Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Băiete, încă un rând de antrenori!

Nu Miriuţă e problema la Dinamo, ci lipsa de experienţă a lotului. Jucătorii nu erau pregătiţi fizic şi psihic pentru gheaţa din afara paharelor

Permalink to Băiete, încă un rând de antrenori!
luni, 26 februarie 2018, 9:30

După ratarea play-off-ului, la Dinamo a început concursul pentru postul lui Miriuţă. Când de fapt ceea ce-i lipseşte echipei din Groapă nu e un tehnician, ci un barman. Un profesionist care să se ocupe de scos aerul din pahare şi de calculat proporţia de apă din şpriţ, astfel încât jucătorii să se poată concentra la fotbal.

Deşi principalul suspect pentru îngheţat apele e Negoiţă, care-a promis tot felul de prime, preşedintele alb-roşilor i-a ruşinat pe oficialii Astrei. Au pârjolit câmpiile la rece. „A fost totul premeditat, sunt sută la sută convins”, a spus Alexandru David, la ProX.

Confom cutumei, terenul îngheţat şi acoperit cu zăpadă a fost trecut cu vederea de arbitri şi de observatorii federali. A fost trecut cu vederea şi de televiziuni, deşi mingea era greu de observat pe micul ecran. Mai degrabă vedeai cârtiţa sărbătorindu-şi ziua şi suflând în lumânările din instalaţia de încălzit gazonul.

Inima, satelitul lui Dinamo
Echipa lui Edi Iordănescu s-a chinuit pe acelaşi stadion, n-a zburdat într-o oază cu iarbă verde. Aşadar, starea terenului e doar o scuză de etapă, nu motivul unui eşec premeditat cu nonşalanţă de conducerea dinamovistă. „Nu îi înţeleg pe băieţi”, a spus Miriuţă, după eşecul cu Astra. „Nu am fost echipa de acum 2-3 săptămâni”. Normal, încă nu trecuse timpul necesar refacerii.

Totul, lipsa de formă fizică, de prezenţă în joc, de coeziune, de precizie, intră în graficul acestui sezon. Dacă n-ai arătat caracter până acum, nu e pentru că l-ai pus deoparte şi l-ai păstrat pentru cazuri de forţă majoră, „ca o finală de Campionat Mondial”.

Nu l-ai arătat pentru că nu-l ai. La fel, voinţa nu e ceva ce apare şi dispare, spre mirarea antrenorilor şi disperarea suporterilor. Voinţa trebuie cultivată, călită. În caz contrar, rămâne pirpirie şi nefolositoare. La fel ca inima, pe care n-o pui în joc. „Nu am avut atitudine, nu am jucat cu inima!”, oftează Miriuţă. E drept, nici valoare nu a avut lotul lui Dinamo, dar în domestica Ligă 1, nu e musai. E suficientă disciplina.

Un antrenor prieten cu băutorii
Miriuţă, evident, n-a fost omul care să strângă rândurile lăbărţate prin baruri, prin camere de hotel duduind de manele. Miriuţă i-a iertat pe cheflii o dată, de două ori, de trei ori. N-a avut curajul să-i excludă sau să ceară imperios conducerii excluderea lor. A evitat şocul la echipă până a fost prea târziu.
Mult după ce va pleca de la Dinamo, va rămâne cu această ştampilă pe valiză. Nu de antrenor slab, ci de antrenor moale, fără tăria propriei convingeri.

Spiritul bătăios se pare că s-a retras de la Dinamo şi de pe bancă, şi de la oficială. Despre vestiar nu mai vorbim. Acolo e doar spirit voios, cu rare nuanţe de inimă albastră. „E o mare dezamăgire. Toată munca noastră de un an s-a dus pe apa sâmbetei”, a comentat Sergiu Hanca. Dezamăgirea vine, desigur, de la faptul că apa sâmbetei nu e tonică.

N-ai rădăcini, n-ai profunzimi
Dinamo nu mai are jucători care să atragă atenţia prin ceea ce joacă. S-a întors Torje, să acopere postul de bocitor oficial, în aceste momente grele. Dar, de ani buni, nu există lider, nu există nucleu dur, doar un du-te vino mahmur.

Ceva s-a degradat accelerat în era Negoiţă: Dinamo s-a rupt complet de trecut, de tradiţie, de orgoliul istoric. Dacă la izolarea de propriile valori se adaugă o conducere care nu înţelege fotbalul sau, mai bine zis, nu înţelege din fotbal decât componenta contabilă, cu registru dublu, deznodământul nu poate fi decât cel de la Rapid. Ţopăind de la agonie la extaz, şi FCSB se îndreaptă spre asta, spre ceea ce s-ar putea numi impasul identităţii.

O schimbare de antrenor riscă să nu schimbe nimic la Dinamo. Iar schimbarea de patronat e puţin probabilă. N-a depăşit stadiul unei manevre de temporizare. Cerându-le scuze fanilor, Torje vorbeşte despre „renaştere”, dar renaşterea din ce? Din care cenuşă? Trebuie să arzi nişte calorii, să faci rost de ea. Trebuie eforturi, sacrificii. Altfel, păsăroiul Phoenix renaşte sub formă de papagal. z

Comentarii (23)Adaugă comentariu

iulian (4 comentarii)  •  26 februarie 2018, 10:23

ma mir cum de a fost de acord psd-ul sa-si lase echipa de suflet, in play out!!!! fratii negoita sunt oameni de baza in psd, ca sa nu mai amintim de nastase, florin georgescu, dan nica, etc......psd e ocupat de ceva timp cu schilodirea justitiei, a dna, are altele mai important pe cap....

Carol K (309 comentarii)  •  26 februarie 2018, 10:31

Dinamo a ratat Play Off-ul dar a prins grupa "Play... Offff viata mea" ! S-au dus la Giurgiu precum elevul la acel examen unde e sigur ca e lasat sa copieze cu manualul pe masa. Cand colo... au fost executati fara somatie. Poate ca Televiziunile n-au aratat suficient "respect" acolo unde ar fi trebuit, acum fluiera a paguba. Cu Astra si Iasi fac audienta de palier de bloc ... Este singura "logica", o lovitura pentru cei care finanteaza si tin in viata (inca) acest campionat plus toate structurile ce apartin de Liga. Sigur ca Dinamo a fost total nepregatita dar acolo unde exista mari interese financiare pe fondul unei saracii accentuate mereu s-au gasit solutii ca toata lumea sa fie multumita, sa nu se ajunga la faliment.

Andrei_Dumitrescu (2 comentarii)  •  26 februarie 2018, 10:55

Asa domnisoara, descideti-le ochii ca de 15 ani li se toarna treaba mare in creere la TV. Aia de la fcsb/Steaua Viseaza primaveri UCL, Cupe EL, transferuri de sute de milioane si academii mai tari decat Barcelona, asa declara patronul care nu apare nicaieri in acte. Daca tu ca suporter te ridici cu pretentii, vin tot felul de postaci sa iti spuna ca fotbalul e o afacere si ca e jucaria lui, ca el e patron, ii stim au aceeasi argumentatie. Pe stadion daca te ridici cu pretentii ii trimite pe Dediu si restul la tine ca el nu are curaj, de fapt el bate doar femei asa cum bine spunea Laura de la Casa Vernescu in “Amintiri cu jiji”.

Andrei_Dumitrescu (2 comentarii)  •  26 februarie 2018, 10:56

Numai afaceristi in fotbal care de 20 de ani dau doar tunuri. Pleaca si nu ramane nimic construit in urma lor.

Tudor (27 comentarii)  •  26 februarie 2018, 11:30

Nu e treaba nimănui ce faci cînd n-ai meci, dacă nu te-ai băgat cu capu-n jug/contract_rău. Ronaldorii și Messii din ziua de azi, deși ajută echipa să cîștige, n-au nici sare nici piper precum au avut Dobrin, Gascoigne, Romario, Socrates, Maradona. La Chelsea cu Barcelona am adormit spre sfîrșitul primei reprize.

Demolarii (18 comentarii)  •  26 februarie 2018, 11:53

Doamna Andrieș, câți din cei care au băut la Piatra-Neamt mai sunt in lot? Sau, sunteți adepta metodei in care mergi la tv și spui că te-aii certat cu nevasta? Pai, galeria lui Dinamo, în loc de coregrafii se poate apuca de investigat viețile celor ce scriu presa sportivă, și ei au libertatea de exprimare la același nivel că și o gazeta virtuala, și să publice tot felul de can-canuri.....doar autorii sunt persoane publice, deci viața lor privata e de interes public.........

Alex One (132 comentarii)  •  26 februarie 2018, 11:57

Caraghiosul de Miriuta era cu gandul la Steaua,cum garanta el ca nu va lua campionatul, problemele iubirii lui neconditionate Dinamo le rezolvase, devenise marele arbitru care decidea cine ,ce, si cum. Cred ca poate deveni un bun exemplu de model didactic cand vor intreba copii la scoala cum e vorba aia cu "sa moara capra vecinului". Dupa declaratiile lui Edi Iordanescu se parea ca Astra nu era interesata de meci, ba, ca vechi stelist, chiar si-o dorea pe Dinamo in play-off (!?)dar s-au apucat maestrii coregrafi sa-l injure pe Nicolare la el acasa asa ca s-a infuriat colonelul si a comandat sa intre garnitura cea mai buna promitand si fripturica in caz de victorie. Asta e ,cand "gura bate popoul " Si uite asa a ajuns Dinamo sa traiasca din proverbe !

Alex One (132 comentarii)  •  26 februarie 2018, 12:12

Sigur, cel mai bine ar merge o parafrazare "cainele moare de grija altuia si prostul de drum lung"!

vio (3 comentarii)  •  26 februarie 2018, 13:01

Ceea ce a patit Dinamo demonstreaza ca *** , stelisti in special,nu au dreptate:Dinamo nu a fost tinuta in brate nici de partid,nici de arbitri,nici de federatie sau liga,nici macar de patronul Negoita. Imi inchipui *** daca cumva castiga la Giurgiu.Mai bine ca nu a castigat.Va doresc sa castigati campionatul ca si anul trecut:la TAS.Cat timp veti fi la fel de nesimtiti si aroganti ca si stapanii vostri jiji si sluga lui, mm *** nu veti castiga nimic! Asa sa va ajute D-zeu!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu (18 comentarii)  •  26 februarie 2018, 13:40

Problema majora e ca PCH e complice cu dezastru deoarece asista cum Negoita duce clubul spre decapitalizare sportiva si financiară. Ia sa fi făcut Negoita același lucru in Grecia domnilor din PCH !In PCH sunt o mâna de aserviți lui Negoita care nu lasă pe ceilalți sa-si manifeste dezacordul! Decât coregrafii mai bine protest la adresa viermelui ! De ce nu protestează PCH si la adresa lui David care are loja închiriată la Fcsb?

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  26 februarie 2018, 14:20

Negoita si pestisorul de aur: inca o votca mica la ultima dorinta. A venit Bratone, mitraliera, gata Maria, problema s-a rezolvat. Ce-ti mai bati tu capul ? Vezi mai bine de al nostru – pe care macar sta un costum – ca ieri i-a inghetat mintea si lui. -------------------- Hai noroc Maria ! Mie mi-a facut Edi ziua iar - din ce-am vazut eu - ai lui nici nu s-au intrebuintat. Pina la urma Dinamu a urmat sfatul specialistilor. Unu Geambi ii facea praf cu fiecare ocazie pe Anton, Filip, Hanca, Nedelcearu, Contra, Mutu, Negoita, … ca mai bine ar fi in liga a cincea. Uite ca cei rai au plecat, a plecat si Negoita in Dubai, numai ultima dorinta inca nu i s-a indeplinit. Au ramas doar inteligentii lui Geambi, ala cu numaru 10 capitan de epava si Vasile dirijor, capcaunul care de la ultima mica nu-si mai recunostea jucatorii, n-a nimerit la pauza vestiatul, a trebuit sa recite in fata galeriei poezia mobilizatoare „ce pacata mea ca ala face ce vrea si nu-l vede nimeni si ala nu stie sa dea o pasa in pacata mea …“ Uite ca a intrat mobilizat Hanca, daca ar ajunge la Hagi ar ajunge si el dorit la Steaua – caci si Benzar, Nedelcu, Coman jucau acolo altceva ca si Budescu si Alibec la un smecheras de pe strada – dar tot Hanca e vinovat – pina pleaca, apoi e regretat. La specialistii astia poate sa vina si un oligarh sovietic ca tot aia e, la ei cei mai buni au fost mereu aia care n-au jucat, cel mai bun sistem e ala nefolosit, iar atitudinea jucatorilor nu are nimic comun cu antrenorul ca el are, ca el se agita pe margine si recita din eminovicioiu … ------------------------------- Maria, astia s-au perdut deja, doar agonia lor e nesfirsita. Uite si rapidistii, isi cauta marfaru prin Grecia, Turcia, Bulgaria, la origini, ca au acolo Razvanel, Sapun, Moti chiloti visinii. Nu m-ar mira ca un rapidist sa-l fi lovit pe antrenorul echipei adverse cu o rola „completata“ de la buda stadionului. Lui Vasile i-a fost scris sa ia Wizzeru, sa urce spre cer si sa coboare acolo unde buda s-a unit cu pesta, poate se vor culturaliza acolo si dinamovistii sustinindu-i pe Torje si ala cu 10 in echipa lu Miri, cind o avea, ca acuma astia in echipa lui Miri, cea de numarat iahururi turcesti, nu fac fata. Perd siru, concentrarea, atitudinea ... si e frig, brrr

JFM (155 comentarii)  •  26 februarie 2018, 15:09

Nu doar Dinamo va suferi financiar.O vor face si altii. Dinamo aducea spectatori si telespectatori, adica bani. Se vindea bine. Intr-un fel e si o parte buna aici, poate se va trezi orgoliul in dinamovistii cu bani curati, fara frica de Justitie si vor veni sa bage bani macar la nivelul celor de la FCSB. Cu jumatati de masura, cu jucatori vanduti pe nimic, cu management prost, dupa orgolii ... nu ajungi nicaieri. Adica ajungi in Play Out. Vreau sa cred ca nu acesta este Dinamo. Capul jos, in echipament de vteren desfundat si la munca, pana cad lati de oboseala iar seara cauta perna nu drumul prin cluburi. Altfel nu se va schimba nimic.

Cosu (53 comentarii)  •  26 februarie 2018, 15:26

Excellent, as usual.

dan (26 comentarii)  •  26 februarie 2018, 16:53

Pe vremuri se juca cu o minge rosie, perfect vizibila pe zapada. Acum nu mai e la moda ? Si la meciul Stelei, cind jucatorii erau in portiunea acoperita de zapada, nu vedeai nimic! Amatorism total FRF si LIGA + televiziuni!

Costin (22 comentarii)  •  26 februarie 2018, 17:17

Excelent articol. Sper ca ironiile sa vindece de data asta!

parigi (3 comentarii)  •  26 februarie 2018, 18:20

Acum nu ne mai invartim in jurul cozii - motiv de discriminare - ne invartim in jurul apei in toate formele ei de agregare...sudoare pe sira spinarii...total inexistenta la ciini,lichida in pahare asezonata cu ceva lamaie,sau in stare de vapori ,dupa meci,cand spiritele incep sa se incinga...Nu m-am uitat la Dinamo,am trecut rapid la Iasi si acolo am ramas.Acum Dinamo este in play-out.Fireste ca nu aici e locul ei.Locul ei este in Liga 2.Acolo trebuie sa joace ei...fara suporteri macar un an...vor fi primii suporteri care in perioada urmatoare vor trebui sa-si gaseasca asemeni fotbalistilor, o alta echipa.Eventual cu alte necuvantatoare pe emblema.Felicitari Maria.

CCC (24 comentarii)  •  26 februarie 2018, 18:25

Excelent Maria! Felicitari!

DD (1 comentarii)  •  26 februarie 2018, 20:31

ma mir cum aceeasi tanti fara talent si fara vreun pic de frumusete, nici macar sufleteasca incearca din nou sa arate ce nu stie si mai scorneste si mai scormoneste si aduna si ni le tranteste in acelasi fel: fara talent ... poate cu talent mental de fata batrana

Sare fara piper (4 comentarii)  •  26 februarie 2018, 20:34

Ascultati ce spune un dinamovist, Carol K, "Sigur ca Dinamo a fost total nepregatita dar acolo unde exista mari interese financiare pe fondul unei saracii accentuate mereu s-au gasit solutii ca toata lumea sa fie multumita, sa nu se ajunga la faliment." Aceasta a fost mereu logica dinamovistilor, asa si-au cladit mereu existenta - nu pe fapte reale si adevarate ci printr-un furt permanent. Si acum mai spera ca vor putea aranja ei ceva ca sa trimita, de la masa verde, Iasul in play-out, si sa o lase pe Dinamo sa se lafaie cu bere si rachiu. Niste *** care, sper din toata lumea, la sfarsitul paly-out sa fie out din Liga intai. (nu, nu pe jucatori ii injur caci ei mananca o paine dar conducatorii de la Dinamo au fost mereu niste ***)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan (18 comentarii)  •  27 februarie 2018, 4:28

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eus (2 comentarii)  •  27 februarie 2018, 9:48

Daca Miriuta se califica in play-off, era cel mai mare antrenor. Nu putea sa excluda primii 3 capitani dupa noaptea de betie, era vorba de Nedelcearu, Filip si Hanca. E ca si cand Steaua i-ar exclude pe Pintilii, Budescu si Tanase dupa o noapte de betie. Nu risca nimeni sa faca asta. Imi amintesc ce haos era la Steaua, dupa excluderea unui singur jucator, Tamas. Atunci Radoi l-a exclus, era un singur jucator si tot a fost deranj la echipa...

Eus (2 comentarii)  •  27 februarie 2018, 9:51

Au avut si ghinion. Sa nu uitam bara lui Nistor din prelungirile meciului cu Craiova, golul luat cu Steaua la ultima faza, apoi egalitate intre 3 echipe. Chiar si vremea din ultima etapa, oricum ciudat si meciul cu Astra... De Miriuta sa nu uitam ca s-a calificat anul trecut cu CFR in play-off, o echipa aflata in insolventa si cu penalizare de 6 puncte parca...

Vali (1 comentarii)  •  27 februarie 2018, 14:48

Nu sunt de acord cu dumneavoastra ! Miriuta este principalul vinovat in actuala situatie de la Dinamo deoarece a avut 17 etape plus pregatirea de iarna sa isi impuna ideile asupra jocului echipei insa cu toate astea Dinamo juca doar lunga si pe-a doua , totul in jocul lor statea sub zodia intamplarii ! Sa bubui intr-una mingea pe varf e un stil de joc perdant din start ! Daca domnul Bratu intelege sa schimbe acest lucru Dinamo are numai de castigat ! Bafta !

Comentează