Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Piti contra cronometru

Acest articol a fost scris impreuna cu cititorii si va fi publicat in editia tiparita a Gazetei Sporturilor de miine, 1 iulie. Va multumesc!

Iata articolul in forma finala:

Alt antrenor, alta politica de transferuri, alt pact cu galeria, alt stil […]

miercuri, 30 iunie 2010, 10:45

Acest articol a fost scris impreuna cu cititorii si va fi publicat in editia tiparita a Gazetei Sporturilor de miine, 1 iulie. Va multumesc!

Iata articolul in forma finala:

Alt antrenor, alta politica de transferuri, alt pact cu galeria, alt stil de antrenamente, toate astea promit ca vom vedea o alta Steaua in noul sezon. Cea mai rentabila achizitie pare sa fie, pina acum, Piturca. Indiscutabil! Discutabila e viteza cu care s-a renuntat la unii dintre fotbalisti, la Zapata, la Petre Marin, de exemplu. Noul tehnician vrea sa-si impuna viziunea, pina la punct si virgula. Nu mizeaza pe vedete, ci pe grup. Nici unul dintre nou-venitii in Ghencea nu uimeste prin CV sau prin pret. Dar Piturca lasa sa se inteleaga ca fiecare reprezinta alegerea lui, atent studiata. A adus jucatori tineri, ca Radut si Gardos, jucatori cu experienta, ca Dorel Stoica, jucatori inalti si jucatori dreptaci, judecind dupa „11”-le folosit in amicalul cu cipriotii. Inca nu s-a conturat clar noul chip al Stelei, deocamdata e sigur doar ca nu seamana cu cel vechi.

Si nici Piturca nu mai seamana perfect cu Piturca selectionerul, alergic la scandari. Acum promite ca se duce in galerie, daca vor aparea critici de la oficiala. Cumva, bravind, exagerind, tacind, facind si iar tacind, a izbutit sa obtina ragaz de liniste si de incredere de la suporteri. Si asta conteaza cit un transfer de la Real Madrid sau de la Barca. 

Conteaza si faptul ca schimbarile din lot sau din stratul de ozon de deasupra stadionului sint luate de un singur om. Asta asigura o minima coerenta, astfel incit un vid managerial sa nu fie inlocuit cu un haos experimental. Piturca pare sa stie ce vrea, cu alineat si de la capat. Ii place riscul, dar ii place si sa construiasca echipe. Ramine de vazut cum functioneaza ca factotum – antrenor, manager, scouter, negociator-sef cu Ministerul si PR-ist de ocazie cu tribunele. Ca infrastructura si organizare, Steaua e inca departe de modelul cluburilor occidentale. Deocamdata, tinde spre normalitatea echipelor din Liga 1.  Zbuciumul ultimelor sezoane, instabilitatea ca metoda de management si mediocritatea ca masura la tricou au lasat urme de bocanc pe emblema. Chiar propulsata de orgoliul cu reactie al lui Piturca, Steaua nu-si poate reveni peste noapte. Cel mult, poate sta pe propriile picioare la startul campionatului. Ca sa alerge din nou in cursa spre Liga Campionilor, are nevoie de rabdare in cantitati industriale, si din partea conducerii, si din partea fanilor. Marfa asta de import, extrem de rara si de subevaluata in fotbalul nostru, trebuie trecuta prima pe lista de cumparaturi a lui Piturca.

Deocamdata, comparata cu situatia din finalul sezonului, Steaua pare la inceput de basm. Dar, ca in orice basm care se respecta, toti stiu, de la Peter Pan la Tanase si Abrudan, ca pe undeva, prin preajma, se plimba un crocodil care a inghitit un cronometru.

Au contribuit: Maria, SEVILA86, alyn_teka, CoXCo, Ardelean Adrian, geo, Mircea, raul, Daniel Pelicanovschi, koll, rateuriincarburator, allyen2006, Crish, Cyril Makanaki, johnny_183, emil, Zdranganel, milan6, DD, the special none, adrian_237, Doctorul, demonxxus, Cornel, Ovidiu, Coco, bogdan, stresu, Sibelius, akkiller, hore, visaninho

Comentarii (65)Adaugă comentariu

massaro (1 comentarii)  •  30 iunie 2010, 16:02

La Steaua, si in general in Romania, se va schimba ceva tunci cand vom intelege ca trebui sa reinceapa campionatul de tineret ( max. 18 ani ) avand ca premiu cel putin aceeasi suma ca si la seniori. in acest fel nu doar ca va fi o arie de selectie mult mai mare dar poate ca o sa gasim si tineri de alte nationalitati pe care sa ii naturalizam daca intr-adevar nu se gasesc romani care sa dea randament. Apoi, pentru asta, trebuie sa se gaseasca acei „scouti” care sa caute talentele in toate cartierele tarii ( sunt multe talente care nu au bani sa isi inceapa cariera de fotbalist ); daca nu se gasesc aceste talente atunci sa inceapa in strainatate. Patronii sa fie interzisi la prea multe comentarii ( pentru asta sunt presedintii de club si antrenorii ). Si in cele din urma, pana ne vine mintea, toti jucatorii sa traiasca si sa locuiasca in cantonament sub supravegherea antrenorilor. Asta ar fi un inceput, iar mai apoi se pot cladii echipe serioase , inclusiv echipa nationala. Dar pentru asta avem nevoie de ajutorul mass mediei, pentru ca noi, ca suporteri, nu putem pornii acesta campanie fara voi. Intrebarea este… voua va pasa sau va place circul din prezent?

Doctorul (96 comentarii)  •  30 iunie 2010, 16:05

magica steaua,

N-am gandit-o singur. M-am folosit de mine :)))) Exista trei de EU in fiecare dintre noi. :)))) Merci de aprecieri.

Peace,
Doc

Cosmin (2 comentarii)  •  30 iunie 2010, 16:06

Si la Steaua eu cred ca se pot gasii si niste mici talente in propria curte, cativa jucatori care tinuti bine din scurt de piturca pot fi de mare viitor
Jucatori ca Mustata , Lazar , Matei , Tosca , Bejan , Filip, Nastasie chiar si Vatajeru pot oricand face pasul spre prima Liga , iar Piturca stie foarte bine ce trebuie sa faca in cazul acestori si pe langa niste jucatori experimentati ii pot introduce si pe unii din ei .
Tind sa cred tot mai mult in nopul proiect Steaua lui Piturca …dar sper ca sa nu fie ca un vechi proverm romanesc „orice minune tine 3 zile”
Legat de Gigi Becali acum in momentul acesta nu pot decat sa-l apreciez ca si-a dat si el seama ca nu se pricepe asa cum credea el la fotbal si ca trebuia adus cineva care sa se ocupe de tot ce tine de acest club.
De meciul cu Real Madrid nu stiu de ce se face atata tam-tam pe seama acestui meci , nu este de neglijat dar nici de nebagat in seama .

Multa bafta Steaua Bucuresti si Victor Piturca asteptarile sunt mari de la voi sper sa nu fim nezamagiti noi suporterii asa cum am fost dezamagiti in anii trecuti si sa ajungem sa ne bucuram de succesele altora gen Unirea Urziceni , de CFR nu pot sa spun nimic ca imi este o echipa foarte antipatica

bia_bibi (2 comentarii)  •  30 iunie 2010, 18:49

Foarte bun articolul!Felicitari!

uzu (9 comentarii)  •  30 iunie 2010, 23:04

steaua a avut sansa sa isi revina si sa isi faca echipa si anul trecut cu Bergodi.
In rest, povesti.
Maria, ai scris de data asta ca sa le faci pe plac celor care zic ca tu ai ceva impotriva stelei.
da uite ca i-ai facut fericiti si multi chiar se intrec pe sine din punct de vedere literar in soperanta c-o sa-i publici intr-un fel sau altul.
relaxati-va domnilor. fotbalul in romania e marunt.

rmelicescu (4 comentarii)  •  1 iulie 2010, 10:13

nu inteleg de ce nu este corectitudine,la nivel de conducere,(tehnica si adm.)! oameni buni,nu sunt bani,asta este!! piturca,face jocurile lui becali,dar in alt mod,alt stil!cum sa te lauzi ca vei juca spectaculos,ca vei lua titlul,cu aceste triste investitii,cu alungarea jucatorilor care au salarii asa zis mari cu transf. subiective,pe criiterii suspecte si hilare? va fi un an mai rau,de fapt o prelungire a starii de agonie,amanare a falimentului,cu complicitatea lui v.p.,un antrenor expirat,ranghiunos si frustrat!!!

victor L (165 comentarii)  •  1 iulie 2010, 11:40

… cu cititorii care nu vad decit o echipa :Steaua.

bogdan XIII (87 comentarii)  •  1 iulie 2010, 11:49

după dezvăluirile GSP privind corupţia şi neregulile financiare din sistemul afacerilor private cu statul, aşteptam şi o intervenţie pe tema aranjamentului (încă unul!) dintre becali şi MApN. adică, jupânul are bani să plătească realului madrid, dar nu şi să-şi achite obligaţiile contractuale în raport cu statul?! deci, a mers iordănescu la oprea (singur, fără icoana din buzunar) să pună de-un blat mic… armata iese-n pagubă, de plătit plăteşte contribuabilul, de îmbogăţit se îmbogăţesc şmecherii. ce părere are distinsa jurnalistă? aşteptăm cu interes… dacă e voie….

Nicco (5 comentarii)  •  1 iulie 2010, 13:01

Va faceti iluzii desarte! Valoarea de antrenor a lui Piturca nu reprezinta cine-stie-ce, iar a jucatorilor nici atata! Atata timp cat smecheria e la putere si nu sudoarea, slaba speranta.

Liviu (1 comentarii)  •  1 iulie 2010, 13:05

Citesc si ma uimesc… romanul este nascut poet si critic…
El critica orice, el stie tot… MApN daca ar tine stadionul degeaba si ar trebui sa il conserve l-ar costa mult mai mult decat l-ar inchiria lui Becali. Pe langa chiria ce trebuie platita de club, mai sunt cheltuieli de intretinere, care sunt destul de consistente…asa ca…luati aminte, ganditi inainte sa vorbiti!…

stresu (10 comentarii)  •  1 iulie 2010, 15:01

Buna Mari,

O intrebare, nu are legatura cu articolul ?

Intre numerele 82 si 86 este vreo diferenta ? ( nu ma refer la calculul aritmetic)

Astept raspunsul tau.
Daca nu stii, iti voi raspunde maine !

O zi buna !

Negru Paltinis (3 comentarii)  •  1 iulie 2010, 16:54

Corect era ‘se piti dupa cronometru’!.
Sau era vorba de Piţi?
Pentru uzul unora vine baiatu’ cu produse romanesti naturale , fara Euri:ăîşţ.
TVA zero!

nicu medias (1 comentarii)  •  1 iulie 2010, 18:38

nu va-ti saturat sa scrieti numai despre steaua,dinamo,piti,andone,ce mananca,cum dorm,ce fac acesti oameni?
alte subiecte nu mai aveti?
m-am saturat de aceleasi si iar acelesi personaje,mai gasiti si voi alte subiecte,sant 18 echipe in liga 1
atata ii laudati pe bucuresteni in pauza competitionala dar la sfarsitul campionatului tot provincia e in frunte

Chitu Horia (1 comentarii)  •  1 iulie 2010, 19:32

Real Rapid

Cu mic cu mare iar am venit
Pentru Rapidul nostru iubit
Ca sa cantam la un semnal
Haide Rapid haide Real

Pe timp torid pe ploaie pe ger
Se-nalta cantecele spre cer
Pentru Rapid pentru Real
Haide Rapid haide Real

Pe ger pe timp torid
Dragostea noastra Rapid
La bine si la greu
Am fost cu tine si vom fi mereu

Alb-visiniu alb-visiniu
Fara tine totul ar fi pustiu
Ar fi anost ca o zi de post
Fara tine viata n-ar avea rost

Saptamanal Rapid

Luni si marti ma jur ca-n veci
Nu mai calc nici mort la meci,
Dar de vineri ma decid :
Boala veche — Hai RAPID !

Si, ciudat. nu pot pricepe
De ce sunt baiat timid
Numai pana cand incepe
Meciul nostru – Hai RAPID

Fie vant, fie furtuna
Fie ger sau timp splendid
Locul meu e in tribuna
Consecvent cu — Hai RAPID !

Cand echipa visinie
A pornit ca un bolid
Stiu ca iarasi va inscrie
Pe fundalul – HAI RAPID !

Hai, baieti ! Hai inainte
Combinati , treceti prin zid
Adversarul nostru simte
Ce inseamna – Hai RAPID !

Cand Giulestiul se goleste
Si iar portile se-nchid
Eu adun si scad pe deste,
Puncte. puncte – Hai RAPID !

A trecut etapa asta
Si incerc sa fiu lucid
Poate imi conving nevasta
Ca… Dar lasa — Hai RAPID !

Miliciv (3 comentarii)  •  1 iulie 2010, 20:58

@chitu horia
Ai un talent poetic care te recomanda pentru in scrierea in cenaclul ZBURATORUL.

Comentează