Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O plîngere din fotbalul mic

După blaturi cu arbitri, cu antrenori, cu fotbalişti etc, se vorbeşte şi despre blaturi organizate de primării.

Un jurnalist local a reclamat la DNA un presupus blat la meciul Rapid CFR Suceava – CSMS Iaşi, scor 0-1. Suporterii suceveni, scrie […]

sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 9:50

După blaturi cu arbitri, cu antrenori, cu fotbalişti etc, se vorbeşte şi despre blaturi organizate de primării.

Un jurnalist local a reclamat la DNA un presupus blat la meciul Rapid CFR Suceava – CSMS Iaşi, scor 0-1. Suporterii suceveni, scrie „Bucovina News”, au considerat că e o idee bună şi vor să-şi reclame şi ei favoriţii pe motiv că nu şi-au apărat corect şansele. Meciul s-a disputat între două echipe finanţate de primării şi ziarele sucevene au comentat despre un posibil „blat pe linie de partid”.

„Precizez că 2.000 de spectatori prezenţi la acest meci au suferit un prejudiciu moral”, se arată în reclamaţia jurnalistului către DNA. Formularea e solemnă, tonul – ferm. De la vorbe pînă la dovezi, însă, e cale lungă. Un aranjament în fotbal e greu de probat, mai ales unul la care sînt suspectaţi că au contribuit şi arbitrii.

Înainte de a ne amuza amar de reclamaţiile fotbalului mic, să observăm reacţia celor vizaţi. Primul (şi singurul, ce curios!) care s-a simţit dator să-şi apere reputaţia este preşedintele executiv de la CSMS, Florin Prunea. Oficialul ieşenilor este, de altfel, un suspect de serviciu în materie de aranjamente. A fost proaspăt achitat în primă instanţă, în Dosarul „Mită în arbitraj”. Despre reclamaţia la DNA, după victoria de la Suceava, a declarat că e „cea mai mare prostie pe care puteam s-o aud”, „o aberaţie”, „o tîmpenie”.

Din tribune, reclamaţia la DNA se vede altfel – un gest simbolic de revoltă, care să restaureze, cît de cît, demnitatea contribuabilului spectator de fotbal. Un fel de a spune, asumat, sub semnătură: „Bine, măi, n-aveţi decît să aranjaţi meciuri, dar să nu credeţi că ne prostiţi pe banii noştri!”. Primarul din Suceava tocmai a deblocat finanţarea pentru echipa de fotbal şi a promis 1,1 milioane de RON, pe 2013, pentru Rapid CFR. 1,1 milioane de RON reprezintă dublul sumei repartizate de la bugetul local pentru reparaţii la şcolile din municipiul Suceava. Diferenţa asta de bani reprezintă şi ea un prejudiciu moral în sine. Nici nu mai contează dacă Rapid CFR „vinde” meciuri sau nu. Pentru o primărie care se plînge că n-are fonduri să achite la timp bursele elevilor, salariile fotbaliştilor reprezintă mărgăritarul pe tichie.

La Iaşi, e aceeaşi poveste, doar că mai puţin transparentă. Banii pe care-i administrează „creierul” executiv Florin Prunea vin şi ei tot de la Primărie sau de la societăţi subordonate Primăriei. Un milion de euro pe 2013 a primit echipa de fotbal de la bugetul local. Primăria susţine că nu asigură în totalitate finanţarea CSMS, alte 2,5 milioane de euro ar veni de la sponsori şi investitori privaţi extrem de generoşi. Un buget de 3,5 milioane de euro în Liga a II-a, cine ar fi crezut?

Florin Prunea nu a elucidat nebuloasa bugetului de la CSMS. Nu e treaba lui. Treaba lui constă în „a lua maul” criticilor, ca să-l parafrazăm pe Cornel Penescu, din stenograme: „Prunea e deja mai şmecher. Nu vezi că le-a cam luat maul pe la ăştia pe acolo, stai liniştit… Ştie să folosească mass-media!”. Păi, cum!

Prejudiciul moral reclamat în numele spectatorilor meciului Rapid CFR – CSMS are toate şansele să rămînă la stadiul de revoltă pe hîrtie cu număr de înregistrare. Dacă se uită în jur, suporterii suceveni vor descoperi cu siguranţă multe alte motive să se enerveze într-atît, încît să reclame prejudicii morale şi nu numai. Fotbalul se află pe la coada listei cu rele, dar, de undeva, din pămînt, din iarbă verde, trebuie să începem să ne recuperăm capacitatea de a ne indigna.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Ce te legeni,…. (97 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 11:20

De ce sa ne ascundem dupa corcodus, stie toata lumea, ca blaturile in fotbalul romanesc, sunt peste tot, la toate nivelurile ! Numai ca nu se prea pot dovedi asa usor ! Doar nu se intocmesc procese-verbale, inregistrate la notariat, cu sumele date si primite… …Am participat la un meci decisiv cu ani in urma, la un meci care decidea o promovare in liga a patra… Protagonistele, erau doua echipe, una daca castiga, promova, iar cealalta, care juca acasa, era pe post de ” arbitru „, daca invingeau , promova o alta echipa. Care era potul ? Unii venisera cu 5000 lei, iar cealalti, mai modesti, venisera cu 50 litri de vin si cu un berbec ! Vinul si berbecul venisera din partea celei de a treia echipa, care statea bine in clasament, si era interesata ca adversara ei la promovare,sa ia bataie de la echipa gazda, cu care juca acum ! Damigeana era bine pazita de doi zdrahoni, iar berbecul, legat de coarne cu o funie tinuta de un flacau, pastea linistit in spatele unei porti… Cel care tinea banii, ,ii tot flutura catre portar, sa faca scapate cateva mingi Arbitrul, unul tinar, n-avea treaba cu nimeni; el isi facea treaba bine.. Nu stiu daca in final a fost si el premiat ! Nu-mi mai amintesc care e fost deznodamintul partidei si cine a castigat, pentru ca am fost chemat urgent la datorie, si am fost nevoit sa plec inainte de final ! Chestiile astea pe care vi le-am relatat, s-au intamplat demult, tare demult, acum vreo 20 ani…In zilele noastre insa, metodele de trucarea meciurilor, s-au sofisticat odata cu tehnica audio-vizuala, si e greu de demonstrat ! Dar se practica, stati linistiti !

eu (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 11:53

Problema principala este finantarea cluburilor din bani publici. Este posibil sa existe salarii de zecide mii de euro din bani publici. Ma uitam cat a luat contra petru cupa romaniei , peste 100.000 de mii de euro.Sunt curios cat a alocat consiliul local ploiesti pentru , spitalul municipal, pentru gradinita nr……. , si tot asa. Aceeasi problema este si aici , echipe ce papa bani publici.

dan boris ardelean (58 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 12:08

sa fi vazut in anii 70-80, cand se tranteau meciurile din divizia A (la restul – ce sa mai vorbim) pe intelegerea primilor secretari: „iti dau meciul, imi dai tabla ca sa fac planul la export”! ia faceti un intereviu cu nea nae dinescu, sa povesteasca el cate stie…

Andrei (3 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 12:16

Mai documenteaza-te, a fost 1-0 pentru CSMS Iasi!

Steaua1986forever (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 12:26

Prunea desi a „scapat” de dosarul ala nu o sa scape niciodata de numele de blatist pe care il are deja. Oricate sute de hartii ne va arata DNA nu are cum sa inlature enorma vina morala (daca cea penala a fost curatata la ordin se pare in acel dosar) pe care o are. Orice ar face, el este omul care vorbeste cu „cavalerii fluierului” si „rezolva”. Despre acest personaj s-au mai spus multe si in cariera lui de jucator, chiar proprii colegi l-au acuzat de anumite blaturi facute cu adversarii pe vremea cand era la Nationala. Si cum foc fara fum nu prea exista…..

Razvan B (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 12:31

Atat de mult se vorbeste in presa din Romania despre coruptia oamenilor din fotbal, dar tare as vrea sa citesc si eu un articol despre colegii dumneavoastra ziaristi care primesc spaga sa scrie articole la comanda. Recunoscandu-va propria mizerie din breasla, poate unii dintre voi ati deveni mult mai credibili.

marius (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 12:35

„presupus blat la meciul Rapid CFR Suceava – CSMS Iaşi, scor 1-0”
Cred ca a fost 0-1.

el (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 12:46

Cam suspect a fost meciul, am fost la meci. Sv slabi de tot, iar Poli Iasi in aceeasi nota, f.f.f. slabi. Cand a intrat Onofras care a si marcat de altfel s-a mai schimbat un pic. Sv de liga 3-4, Iasi de liga 2-3. Ocazii putine, joc la mijlocul terenului. Lacatus – ok , atitudinea lui Prunea de „cel mai smecher din cartier” :).Am inca biletul de la meci poate imi returneaza cei 5 lei platiti pe el.Succes!

Danny B (15 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 14:03

Maria Andries – jurnalista … ce vrea sa se arunce in valurile murdare si periculoase ale acestui sport national – fotbalul . Periculos subiect – blatul … se practica des in perioada de glorie a comunismului … un cerc vicios , de cateva echipe ce se roteau in jurul celor doua bucurestene, Steaua si Dinamo . Meciuri dubioase , cu rasturnari de situatii , golgheteri aparuti special pentru aceste meciuri , fara sa-i stirbesc din valoarea sa ca jucator a lui Dudu Georgescu … am vrea sa avem si acum un goleador ca el …dar revin … in acea perioada daca va aduceti aminte , era o echipa care ”facea cartile ” in B – Gloria Bistrita . Echipa asta , daca cercetati juca fantastic in tur acumuland puncte dupa puncte, dupa care in retur ”obosea” si promovau alte echipe . Jocuri de culise au fost si vor fi mereu in sport sau politica .

Mihnea Ghe. (97 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 16:03

Ion Tiriac despre banii castigati de Halep: ” Ce inseamna un milion de dolari ? 2,5 lei ! ” Asa este, dmnule Tiriac; la valoarea tunurilor care se dau in Romania, un milion dolari, e o nimica toata ! Dar apropo; da-mi si mie un milion de dolari, si -ti dau inapoi 2,5 lei, cu dobanda ! Vedeti ce inseamna banul pentru cine ii castiga foarte usor si poate, nemeritat ? Aproape nimic ! Unele primarii, dau foarte multi bani, catre echipele de fotbal , fotbalisti si antrenori ! Cand e vorba sa dea bani pentru o cauza mai nobila, de exemplu sa ajute un copil sa faca o operatie in strainatate, sau sa dea la un batran sarac, sau sa bage apa curenta in scoala, sau pur si simplu, sa schimbe o yala la o usa de la gradinita, nu sunt bani ! Dar stiti cate documente justificatoare trebuie facute, ca sa obtii bani sa schimbi o yala la gradinita ? Mai bine o cumperi cu bani proprii !.. Mircea Sandu, a propus prime uriase selectionerului Piturca si jucatorilor nationalei, daca se califica la campionatul mondial ! De unde da sutele de mii de euro, salarii si prime, de unde iau presedintii Sandu si Dragomir salarii si prime colosale, as vrea sa stim si noi! Si Ponta se vaita ca nu sunt bani pentru pensii , dar le mai da de la anul, asa, cam prin Noiembrie, amaritilor de pensionari, inca 3, si ceva la suta, peste pensia aia amarita ! Desigur, momentan nu sunt bani pentru asa ceva, dar modifica TVA, creste pretul carburantului si gazelor, creste puutin dar puuutin de tot si pretul curentului ca sa aibe bani, pentru pensiile mici !

Mihnea Ghe. (97 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 16:25

Dar m-am luat cu vorba si uitasem care este tema articolului… Imi aduc aminte, ca la un meci de fotbal intre Jiul Petrosani si Craiova lui Balaci, in timpul jocului, marelui Balaci i-a cazut din jambiere, suma de 5000 lei ! Probabil banii erau destinati pentru ca Balaci si echipa lui, s-o lase mai moale cu atacul… La un alt meci, in alta parte, echipa lui Balaci a fost vaduvita de victorie, arbitrul i-a tocat marunt pe olteni !… La terminarea meciului, Balaci i-a reprosat arbitrului maniera de arbitraj iar omul in negru, i-a raspuns; ” Ilie, astazi n-a fost ziua voastra! „… Daca nu ma credeti intrebati-l pe Ilie, ca inca mai traieste… Odata, mai demult, am fost la tratament in statiunea Vatra Dornei. Am nimerit in camera, cu un oficial al clubului Dinamo si normal, cea mai mare parte a timpului liber, vorbeam de fotbal ! L-am intrebat, cum face Dinamo de castiga multe meciuri, uneori ajutati de arbitru si mi-a spus, ca inainte de meci, arbitrul este amenintat ca daca nu arbitreaza ” cum trebuie”, n-o sa mai obtina viza de a arbitra in strainatate ! Si evident, arbitrul se straduia sa arbitreze ” cum trebuie „… Exemple de meciuri trantite sau la intelegere; ” eu bat la mine, tu bati la tine’, sunt destule… Cei mai frustrati sunt insa, spectatorii, pentru ca platesc biletul la un meci aranjat !… Si asta nu e bine !

Petrolul Forever (4 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 22:54

Banii dati de primarii pentru pâine si circ sunt o rusine. O spune un ploiestean 🙂
Avem nevoie de scoli si de spitele bune. Fotbalul cel mai frumos nu se joaca pe bani.

Venom (10 comentarii)  •  3 noiembrie 2013, 4:02

@Mihnea Am fost si eu la meciul ala. Si lu’ Lung i-a cazut Dacia 1310 de sub tricou, iar lui Cartu – televizoru’ partial color.

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  3 noiembrie 2013, 5:58

Continuaţi, Mario ! Puneţi la primă vedere poza aceea cu nulitatea greacă, cel cu fault clar la golul anulat, dar cu morgă de mare nedreptăţit, şi lăsaţi-o la urmă pe Simona care le aplică o corecţie zdravănă „colegelor” din Europa. Schimbaţi titlul foii voastre în „Gazeta sportului”, ştiţi care sport, acela care face furori prin cupele europene…

invictus (6 comentarii)  •  3 noiembrie 2013, 8:14

Doamna sau domnişoara Andrieş… nu înţeleg!
Cum adică un meci din Liga B din România e apreciat, prin titlu, ca făcând parte din fotbalul mic?!
Păi ce, dumneavoastră vi se pare că noi avem fotbal mare? Sau măcar mijlociu?!
În România, se joacă doar un fotbal mic (în Liga I), foarte mic (în Liga B), minuscul (în eşalonul trei) şi nesemnificativ în rest!
S-avem pardon, dar, cu riscul de a fi taxat drept misogin, pentru o reprezentantă a sexului feminin, ar trebui să fiţi mai cizelată în aprecierea mărimilor!

sorin (43 comentarii)  •  3 noiembrie 2013, 10:23

Maria , ce-au astia cu tine ? Eu te-am mai sfatuit sa te apuci de altceva , lasa sportul ,fotbalul , talent la scris ai !

cipet (4 comentarii)  •  3 noiembrie 2013, 22:59

de ce la iasi apa menajera are cel mai mare pret din tara ?
de ce nu mai exista politehnica iasi ?
de unde a aparut acest csms, care nu are nimic comun cu csms_ul de pe vremuri ?
ce cauta prunea la iasi ?
……….. si alte intrebari care nu au primit inca raspuns ???

Comentează