Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Vara care n-a mai fost

Dacă n-ar fi poftit un chinez la pangolin (sau cine știe ce s-a întâmplat acolo), acum eram la Tokyo, la Jocurile Olimpice de vară (asta după ce am fi ajuns, poate, chiar și la Campionatul European de fotbal)

Permalink to Vara care n-a mai fost
luni, 3 august 2020, 9:41

Și la Tokyo fiind, în mod exagerat, deci nedrept, ne-ar fi preocupat, înaintea tuturor celorlalți sportivi, soarta ʺtricolorilor miciʺ. Ar fi fost vara generației lui Ianis Hagi. Dar uite că nu suntem la Tokyo și vara aceasta n-a mai fost. Și stăm și ne uităm la coafura lui Ianis, în loc să ne uităm la driblingurile sale, la forța pe care i-a adus-o totuși Scoția.

Niciun sfârșit fără scandal
Și uite cum stăm și ne românim în final de campionat, târgoveți certați cu cântarul, învârtind dosare prin birouri, în tradiționalul alba-neagra cu deznodământul – ne furăm căciulile și strigăm hoții! La noi nu există niciun sfârșit fără scandal. Câștigă Craiova, prin grația divină a judecătorilor cazului de la Giurgiu? Câștigă Craiova pe teren, câștigă CFR Cluj și mai greu, după ce s-a chinuit până și cu copiii fecesebiști?

Vânarea noastră de vânt
Toate sunt, firește, vânare de vânt. Dar e vânarea noastră de vânt și ar trebui să ne pese un pic mai mult, tot așa cum ar trebui să ne pese că n-am ieșit niciodată din logica ligheanului. E 2020, luna august, și apa caldă e încă o iluzie pe insula noastră excepțională, cel puțin la nivel de Capitală.

Iar dacă vrei să te minți, motive de optimism se găsesc la toate răscrucile. Chiar și în Man poți să vezi un viitor vârf la Man. United, când e mai rezonabil să te aștepți să ajungă în viață golgeter la Gençlerbirliği, de altfel un destin perfect onorabil.

Logica strâmbă a pesimismului
Dar dacă nu vrei să te minți, dacă ții deci să-ți păstrezi luciditatea nealterată, știi că avem talente mici și mijlocii, care, mai rar decât eclipsele totale de soare, produc rezultate fantastice.

Cu toate acestea, cu toată luciditatea așadar, pesimismul nostru istoric trebuie, de asemenea, permanent combătut, fiindcă la umbra lui nu crește nimic în afara scuzei eterne: am făcut și noi ce am putut. E fals: n-am făcut.

Fotbalul dezgolit de umanitate
Și de când ne-am învățat să trăim la umbra ideii că oricum nu se mai poate face nimic am pierdut o mare parte din umanitatea fotbalului. Am pierdut-o și n-am mai pus nimic în locul ei.

Nu mai avem tribunele, deci nu mai avem sufletul fotbalului românesc. Iar tribunele noastre, ca să învie, în anul treizeci și unu după revoluție, aveau o nevoie imediată de credință, de mari speranțe. Vara japoneză ar fi fost o asemenea mare speranță.

Tot mai departe
N-am mai mers la Tokyo, iar anul 2021 pare tot mai departe, cu toate durerile pandemiei sfâșiind timpul. Veți spune că e doar o amânare, iar o amânare nu e motiv de disperare, dar veți greși.

Pentru sportul românesc și mai ales pentru tânăra generație a fotbaliștilor români confruntarea cu oglinda Jocurilor Olimpice era urgentă. Măcar am fi știut, o dată pentru totdeauna, unde ne aflăm.

Aveam o nevoie severă, imediată, să știm că încă putem zbura, chiar dacă nu ne-am îngrijit aripile. Iar să mai avem puțintică răbdare… – ăsta chiar nu a fost vreodată sportul nostru preferat.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Hombre (3 comentarii)  •  3 august 2020, 10:43

Eu nu pricep neam de ce trebuie sa decida FRF lista care o trimite la UEFA. Liga 1 e organizata de LPF, deci sa o decida LPF (cluburile). Iar daca LPF (cluburile) nu ajung la nici un acord, sa nu se trimita nici o lista. Si deci sa nu se duca nici o echipa in UCL/EL. Si nu trebuie LPF sa decida azi campioana. Doar LISTA aia care se trimite la UEFA. Campioana poate primi medaliile si saptamana viitoare, si poate fi chiar alta decat participanta in UCL. Trebuie doar sa cada de acord, cumva. Chiar prin tragere la sorti, daca n-au alta solutie.

Petru (1 comentarii)  •  3 august 2020, 12:33

Pierre de Coubertin spunea: "Ai câștigat? Continuă! Ai pierdut? Continuă!”- dragă friilanciă, de câte ori iți citesc articolele, am impresia că pierzi. Începi cu jocurile olimpice, apoi pomenești de coafura lui Hagi junior, continui cu Craiova, CFR, judecătorul din Giurgiu, logica ligheanului (sic!), iar poza ni-l arată pe Ianis în tricoul lui Rangers, nici măcar al naționalei!?! Editorialele tale îmi amintesc un banc, nesărat. Un țăran este invitat să povestească ceva hazliu, cu rima. “Foaie verde barabulă, stau în apă pân’la brâu”- spune ruralul. “Bine, bine, dar unde-i rima?” - îl intreaba curioșii. “Sub apă”- răspunde impasibil plugarul. Articolele tale au aceeași rimă.

geomate (3 comentarii)  •  3 august 2020, 13:18

Draga Petru, cu modul de adresare vrei sa pari cool, dar crede-ma ca nu esti deloc. Cel putin pt cineva neutru. Ar fi util pentru tine sa nu mai citesti articolele dlui Craciun daca nu gasesti rime. Iti recomand pt rime sa cauti in Poezii pentru acea necunoscuta. Desi nu cred ca despre rime este vorba in postarea ta, ci doar de “umor” de slaba calitate si de incercare de a te trage de sireturi cu cineva cunoscut. Tipic viteazului de dupa tastatura care sigur ar scrie mai bine, daca ar avea unde sa combata.

geomate (2 comentarii)  •  3 august 2020, 14:02

Draga Petru, prin adresarea ta vrei sa pari cool, dar esti doar putin ridicol. Probabil crezi ca dai dovada de umor, doar ca cineva neutru ca mine iti spune ca ai umor precum sovietele in anii 50. Daca tot cauti rime, nu le cauta aici, iti recomand Poezii pentru acea necunoscuta. Desi cu siguranta miza ta nu este rima textului, ci doar o incercare penibila de a fi familiar si de a te trage de sireturi cu cineva care are notorietate. Si de a arata, ca orice viteaz de tastatura, ca tu ai scrie mult mai bine. Insa soarta ti-a rezervat sa scrii doar prietenilor pe facebook, doar ei te baga in seama. Si eu acum, dar imi cer mie scuze ca te-am bagat in seama. In rest, pace si bucurie. Multumesc domnule Craciun pt articol. Merg sa ascult Gloomy Sunday, iti da o stare mai buna decat multe dintre postarile de aici.

Ilie Geoana (1 comentarii)  •  3 august 2020, 14:35

@ Petru Super bancul, nu-l stiam. SI mie imi place de domnul gazetar freelancer, are o poezie a frazelor pe care o intelegi din articolul succesiv, precum Coloana infinitului. Hahha, ie naspa ai luat fatza narcistilor care impanzesc acest ziar cu comentarii kilometrice, inutile, pe care nu le citesc decat ei. Am plecat, aerul devine imbacsit, se stie motivul.

geomate (2 comentarii)  •  3 august 2020, 16:57

Ce paradox, aerul i se pare imbacsit cuiva ramas ancorat in admiratia fata de eternele bancuri de autobaza. In rest, ramane valabil dictonul Asinus asinum fricat.

Gigi buzu (9 comentarii)  •  3 august 2020, 19:39

@ Ilie Geoana Acest spatiu trebuie declarat liber de bautori de lapte de iapa. Iar le-ai dat peste nas agramatilor narcisisti, rurali de la 200 km de asfalt. Respect!

nausea (1 comentarii)  •  5 august 2020, 15:13

"Nationala de fotbal a Romaniei a mai participat la Jocurile Olimpice de la Paris 1924, Helsinki 1956 si Tokyo 1964, cel mai bun rezultat - locul 5, fiind inregistrat la JO din capitala nipona." - buna ideea, asa e, prezenta la olimpiada ar fi fost un barometru al fotbalului romanesc, jucatorii tineri ar fi fost vazuti de mai multi ochi si poate prindeau contracte mai bune, ajungeau la cluburi mari si poate deveneau cu adevarat fotbalisti valorosi. Iar la anu nu e singur ca vom avea totusi olimpiada.

ion (2 comentarii)  •  5 august 2020, 19:43

Pariez ca nu ai niciun prieten adevarat.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  6 august 2020, 4:24

Nu ti-a fost rusine de loc cind ai scris articolul asta???? In primul rind esti singurul om de pe planeta care inca crede ca virusul a aparut din cauza ca un chinez a mincat un pangolin. Cred ca era o sansa sa fie un virus daca pangolinul manca un chinez.....Apoi iar cred ca esti singurul de pe planeta care nu vede valoarea echipei Romaniei----nu e nevoie de nici un Tokio, de nici un Reijkavic. Valoarea tinde spre zero absolut.La absolut toate nivelurile

ion (2 comentarii)  •  6 august 2020, 10:01

Sau poate ai cel putin unul.

Comentează