Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Simonele noastre

Paradoxul Şarapova, acum şi în tenisul românesc: dacă Halep o ironizează pe Begu, e semn că o ia în serios

Permalink to Simonele noastre
sâmbătă, 7 mai 2016, 4:00

Acum un an, ne indigna lipsa de politeţe a lui Eugenie Bouchard, care n-a salutat-o pe Alexandra Dulgheru, la meciul de Fed Cup. Tenisul feminin de la noi a progresat şi, la turneul de la Madrid, ne-am trezit tentaţi la partizanate după un duel românesc.

Halep şi Begu n-au pozat în domnişoare de pension când s-au înfruntat în „sferturi”. Prima s-a plâns de lipsa de fair-play a celeilalte. „Nu m-au deranjat indicaţiile antrenorului ei, doar că n-am mai auzit până acum să se întâmple asta”, a spus Simona. N-a rămas datoare. I-a dat replica învinsei. Setul al doilea, câştigat de Irina, n-a fost meritul adversarei, „a fost un cadou de Paşti”.

Nu ajungi sus în tenisul profesionist căţărându-te elegant, cu mănuşi. Trebuie să-ţi ascuţi unghiile în piatră. Halep se află de mulţi ani în circuit. A avut când să-şi cultive manichiura de luptă şi să înveţe tot felul de răutăţi de la cei mai buni. Numai de la Şarapova câte lecţii a luat, fără niciun cadou care să le îndulcească. „Evident, Simona este numărul doi pentru un motiv”, spunea rusoaica, chiar înainte de a fi suspendată.

De obicei, Halep încasa ironiile cu sfiala debutantului. A crescut, i-a venit rândul să-şi facă numărul de principală favorită. „Eu nu-mi doresc un scandal”, a ripostat Begu. „Nu e OK pentru noi sau pentru România”. Nu e un scandal, totuşi. Astfel de replici fac parte din spectacol. Ca pumnii falşi de la cântarul pugiliştilor. Câtă vreme comentariile nu trec pragul decenţei, sunt OK pentru toată lumea. Numai Ilie Năstase e afectat, are mai multe pe cap, trebuie să aleagă între două critici, la fel de spirituale.

Nu mai e singură pe scenă

La început, Halep a fost singură în centrul atenţiei. Acum trebuie să împartă frăţeşte lumina reflectoarelor. E tot în centru, e tot răsfăţata publicului, dar, pe lângă ea, au apărut Begu, Dulgheru, Mitu, a revenit Cîrstea, iat-o şi pe Patricia Ţig, săltând la rampă aproape de nicăieri. Era normal să apară şi rivalitatea. Şi ţepii. Şi tensiunea. Indicaţiile antrenorului Cruciat în timpul duelului de la Madrid au reprezentat doar scânteia. Gata cu amabilităţile!
În gardă, fetelor!

Pentru publicul de tenis din România, adevăratul cadou de Paşti e „sfertul” acesta de la Madrid. Oferit de două jucătoare, nu de una. Halep e, desigur, cea care a spart gheaţa şi a demonstrat că e posibil să te baţi de la egal la egal chiar şi cu surorile Williams. Nimeni nu-i poate lua acest merit, de a fi deschis drumul, de a fi pregătit terenul şi orizontul pentru celelalte Simone, atât de diferite ca stil, dar atât de asemănătoare ca ambiţie. Irina Begu n-ar trebui să se supere. Faptul că Halep o ironizează şi o reclamă pentru „trucuri” e semnul că o ia în serios. Dacă o lăuda, avea motiv real de îmbufnare.
Să nu ne pripim şi să descifrăm un caz tipic de dezbinare românească în schimbul de replici dintre cele două. E dovada că există concurenţă în tenisul nostru. N-am avut parte de aşa ceva nici pe vremea Virginiei Ruzici, nici pe vremea lui Ilie Năstase. Până mai ieri, sportul alb din România n-a cunoscut decât one-man (sau one-woman) show-urile, cu pauze de generaţii întregi între ele.

Concurenţa e bună, reverenţa e rea, când vine vorba de marea performanţă. A fost finala de dublu de la Wimbledon, care i-a pus faţă în faţă pe Mergea şi Tecău. Acum asistăm la dueluri pe puncte WTA. Să sperăm că Halep şi Begu vor mai avea prilejul să se enerveze una pe alta de parcă seturile ar fi pantofi!

Comentarii (4)Adaugă comentariu

unu (22 comentarii)  •  7 mai 2016, 17:09

totusi,dincolo de rivalitate,ramane badarania *******.Irina a dat dovada de educatie si bun simt,evitind sa spuna mai multe.Dar lipsa de educatie a Simonei e crasa.Aici s -a ajuns pt ca toti au ridicat-o in slavi,i-au pus poza linga Crucea de pe Caraiman de parca luase Wimbledonul.Ba CTP a scris despre ea ca „Simona e Romania”. Pina la urma Simona e ceea ce a scris Banciu despre ea,nimic mai mult…

mircea (1 comentarii)  •  7 mai 2016, 18:00

Bun comentariul…..e jungla oameni buni….ce prietenii, ce strangeri de mana…MONEY TALKS!!!

tango (4 comentarii)  •  7 mai 2016, 18:31

Dna/Dra Andries cu ceva timp in urmaGSP ne servea o lectie de moralitate, verticalitate, dorinta extrema de adevar cand au atentionat FIFA/UEFA despre neregulile intamplate cu aproape patru ani in urma(!!) la meciul Romania-Belgia. Ma intreb acum cand veti sesiza WTA de faptul ca echipa Irinei Begu a incalcat regulamentele comunicand in timpul game-ului. Iubind la nebunie adevarul pur nu este de mirare ca suntem respectati cu evlavie in toata Europa; au romanii o vorba care suna cam asa: carpit in fund dar cu nasul pe sus. Oricum astept sesizarea GSP cu privire la atitudinea neregulamentara a romanilor la Madrid.

valentin (2 comentarii)  •  7 mai 2016, 21:03

se mai cearta ei si fratii si se impaca dar doua jucatoare cu caracter nu se vor uri niciodata.vreau sa vad reactiile celor care o jigneau(nu o criticau) pe simona a celor care cautau cele mai urite expresii la adresa celei din primele sase jucatoare ale LUMII.succes SIMO noi te iubim si cand joci mai slab.se mai intampla mai ales la femei.

Comentează