Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Fotbaliști și proxeneți

Patronul constată că tânărul Moruțan și-a luat mașină de proxenet.

Permalink to Fotbaliști și proxeneți
vineri, 7 februarie 2020, 10:32

Fostul patron se supără pe noul patron că le dă topoare în cap, la figurat desigur, tinerilor fotbaliști, desfigurându-le cariera. Acesta este scandalul la zi în fotbalul nostru

Sunt mai multe neînțelegeri: ce ați fi vrut să își achiziționeze un tânăr oarecare crescut în România mileniului III, cam ce repere ar fi putut acesta să aibă, în cultura noastră de penitenciar, dominată de cocalari și prințese? Ediții vechi ale enciclopediilor Larousse? Să se apuce de filantropie ca răsfățatul (zice Dugarry) Mbappé cel adevărat, totuși campion mondial (tot la fotbal masculin) la vârsta lui Moruțan?

Anturajul este tot

Ce ați vrea să asculte fotbalistul român astăzi? Interioare de Alexandru Andrieș? Sau Tzanca Uraganu? Între, să zicem, Nicu Alifantis (cine?!) și Dani Mocanu sau Abi Talent-papucii-gucci, cam ce credeți că ar alege tinerii noștri jucători? Rapsodiile lui Enescu sau acest penibil Bollywood à la Băicoi? N-ați întrebat unde trebuie, s-ar putea să aflați că Mario Iorgulescu e un idol în cluburile din nordul Capitalei.

Fondul problemei

Și aici ajungem unde am vrut să vă aduc: la fondul problemei. Când educația o face anturajul, iar anturajul își ia repere din aceste jalnice media care livrează nouă zecimi gunoi și o zecime moft, ce va face un tânăr cu banii? Îi va ține la saltea, îi va investi în imobiliare, va cumpăra acțiuni la Amazon, va băga averi în cercetările care vor duce la descoperirea computerului cuantic? Nu, domnilor!

Antimodele

Proxeneții, narcotraficanții, interlopii și bombele penale anvelopate nu sunt antimodele în societatea noastră și, în general, nicăieri acolo unde educația a clacat definitiv și s-a impus vulgul.

Și ce ați dori acum, ca plebea gazoanelor să se comporte nobiliar, să aibă apucături aristocratice, ca Pirlo, să cumpere podgorii? Nu orice fumător ajunge Johan Cruyff și nu orice bețiv e George Best. Asta e ceva ce le scapă de cincizeci de ani (deja!) noilor generații. Nu avem nici educație financiară, bun. Dar de unde să avem?

Din epoca în care oile se clonează

Bietul Moruțan, până la urmă, e doar un copil bogat în bani și obiecte, care și-a făcut și el un moft. El nu e decât un pretext pentru discuție, acest text chiar nu e despre Moruțan, e despre un sindrom care duce dincolo de Botoșani.

Mai târziu, poate, când se va întoarce în campionatul românesc, după ce n-a prins minute în Occident, se va constata că a mai murit speranță unul născut talent. S-a mai văzut filmul acesta, și de vină nu sunt doar topoarele în cap de la noul patron (altfel, perfect inadecvat acestui mileniu în care oile se clonează).

De câte ori poate debuta și Ianis?

Talentul nu e de ajuns, nici măcar în cazul celor înzestrați cu două picioare excelente și șapte ani de acasă, ca Ianis Hagi (foarte bun miercuri noapte la Glasgow, golul victoriei și un stadion în picioare doar pentru el, chiar de ziua formidabilului său tată – totuși, nu altceva decât un alt excelent debut).
Și nici măcar un tip absolut serios ca Răzvan Marin nu mai reușește să prindă un sezon întreg acolo unde contează. Și atunci?

Și atunci ar trebui să ne apucăm de singurul drum care duce undeva: cum ne educăm tinerii, nu doar la fotbal.

Aici pierdem și pierdem în fiecare zi, indiferent cine intră în play-off și cine mai așteaptă. E adevărat și că valoarea în Liga I a tot scăzut, dar e adevărat și că ochii noștri sunt nedrepți când văd mai mult răul, de când suntem în măsură să facem comparații globale.

Altfel, parcă erau la modă trotinetele.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Zolosz (1 comentarii)  •  7 februarie 2020, 11:58

De acord cu mare parte din articol. Rămâne o intrebare: Mass-media din Romania, incluzand aici GSP are vreo vină??? Eu zic ca da, inclusiv Gsp care promovează mult articole gen can-can, patroni de tipul gigi, talente mondiale de la fcsb care sunt umflate artificial la milioane de euro

marin (4 comentarii)  •  7 februarie 2020, 12:27

Fiecare isi ia masina care o vrea/poate.... nu vad unde este problema... cat despre educatie, in conditiile in care in Romania educatia se face cu televizorul, aici tine de fiecare. Sincer, fotbalisti educati - foarte rar.... Problema la majoritatea este ca le lipseste si bunul simt.

Vlad (1 comentarii)  •  7 februarie 2020, 12:48

Foarte bine scris articolul. Scoate perfect in evidenta realitatea in care traim. Aproape ca i-as da un share pe Facebook... Insa, cand sa apas butonul de share, mi-am adus aminte de ce am dat unfollow Gazetei Sportului. Fix pentru toate mizeriile de mai sus, din articol, pe care GSP le promoveaza cu succes. Cocalari, proxeneti, “femei usoare”, ciobani si nu numai. Si mai sunt multe alte mizerii promovate de GSP care ar merita mentionate, dar cred ca le stiti si voi.

nypd (1 comentarii)  •  7 februarie 2020, 13:29

@Zolosz: reciteste, raspunsul e aici: "aceste jalnice media care livrează nouă zecimi gunoi și o zecime moft"

vasco (76 comentarii)  •  7 februarie 2020, 16:29

Jos palaria!....."educatia a clacat definitiv si s-a impus vulgul". Ce mai poate fi adaugat?

comentario23 (2 comentarii)  •  7 februarie 2020, 23:48

exista un site unde apar articole scrise de sportivi din varii domenii. M-am intrebat, cu scepticismul dezvoltat cumva natural cand cresti in tara asta, daca or fi chiar scrise de ei? insa nu am gasit niciun indiciu care sa ma duca cu gandul la neveridicitatea articolelor. In orice caz, citindu-le, va veti da indata seama ca nu va fi niciodata posibil pentru actualii nostri fotbalisti sa ajunga la un asemenea nivel. theplayerstribune e site ul-exceptional sa intelegi prin ce trec si cum gandesc unii ca Juan Mata, Buffon, Marcelo, Jesus, Mario Gomez si atatia altii.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  8 februarie 2020, 0:49

Cluburile din Romania nu si-au educat niciodata jucatorii. Din contra, chiar si azi ii prefera prosti, chiar la Steaua, unde M² prefera sa-i aiba asa ca sa poata ride de ei. Si Gigi la fel ! Ride dar nu l-a educat in nici un fel ! „El n-a citit nici Baltagul, de Duoftuoiefschi nici n-a auzit.“ - spunea un parinte de-al lui Morutan din Botosani. Bine, dar el ce-a pazit ? E vorba de educatie dar nu-i aia de care vorbiti toti, ci macar de cei sapte ani de acasa, de una profesionala si financiara. Majoritatea termina fotbalul la 30 de ani dar se trezesc ca nu stiu sa faca nimic, ca banii s-au dus pe toape, toale si masini. Unii il termina la 20 caci nu stiu sa traiasca singuri o viata de sportiv. Apoi, baiatul asta si-a scos tricoul cind nu trebuia, s-a accidentat, a jucat slab si a pierdut echipa. A revenit lasind un taietor de lemne sa si-o puna pe dreptul, iar ieri cu Voluntari a repetat faza Olaru, care cu CFR intorcea spatele la sutul rugbystului. Iar Oaida n-a fost iar pe nicaieri ! Sa speram ca fetitele pe care au pus minuta ii invata programare, enleza, germana si matematica caci altfel astia ajung deja la 30 de ani ca Laca, Bumbi, Iovan si Tu-do-rel Stoica, soldati care intind mina la boierii din ministere. Ar bine ca Morut-an sa-i curete deja ghetele lui Talp-an !

motanul incaltat (84 comentarii)  •  8 februarie 2020, 6:23

Trotinetele sunt la moda dar daca intelegi---cu trotineta poti spera sa fii cool, nu sa agati pe cineva.....Pt agatat sunt Mecedesurile , BMW-urile si altele. Nu Morutan e de vina, Becali pt ca ii da o gramada de bani fara sa-i merite.... 99% dintre oameni ar fi facut la fel.Nimeni nu cred ca si-ar fi cumparat Logan o masina care sa te duca din punctul A in punctul B....Apoi ai o viata ---important e sa ai o casa , o masina si o familie.Poti sa le faci prin mai multe feluri----studii superioare si un job ok, sa fii un fotbalist de duzina..... Bine ai putea sa tragi si sa ajungi la Barcelona, si atunci poti sa-ti iei un yacht sau un elicopter sau un avion si sa ai ghinion sa patesti ca Kobe Bryan....

Comentează