Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Așteptând Sevilla și Islanda

Fotbalul românesc, între vis și realitate

Permalink to Așteptând Sevilla și Islanda
luni, 17 februarie 2020, 9:39

După ce vezi CFR Cluj-Viitorul, încleștarea dintre campioana României și pepiniera de aur a României, îți vine să lași orice speranță, ca la intrarea în Infernul lui Dante. Numai insomniacii cei mai redutabili au rezistat la acest chin de nouăzeci de minute plus prelungiri.

Iancu, dacă talent…
Dumnezeule! Sfânta mediocritate, un penalty care n-a prea fost, la duelul De Nooijer-Costache, un gazon mizerabil, zbaterea zadarnică a lui Rivaldinho (acest Ianis Hagi al lui Rivaldo) plus constatarea că a ajuns Gabi Iancu să fie căpitan la echipa lui Gică Hagi – Iancu, dacă talent, totuși n-a demonstrat tuturor. Te mai dregi cu un Iași-Craiova, dar să te entuziasmezi la un eventual titlu al Craiovei înseamnă să orbești voluntar la ideea că urmează și Europa.

Milioanele de euro
Aceasta este realitatea, dar fotbalul nostru trăiește mult mai bine în ficțiune, unde Florinel Coman, acest Mbappé de Dâmbovița, se vinde săptămânal cu douăzeci de milioane de euro în visele patronului.

Înapoi la realitate! Dan Petrescu este, orice s-ar spune, un antrenor norocos. Sevilla joacă preponderent slab în 2020, ceea ce înseamnă că există încă o șansă, pentru a prinde ghioceii în lumea care contează.

Și tot în lumea care contează, să consemnăm că Ianis e o speranță care nu reușește totuși să facă două meciuri ireale la rând – e și asta o realitate care dă natura unui talent.

Mai departe, îl avem tot pe Loți Boloni, singurul antrenor român din Europa de Vest, dar și dumnealui are părul alb de trei decenii deja.

Tânjind după Săpunaru
Și tot în realitate, ne îmbătăm cu marile speranțe înainte de Islanda, tânjind după Săpunaru, un jucător grozav în ficțiune, pe gazon pierdut printre echipele mici ale Turciei, care doar o forță nu mai e.

Și dacă batem Islanda în deplasare ce va fi? Vom ajunge la ora adevărului: se va alege oare dintre noi, bulgari și unguri ultima roată de la căruța Euro 2020? Ne vedem deci siliți să revizuim Euro 2016, când, pe ultima vreme a lui Iordănescu, ne bătea Albania, dar măcar ne bătea la turneul final, iar Tătărușanu nu ajunsese încă rezervă în Franța.

Emanația Sectorului Agricol Ilfov
Și tot în realitate, fotbalul meschin din fostul Sector Agricol Ilfov convertit la bișniță cu pământ (vai nouă, cu Voluntariul și Clinceniul…), Giurgiul ridicat de Budescu și Alibec (care nu ar prinde nici măcar o echipă în Bulgaria) și ridicolul în care se bălăcesc marile noastre forțe tradiționale.

Unde ești tu, FC Argeș, unde ești tu, Universitatea Cluj, unde ești tu, Petrolul Ploiești, unde ești tu, UTA?

Vine primăvara, dar ar fi drăguț să nu vină degeaba, altfel vom rămâne tot cu ochii pe incredibilii jucători care pleacă de la Dortmund, vom învăța alfabetul financiar cu Manchester City, ne vom ului de Ibrahimovici, la aproape patruzeci de ani, vom căina United-ul și ne vom scoate toate pălăriile din garderobă înaintea domnului Klopp. Dar ar fi, din nou, mult prea puțin.

Să așteptăm deci Sevilla și Islanda… Va fi tot cum spune imnul nostru național: acum ori niciodată.

Apoi, și mâine va fi o zi și viața va merge, așa cum o știm toți, microbiști și fotbaliști, și mai departe.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

achilles (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 11:04

Pai , totusi, CFR-ul a mai "rapus ceva nume marete". Nu? Apoi,v-as intreba: ce mare forta fotbalistica romanesca a fost-vreodata- Universitatea Cluj ? Ce rezultate pe plan european a avut ? Sau este doar o "chichita nationalista" (nu ca CFR-ul n-ar fi o echipa romanesca !)?

Radu (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 11:11

Universitatea Cluj? A castigat aceasta echipa vreodata ceva? a jucat vreodata fotbalul frumos pe care il visezi?, ai grija Andrei Craciun ca si matale traiesti in fictiune! Numai bine!

mg (39 comentarii)  •  17 februarie 2020, 11:58

..realitatea e că Islanda, cu o populație de vreo trei sute de mii, ne dă frisoane. Să fie de la gripă ?

bettina46 (2 comentarii)  •  17 februarie 2020, 12:09

Spre regretul meu si satisfactia altora cred ca anul acesta Viitorul nu va prinde play-oful .Toate rezultatele le-au fost potrivnice Nimic imbucurator ptr echipa nationala!

marin (4 comentarii)  •  17 februarie 2020, 13:56

la noi e mereu "acum ori niciodata"... chiar meritam pentru cum jucam, sa trisam fotbalul??? Nimeni nu vorbeste de reconstructie, de copii, de viitor.....

Simeone (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 15:03

U Cluj? O alta zbatere anemica în subsolul ligii a 2-a. Poate acum după ce sunt ajutați de CFR prin furnizarea de jucători, o sa aibe ceva de spus. CFR a răpus granzi precum Man Utd, Roma, Lazio, Celtic, a fost cât pe ce sa facă un rezultat mare la München contra unui Bayern plin de vedete cu acea tripla a lui Cadu (unul fiind autogol) :))

vasco (76 comentarii)  •  17 februarie 2020, 18:02

Aprobare totala!!! Bravo! Ca baimarean mi-ar fi placut daca intrebai si ...."Unde esti tu F.C.Baia Mare?" POate ti-ar fi raspuns primarul chereches...

Parneava (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 22:04

Pai daca s-a inventat fotbalul de "comuna" si daca se poate sa fie in jurul Bucurestilor.Jumatate di tara nu are fotbal de Liga 1: Galati,Constanta,Buzau, Vaslui, Bacau, Suceava, Piatra Neamt, Ramnicu Valcea,Pitesti,Ploiesti,Brasov, Alba Iulia,Hunedoara,Petrosani,Resita,Timisoara, Arad, Oradea, Satu-Mare,Baia Mare,Bistrita,Tg.Mures,asta ca sa amintesc orase care au dat jucatori pentru echipele nationale. Poate nu vom trece de Sevillia , firesc este echipa mai buna,dar cu siguranta nu vom ajunge la turneul final european.Atata timp cat ne vom baza pe mingicari si pe inspiratia lor de moment si nu vom avea jucatori atleti,puternici,disciplinati in teren,o conducere tehnica care sa subordoneze calitatile jucatorilor,telului suprem adica victoria sau calificarea,nu vom avea fotbal.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  18 februarie 2020, 0:38

Asa cum spune imnul : Acum ori Niciodata... In primul rind ca este un imn penibil dar care ne caracterizeaza... Suntem in somnul cel de moarte... Ai vazut tu ca cine cade deja in somnul de moarte isi revine si face ceva??? Sa fim seriosi...De 30 de ani de cind avem imnul asta suntem o varza totala in absolut orice domeniu..... Germania cinta Deutchland Uber Ales... Adica Germania peste toti.... si ce sa vezi??? Chiar sunt peste toti.Si noi???? Suntem acolo unde meritam....

14you (1 comentarii)  •  18 februarie 2020, 9:51

Trecem de Sevilla,doar sa-l vad pe Busu'in tricou si fes.Remember cine era Urziceni?De Islanda,trecem lejer,problema e,sunt oare ei pregatiti,pe mai departe?La lupta doar pionii conteaza si determinarea,ei deschid"campul tactic"!Conteaza mult sa-ti stabilesti obiective, declarativ nu spune multe,satula-s de intentii,pragmatism si adaptare!

Marcu (1 comentarii)  •  18 februarie 2020, 11:05

Scotia ,un campionat mai slab ca al nostru . Nici aici nu face fatza Ianis , asa ca nu-l mai amintiti si pe asta ca fotbalist .

Comentează