Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Aproape totul despre România

România putea să câștige meciul cu Irlanda de Nord cu 4-1. S-a terminat 1-1 și, după meciul cu Austria, începem deja sportul nostru preferat din ultimii douăzeci de ani: calculele hârtiei

Permalink to Aproape totul despre România
luni, 7 septembrie 2020, 10:02

Echipa lui Rădoi a avut un om în plus și a terminat egalată pe final, într-o fază în care apărarea noastră se bâlbâia ca într-o divizie județeană.

Tătărușanu. A fost unul dintre cei mai bun portari români din mileniul III. Dar s-a ajuns aici: nu mai joacă de un an de zile. Din două, una: sau devine titular la club, sau ar trebui să aibă eleganța să părăsească poarta.

La ce fundași a etalat România, avem nevoie de Arsenie Boca între buturi, oricum de cineva familiarizat cu miracolele. Toșca a fost aerian, Hanca și Bancu erau atrași irezistibil în atac, iar Chiricheș ar fi putut fi un mare fotbalist, dar nu e. Intrarea lui Nedelcearu a fost o improvizație. Nu e o întâmplare că tocmai această improvizație, precum și intrarea greșită a lui Nistor în meci ne-au costat egalarea.

Zbor fără aripi
La mijlocul terenului, Rădoi a mizat totul pe ofensivă: Stanciu, Maxim, Ianis, Cicâldău. Am jucat fără aripi, dar am vrut să zburăm, Rădoi a cerut fantezie și a obținut un spectacol scremut, călcâie pentru fotoreporteri.

Ianis a învățat în Scoția să fie mai arțăgos, ceea ce era să-i aducă un cartonaș roșu. Iar el nu are încă niciun meci cu adevărat mare la națională și ar cam fi timpul. Toți colegii săi din linia de mijloc au fost mai buni decât el. E adevărat că el e cel mai tânăr, dar și tinerețea asta trece. Ai clipit de două ori și ești veteran.

Dacă Alibec…
În atac, Pușcaș a fost bătăios ca un jucător de liga a doua engleză (tot pe acolo sunt și nord-irlandezii), iar Alibec și-a adus aminte că ar fi putut face o carieră la Milano, nu la Giurgiu. În plus, românii au avut și ghinion, s-au jucat cu barele și l-au nemurit pe Peacock-Farrell.

El nu a fost Pat Jennings în 1985, dar și România e la ani-lumină distanță de ce era acum treizeci și cinci de ani. S-o spunem direct: niciunul dintre titularii de astăzi nu prindea nici lotul atunci! Poate Stanciu ar fi fost îngăduit să care echipamentul.

Revoluția lui Rădoi
Antrenorul Rădoi a arătat că e curajos, că vrea să joace ofensiv, ceea ce naționala noastră nu are în ADN. Rădoi a mai arătat și că nu are experiență. Pițurcă n-ar fi ratat niciodată victoria cu Irlanda de Nord acasă, cu 1-0 și om în plus pe teren. Nici Iordănescu. Poate că nici măcar Contra.
E adevărat însă că niciunul dintre ei nu a încercat o schimbare atât de radicală. Rădoi vrea pur și simplu ca România să fie echipa care conduce jocul, toate jocurile. Vast program!

Ploaia și prostia
Dar poate că merită să pierdem un punct acasă cu Irlanda de Nord dacă asta ne aduce o națională care știe și altceva decât contraatac și temporizare. Și mai adevărat e că de la dorință la realitate e un drum lung cât patruzeci de ani prin deșert. Și că deocamdată echipa României a fost în primul rând previzibilă.

Să nu uităm să menționăm și că am avut acoperiș la stadion, dar nu am fost în stare să îl folosim, dând nord-irlandezilor avantajul unui teren plouat ca la ei acasă. Pe românește, asta se cheamă că am fost încă o dată proști.

Cumva, de altfel, tocmai această întâmplare spune aproape totul despre România: cunoaștem atât de bine arta de a ne pune piedică singuri. Păcat că nu se fac și Mondiale de dat cu tesla în fudulie: ne băteam la titlu!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

daniel (5 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 10:12

cred ca echipa Romaniei trebuie sa revina la stilul de ,,temporizare", care ne avantajeaza cel mai mult...perioada Angelo Niculescu a fost destul de buna pentru noi....nu are sens sa experimentam altceva... nu merge!

Umila parere (11 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 11:09

Un articol ironic, pe alocuri acid, insa argumentele expuse sunt inatacabile. Vedem diseara daca Vladoi a invatat din partida precedenta, deocamdata am senzatia ca altcineva (Stoichita?) se ocupa de aceste convocari absurde: doi dintre portarii din lot sunt rezerve la echipele de club, n-a fost chemat niciun fundas dreapta, apoi improvizatii autolezioniste, gen Hanca si Bancu fundasi laterali, Tosca central, Ianis titular. Bravo, mi-a placut editorialul.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 11:13

Hai sa scriu si ce mi-a placut. In primul rind curajul lui Radoi, dorinta lui de a sacrifica orice sistem in dorinta de a alinia fotbalisti. Cred ca doar „atirnatorii“ l-au facut sa mentina in lot loazeri de profesie, cei care au ratat atitea calificari si ocazii de a se afirma, plus unii care or fi fost ei sperante acum sute de ani dar prostia lor i-a tinut pe loc. Dar, orice am critica, puteam intr-adevar sa cistigam, am controlat jocul iar egalarea a venit din nimic. Sper ca Radoi sa faca si pasul urmator, sa schimbe complet Nationala si mentalitatea – cea nu se poate cu Tata, Chiri, Tosca, D Grigore, Topaila, eterna speranta Stanciu, Luminita Nistor ori pensionari precum Deac – atunci mai bine artistul de comedie Costache, ca cade asta si plinge de parca-l antreneaza Mihaita. Greii astia iti fac si „atmosfera“ in hotel, mai ceva ca impie-Dica-tul – de care trebuie sa scape, o dau a zecea ora in scris ca n-o sa cistige nici un meci cu magicianul linga echipa. 1.- Radoi trebuie sa faca pasul urmator caci filozofia lui – atit cit e – a functionat doar la U21 in care n-a fost nici un loazer in tot lotul. Cu un mar stricat in cos nu poti schimba mentalitatea ori norocul. Iar capitan trebuie sa fie unul care are minte in cap, liderul unei generatii, azi ca si ieri doar Hagi. Cu altii te faci de ris si la conferinta dinaintea meciului. Daca vrei caterinca atunci pune-l pe Luminita Nistor capitan. Imi aduc aminte de Rat, asta nu era in stare de o fraza coerenta, ce gandire sa aiba asta pe teren, a mers inainte din inertie – Radoi ar trebui sa-si aduca aminte ca bolovanul i-a confundat bostanul cu mingea, chiar la mijlocul terenului unde nici nu avea ce cauta. Ba frate, cu prosti care mai sint si fuduli – vezi atitudinea lui Topaila si a marelui Nicusor care a reusit doua chifle de judeteana in meci - nu se poate juca. 2.- Radoi trebuie sa schimbe radical caci lipsa gandirii, prostia si fudululia plus lipsa mentalitatii de sportiv nu pot duce la o crestere a vitezei de joc. Sa-si aduca aminte de U21 ori sa vada si el viteza in joc a noii U21 sub comanda lui Mutu. Lipsa lui de experienta a facut ca echipa lui sa aiba mari probleme in marcaj si pozitionare in aparare dar a avut noroc si a cistigat datorita vitezei de joc si a mentalitatii noilor sperante.

Gigi Buzu (9 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 12:03

De prea multi ani tragem ca un balast aceasta blestemata temporizare. Niciun selectioner post- Angelo Niculescu n-a renuntat la aceasta paguboasa mentalitate. Au imbracat-o diferit, camuflata sub diferite forme, dar n-a fost altceva. Nici macar generatia omului care racnea din toti plamanii ca vrea statuie, nu juca diferit. Contraatacurile rapide pe care le declansa acea echipa nu pot ascunde formatiile ultra-defensive, compuse din cinci fundasi, plus doi "inchizatori" in fata apararii. Laudabila intentia lui Vladoi de-a impune un suflu nou, insa realizarea acestui concept presupune doua componente: convocarea celor mai buni jucatori ai momentului si mai ales alcatuirea echipelor in functie de caracteristicile jucatorilor. Pornografii sportive de genul Hanca si Bancu fundasi laterali, Tosca fundas central (oare este adevarat???), titularizarea anonimului Ianis, trebuiesc corectate pentru meciul de astazi. Asta numai in cazul in care vrem calificari, nu amagirea naivilor suporteri ca "am fost aproape, dar am avut ghinion". Cunoastem prea bine acest refren, scos de la naftalina dupa fiecare campanie de calificare esuata.

Gigi Buzu (9 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 12:47

De prea multi ani tragem ca un balast aceasta blestemata temporizare. Niciun selectioner post- Angelo Niculescu n-a renuntat la aceasta paguboasa mentalitate. Au imbracat-o diferit, camuflata sub diferite forme, dar n-a fost altceva. Nici macar generatia omului care racnea din toti plamanii ca vrea statuie, nu juca diferit. Contraatacurile rapide pe care le declansa acea echipa nu pot ascunde formatiile ultra-defensive, compuse din cinci fundasi, plus doi "inchizatori" in fata apararii. Laudabila intentia lui Vladoi de-a impune un suflu nou, insa realizarea acestui concept presupune doua componente: convocarea celor mai buni jucatori ai momentului si mai ales alcatuirea echipelor in functie de caracteristicile jucatorilor. Ineptiile de genul Hanca si Bancu fundasi laterali, Tosca fundas central (oare este adevarat???), titularizarea anonimului Ianis, trebuiesc corectate pentru meciul de astazi. Asta numai in cazul in care vrem calificari, nu amagirea naivilor suporteri ca "am fost aproape, dar am avut ghinion". Cunoastem prea bine acest refren, scos de la naftalina dupa fiecare campanie de calificare esuata.

a dica (25 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 13:11

Radoi a comis-o. Si daca jucau fara antrenor echipa asta era de invins. Convocari dubioase, inlocuiri ciudate. Hagi trebuia schimbat cu Iancu (cel mai bun in spatele varfurilor din cei convocati). Nicusor ne-a tras-o iar, a cata oara? Apoi caricatura asta de Bancu, Nistor... Inlocuirea lui Hanca cu Nedelcearu avandu-l pe Burca care mai jucase acolo... Bine ca n-am luat bataie. Cu toate ocaziile si barele avute...NB. Tatariceanu trebuie lasat la vatra. Cu atitudinea asta (cred ca si in vestiar are acelasi verb) e marul stricat...

Andrei (1 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 14:31

Am intrat aici doar sa comentez despre așa zisul scandal de la națională cu jurnalistul GSP și Tătărușanu. Din cauza că altfel nu am cum sa i se ofere o replica gazetei. Pai ăla e jurnalism? Scria în articol că jurnalistul are 25 de ani de experiență. Cumva sa para că e ok serios și jurnalist bun. Ce jurnalist bun vine și întreabă de scandaluri de genul asta, scandaluri artificiale. A zic georgica asta, jurnaliștii fug repede și îi întreabă pe alții ce părere au ce a zis georgica. Apoi fug la georgica să îl întrebe ce părere are de ce a zis aia și tot așa. Asta e can can ieftin. GSP încerca să găsească un scandal ceva sa acopere câteva articole cu ceva inventat de gsp. Daca Pușcaș nu era întrebat de jurnaliști ce a zis Marica nu se trezea sa vorbească așa. Sunteți o rușine. Mai ales cum după ați început să ziceți că hei, Tătărușanu a răspuns că un nesimțit și săracul jurnalist și-a păstrat calmul. Pai după o întrebare *** că aia care nu are nicio legătură cu meciurile naționalei ci doar cu scandaluri e so normal. Doar analizați cate articole sunt despre și cu Becali și va dați seama cum e GSP.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paraschiv (3 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 15:12

Burlanul este emanatia fostului chirias de la Cotroceni, habar n-are de fotbal, de aceea paseaza responsabilitatea numirii selectionerilor. Vochin l-a impus pe Daum, apoi a venit randul lui Stoichita in alegerea lui Contra, Radoi si Mutu. Astia isi impart deciziile precum caramelele copiii de gradinita: „una tie, una mie”. De aici pleaca sictireala jucatorilor nationalei pe care n-ai voie sa-i deranjezi cu intrebari incomode, indiferent cat de prost ar juca. Cine sa-i cheme la ordine pe Tatarusanu, Alibec, Maxim? Burlan? Stoichita? Astfel se explica haosul, incepand de la compunerea formatiei titulare cu MULTIPLE improvizatii si terminand cu aceste declaratii fara sens. Nimeni din federatie NU crede in calificare, scopul este prelungirea iluziei ca „suntem in carti, avem sanse”, pana cand matematica ii condamna iremediabil, atunci schimbam selectionerul si reluam Balul mascat, in versiune burlesca.

di livio (6 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 16:00

Pițurcă?...pe Pițurcă l-au desființat ziariștii, alde Geambașu, că joacă urît...mie îmi plăcu meciu, avurăm ghinion, două bare, ocazii, etc...greșeala a fost la schimbări, prea multe defensive

adi (1 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 17:59

Excelentă remarca despre acoperiș. Am inteles ca pana la urma insistentele delegatului UEFA au facut sa fie acoperit stadionul. Tatarusanu a uitat decand nu a mai jucat. Lung joaca FB la turci, meci de meci și este interzis la nationala!!!!!!!!!!!!!!!!!

Simeone (8 comentarii)  •  7 septembrie 2020, 20:05

Degeaba Lung joaca meci de meci la turci, ca în urma analizei de un an a lui Radoi, doar Tatarusanu merită să apere. E rezerva la un club de Champions League. Ce contează dacă a aparat sau nu, ce importanta are ca s_a plasat greșit la meciul cu N Irlanda?! El e Tătă, jucător cu tupeu, nu îl interesează ce spun suporterii, ziariștii sau foștii jucători ai Naționalei. Ei nu au făcut nimic față de ce a făcut el în viata de sportiv. Mi-l imaginez pe Messi sau Cr. Ronaldo făcând asa ceva? Nici vorba, ei știu ca trăiesc de pe urma presei, a televiziunilor, faptul ca e important ce impresie au suporterii, veșnic zâmbitori, amabili. Dar aici Tătă măi suporteri de doi bani!!! De Alibec, no comment, el trebuie sa dea goluri la Națională și apoi sa ridice privirea.

Gigi Buzu (9 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 11:08

Victorie mare, obtinuta dupa un joc extrem de ofensiv. Bravo, baieti! Bravo, Radoi!

Comentează