Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Bijuteria şi mopul

La Tg. Jiu, se desfăşoară marea demolare: a vechiului stadion şi a patrimoniului universal

Permalink to Bijuteria şi mopul
luni, 10 august 2015, 10:12

Două mari operaţiuni se desfăşoară zilele astea la Tîrgu Jiu. Stadionul Pandurilor este demolat, iar Coloana Infinitului se zvîntă, după ce-a fost spălată cu mopul. În locul vechiului Municipal, va fi ridicată, pînă anul viitor, o arenă de cupe europene, de 20 de milioane de euro. Deocamdată, au fost demontate scaunele, nocturna. Au fost scoase la licitaţie, dar sînt prea ieftine, deci compromise moral, să aibă nevoie de ele alte primării. În următoarele două luni, scrie presa din Gorj, se va încheia etapa de buldozere şi moloz. Banii vin de la Compania Naţională de Investiţii. Contractul cu Primăria Tg. Jiu a fost semnat în cadru solemn, la mijlocul lui mai. În prezenţa premierului Ponta, a fostului ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, primarul Florin Cîrciumaru a proclamat, sub impresia momentului: „Ne-am făcut treaba faţă de Gorj!”. Se află, în această exclamaţie, doctrina universală a edililor din România. Ei au o viziune foarte modestă despre treaba lor. Dragnea s-a lăudat că „s-a pus suflet” în proiect, Ponta a oftat: „În România, nici o faptă bună nu rămîne nepedepsită”.

Corect. După ce Coloana Infinitului a fost şmotruită, primarul Cârciumaru a anunţat că a deschis o anchetă. Şi cu asta, se înţelege, şi-a făcut treaba pentru umanitatea din Gorj. Anchetă, da! Au probă video. Marea săpuneală a fost filmată. În imagini, se vede cum un angajat al Direcţiei de Servicii Comunale din cadrul Primăriei Tg. Jiu pune mult suflet în fapta lui bună. Care, cel mai probabil, va rămîne nepedepsită. Un poliţist local, subaltern al lui Cîrciumaru, supraveghea igienizarea operei, vigilent să nu fie escamotată vreo bucată de infinit în găleata îngrijitorului.

„E un act istoric!”, declara Ponta despre contractul de finanţare a stadionului „Tudor Vladimirescu”. „Eu cred că merită Pandurii şi Tg. Jiu un stadion modern. E foarte important ca Tg. Jiu să poată să-şi menţină un anumit nivel al sportului”. Fără îndoială, judecînd după macheta bling-bling, noua arenă a Pandurilor va fi o bijuterie. Dar va fi administrată de aceeaşi primărie care lustruieşte cu surfactanţi brandul de ţară. Orice ai face, în România, la un moment dat tot vine cineva şi dă cu mopul. Pleoşc!
Nivelul sportului e important. La urma urmei, la Expoziţiile Mondiale, Brâncuşi e strecurat în paradă, printre marii sportivi ai României. Nu e de ajuns. Trebuie legitimat la un club, la un sport. Cineva ar trebui să-i explice primarului Cîrciumaru şi guvernanţilor că Brâncuşi e un fel de Nadia Comăneci a sculpturii. Doar aşa s-ar îndura să scoată din jurul operelor lui plăcuţele alea care îl prezintă lumii cu greşeli în engleză şi franceză. Edilul a promis că se ocupă de ele vara asta. Curios lucru cum subalternii lui de la Centrul Brâncuşi n-au sesizat erorile vechi de cîţiva ani. Au continuat să imprime ilustrate şi plăci de gresie cu texte în limba Goagăl, spre elevarea turiştilor.

La anul pe vremea asta, domnul Cîrciumaru va ascuţi foarfecele, chitit pe panglica de la noul stadion. Iată ceva la care nu e bună arta: nu poţi s-o inaugurezi! Nivelul sportului din oraş va urca pînă la cer, asta-i sigur. Dopată cu atenţia autorităţilor, Pandurii va trage din greu pentru cupele europene. Iar Ansamblul Brâncuşi va încerca din nou să se califice în patrimoniul UNESCO. Anul ăsta a ratat, din pricini pe care şi le-aruncă peste gard Ministerul Culturii şi primarul Cîrciumaru. Se pare că n-au pus suflet, nici unii, nici alţii, în alcătuirea dosarului. În rest, orizontul de receptare rămîne deschis. Anul trecut, Poarta Sărutului a fost spălată cu furtunul. Anul ăsta, i-a venit rîndul Coloanei Infinitului. Anul viitor, în caz că a mai rămas cineva din Primărie care nu şi-a făcut treaba, vor fi tapiţate scaunele de la Masa Tăcerii. Pentru că, vorba premierului, merită.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

vlad (17 comentarii)  •  10 august 2015, 11:27

Stadion de cupe europene??? Pai pentru asta e nevoie si de un aeroport la o distanta acceptabila…. nu exista :). Poate trebuiau sa inceapa cu un aeroport international prin zona inainte de toate…. cine stie, poate ajuta si alte domenii, nu doar sportul.

teo (1 comentarii)  •  10 august 2015, 15:16

Oare Constanta nu merita un stadion modern?

Comentează