Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Liderul de galerie lucrează la primărie

Primarul Timişoarei e supărat pe judecători. Deşi i-au numărat golurile date, în numele fotbalului, în bugetul local, nu l-au declarat golgeter

Permalink to Liderul de galerie lucrează la primărie
vineri, 6 octombrie 2017, 12:09

„Nu a fost vorba nicio clipă în acest proces despre vreo vinovăţie a cuiva”, a explicat primarul Timişoarei, după ce Curtea de Apel a dat dreptate Curţii de Conturi. Cluburile de fotbal, baschet, handbal şi rugby au fost finanţate ilegal de la bugetul local. Iar sumele respective, în jur de 7,4 milioane de euro, în total, reprezintă prejudiciu şi trebuie recuperate, precizează Ziuadevest.ro.

Judecătorii judecaţi!
În iunie anul trecut, Nicolae Robu dăduse deja verdictul: „Curtea de Conturi îşi bate joc de noi!”. „Eu, ca primar, în niciun caz nu am greşit”, comentează acum. Se prezintă drept o victimă a juriştilor din propria subordine, a juriştilor Prefecturii şi chiar a judecătorilor care au aprobat statutele şi actele constitutive ale celor patru ONG-uri”.

Legea nu le interzice autorităţilor locale să aloce fonduri ONG-urilor sau să susţină sportul. Dimpotrivă. Există însă anumite reguli cu privire la felul în care poate fi cheltuit banul public. Finanţările nu pot merge, de pildă, către datornici la stat, cum era SA-ul lui Marian Iancu. De asemenea, banii publici nu pot fi distribuiţi decât unor asociaţii de utilitate publică.

Utilitate de imagine publică
Ăsta e detaliul care lipseşte din statutele cluburilor finanţate de Primăria Timişoara. Utilitatea publică se recunoaşte prin decizie a Guvernului, la cererea „autorităţii administrative competente”. Nu era treaba judecătorilor să ceară schimbarea de statut, ci a domnului Robu. Dar utilitatea publică presupune, printre altele, obligaţia de a publica rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale în Monitorul Oficial.

Sumele date la fotbal ar fi fost cheltuite transparent, în văzul lumii. Ne-am fi lămurit de ce a ajuns ACS Poli în pragul falimentului, în ciuda celor 5 milioane de euro de la bugetul local, bani viraţi în patru ani, plus alte 5 milioane de euro din drepturi TV. Aşa, avem doar cuvântul de onoare al domnului Robu, că echipa de fotbal a fost finanţată „numai şi numai în interes public”. Niciun act care să-i acopere cât de cât goliciunea.

Mai mult sau mai puţin libera concurenţă
Nu doar sportul a primit bani ilegal, susţine Curtea de Conturi, ci şi Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Dar Nicolae Robu trece discret peste acest amănunt, care a pus în pericol dosarul de candidatură. Li se adresează timişorenilor cu „Dragi polişti”. Practic, abdică din fotoliul de ales democratic şi ia portavocea de lider autoproclamat peste o galerie incertă.

„Apropo, următorul meci îl avem cu Chiajna, unde finanţarea de la Primărie e la ea acasă!”, menţionează cel dintâi suporter din Banat. „Nu de mult am jucat cu Voluntari”. În aprilie 2016, primarul din Chiajna, Mircea Minea, a fost dus cu mascaţii la Parchet. IPJ Ilfov îl suspecta de finanţarea ilegală a echipei de fotbal, între 2011-2015. La Primăria Voluntari, Curtea de Conturi a constatat nereguli cu privire la finanţarea echipei de fotbal, în 2014. Prejudiciul estimat este de 5,5 milioane de lei.

Cinci la sută inspiraţie, restul transpiraţie
Inspecţiile, percheziţiile, descinderile, popririle au devenit o stare de spirit la toate echipele „bugetare”. Paradoxal, în ciuda celebrei ordonanţe a lui „cinci la sută pentru sport”, s-a evaporat entuziasmul de altădată. Finanţarea fotbalului cu bani publici a ajuns să fie tratată prudent în şedinţele de CL. Pentru că legea nouă îţi alunecă printre degete. Nu ştii de unde s-o apuci şi cum s-o aplici.

Cât despre Curtea de Conturi, nu face decât să auditeze anual activitatea instituţiilor publice. Primarul Nicolae Robu o consideră însă un instrument de persecuţie politică în lupta la titlu. Ce democraţie e asta?”, se întreabă Robu, „dacă vine un organism al statului” peste tine, autoritate locală. E democraţia aceea originală, în care legea se aplică şi primăriilor. După ce va fi terminat cu diatribele contra Curţii, Nicolae Robu va trebui să le povestească timişorenilor cum are de gând să respecte decizia instanţei. Şi să recupereze 7,4 milioane de euro. Banii lor.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Gary (18 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 13:42

Nu-ti fa griji Maria; i-am supravietuit lui Nae,vom supravietui si Robului liberalilor. Cat despre "Ciuhandelele" istoricului taranist...better no comment! E bine ca mai scrii si de astea! Cu stima,un Timisorean.

Adi (17 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 13:42

:)) Trebuia sa se mute prin tarile alea unde golurile nu se injumatatesc, pentru ca era posibil sa ia si Gheata de Aur.

Whiteredarad (20 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 14:02

Dna Andries, nu va comentez ideile, ci..metoda. Adica o Primaria , cum este Timisoara este pusa la colt cind ar vrea sa sprijine fotbalul, in timp ce la Bucuresti Dna Firea cheltuie , mult mai multi bani , din buget cu....handbalul. In plus o primarie de sector tine noul Rapid, la Chiajna, la Voluntari, la Iasi primariile pot da bani pentru fotbal. Ba mai mult Ministerul Apararii "si-a tras" echipa de fotbal. Despre cazurile astea nu vorbiti, doar despre Timisoara si dl Robu. Imi pare si incorect si neprincipial, dar cind e vorcba da gsp si Tolontan , ei au party-pris-urile lor, dar si "clientii " lor. Ca asa-i la Bucuresti ! PS Cit despre Curtea de Conturi ( condusa pina nu de mult de "apoliticul domn" Vacaroiu) ea nu primeste comenzi politice.....desigur. Culmea e ca ea controleaza cam prin locurile unde nu sint primari PSD. Dar asta nu are nimic cu impartialitatea , sau cu subiectele GSP.

JFM (155 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 14:08

Va trebui sa faca doamna Firea un curs de specializare cu ei,tare-s neindemanatici !

Poli 21 (20 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 14:09

Fa mariuca, toate echipele din partile mai sudice ale tarii sunt de utilitate publica ???

Gary (4 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 14:45

@Poli 21 Esti badaran ca sa convingi,sau asa esti tu din nastere?

watchdog (1 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 15:47

Articol rautacios. Domnisoara, daca sunteti asa de documentata va rog sa ne prezentati hotararile alea de guvern prin care Chiajna si Voluntari sunt de utilitate publica. Un ziarist adevarat ar fi facut niste investigatii serioase ca sa afle cum de echipe ca si Chiajna, Voluntari, Craiova, Iasi sunt finantate de ani de zile din banul public fara sa le deranjeze cineva, iar la Timisoara se cauta nod in papura pentru orice leu investit in sport.

Poli 21 (20 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 15:54

Pentru "americanul " gary : daca tot ma faci badaran, te intreb ce cauti tu pe site *** ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jonny (7 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 16:10

Astept cu nerabdare un articol documentat din partea dumneavoastra legat de banii administrati de nea Gino de la Liga. Echipele nu au primit de doua sezoane banii promisi (si virati ) de catre sponsori aferenti participarii in Cupa Ligii. Sau subiectul este prea sensibil si mai comd este sa dati cu prastia catre Timisoara...

Mircea (8 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 17:36

@JFM: Singura solutie e aderarea la partidul unic, PCR, pardon PSD !!!

Kris (45 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 17:38

Poate verifica domnisoara cum de finatarea maghiara in tara noastra este permisa ,iar finantarea Romaneasca nu!

dani (17 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 17:45

Despre Dinamu, caruia Tribunalul Bucuresti i-a anulat o bagatela, datorie de 16 milioane de euro nimic? Atita catranitzi Timisoara, pina cind se vor satura timisorenii si vor cere independentza, banatzenii si ardelenii, pt ca banii colectatzi de ANAF, merg la Bucuresti, iar de acolo sint investitzi in Oltenia si Muntenia. Nimic la Cluj si Timisoara! Pina cind?

Tatar (1 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 20:10

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Undergrant (2 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 21:20

Doamna Andries, ar trebui sa fiu neplacut surprins de felul in care incercati sa-l ridiculizati pe primarul Timisoarei (N.B: pe care nu l-am votat, dar care acum incepe sa arate ca a fost optiunea corecta a celorlalti, cu beneficii pentru toti)! E posibil ca Primaria (!!!) sa fi gresit si sa trebuiasca sa returneze banii, dar nu este admisibil ca dumneavoastra sa va legati de acest subiect fara a mentiona ca, inainte de Timisoara, o gramada de alte echipe si "echipe" de fotbal au "alimentat", si inca o fac, la pompa banului public fara nici-o jena sau remuscare: Chiajna, Voluntari, Iasi, Galati, Pandurii, Craiova etc. Eu, ca un caraghios ce sunt, chiar va consider o forta in Stat (vorbesc de media, fireste) si ma astept sa fiti impartiali. Lui Nicolae Robu, daca trebuie sa-i gasim o vina, i se poate imputa ca frizeaza pitoresc-ul, nu mai mult... N.B.2: Cuvantul de onoare al unui Profesor Universitar valoreaza mult mai mult decat al oricarui politician sau "om de fotbal". Eu il cred pe Profesor in tot ce spune, asa cum ii cred pe Ovidiu Ioanitoaia, pe Tudor Octavian sau pe Radu Cosasu.

Undergrant (2 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 21:24

Bravo, Dani! Dar nu trebuie sa le spui asta, nu este inca momentul... :-D

Costy (5 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 22:14

Haha. Pana nu demult, vi se reprosa ca scrieti numai impotriva lui Firea, Pandele, Dragnea,Olguta, etc. Se cunoste ca multi dintre cei care au comentat au memorie scurta, ori nu va citesc deloc. Eu unul, incerc sa nu ratez nici un articol, chiar daca de cele mai multe ori ma abtin de la comentarii. Tineti-o tot asa si Numai Bine !

ghita (25 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 22:25

Este mult mai corect ca banii de la fotbal sa vina de la investitori privati,doar asa mai vedem cativa la puscarie,gen borcea copos ,netoiu,iancu becali si alti snapani,cam asta tot trambiteaza aceasta atotstiutoare

sundance kid (63 comentarii)  •  7 octombrie 2017, 3:37

Asta e buna . Prca ai fi bucuresteanca veche . Citez " portavocea de lider autoproclamat peste o galerie incertă. " Inchei citatul . Ha ha ha !

sundance kid (63 comentarii)  •  7 octombrie 2017, 3:43

Poli 21 Gary am inteles ca e timisorean vechi si probabil traieste in alta tzara acum . Tu fiind flotant acolo probabil originar din Moldova iti sta mai bine sa injuri !

iugamircea (1 comentarii)  •  7 octombrie 2017, 6:52

Un ziarist ar trebui sa fie echi-distant dar dumneata esti subiectiva:De 2 ani ACS poli Timisoara nu a primit bani ptr. participarea in cupa ligii ,dar asta nu stii!!!!!!No coment,rusine!!!!!!!!

Alex One (132 comentarii)  •  7 octombrie 2017, 8:34

Ce inseamna sa te afli in tabara potrivita. Pentru mult mai putin Vasilescu a fost arestata,Dar sigur, daca omu', lider de galerie, si-a dat cuvantul,"de onoare", dom'le cum zice cineva mai sus, se schimba complet situatia, ce mai "trebe" acte ?

pop ion (12 comentarii)  •  7 octombrie 2017, 9:00

Ca de obicei, ***, "ziarista' profita de faptul ca stie sa scrie si ca altii ii mai si publica creatiile.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Wally (1 comentarii)  •  7 octombrie 2017, 12:16

Ai scris si tu ca sa umplii pagina ziarului. Chiar nu se mai uita nimeni din redactie asupra articolelor scrise de acesti pseudo ziaristi ?

vasilica (9 comentarii)  •  7 octombrie 2017, 13:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tatar (8 comentarii)  •  7 octombrie 2017, 19:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ianculescu ciprian (1 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 0:49

tanti Mariaaaa.... rapidul, chiajna, voluntariul de cine sunt sponsorizateeeeeeee? saru`mana :)

alex (345 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 12:34

Bravo inca o data pentru echidistanta si curajul de a spune lucrurilor pe nume indiferent de calibrul personajelor vizate, iar autoritatile publice trebuie sa inteleaga ca transparenta si folosirea corecta a banilor publici numai si numai in folosul cetatenilor sunt singurele metode oneste pentru bunul mers al functionarii organismelor administrative ale societatii.

Gary (4 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 11:17

#sundance kid Multumesc; la Timisoara m-am nascut si acolo voi muri. Am dat de inteles ca doar neamul badaranilor imi repugna; in rest nu stiu ce este xenofobia! Mai exact o condamn,dar asta e alta poveste!!

Comentează