Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Campioana unei mari uimiri?

Craiova e, din nou, aproape, după douăzeci și nouă de ani, de un titlu de campioană. De ce?

Permalink to Campioana unei mari uimiri?
marți, 14 iulie 2020, 9:58

Una dintre presupusele finale ale campionatului a fost un meci mai degrabă modest, care a confirmat că e foarte greu să nu o învingi pe FCSB, o echipă fără antrenor, fără management, fără portar și cu jucători reduși la statutul de marfă în târg. Dacă va triumfa Craiova, acesta va fi mai degrabă un titlu surprinzător pierdut de CFR, decât unul câștigat de Universitatea. Dar parcă după douăzeci și nouă de ani mai stă cineva să se uite la asemenea amănunte. Sau la altele precum: care Craiova e mai Craiova sau cum a ajuns această echipă direct în liga secundă?

Buticul non-stop și vătaful cu delir mistic

Universitatea Craiova a făcut pașii spre performanță (românească, dar performanță) așezat, chibzuit, e un club organizat după minime rigori europene, ceea ce pare, deocamdată, să fie suficient.
Când adversarul tău e un butic non-stop condus de un vătaf cu delir mistic, nici nu e greu prin comparație să pari Borussia Dortmund. Universitatea Craiova a câștigat cu FCSB pentru că a fost mai bună, nu pentru că a fost arbitrajul discutabil (când nu e arbitrajul discutabil?). Și a fost mai bună pentru că FCSB e într-un permanent autosabotaj. Și pentru că Man, Moruțan și Coman sunt mari doar în visurile patronului.

Ar fi deznodământul firesc

Nu e o întâmplare că echipa pipereanului are șanse bune să vadă cupele europene la televizor. Să rămână, așadar, Becali la oile sale. Ar fi un deznodământ firesc și un prim pas spre disoluția inevitabilă a unei grupări care se zbate prin mileniul III cu o organizare antimodernă, dacă nu primitivă.
E un lucru bun când echipele mai serioase câștigă trofee, dar să nu uităm totuși nivelul ligii despre care discutăm!
Acum 29 de ani, Craiova a câștigat un campionat extraordinar, în care Steaua era Steaua, iar Dinamo era Dinamo.
Acum 29 de ani, echipa de acum, cu toate meritele ei, cu Cicâldău și cu Nistor, ar fi venit, poate, pe un onorabil loc zece. Campioana unei mari uimiri? Să nuanțăm.

Despre ce e jocul de fotbal

Fotbalul nu este doar pe bani. Fotbalul este despre identitate și cultură, iar ceea ce fotbalul românesc a pierdut în ultimele decenii este chiar baza, fundamentul pe care se sprijină jocul.
Craiova este echipa care, și când n-a avut rezultate, a încercat să-și păstreze ceea ce contează: identitatea, ADN-ul cultural. Așa a ajuns aici: are un spirit, are tribune, are o istorie, are o echipă rezonabilă, are un antrenor decent, are noroc, măcar norocul ca echipa lui Dan Petrescu să se fi defectat chiar înainte de finiș.

Ar fi fost frumos ca publicul oltean să aibă parte de o sărbătoare într-un context mai puțin sumbru decât cel de acum. Nu se poate.
Măcar de-ar rămâne ăsta singurul necaz al fotbalului românesc!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

gio (3 comentarii)  •  14 iulie 2020, 10:16

Cu precizarea ca nu este vorba de aceiasi echipa care a castigat titlul acum 29 de ani, atunci era vorba de adevarata Universitatea Craiova. Ori cat va chinuiti voi sa faceti clona CSU urmasa Stiintei, Curtea De Apel Timis a stabilit negru pe alb: nu are palmaresul vechii Stiinte, fiind vorba de un club nou. Impostura pe care o promovati este contrazisa si de UEFA care nu-i recunoaste palmaresul vechii Stiinte.

Conte (1 comentarii)  •  14 iulie 2020, 11:07

Niciodată aceasta echipa nu va fi Universitatea Craiova!!!Nu poti afirma asa ceva decat daca esti rau intentionat sau nu ai nimic in cap!!!Cum naiba poate fi o echipă înființată în 2013 Universitatea Craiova????Voi sunteti normali, cei care sustineti aceasta aberație???

Adrian Marin Mititelu (2 comentarii)  •  14 iulie 2020, 12:10

Priviti si va minunati sub oamenii care comenteaza. Fanii mei, bine fanilor! Forza FeCeU 2017 ! Acesti *** functionali care nu-s in stare sa inteleaga, dar sa mai si citeasca o decizie a instantelor, ii tot dau inainte cu CA Timisoara, uitand de fapt ca cei de acolo si-au declinat competenta iar in 2017 ICCJ a hotarat ca acest club este continuatorul Clubului Sportiv din 1948. mititeii, rusinea orasului Craiova!

Andrei F (16 comentarii)  •  14 iulie 2020, 12:59

Cica si asta este jurnalist spotiv!!!!,,...când nu e arbitrajul discutabil?,,Cand echipa ta buna are arbitaje care o scoate din belea in 3 meciuri-cu Gazul in Banie,cu CFR la Cluj si cel cu Steaua-te intreb la ce este buna?Si aia de care razi tu unde erau daca li se dadea ce era corect sa li se dea?De ex. cand a fost penalty la Morutan la Giurgiu sau la Craiova la Man?Cand scorul este 2-1 sa spui ca gazetar sportiv ca arbitrajele nu conteaza arata ca trebuie sa te intrebi daca ti-ai ales meseria care trebuie...

Umilă părere (11 comentarii)  •  14 iulie 2020, 13:27

Gicule, matale n-ai înțeles: NU mai există fotbal în România. Noii ciocoi au devenit proprietari de cluburi în prima divizie, conduc Liga, sau federația, fiecare răsplătit pentru slugărnicia demonstrată tarabostesului local. Reglările de conturi s-au materializat prin dispariția cluburilor de tradiție, substituite de creații noi, beneficiarele stadioanelor construite pe banii publici, potrivit zicalei “turcul plătește”. Lumea se întreabă care este adevarata Craiova, sau Rapid. Această perplexitate reprezintă scopul perdelei de fum din sportul românesc post-decembrist, “dezbină și cucerește” este mai actual ca niciodată.

Cristi (3 comentarii)  •  14 iulie 2020, 13:56

Despre ce campioana vorbiti in material, ca nu stiu sa fii castigat aceasta echipa noua ceva. Induceti lumea in eroare. In Craiova sunt doua echipe si nici una campioana. CFR daca nu este furata va castiga campionatul pe merit. Despre ce vorbiti ???

Che Guevara (17 comentarii)  •  14 iulie 2020, 14:14

Este o echipa infiintata prin ordin de partid care a castigat o cupa prin ordin de la partidul rosu din Romania si care va castiga un campionat tot prin ordin politic pentru ca respectiva formatiune politica a pus ochii pe banii de la UEFA. Si nu este primul caz de victorie in fotbal dictata pe linie politica. Cele mai multe campionate s-au luat in Romania s-au luat pe linie de partid. Si inainte de 1989 si mai ales dupa 1990.

Andrei F (16 comentarii)  •  14 iulie 2020, 14:55

@Che Guevara (17 comentarii) • 14 iulie 2020, 14:14 Vezi ca partidul ala rosu a pierdut puterea de ceva timp...Poate nu stii de unde este ministrul sportului ....cel care a negociat cu FRF reluarea campionatului....?

xstelu (6 comentarii)  •  14 iulie 2020, 22:18

Andrei F iar ai apărut maaaaah oropsitule pesedeu și beheheu, tot nu te lași deloc măaaaa! Zi după mine(de trei ori) ma lepăd de pesedei! Și iertate' ți vor fi păcatele...

prahoveanul (2 comentarii)  •  14 iulie 2020, 22:46

sa fim alaturi de adevarata universitatea craiova, care va lupta din toamna pentru promovare. aceasta clonă fabricată în laboratorul unui partid politic nu trebuie băgată în seamă. FORZZA ȘTIINȚA!!!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  15 iulie 2020, 6:19

Comentezi numai prostii---deci Craiova daca o sa cistige campionatul de fapt va fi un titlu pirdut surprinzator de CFR.... Daca nu ti-ar fi afectat pandemia memoria ti-ai fi adus aminte ca acum nici o luna CFR abia o batea pe FCSB printr-un autogol al acesteia....Un penibil 1-0.... Apuca-te sa comentezi altceva ca la fotbal esti depasit....

Rica fara frica (1 comentarii)  •  15 iulie 2020, 8:56

Cine te a facut ziarist? Plagiatorul Ponta ? Sau voi deja ati stabilit cistigatoarea.Craioveanu spunea ca doar CFR va sta in cale.Dar o sa i faca si pe astia cumva (pe la spate k la posada)

Pavel (2 comentarii)  •  15 iulie 2020, 13:48

Craiova este meritat pe primul loc, restul e neant. Foarte bun articol, hai oltenii!

Gică face pipică pe ungurică (2 comentarii)  •  15 iulie 2020, 13:59

Echipa cu cele mai multe puncte castiga campionatul, ce atata vorbarie inutila? Lui plangarica de la Cluj i-e frica sa piarda campionatul dupa ce a condus tot sezonul? Asta e. Foarte bun articol, felicitari!

vete (1 comentarii)  •  15 iulie 2020, 15:58

e greu de digerat ca suntem pe val :) Avanti!

Radu (3 comentarii)  •  15 iulie 2020, 18:44

Uimire, neuimire, daca ia Craiova campeonatu ie zaibar gratiz pentru toti romanii.

Dudu (3 comentarii)  •  15 iulie 2020, 21:01

@ Gica Big like pentru user-ul tau, the best!.Respect nemarginit!

Pavel (4 comentarii)  •  23 iulie 2020, 20:37

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează