Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Lordul mentei bugetare

Gică Popescu rămâne la munca de jos. Merge în continuare la Palatul Victoria, să-i consilieze pe colegii care sunt doar cercetaţi penal

Permalink to Lordul mentei bugetare
luni, 5 februarie 2018, 9:13

În ziua aceea de miercuri, părea că toate semafoarele din Londra, în general, dezbinate, s-au aliat împotriva lui Michael Bates, baron de Bates. Unul măcar să fi fost verde şi ministrul conservator ar fi ajuns la timp în Parlament, pentru interpelări. Noroc cu rugăciunile pe care parlamentarii britanici le rostesc în plen, la începutul şedinţelor. Mai câştiga două-trei minute, „Doamne, dă-ne înţelepciune cerească”, „ajută-ne să lăsăm deoparte interesele private, influenţele”, „să menţinem justiţia, sănătatea publică, pacea, bunăstarea şi liniştea în Regat”.

Dar rugăciunile fuseseră deja rostite, de dimineaţă. Iar când ministrul a intrat în sală, şi-a dat seama că a ratat prima întrebare a laburiştilor. Drept urmare, Michael Bates şi-a anunţat demisia de onoare, declarându-se „complet ruşinat”.

Ceaţă pe Dâmboviţa. România izolată
„Cred că trebuie să ne ridicăm la cele mai înalte standarde posibile de politeţe şi respect”, a explicat Lordul Bates. Chiar aşa a spus, „standarde”. Demisia nu a fost acceptată, iar gestul a fost considerat exagerat, „dramatic”. Un editorialist de la „The Guardian” îşi sfătuia cititorii să nu facă aşa ceva acasă sau la locul de muncă, e suficient să-şi ceară scuze dacă întârzie.
Ce exigenţe sunt aplicabile miniştrilor noştri ne-am lămurit la audierile „profesorilor de fluide”. „Avem aici martori în sală care poate să confirme”. În Cabinetul Dăncilă, ilustră companie de cercetaţi penal sau de suspecţi de acorduri ale subiectului cu predicatul, a fost păstrat Gică Popescu. Fostul premier l-a numit, în ianuarie, consilier de stat. Actualul premier a decis să-l păstreze în funcţie „pentru a coordona organizarea meciurilor pe care România le va găzdui în cadrul Euro 2020”.

Coordonator de breloc
Ce anume îl recomandă pe fostul internaţional pentru a se ocupa de „un eveniment de interes public şi de importanţă naţională”? „Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a purtat o discuţie cu domnul Gică Popescu”. Din una-n alta, venind vorba despre vreme, „au convenit” ca fostul fotbalist să rămână la Palatul Victoria.

Până pe 14 aprilie, Gică Popescu are interdicţie în instanţă să deţină o funcţie de conducere într-un club de fotbal. Sau „o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”. Timp de trei luni şi jumătate, n-are voie să facă mare lucru. Îi plătim salariul degeaba. Să fie primit!

După cum arăta Inpolitics.ro, fostul căpitan al „naţionalei” cel mult poate să dea sfaturi, până expiră interdicţia. De altfel, decizia de numire în funcţie, publicată în Monitorul Oficial, insista că Gică Popescu „asigură exclusiv consilierea”. Nu doar pentru Euro 2020, ar fi frecţie la tronson de lemn să dea sfaturi pe tema asta, cât pentru toate programele legate de sport ale Executivului. Premierul Dăncilă a decis că Gică Popescu poate şi trebuie să dea ţării mai mult cărbune decât îi permite Justiţia. Aşa că l-a pus „să coordoneze”.

În aparatul de stat, tot mai stufos, s-a depăşit planul la vicepremieri!, Gică Popescu se poate rătăci liniştit. Nu bate la ochi dacă nu face nimic. Misiunea lui e, din capul locului, simplă: să deschidă culoar altor condamnaţi penal la nivel înalt. În rest, la birou, n-are decât să coordoneze ce-i trece prin cap: cariocile, lipiciul, ascuţitoarea, dracena, ficusul benjamin. Poate îşi coordonează mâna, cum îşi coordona pe vremuri piciorul, apucă pixul şi îşi scrie demisia de onoare. „E un om extraordinar, nu se aruncă la linguriţă ca ştiuca”, îl descria Mihai Tudose. Cât timp reflectează Gică Popescu la imperativul moral şi la imperativul juridic al funcţiei publice, undeva, pe străzile Londrei, un ministru goneşte spre Parlament, ca Phileas Fogg în jurul Pământului. Goneşte „din principiu”.

Nu e o lume ideală aceea din care Lordul Bates şi-a făcut o ieşire teatrală. Şi în democraţii experimentate, e loc de mai bine. De pildă, deşi a studiat la Oxford, Lordul Bates a scris o singură carte, despre experienţe transculturale. Alţii ar roşi în locul lui. Gică Popescu a scris, muncind cinstit, patru cărţi în şase luni. z

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Alex One (132 comentarii)  •  5 februarie 2018, 9:32

?

Nic (3 comentarii)  •  5 februarie 2018, 9:46

Umor, simt civic si curaj, felicitari autoarei! Rusinoasa adunatura de agramati si penali a ajuns guvernul Romaniei. Vor spune unii pai Gica Popescu, legenda a fotbalului romanesc… ok, legenda, dar avem si legende care n-au facut puscarie pentru coruptie, plus ca legenda a fotbalului nu inseamna sa-l adapi cu bani publici – la nivelul la care a jucat el, se presupune ca a adunat milioane doar din salarii si sponsorizari.

Mircea Ordean (4 comentarii)  •  5 februarie 2018, 9:54

„să-i consilieze pe colegii care sunt doar cercetaţi penal”

Cercetat penal nu înseamnă și vinovat.

Este drept că, în goana după a procura victime cititorului normal, scapă din vedere acest amănunt.

Privesc totodată spre esența unui material de presă (patron fiind Pristanda, cel cu „Pupă-l în bot…”).

Esențial este să întărești ideile cititorului, iar în paralel să-i furnizezi victime.
Uneori se apasă pre pedala ce deștept e cititorul (publicul are întotdeauna dreptate…).

Mircea Ordean (4 comentarii)  •  5 februarie 2018, 9:56

Acuzele (altminteri frumos ambalate) ale doamnei autor au o problemă.

Și anume, nici dumneaei nu-i perfectă.

În tonul dumneaei pot mirosi iute că, suită de noroc la altitudinea-i unde se află guvernanții, ar da exact doi bani pe regulile morale.

După cum.
Doamna Andrieș se află precum englezii?
Simt că nu.

Ionel (8 comentarii)  •  5 februarie 2018, 10:04

Excelent articol.Perfect de acord cu dumneavoastra si de data asta.

Ionel (8 comentarii)  •  5 februarie 2018, 10:14

si inca ceva.probabil ca este mentinut acolo pentru ca si cei care-l mentin sunt potentiali colegi de penalitate,cu sau fara puscarie.de ce nu gasim un om integru care sa ne reprezinte?ciudat.nu mai avem nici unul?trebuie cautat un aroman atunci(specific ca eu sunt ardelean).vezi articolul excelent al domnului Radu Naum referitor la Hagi si Simona.

vasco (317 comentarii)  •  5 februarie 2018, 10:25

Maria,love you!

John (22 comentarii)  •  5 februarie 2018, 10:36

Excelenta analiza, felicitari Maria !

dean (3 comentarii)  •  5 februarie 2018, 10:41

da,da . . . asa e! moralitatea o vom gasi doar in parlamentul Albionului.
alt intelectual de’al lui Basescu in presa.

Observator (19 comentarii)  •  5 februarie 2018, 11:09

Doamna/domnisoara, toti politicienii post-decembristi la un loc nu valoreaza nici 25% din cat insemna sau au insemnat (ca imagine si maiestrie in domeniul lor) Hagi, Popescu, Sabau, Raducioiu, Dumitrescu, Lupescu si multi altii, luati individual, fireste, asa ca ar fi bine sa nu mai tratati intr-un mod intr-atat de evident subiectiv toate problemele sportului prin prisma politicii! Din pacate pentru dvs., niciun ziarist actual nu se poate compara cu sus-numitii si cu multi alti sportivi, lucru valabil si pentru pseudo-vedetele din domeniul televiziunii! Doar unii oameni de cultura inseamna, alaturi de sportivi, cate ceva pe plan extern, fie ca vorbim despre artisti plastici, scriitori sau muzicieni! O.

Cornel (2 comentarii)  •  5 februarie 2018, 12:11

Duducă Maria, ai mai scris o dudă. De când cu accesele astea de moralitate ai început să o iei pe arătură. De parcă singura condiție necesară, dar și suficientă este să nu ai cazier. Nu mai contează și celelalte calități ale preopinentului numit într-o funcție -fie ea și publică, background-ul său, ce realizări a avut în viață, care-i este notorietatea etc. Iar dacă a greșit „odată în viață” țop cu el la stâlpul infamiei. „La țepe, în Piața Victoriei” spunea acum vreo 13 ani un politician de top, din a cărui stirpe pare că vă trageți seva, iar după aceea a furat împreună cu camarila lui cât furaseră toți cei de dinainte. Dar țepele nu se potriveau la ai lui. Îți mai citesc articolele după ce constat că te-ai mai maturizat un pic. Vedea-te-as într-o funcție de răspundere, pe care să o rezolvi doar cu deontologia (că alte calități nu prea întrevăd să ai). Așa, doar să arunci de 2-3 ori pe săptămână câte un articolaș care dă bine „la piață”….

gilos (98 comentarii)  •  5 februarie 2018, 12:36

Gica Popescu a fost un fotbalist bun, dar atat.
Dupa ce a terminat de jucat fotbal, a facut alegeri catastrofale. Practic, s-a compromis si a reusit sa dezamageasca aproape pe toti cei care l-au admirat ca fotbalist.
Exemple- : a ales sa-si incheie cariera fotbalistica in tara. In loc sa se retraga la Craiova natala, cum era normal,alege Dinamo-dusmanul nr.1 al microbistului oltean
-alege sa se asocieze cu firma de impresariat a fratilor Becali, Victor si Giovani, care nu au nicio retinere sa se foloseasca de imaginea lui si sa-l traga in escrocherii financiare

Acum alege sa se implice intr-un guvern plin de incompetenti, agramati si cu probleme penale. Ce mai e de spus ?

Gica Popescu a falimentat Scoala de Fotbal infiintata tot de el, si-a pierdut banii in afaceri imobiare, este falit.
Acum pare disperat sa ajunga si el la banul public. Imaginea sa este dezastruasa. Pacat…

Hagi (7 comentarii)  •  5 februarie 2018, 12:36

Excelent articol. Din pacate multi nu inteleg (pentru ca nu-i duce capul), ca un fost mare sportiv, care si-a cistigat respectul prin munca depusa, poate fi un om cu un caracter mizerabil dupa retragere. In mentalitatea romaneasca eticheta de mare performer implica si eludarea legilor, a moralei, etc. Si atunci de ce ne mai miram ca majoritatea romanilor favorizeaza prin vot intrarea in Parlament si la conducerea tarii incompetenti si penali. Nu ? Stie toata lumea ca presedintele Camerei Deputatilor este condamnat penal, presedintele Senatului are dosare penale in curs de solutionare. Asta e romanul, iar unii postaci tocmai asta arata.

vasco (317 comentarii)  •  5 februarie 2018, 13:27

@Observator,…..vai,vai,vai!

Alex.D (2 comentarii)  •  5 februarie 2018, 13:48

Cand o „ardem” cu infierari ar fi bine sa nu avem „martori care poate”…zic sieu,nu dau cu paru’

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:32

citatul e exact, asa a spus un ministru la audieri

Observator (19 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:09

@ vasco
Cele 25 procente se datoreaza „seniorilor” din anii ’90 (perioada cand au fost activi in politica, pentru ca domnii Diaconescu si Ionescu-Quintus au avut un rol onorific in ultimii ani de viata). Din comparatia mea am omis cativa actori foarte buni, unii facand parte si din distributii ale unor filme hollywood-iene!
La capitolul „scriitori” m-am referit si la istorici, bineinteles! O.

tomas orzan (5 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:24

Excelent articol, in nota obisnuita!

Observator (19 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:25

@ vasco
Politicienii de astazi sunt caricaturali, la fel ca si ziaristii care le canta osanale! O.

MZM (101 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:52

Imi pare rau pentru marele fotbalist. De cate ori numele lui apare in spatiul public i se aplica si palmele morale de rigoare. Cred ca nu le-ar merita pe toate, dar ce sa-i faci, in esenta este vina lui. S-a inhaitat cu snapanii din dosarul transferurilor si s-a compromis. Acum cred ca, acceptand postul de la guvern, face o noua greseala. Motivul numirii lui in guvern este exact cel pe care il afirma doamna Andries: „… sa deschida culoar altor condamnati penal la nivel inalt”. Oare Gica Popescu a inteles acest lucru? Daca da, de ce a acceptat? Din nevoia de mijoace financiare? Nu cred! Si, atunci de ce a acceptat sa-si incarce constiinta si cu aceast lucru care ii face mai mult rau decat bine! Apropo de constiinta, cata dreptate avea scriitorul Alexandru Vlahuta: „Sa nu faci nicio fapta a carei amintire te-ar putea face vreodata sa rosesti. Nu e triumf pe lume, nici sprijin mai puternic, nici multumire mai deplina ca o constiinta curata!” (scrisoare catre fiica sa, Margareta).

Cris (5 comentarii)  •  5 februarie 2018, 15:05

Total de acord cu fondul articolului. Caracterul si moralitatea persoanei sunt cele mai de pret atribute. Daca nu le ai sau le-ai pierdut, nu mai ai ce cauta intr-o functie publica. Iar pt a nu parea subiectivi (si a inlatura dubiul tintirii unei victime precise), trebuie sa privim in ansamblu problema si sa spunem ca moralitatea si caracterul le pierzi daca ai savarsit orice tip de fapta antisociala (penala, civila, contraventionala etc., toat esunt faradelegi si te curata de moralitate). In concluzie, toti cei care ati savarsit faradelegi, care ati prejudiciat drepturile si interesele tertilor (de la fraude la parcarile ilegale, orice fapta antisociala, indiferent de natura ei, lezeaza drepturi si interese legitime), sunteti pt totdeauna imorali si ilegitimi in raport cu orice functie publica sau alta functie care impune autoritate in raporturile cu publicul.

Man on the Silver Mountain (8 comentarii)  •  5 februarie 2018, 16:31

Eu lansez o chestie: oare nu cumva Popescu a ajuns astazi victima a unui sistem care l-a trimis in inchisoare (el a fost singurul care a recunoscut fapta si a platit imediat banii inainte de judecata) pt a-l scoate de acolo mai repede si a-l folosi cand e nevoie? A il avea la mana cum se zice? Poate Popescu nici nu vrea sa ocupe functia aia, dar e obligat sa o faca. Un om care vorbeste de principii atat de puternic? Daca vrea sa ajute o poate face in n-spe mii de moduri, nu neaparat din Palatul Victoria. Nu prea are sens pentru mine ca Popescu a acceptat postul….

Comentează