Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Nivelul la care discutăm

Cum nu putem ieși vreodată (și, la urma-urmei, de ce am ieși?) din „O scrisoare pierdută”, nu putem ieși (și, până la urmă, de ce am ieși?) nici din „Moromeții”.

Suntem prinși pentru totdeauna între Brânzovenescu, Farfuridi și Cocoșilă. Din […]

...

Muncă, talent, șmecherie

Începem un an nou, în care probabil iar vom folosi greșit toate aceste concepte: muncă, talent, șmecherie. Ca să le înțelegem ar trebui să ne întoarcem la clasicii jocului.

Vă propun, așadar, să ne uităm încă o dată către viața […]

...

Întoarcerea Milanului

Noi, supraviețuitorii lui 2020, am trăit multe, am văzut multe și am suferit multe. Încheiem anul greu în care ne-am despărțit de Diego Armando Maradona. A fost sfârșitul copilăriei pentru o generație întreagă și nimic nu e mai trist decât […]

...

Mare cât China

Pe vremea Jocurilor Olimpice de la Beijing, adică acum doisprezece ani, am ajuns în China și am văzut încotro merge lumea. Era teribil, era înspăimântător. Cum era statistica? Unul din șapte (sau poate opt?) oameni de pe pământ e țăran […]

...

Fotbalul e o poveste

Așa cum știu toți povestitorii, fie și din instinct, de cum apare voința se naște tensiunea, deîndată ce există tensiunea avem conflictul și, la urma-urmei, conflictul este cel care naște povestea.

Tribunele, înainte de teatrul absurd, dureros, înspăimântător și necesar […]

...

Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Andrei Crăciun (31 de ani) este gazetar sportiv din anul 2005, după ce a cîștigat la secțiunea “Talentul Anului” a regretatelor Premii “Ioan Chirilă”. A lucrat pînă în 2009 la “Evenimentul zilei”, trecînd prin departamentele „Sport” și “Investigații”.

Ulterior a condus secția de “Publicistică/Reportaje” de la “Adevărul”. În martie 2013 și-a dat demisia de la cotidian și a optat pentru statutul de freelancer. Colaborează în prezent cu o duzină de titluri din România și străinătate. Este cronicar de teatru pentru Ziarul Metropolis. Este și printre pionierii presei independente din România, fiind unul dintre cei trei ziariști care au pus pe picioare platforma media premium www.dela0.ro. A fost reporter special la Jocurile Olimpice din 2008 și 2012, dar și la Campionatul European de Fotbal din 2008 și 2012.

Are studii superioare în patru domenii: administrație publică, științe politice, istoria ideilor și mentalităților, cultură și civilizație ebraică. A studiat la Universitatea din București și la Universitatea Internațională din Tel Aviv, Israel.

În anul 2010, Fundația Freedom House l-a desemnat cel mai bun tînăr jurnalist de cultură din România. În 2011, Clubul Romîn de Presă i-a acordat titlul de cel mai bun editorialist din România. În 2012, la premiile Superscrieri, cea mai importantă competiție de gen din țară, a primit și distincția de cel mai bun reporter din România.

A scris și a publicat volume de poezie, proză scurtă în volume colective, precum și o culegere individuală de texte de publicistică. Cea mai recentă dintre cărțile sale, “Baricadele”, a apărut la Editura Humanitas, pe 1 iunie 2014.