Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Vino să vezi

S-a strecurat moartea și în echipa Stelei dintre mileniile II și III. Încă o generație de fotbaliști a descoperit că nu sunt nemuritori

Permalink to Vino să vezi
miercuri, 1 aprilie 2020, 12:13

Cu acest sfârșit brusc și nedrept al lui Martin Tudor, încă o generație de suporteri își pierde copilăria.
Lor nu le murise încă nimeni, idolii lor sunt bărbați încă tineri, pe care îi credeau în floarea vârstei. Dar cine mai poate ști când e floarea vârstei?

Moartea aceasta s-a strecurat mișelește, cât omenirea își ține respirația, înconjurată de pandemie și frică.

Efectul liliacului

Efectul liliacului în povestea pe care o știm până acum: un pangolin fără imunitate a întâlnit un liliac bolnav, un wuhanez a poftit la pangolin și câteva luni mai târziu ești consemnat la domiciliu, de la Huși la New Orleans, sau fără suflare sau fără serviciu sau paralizat de grija zilei de mâine. Cum va fi ziua de mâine?

Și iată că, în această nouă realitate, vechea moarte lovește ca și până acum, neprevăzut și scandalos.

Moartea lui Martin Tudor e tragedie pentru familia sa, o mare durere pentru prietenii săi. Iar pentru noi, cei care nu l-am cunoscut, dar l-am văzut jucând și nu l-am uitat, este o palmă care a venit de nicăieri ca să ne trezească la realitatea că încă se moare în atâtea feluri pe planeta Pământ.

Portarul fără apărare

Despre Martin Tudor se spun acum multe povești, ele au acest numitor comun: portarul era fără apărare în fața greutăților vieții. Avea o inimă mare și bună, la care punea totul. Acestea sunt primele care se frâng. Inimile mari și bune sunt mereu fragile, mereu vulnerabile și noi nu învățăm niciodată nimic, rămânem mirați de fiecare dată, ca prima dată: cum să se oprească tocmai o asemenea inimă?

O lume nebună, nebună de tot

Și între timp se mai joacă fotbal, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla, în Belarus, patria rușilor albi. Am ajuns în august 2007 la Minsk, în trena unui meci de fotbal câștigat de naționala României și am putut să văd că e ceva cu rușii albi. Acolo, Lenin nu fusese dat jos de pe soclu, era și este dictatură, dar oamenii își croiseră acest mecanism de apărare: se comportau ca și cum nu ar fi.

O țară de femei superbe și tractoare, un univers postcomunist, închis și complicat, cu o memorie specială a ororilor, îndeosebi a Cernobâlului.

Și era trist și era frumos la Minsk la sfârșitul acelei veri, când sfârșitul lumii părea doar o profeție mayașă.

Ați văzut filmul sovietic „Vino să vezi”?

E un film de propagandă din anii ’80 în care ni se pune în fața și în spatele ochilor oglinda ororilor semănate de naziști în Al Doilea Război Mondial.

E un film dur, cumplit pentru că are de partea sa o parte însemnată de adevăr. Nu e tot adevărul, ba chiar dimpotrivă, dar a existat și această istorie, cu copii smulși din izbele lor și trimiși să lupte în „Marele Război de Apărare al Patriei” (conceptul sovietic de „apărare”…), să-l slăvească pe Stalin și să moară absurd înainte să cunoască viața.

Mă gândesc la Minsk, așa cum mă gândesc la toate locurile în care am ajuns, și nu mă miră sfidarea de astăzi a bielorușilor. Să se teamă de sfârșit, fie el și al lumii, nu e felul lor de a trece prin istorie.

Ca și cum…

„Vino să vezi” este, în definitiv, un strigăt de disperare în fața nemaivăzutului. Lumea toată e în corzi și doar în Belarus, rod al dictaturii, al credinței în necunoscut și, până la urmă, al nebuniei, viața continuă ca și cum pandemia n-ar fi și toate câte sunt ar trece cu vodcă și o saună. Așa ceva n-am crezut că vom vedea, dar iată că vedem. Iar am uitat ce ne-au învățat anticii: nimic nu e de mirare.

Cum va fi ziua de mâine?

Comentarii (2)Adaugă comentariu

itu52 (15 comentarii)  •  3 aprilie 2020, 0:06

”„Vino să vezi” este, în definitiv, un strigăt de disperare în fața nemaivăzutului.” Am reținut titlul. Rusia și Al Doilea Război Mondial este problema istoricilor militari. Poate că ar fi momentul unei analize serioase, reale, decopertată de secrete și motivată ,în limita toleranței, de conjunctură. Adică, în mare, Germania a fost o mașinărie de război aproape perfectă. Avea doctrina militară a atacatorului, forță, ofensivă, disciplină, organizare, aprovizionare. Și-a dezvoltat poliții feroce de menținere a ordinei și disciplinei. Nu întindeau multe cu populațiile civile, cu excepția nebuniei de exterminare a evreilor și țiganilor. Mai mult, pentru coloratură, au intrat în folclor cu fapte caritabile. Nu jecmăneau în față, luau după, organizat. Așa au văzut popoarele cucerite, „comportament civilizat”. Ce li s-a opus în „Marele Război de Apărare al Patriei”, parcă așa i-ai zis, gloata bolșevică, femei, bătrâni, copii maturizați forțat, maturi luați cu arcanul și tot ce putea ține în mână o armă. Așa, și cu vodca de încurajare, au răpus brontozaurul. Nu au avut aprovizionare, au acționat făcând prăpăd pe unde treceau. Au înebunit satele, acolo aveau carne, cereale și tot ce trebuie unei armate să poată funcționa. Pe deasupra mai aveau și mulți de alde Dincă din Caracal, că era o adunătură fără poliții de supraveghere. Sunt multe, multe aspecte de discutat. Am zis astea pentru a vedea ce era mai sănătos pentru omenire, rasa pură sau debandada bolșevică cu „bucuriile ei”. Povestea Ciumei Roșii, Nebuniei lui Stalin, sunt altă treabă. Războiul ca atare e o poveste ce ar trebui separată de exportul de comunism-forțat. Estul după război a fost victima Rusiei dictatoriale, iar vestul profitorul investițiilor americane de redresare, inclusiv Germania. Ne lungim, esențialul ar fi modul diferit de a purta războiul al celor două mari combatante.

Bibi (3 comentarii)  •  4 aprilie 2020, 7:24

Salut, cred ca traducerea ar fi ".Du-te si vezi". In afara de propaganda penibila, efectele cinematografice mi s-au parut remarcabile.

Comentează