....

ticbis (126 comentarii)  •  15 martie 2018, 16:07

@Ciprian: Bre, nu stiu cata scoala ai si ce-ai inteles din ce-am povestit eu aici; te asigur insa ca CSA-ul tau nu va fi niciodata afiliat la FRF, din motivele explicate mai sus. Aici nu e vorba de ce-si doresc peluzarii de la sud sau de la nord ramasi fara echipa si fara identitate de cativa ani buni si asa vor ramane pana cand le vor creste nepotii mari, aici vorbim de legi si regulamente. Si realitatea este asa cum am prezentat-o eu mai sus... nu ca m-as astepta sa pricepi tu ceva, totusi...! :))))))))) Scuza-ma, nu e vina mea ca ai pus botul la prostiile lui Talpan si ca ai pariat pe un cal mort; atata te-a dus mintea, asta e!!!

Calin (59 comentarii)  •  15 martie 2018, 22:53

Bravo, Maria. Bun articol.

Comentează