Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Nivelul la care discutăm

O retorică deja: a câștigat CFR titlul?

Permalink to Nivelul la care discutăm
luni, 22 iunie 2020, 9:20

Trebuie să recunoaștem că nu se joacă atât de rău după aceste luni de „coronapauză”. N-a crescut nivelul primei noastre divizii, dar nici n-a scăzut dramatic. Suntem, românește vorbind, tot pe acolo.
CFR Cluj este – detașat – echipa cea mai bună din prima ligă, așa cum s-a văzut și în victoria cu FC Botoșani, adusă de un Deac nonșalant și cu două clase peste adversari.

Impecabilul românesc

Să nu ne entuziasmăm. Cel mai bun fotbalist de la clujeni este, la zi, un veteran care n-a prins decât două meciuri în Bundesliga, iar cel mai bun antrenor din România este un tehnician care n-a rezistat nici în prima ligă chineză. Chiar și așa însă, la nivel românesc, CFR este impecabilă. CFR va fi, cel mai probabil, campioană pentru că este echipa cea mai organizată și pentru că de organizare s-a ocupat Dan Petrescu. CFR e o campioană normală ca o concluzie logică.
Pe de altă parte, CFR Cluj nu poate să câștige titlul de campioană decât dacă patronul FCSB e în libertate și într-o bună dispoziție de a lua obișnuitele decizii catastrofale. Din fericire, respectivul are la îndemână suficienți țapi ispășitori, cuminți ca mieii și respectați ca brelocul, gata să încaseze sudalmele, bobârnacele și salariile.

„Doamne-ajută!” nu ajunge

Fără palmares, fără stemă, fără galerie, fără Ghencea, acum și fără Duckadam, FCSB mai poate fi Steaua doar printr-un grațios efort de imaginație. FCSB e echipa patronului său și arată după chipul și asemănarea sa, ca un fals atlet al lui Hristos care a îmbrățișat meseria de schimbaș de valută. Un club condus cu Doamne-ajută! și mătănii, într-un continuu delir între rigoarea ascetică, cămașa de forță și fotbaliști care se rup în figuri și la petreceri. Jalnic tablou, deci popular la români.
Unde mai pui că patronul e și eliberat înainte de termen din închisoare, ceea ce pentru o colonie penitenciară cum a devenit țara noastră este, desigur, prilej de adulație: s-a descurcat.

De ce nu Craiova?

Iar Craiova, în noua sa eră, epoca Bergodi, a demonstrat deocamdată că are în primul rând noroc și un vârf cu mult peste media națională. Bosniacul Kolijci completează fericit o linie de mijloc în care Nistor și Cicâldău sunt totuși fotbaliști, iar linia defensivă e încă dependentă de capriciile axei Bancu-Bălașa.
În anii din urmă, mereu a lipsit ceva la Craiova – nu mult, dar suficient cât să nu se mai apropie de titlu. E ca un leu șchiop sau știrb, sau orb. Leu, dar doar teoretic.
Oltenii, pătimașii, pasionalii olteni, gata să abandoneze iute rațiunea în favoarea sentimentelor, și Știința: e o poveste aici, dar e o poveste care nu se încheie nici măcar cu o Cupă, ca la Napoli sub Gattuso. E o poveste fără sfârșit.

Nu jucăm rău, dar nici bine

Iar acum, cel mai mult Științei pare să îi lipsească totuși publicul. Stadionul „Oblemenco” gol este, în sine, un spectacol dezolant, cel mai trist lucru pe care l-am văzut de la reluarea sezonului. Nici măcar din amintiri nu se poate trăi la nesfârșit.
Apropo, în 2022 vor fi deja douăzeci și patru de ani de la ultima noastră prezență la Mondial, în secolul XX, mileniul al II-lea, pe vremea când abia dacă aveam telefoane mobile și adrese de e-mail. Ca să nu uităm care este nivelul la care, moromețian, discutăm de peste două decenii. Să ne consolăm deci cu realitatea noastră românească: nu s-a jucat rău, dar nici bine.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Ionel Istropateanu (1 comentarii)  •  22 iunie 2020, 9:45

24 e in număr magic. după 24 de ani au câștigat și Italia și Germania și Brazilia a treia lor cupă mondială. poate avem un noroc chior și ne calificăm. că de avem numărul 24 de partea noastră... alte calități mai greu... dar 24... 24....

Isti (1 comentarii)  •  22 iunie 2020, 12:44

Cu concluziile sunt de acord, dar minimizarea calitatilor, rezultatelor antrenorului Dan Petrescu, este rautate din partea autorului. In China a avut o misiune ff grea. Conform Wikipedia: Dan Petrescu a fost desemnat antrenorul anului la ”Gala Fotbalului Românesc” în 2008 și 2010. De asemenea a fost desemnat antrenorul anului în anii 2008, 2009 și 2010 de către cotidianul Gazeta Sporturilor, și antrenorul anului 2009 în viziunea cotidianelor Pro Sport și Fanatik. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.

Ilie (9 comentarii)  •  22 iunie 2020, 12:47

Un articol foarte bun. Felicitări. Cât despre 24 de ani, să ne pregătim să numărăm în continuare. Cu Mutu și Rădoi, doi maneliști semianalfabeți, asta merităm.

Ery (2 comentarii)  •  22 iunie 2020, 12:59

Andrei , Andrei , trebuia neaparat legat de DEAC și PETRESCU o mușcătură de bucile CFR-ului .

motanul incaltat (84 comentarii)  •  22 iunie 2020, 17:00

Pai ai cam punctat diferenta dintre CFR si FCSB---- Deac a jucat 2 meciuri in cariera in Bundesliga----la FCSB nimeni nu o sa ajunga vreodata in Bundesliga---deci 2 meciuri jucate este enorm. Dan Petrescu-un antrenor dat afara din Rusia si alungat din China mai rau decit un coronavirus in comparatie cu Bogdan Arges Vintila, care dupa ce o sa termine cu FCSB va fi mutat de la o echipa la alta in Liga 2 de la noi---vezi modelul Dica--- Cu CS U situatia e alta---seamana cu un leu de la gradina zoologica din Craiova-tinut intr-o cusca de 3 metri si hranit cu 200 grame de carne stricata pe zi. Poti sa ai vreo pretentie???? Nici macar nu mai poti visa cind alergai prin stepele africane si mincai doar caprioare proaspete.....Asa e CS U-numai ca i s-a facut o cusca moderna... E prea putin. Ii trebuie si altceva-nu numai coji de seminte aruncate de populatia saraca a Craiovei....care nici nu a mai trecut in ultimul timp din cauza pandemiei.... Iar patronul -un milionar facut din contractele cu statul care ar trebui el sa stea in cusca leului crede ca se poate imbogati cu leul ala jalnic doar punind taxe pe cine vrea sa-i faca poze. Metaforic vorbind.

Andrei (1 comentarii)  •  22 iunie 2020, 20:43

Cum sa spui ca nu a rezistat nici o luna in China??A castigat o cupa cu o echipa care nu a castigat nici un troful in toata istoria ei.A rezistat 5 ani in Rusia:a luat-o pe Kuban din liga a doua si a dus-o spre locurile fruntase din Rusia.A luat Dinamo Moscova de pe ultimul loc si a redresat-o total..P.S CFR a castigat alte 3 titluri cu nea Gigi in libertate.Hai ROMANIA

Dacia Automobile (2 comentarii)  •  23 iunie 2020, 0:03

|C| F |R | si atât.Restul e sud

ilei (1 comentarii)  •  23 iunie 2020, 9:00

Preereelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult. Semeni cu Dinu , ***. *** *** ca fac misto de tine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

parciun (1 comentarii)  •  23 iunie 2020, 9:02

Preelacencer este sa iti pasa de intersectia la care nu se schimba semaforuu

St M (2 comentarii)  •  23 iunie 2020, 15:13

O sinteza perfecta a unei realitati strambe. Da, e a noastra, dar e de tot maroul. ideea e ca FCSB nu va mai castiga niciodata campionatul sau cupa cata vreme amatorismul va fi la rang de arta asa cum e acum. Deci....sa fim seriosi, CFR are management, pare ca si Craiova are cate ceva, dar atat. CFR-ul mai are si un lot decent si pe Dan Petrescu. FCSB nu are nimic. Doar tupeu si pretentii. Dar atat ! Am mai spus, acolo e doar un circ.

de la pasti la craciun (2 comentarii)  •  27 iunie 2020, 9:11

@ parciun Friilanciăr inseamnă să nu te impiedici în gustul sucului de sfeclă rosie, ca urecheatul de 1,50 m de la dolcesport.

Comentează