Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Când am pierdut, de fapt

Calificarea la Europeanul din 2020 care se va juca - poate - la anul nu s-a pierdut când Rădoi l-a titularizat pe Camora și l-a uitat pe Bancu (deși...). Nu s-a pierdut nici atunci când au apărut printre titulari Manea și Bălașa și Deac și Alibec (deși...)

Permalink to Când am pierdut, de fapt
luni, 12 octombrie 2020, 2:33

Calificarea aceasta nu s-a pierdut nici măcar atunci când arbitrul, posedat de pisicile Schrödinger, ne-a dat penalty, dar nu ne-a dat penalty (deși…).

Calificarea aceasta nu s-a pierdut nici măcar când a fost ales (și reales) Burleanu sau când și-a găsit o slujbă la federație Stoichiță-Lippi (deși…).

Deși s-o scriem limpede: bilanțul administrației Burleanu la FRF tinde către zero, ba chiar se îndreaptă spre subteran.

Știrea nebăgată în seamă
Dar înfrângerea noastră e veche, ceea nu o face mai puțin dureroasă. Înainte de meciul din Islanda a circulat o știre peste care s-a trecut prea ușor: Mircea Sandu a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Prejudiciu: patru milioane de lei, învârteli penale la construirea centrului de la Buftea. Până la proba contrarie, dovedită la tribunal, Mircea Sandu este nevinovat de aceste fapte.

Este însă vinovat pentru cele două decenii în care a condus fotbalul românesc și nu i-a oprit căderea, deși avea puterea.

După douăzeci și cinci de ani
În 1996, tot toamna, România bătea Islanda cu 4-0, cu frâna de mână trasă. Erau roadele unei lumi dispărute în care – printre abuzuri, excese, greșeli – totuși se construise un sistem ce producea fotbaliști.

Un sfert de secol mai târziu, noi am ajuns în lumea a patra, iar Islanda s-a ridicat prin muncă, rigoare și o strategie inteligentă.

Ei au fost harnici și disciplinați, noi am fost haotici și proști, ne-am furat singuri căciula, am fost indiferenți, indolenți și fuduli. Ne-am târât într-o satrapie de kitsch și iluzii până am ajuns să trăim din nostalgie. Iată-ne.

Care e sensul?
Echipa lui Rădoi a fost abulică, a fost moale, a fost absentă, a fost o fantomă, a fost fără vlagă – niște rătăciți din lut galben, departe de visurile noastre atât de naive, departe până și de ei înșiși, cei de la Klagenfurt.

Și nici măcar nu mai cunoaștem tristețea copleșitoare a unui sfârșit. Nici nu ne mai miră, nici nu ne mai indignează că s-a încheiat așa.

Am învățat din înfrângeri până când am ignorat marea înfrângere: am pierdut sensul.

Echipa națională ar trebui să reprezinte națiunea și chiar o reprezintă: jucăm la alibi, avem o zi bună și zece rele, ca în manele, câștigăm amicale cu Germania, ne înflăcărăm atât de repede, dar nu avem răbdare și ne prăbușim la primele greșeli sau nedreptăți.

Eterna improvizație
De aceea, meciul de la Reykjavík s-a pierdut în toți acești ani în care ne-am bătut joc: de centrele de juniori, de antrenorii copiilor, de răbdare și de organizare și de viitor. În toți acești ani în care fotbalul a fost mai mult joaca unor foști și viitori pușcăriași.

Sigur că nu s-a pierdut chiar totul pe limba de ghețar și că încă avem un ciot de speranță pentru Mondial, sigur că Rădoi încă poate ajunge un mare antrenor și Ianis Hagi un jucător bun, sigur că nu e totul întuneric și nici măcar lumină ștearsă de toamnă.

Dar provizoratul, groaznicul provizorat, e în continuare aici și va fi și mâine aici și va fi și poimâine aici. Naționala României se încropește, se cârpește, fără să poată evada din oglindă. Motivul e banal și ignorat: ea e doar vârful icebergului.

Baza – baza s-a topit.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Umila parere (2 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 15:14

Am salutat cu bucurie vestea trimiterii in judecata a fostului presedinte federal. Ii urez sa-si petreaca restul zilelor in puscarie, impreuna cu celalalt infractor, Dragomir, ei sunt groparii fotbalului romanesc. Ceea ce acesti delicventi n- au reusit sa distruga intr-un sfert de secol, dasavarseste Burlanul & co. Alt personaj negativ al ultimului deceniu este Hagi. Da, chiar el, aclamatul salvator al fotbalului romanesc n-a facut decat sa impuna prin racnete, vene umflate si trafic de influenta, titularizarea in nationala a tuturor gloabelor produse la Ovidiu, in frunte cu juniorul-petarda. Nici macar un jucator al academiei Hagi nu s-a impus in occident, desi vorbim despre cluburi de mana a treia. Palmaresul participarilor Viitorului (ironic nume pentru un club care practica aceleasi blaturi ca in vremea cooperativei) in cupele europene seamana cu pasivul incasat de Halep la Roland Garros. Am incetat sa urmaresc meciurile nationalei dupa naufragiul de la Reykjavik, te sfatuiesc sa procedezi la fel. Foarte bun editorial, succes in continuare!

sorin (11 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 15:57

Andrei, nu mai suntem ce eram odata. Noi ttot ne visam ca suntem buni, eh, adevarul este CA NU SUNTEM. Atat putem azi. Putem schimba 50 de antrenori, tot nu vom avea rezultate pentru ca nu mai avem fotbalisti. Avem doar jucatori de fotbal. Repet, Romania nu mai este ce era odata...asta-I adevarul. Dar romanu', tot roman: sarac, al *** si cu pretentii. Asta este Gh. Hagi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gicapuia (3 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 16:44

Daca aveti adresa de mail a Maestrului Ioanitoaia sa vada si el cum se scrie un articol ... echidistant.

Simeone (8 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 16:48

Dl Andrei Craciun, baza s-a topit odata cu nevoia de tehnologie. Se vand mai multe telefoane sau console de jocuri decat mingi si echipamente sportive. Scoala e rudimentara, orele de sport nu se fac sau se fac superficial de profesori dezinteresati. Cum sa vina copiii la sport in general? Acum doi ani eram in Australia si aflu cu stupoare ca elevii australieni de la clasa 1 pana ce termina colegiul fac la scoala doua sporturi. Obligatoriu. Dupa aptitudini. Ei ajung la scoala la ora 9 si ies la ora 17. Au antrenori, servesc masa conform unui program guvernamental, care,sunt sigur, subventioneaza aproape tot. In Romania dupa ce vin copii de la scoli, mananca acasa, au teme, vor sa se destinda sau sa faca ceva distractiv, o mare parte aleg consola sau telefonul sau calculatorul. Prea putini fac efort sa se duca la sport. O idee ar fi sa se preia acest model ca elevii si liceenii sa faca sport la liceu sau in bazele sportive din apropierea liceului ca program scolar. Sa nu facem doua sporturi, macar unul, tot e ceva. De aici poti aduna, talentele, acei antrenori propun acei sportivi care pot face fata mai departe la cluburi sportive.

vest (1 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 16:54

Insuccesul pe linie e contemporan cu clanul Becali si cu sustinatorii acestuia din politica si presa.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  12 octombrie 2020, 21:54

Ai totala dreptate insa omiti si vina presei care stia ceea ce stiam cu toti dar a continuat sa-i ia interviuri lui Mircea Sandu, Mitica Dragomir, Gino Iorgulescu sau Razvan Burleanu...Acum e tirziu---ati facut audienta, ati vindut milioane de ziare dar robinetul s-a oprit.Singura sansa pt Radoi e sa limiteze nr de goluri de la Austria si a voastra este sa va pregatiti de un somaj tehnic.....

Lujera (1 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 18:54

Nationala Romaniei a ajuns ca o *** care nu o mai poate lua in cur din cauza hemoroizilor, asa ca o ia in gura de la toti pana la refuz. jalnici...

Gabi (1 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 12:22

@Umila parere - dar alte centre de juniori au vandute ceva de soi afara? POTI sa numesti un fotbalist roman care are performante la o echipa de top 10 din Europa? Ei afla ca "gloabele" de la Ovidiu sunt TOT CEEA CE ESTE MAI BUN IN TARA la nivel de juniori si tineret. De ce? Pentru ca Hagi alearga dupa ei in toata tara si aduce la academie tot ce este mai demn de luat in seama. Nu spun ca poate nu sunt "gloabe", sunt, dar din pacate sunt cei mai buni disponibili, cunosti vorba cu Dumneziu si de unde sa ceara daca nu e???

Ghita Nitescu (1 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 14:36

In strainatate convocarile lotului national dau nastere unor adevarate dispute jurnalistice, FIECARE jucator este analizat de presa. Nimeni nu l-a intrebat pe Radoi de ce primii doi portarii chemati sunt eterne rezerve la echipele de club, de asemenea prezenta in lot a jaloanelor de antrenament Balasa, Tosca, folosirea lui Hancu si mai ales a PENIBILULUI SEF, Bancu in roluri necorespunzatoare. In doar patru meciuri, Radoi a comis atatea greseli cat un alt selectioner intr-o cariera intreaga. Ajunge cu aceste glume de selectioneri!

Nae Cosma (1 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 16:36

Alegerea lui Daum a fost capcana federatiei, previzibilul esec menit sa inchida gura celor care doreau selectioner strain. A doua manevra perversa a fost titularizarea lui Camora pentru jocul cu Islanda. Toata echipa a fost penibila, dar evolutia sa modesta il exclude pentru viitoarele convocari, de asemenea, blocheaza viitoarele naturalizari. Tot inainte cu Bancu, o gluma de fotbalist, care trebuie expus ca marfa la piata pentru a fi vandut. Acestea sunt magariile federatiei lui Burlan si Stoichita, primul se ocupa de manevre politice, fiind instruit la Cotroceni, iar Lippi de Dambovita decide destinele nationalelor mari si mici. Morala: am pierdut cand a fost aleasa actuala conducere federala, compusa din nelegiuiti. Nici varianta propusa de Gica Popescu & co nu era viabila. Suntem obligati, la fel ca in politica, sa alegem intre variante proaste si altele mai putin proaste, NICIODATA intre bine si rau. Acestea sunt efectele democratiei suedeze a lui nea Nelu. Vorba imensului Dinica in "Patul conjugal": "Te fac astia sa-l regreti pe raposatul".

George (1 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 21:32

@ Ghita Nitescu Asta seara incepe cu o formatie efectiv sinucigasa, sper ca de maine Radoi va fi somer. Poate il cheama arabii, ii ofera un salariu milionar si cum deja i-a trecut entuziasmul de selectioner, asteapta sa fie dat afara.

Pancu (2 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 0:52

@George Totul s-a petrecut conform anticiparilor. *** asta fara liceu si fara carnet de antrenor a inceput sa ridice creasta aia de cocos infoiat. Auzi la el, joaca spectaculos!?!! Trei infrangeri consecutive, iei SAPTE goluri, marchezi un singur gol din penalty, dar se cheama ca joci spectaculos. Incredibil, cat tupeu! O federatie serioasa l-ar fi dat afara IMEDIAT dupa ratarea calificarii la europene. Este drept, o federatie serioasa n-ar fi ales un agramat, fara carnet si fara experienta de antrenor.

Gigi Buzu (1 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 16:51

Sistemul 4-3-3 este cel mai spectaculos, dar presupune o mare risipa de energie, in special din partea mijlocasilor, disciplina tactica si tehnicitate. Pana si un orb a vazut ca acest modul NU merge la nationala Romaniei, nu sunt oamenii necesari. Adaptezi formula la jucatorii disponibili, nu invers. Victoria de la Klagenfurt reprezinta exceptia, Maxim, Stanciu sau Alibec nu vor mai repeta acel joc. Mentalitatea ofensiva rezulta din spiritul antrenorului pe care il transmite echipei, nu din sistemul de joc. Pana si Daum a inceput uneori cu un sistem teoretic pur ofensiv, in practica devenit ultra defensiv. Joci cu doi "inchizatori" in linia mediana, alt mijlocas care acopera ambele faze, apoi un mijlocas cu roluri de creator de joc si doi atacanti. Un asemenea sistem este ofensiv si eficient, echilibrat pentru actuala nationala. Ce sunt aceste vrajeli de joc ofensiv, cand Cretu a jucat tot meciul de la Reykjavik ca fundas central, in unele faze fundas lateral? A jucat cu cinci fundasi, ce ofensivitate are nationala lui creasta de cocos? A folosit doi atacanti doar in primul meci, in rest unul singur, plus doi mijlocasi avansati, asta este joc ofensiv si spectaculos? Faptul de a introduce patru atacanti la final, din disperare, nu inseamna ca este antrenor ofensiv. Cum ii permiteti acestui agramat, fara carnet de antrenor sa minta cu nerusinare? Il vor arabii? Foarte bine, impachetat si valea cu el!

Pancu (1 comentarii)  •  16 octombrie 2020, 13:14

@Gigi Buzu Poate cocosul infoiat se inspira de la Real din sezonul 2004-2005, cu Beckham, Zidane, Figo, Raul, Ronaldo, toti titulari, doar Cambiasso era "inchizator", insa merengues ii aveau pe R.Carlos si Salgado, care acopereau incredibil ambele benzi laterale. Mai echilibrat a fost Realul cu Makelele si Geremi "inchizatori", doi mijlocasi cu plamani de otel, care permiteau echipei sa atace cu patru sau cinci jucatori. Daca tot a insistat pentru naturalizarea lui, "instalatorul" Radoi ar trebui sa mearga pe mana lui Camora, Bancu este daunator. Unii spun ca Bancu este bun mijlocas, atunci joaca-l acolo, nu va deveni niciodata un Klein sau Selymes, reprofilati cu succes ca fundasi stanga. NU are inteligenta tactica, nu este ductil, ajung aceste aberatii! Nu stiu unde a disparut Stefan, mi-a placut la Under21, desi pasul spre echipa mare este altceva. De asemenea, este nevoie de fundas dreapta de profil. Camora mi se pare mai bun decat era Rat pe acel post, plus fundas lateral de meserie ai avea fluiditate pe cele doua benzi laterale, un alt "inchizator", tot de meserie langa Cretu sa-ti filtreze mingile adversarului. Decat muraturile care au prins panja de paianjen la nu stiu ce echipa de mana a treia din strainatate, prefer titulari din echipele de club din liga1. Cei care joaca etapa de etapa vor fi mereu mai in forma decat rezervele de la periferia Europei. Mai mult decat asta, "occidentalii" astia sunt ironici cu presa: "Nu este o surpriza ca am pierdut, am pierdut cu 4-0, dar am aratat si lucruri bune" (culmea nesimtirii!). Asa tupeu la selectionerul "instalator", asa tupeisti jucatori, insa tupeul lor apare doar la interviuri.

Comentează