Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

La ce ne întoarcem

Când rămânem fără fotbalul românesc nu înseamnă că rămânem și fără personajele care dau sarea, piperul și cucuta fenomenului. Totuși, ce ne așteaptă?

Permalink to La ce ne întoarcem
marți, 28 aprilie 2020, 10:47

Omul rămas singur cu sine riscă să descopere câte parale face atunci când oborul e închis.
Pandemia ar fi putut fi un prilej de reflecție, de melancolii, dar și de planuri de viitor în conformitate cu mileniul. N-a fost chiar așa. Tinicheaua care ne ține loc de preocupări a fost omniprezentă. Eliberații condiționat care viermuiesc în mediul propice al samsarlâcului cu fotbaliști, ghiulangiii guralivi, scrântiții întru Hristos și Benjamin Franklin n-au luat pauză.

Peștii de odinioară

Pentru un plus de culoare s-au scos de la naftalină aventurile peștilor, ciobanii intermediari de prostituate de odinioară, ajunși modele de viață pentru români. Așa popor, așa repere, așa modele, așa viață.

Delirurile de grandoare, delirurile mistice și delirurile interlope au mers, desigur, mai departe mână în mână în mână. Cultura noastră de penitenciar se simte bine în cârca fotbalului românesc.

Iar ne plecară marile valori la Real Madrid și Manchester United de trei ori pe săptămână, înainte să se întoarcă pe la Giurgiu și Chiajna. În plus, a mai venit și Cornel Dinu cu jăraticul memoriilor sale de la Hamburg și Liverpool să răscolească trecutul și gloria.

Flăcăii în costume albastre

Și la ce ne întoarcem? La flăcăii în costume albastre cu vise turcești, la primarii care jonglează cu banii publici în adevărate numere de magie, hocus-pocus falimentul!, la patronii moșieri, cu jucători iobagi pe feudă, în evul nostru mediu timpuriu și permanent.

La gălăgie, gargară, guguștiuci și gogomani, la bâlci și tiribombe sexy. La îndrăgiții datornici la fisc care scot cluburi la mezat ca să cerșească atenție. La bișnițarii noștri cei de toate zilele și la fotbalul de cumetrie.

Și ce am învățat în această pauză? Evident, nimic notabil. Sau, mai bine, să nu fim excesivi: a mai învățat președintele țării câteva cuvinte noi (peroadă, materale), pe lângă consacratele atenție și îngrijorare, România normală, românii și dragii mei.

Obscen, toxic și secundar

Ne întoarcem de unde am plecat, poate nu acum, poate nici măcar peste o lună sau la toamnă, dar acolo ne întoarcem: la ce este obscen, toxic și secundar. Tot ceea ce – la o analiză riguroasă – nu are nicio valoare.

Și, desigur, la fantezia că dacă trecem de Islanda n-o să ne împiedicăm tocmai de Bulgaria sau Ungaria, tocmai noi, cei aleși, cei magnifici, cei inocenți.

Și mâine e un meci

Ce e cel mai trist? Nu știu dacă ați remarcat, dar și dacă s-ar redeschide, maidanele ar fi goale.

Speranța? Enorma tandrețe care ne cuprinde când ne aducem aminte de zilele noastre fericite, care au, n-au cum să nu aibă, legătură cu viața din meciurile de fotbal.

Acesta este și motivul pentru care, așa cum știu toți fotbaliștii și microbiștii de pe acest pământ, mergem mereu mai departe.

Și mâine e un meci.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Paul (4 comentarii)  •  28 aprilie 2020, 15:27

ce dor va este de foştii distantati sociali de la jilava

motanul incaltat (84 comentarii)  •  28 aprilie 2020, 16:50

Ce n-ai inteles nici macar din pandemia asta este ca un lucru are cit de cit importanta daca-l bagi in seama. Facind parte dintr-o presa controlata---care ne spune cit de mult o sa dureze pandemia asta si ca trebuie sa ne asteptam la ce e mai rau----tu pe bucatica ta revii iara si iara si spui ce rau e Giovani, sau Victor sau Gigi sau Ana Maria.... Chiar nu trebuie--- ca stim cu toti ca le e imposibil sa transfere matracuci la Real sau Barca dar reclama chiar si negativa ramine tot reclama... Nu vrei sa inveti nimic sau esti obligat pt citiva arginti sa faci asta....

stormseeker (4 comentarii)  •  29 aprilie 2020, 10:02

Ce sa-i faci daca populimea are asemenea idoli precum familia Becali, pitipoance dive TV adunate de pe centurile oraselor, cocalari si martafoi de cartier, filozofi de doi bani si alte *** suburbane ? Asta e trendul, asta asigura audienta si vinzari. De ce nu ar exista prostitutie si in ziaristica ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (5 comentarii)  •  30 aprilie 2020, 17:51

Articol excelent!De cand astept pe unul care sa aiba curaj sa le spuna in fata acestor p.uscariasi si puscariabili cine sunt.Am scris,prin postari de cel putin douazeci de ani asta,dar am fost banat cu peresverenta de catre colegii tai "jurnalisti",unii dintre ei invitandu-i in continuare pri studioueri TV. Deh,asta e "presa controlata" ,cum bine spune @motanul incaltat. Dar,nu e asa cum spune tot el,ca nu mai e nevoie sa-i mai pomenim,ci dimpotriva,trebuie aratati cu degetul mereu impreuna cu cei care i-au ajutat in opera lor de distrugere a fotbalului romanesc. De la sefii FRF si LPF ,pana la ...cumantii fotbalului romanesc,hagi si popescu,care s-au incardasit cu ei si le continua "opera".Tine-o tot asa!

Campioana CFR (1 comentarii)  •  3 mai 2020, 16:26

Foarte bun articolul! Ma mira ca te-au lasat sa-l publici. :)) Toti acesti puscariasi, ciobani, smenari, prostituate, etc au ajuns cunoscuti datorita presei ***. Schimbati si voi tematicile articolelor, scrieti despre sport, faceti analize, prezentati sportivi, etc si se va schimba publicul care-l aveti acum. Ghertoii, semi-*** si alte personaje cu iq scazut vor migra spre Can-Can si alte punblicatii care-s la nivelul lor de educatie si inteligenta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (15 comentarii)  •  5 mai 2020, 21:13

Domnule Craciun, articolul dv. e plin de nonsens! Ii mediatizati (dandu-le si poza) tocmai pe cei pe care ii dispretuiti! De ce nu-i ignorati? Apoi, de „galagie, gargara, gugustiuci si gogomani” si mai ales de „tiribombe sexi” e plina Gazeta Sp. cu articole despre ei. Vă criticati colegii? Mai bine i-ati sfatui discret sa renunte la asemenea articole. In ce-l priveste pe Dinu, inteleg ca nu-l criticati, ci doar va pare rau de ce a... dat pe goarnă: ca viictoriile europene ale echipei Dinamo (atatea cate au fost), s-au datorat acelor genti cu cate 25.000 de $, genti duse la destinatar chiar de el. Deci nu e corect sa spuneti ca Dinu „răscoleste trecutul si gloria”, ci ca face praf singura performanta ecuropeana a fostei sale echipe! Si, pentru ca vreti neaparat ca articolul dv. sa aibă de toate, pentru toti (si cu carne, si cu branză, si industria, si agricultura, si gugustiuci, si gogomani, si tiribombe sexi), il atrageti in acest ghiveci si pe presedintele Romaniei. Pentru ca, nu-i asa? dă bine o nota de indignare politica țintită sus, sus de tot! Il criticati pe presedintele tarii ca nu pronunta corect unele cuvinte. Asa este, numai ca responsabilitatea principala a presedintelui este sa ia decizii corecte, nu sa se exprime impecabil. N-ar fi rau s-o faca, dar... E mult mai rau cand ziaristii, a caror responsabilitate principala e sa stapaneasca perfect limba romana, fac greseli impardonabile de morfologie si sintaxă.

vasco (5 comentarii)  •  6 mai 2020, 10:57

@MZM,in principiu as fi de acord cu ceeace spui ,referitor la presedinte...dar sunt sigur ca nu ai manifestat aceeasi intelegere si fata de ...Viorica Dancila,de exemplu. Stiu,urmeaza sa ma faci praf,"pesedist","inapoiat","comunist",tot tabloul de care pot fi in stare ,nu-i asa?,cei destepti,evoluati si anticomunisti(a se citi intoleranti ,crispati in sabloane)...

Comentează