Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Afaceri românești

Acum, când aproape că ni s-a întors fotbalul și ne luăm, cu țârâita, libertățile iluzorii înapoi, ar fi poate bine să nu ratăm una din problemele de fond, dar nici vestea bună (una la treizeci de ani)

Permalink to Afaceri românești
joi, 4 iunie 2020, 9:14

Problema: și dacă ajungem să avem o limită maximă de spectatori care pot asista la un meci de fotbal în noua libertate, la ce ne folosește? Căci: caraghioslâcul este că ea nu ar fi fost atinsă nici înainte de pangolinul din Wuhan. Cam câți spectatori ar fi adunat un onorabil Astra-Gaz Metan sau derby-ul fostului Sector Agricol Ilfov: Voluntari-Clinceni?

Fotbalul românesc făcuse deja pași importanți înspre șarada transmiterii în direct a unei întreceri cu tribune mai goale decât capul lui Donald Trump sau ale vlogărului Colo. Suntem, din nou, vechi, domnule, dar și doamnelor.

Lenea și audiența
Ni se va răspunde că spectatorul s-a lenevit, că preferă să stea în fața micului și foarte micului ecran și să privească de acolo. Este, desigur, doar începutul unei explicații. Audiențele primei noastre ligi sunt, din păcate, și ele foarte românești: facem și noi audiență cum putem. Suferințele ne sunt mai vechi și nu ne trec la sfârșitul stării de alertă.

Avem libertatea de a nu ne mai păsa de jocul de fotbal. E cumplit, pentru că e adevărat. Iar ce pierdem cu această libertate nu se socotește, nu se aduce aminte.

Visătorii și mințile dincoace de nori
Ne întoarcem, carevasăzică, la oile noastre, în feudalismul nostru moral și fotbalistic, răstigniți între hatârul unuia sau altuia și prețurile gonflate ale mijloacelor de producție.

Telenovela verii se dispută tot între DDB și FCSB. Cine să fie? Mitică din Spania sau poveștile de adormit suporterii din Groapă cu prietenul prințului Filip sau, din nou, orizontul lui Florinel Coman? Bye, bye, Galatasaray, dar să vedem episodul următor. E adevărat, cum știau toți clasicii, că visătorii sunt sarea pământului, dar nici picioarele bine ancorate în realitate și mințile dincoace de nori nu strică.

Și ne putem minți în continuare că suntem altceva decât ceea ce suntem, dar ar fi, cum s-ar spune, păcat. Pe teren, în meci amical, FCSB tocmai a luat bătaie și de la FC Voluntari.

Exagerările și limitele rezonabile
Pierduți între Miliția de ieri și maliția de azi, cum bine ne-a rezumat (din nou) săptămâna trecută Radu Cosașu, propun să nu exagerăm dincolo de limitele rezonabile.

Traversăm și noi o dramă nemărturisită decât în șoaptă: fotbalul românesc nu poate cu mult mai mult, dar nici cu mult mai puțin decât, de pildă, fotbalul bulgăresc.

Ne mișcăm în pas cu vremurile și cu vecinii și, dacă vă consolează cu ceva, nici la sud de Dunăre nu curg laptele și mierea. Oameni liberi și speciali cum ne aflăm să nu cădem iar în păcatul de a ne vedea unici.

Drum de fier
Solicit, de aceea, mai multă atenție la felul în care ies bulgarii din izolare. Poate, cine știe, îi prindem din nou. Mai ales că, dacă avem noroc, dăm chiar de Bulgaria în meciul decisiv pentru Campionatul European.

Vestea bună e că, dată fiind amânarea Europeanului, până la anul poate se face și calea aia ferată de la Otopeni la gară, care ne apropie de prezent. Drumul de fier care nu s-a făcut în trei decenii, treizeci de ani, adică în aproape unsprezece mii de zile de afaceri românești.

Avem atât de rar vești bune în infrastructură încât se cuvine să rămânem cu gura căscată. Cine a zis că e totul pierdut?

Comentarii (4)Adaugă comentariu

motanul incaltat (84 comentarii)  •  5 iunie 2020, 6:37

Degeaba vorbesti de Donal Trump dar eu cred ca tu nu prea ai mare lucru in cap. Nu lasa oamenii pe stadion ... Paguba in ciuperci. Sa platesti ca sa vezi ce???? Niste amatori penibili.... Daca lumea insa vede meciul la tv, o sa-ti creasca audienta si o sa-ti iei salariul integral.

Pasti (1 comentarii)  •  5 iunie 2020, 17:13

Bai friilancia, vezi ca se cauta culegatori de parpanghel in Germania si Anglia, mergi si tu, cred ca ai fi mai util societatii. Ia-l si pe Oprisan, altul care taie frunza la caini. Sa auzim ca ai fost fruntas, sa ne laudam cu tine. Succes!

xstelu (6 comentarii)  •  6 iunie 2020, 0:45

Motanu incaltat.Ce a scris Andrei si ce ai inteles tu...Vai de noi maaaah!!!

Adi (19 comentarii)  •  6 iunie 2020, 9:53

In sfarsit scrie cineva despre numarul de spectatori la tristetile alea de meciuri din "sectorul agricol" cum bine le-ai spus. Si de fapt, da, si daca nu am avea limita de spectatori, tot nu am depasi-o la trei sferturi din meciuri. Asta apropo de cat de consumator de fotbal e romanul...

Comentează