Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Pretenții

Vocea lucidă și calmă a lui Neluțu Sabău spune adevăruri dureroase, la care ar trebui să luăm aminte

Permalink to Pretenții
joi, 9 ianuarie 2020, 11:40

Oamenii care au ceva de spus în fotbalul românesc sunt la a doua tinerețe. Au trecut de cincizeci de ani și văd bine. Neluțu Sabău tocmai ne-a explicat în Gazeta noastră cea de toate zilele de ce anume nu reușesc tinerii fotbaliști români, chiar și aceia de bun-simț, care au cei șapte ani de acasă, cu Ianis Hagi cap de listă, să se impună în Occident: le lipsește forța.

Natura talentului

Necesară, explicația nu este și suficientă. Sigur că există în multe alte cazuri și lacune tehnico-tactice, pe care nicio academie din România nu le poate remedia.

În fotbalul-industrie din mileniul III, natura talentului românesc (indiscutabilă și ea) este insuficientă. Neluțu Sabău are dreptate. Un fotbalist care nu are forță mai poate reuși astăzi în lumea mare a fotbalului doar printr-o viteză cu totul ieșită din normă. Dacă nu, din păcate nu.

Și mai spune ceva Neluțu Sabău. O definiție de o uimitoare precizie a ce este – la om – melancolia: anii aceia în care eram cu toții tineri și buni. Nu extratereștri, nu galactici, nu fabuloși, nu magnifici, nu zei, nu.

Buni

E o formulă splendidă, ca o poezie de Esenin. Sau, și mai bine, ca un poem de Abu Tammam, un poet din Orient, din secolul IX după Hristos, care era în stare să scrie așa: „Apoi s-au dus anii aceia și trăitorii lor/ Ca și cum și unii și alții ar fi fost niște vise”. Așa, ca niște vise, s-au dus și vremurile în care fotbalul românesc a contat. Acum trăim în mod excepțional o dată la un deceniu. Din nou are dreptate Neluțu Sabău.

Cum dreptate are și să fie intrigat de ochelarii de cal pe care ni-i așternem la ochi când vorbim despre credințele oamenilor, ca și cum nu am fi aflat nici acum cât pot fi de diferite.

Anii pe care ne putem sprijini

Eram copil când Neluțu Sabău juca la Dinamo sau la Brescia sau la Rapid sau la echipa națională a României, și asta e bine, fiindcă memoria copiilor contează. Ne ducem anii sprijinindu-ne în bastonul memoriei noastre afective. Ce își aduc aminte copiii e important. Eu mi-l amintesc pe Neluțu Sabău incapabil să faulteze, jucând fără greșeală meciuri întregi. Și mi-l mai amintesc absent din vara visului nostru american, ceea ce nu înseamnă (n-a însemnat niciodată) că dacă Generația de Neuitat a avut o inimă sau mai multe inimi, inima sau inimile acelea nu băteau în ritmul respirației lui.

Neluțu Sabău ne întreabă dacă acum nu avem prea multe pretenții. E felul acestui om direct, fără să-și piardă delicatețea, de a ne îndemna să deschidem ochii spre a vedea pe ce lume am ajuns să trăim.

Despre nebunie

Poate că nu e târziu ca, pentru a ajunge undeva, să înțelegem că nu mai plecăm nici măcar de la zero, ci din adâncurile acestui subsol unde ne-au adus trufia și ignoranța și jaful și bufoniada continuă și, mai ales, lipsa rigorii. Neluțu Sabău o numește exact și pe aceasta din urmă: o nebunie ca a lui Dan Petrescu. Obsesia rezultatului, tratarea cu seriozitate a acestei obsesii, asta este în România: o nebunie. Să pornim deci de aici.

Degeaba căutăm răspunsurile în afară: bolile sunt înăuntru.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Liviu (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2020, 13:00

Ca de obicei un articol bun. Te citesc de vreo 10-12 ani , de cind l-ai sunat pe tatal meu pentru anumite clarificari despre infintarea si istoria clubului Progresul (vezi cartea lui Caltut) Mi-a povestit de tine ca i-ai facut o impresie foarte buna. Timpul a trecut, tatal meu nu mai e pe aici , eu continui sa-ti citesc articolele. Esti finut si subtil , nu esti mistocar, nu ataci direct ca Geambasu, nu lucrezi cu briciul ca Buzarin si nu spui banalitati politically correct ca Ioanitoaia. Bafta si sanatate!

revizuirea valorilor (9 comentarii)  •  9 ianuarie 2020, 18:38

Apropo de "voci lucide și calme" din generatiile anterioare, și despre "adevăruri dureroase, la care ar trebui să luăm aminte". Oradeanul Sorin Cigan, intr-un interviu prezent chiar acum pe GSp: "Cel mai mare regret e că n-am lucrat cu Lucescu, deși am fost în curtea lui "Dinamo" în '89. Mă întorceam cu Brașovul dintr-un turneu în Italia, iar cineva de la "câini" m-a așteptat în vamă la Moravița ca să semnez cu ei. Mă căuta și "Steaua", așa că au preferat să mă abordeze de la graniță ca să nu aibă surprize ulterior. M-am trezit însă pasat la "Victoria". Prin nu știu ce înțelegeri de culise, "Dinamo" a preferat să-l păstreze pe Damaschin, așa că, în loc să intru în acel grup formidabil al lui Lucescu, am ajuns pe mâna lui Halagian, unul dintre cei mai slabi tehnicieni cu care am colaborat. N-am învățat absolut nimic de la el. Conducea doar prin relații și autoritate, și avea jucători pe care-i folosea indiferent cum evoluau." Cred ca asta ar trebui sa fie in CV-ul de antrenor al disparutului Halagian in istoria fotbalului din Rominica!

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  9 ianuarie 2020, 23:12

N-am auzit de Nelutu asta, dar daca zici tu ... Pare ca a fost mai intii in secta militia, iar dupa cum arata azi de gol e luat 100% de alta secta. Auzi, saracu n-a lucrat cu nea Je Moi, dezamagirea vietii lui, dar s-a trezit la Victoria ! Hai tata ca Craciunu a trecut, gaseste si tu alti bigudii carora sa le dai cu sorcova. --- Scuze, chiar nu stiu ce poate face azi Nelutu asta al tau, care pare pentru tine ca Birgitte Bardot. Face clatite ? Cu ce se ocupa sfintia sa ?

nicu (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2020, 0:36

17 Nentori Tirana Cred ca in capul tau nu este ordine. Spui lucruri neintelese si fara noima. E cam ceata prin capul tau. Scrie si tu ceva util, daca poti.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  10 ianuarie 2020, 0:49

Am impresia ca vrei sa treci la o alta religie...Sa fii vreun martor.... Cine ii da si astuia dreptul de a fi Mafalda cind el nu a facut mai nimic in toata cariera lui... A jucat la Brescia cind asta era prin B si antrenor era Lucescu....Un ratat penibil . Stai frate in religia si banca ta ca nu te regreta nimeni ca fotbalist....

Note77 (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2020, 9:25

Pentru cei care nu au auzit de Sabău, le recomand sa vada integral meciul României de la Cardiff din 1993 si cel cu Danemarca de la Bucuresti, 1989. Dupa Dinamo a fost transferat la Feynord in Olanda, si apoi la Brescia, numai o accidentare urata a facut ca,acesta sa lipseasca decla WM ...cei doi cu nick uri de ironie și de basm comentează din inertie

Frenemy (6 comentarii)  •  10 ianuarie 2020, 9:38

Cu Sabau la capacitate maxima in echipa in '94 si '98, nationala ar fi avut +20% forta la mijlocul terenului. Pacat de accidentarile care i-au marcat cei mai buni ani.

vasco (76 comentarii)  •  10 ianuarie 2020, 10:53

@Note77,ca stelist,pe vremea aceea,nu acum,as fi fost tentat sa-i dau dreptate antidinamovistului "albanez",ca "mare crestin ortodox",as fi fost tentat sa-i dau dreptate celui din basme,dar...nu pot sa-l uit pe truditorul Nelutu Sabau,bunul lui simt.Pacat de accidentari si de ...Brescia romena,adica visul de a dovedi si de a face bani ,glorie,cu jucatori buni si muncitori,al lui lucescu...Nici Hagi,nici Nelutu nu ar fi avut ce cauta acolo...dar anturajul ,bata-l vina!!!

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  10 ianuarie 2020, 15:42

Bine ca scrieti voi ceva util. Sigur ca il cunosc. Dar trebuie cautat la categoria „dulapuri“, fotbalisti au fost altii. Ca antrenor s-a dus direct la CAP Gloria Bistrita unde ii ciugulea „Lordului“ din palma. Iar cu Nea JeMoi a „lucrat“, nu stiu de ce se plinge. Brescia si Regiana ? Pai in sezonul 94/95 Brescia lui JeMoi a luat 12 puncte din 34 de meciuri – record mondial ! - iar Regiana termina pe 17 cu 18 puncte. --- N-am nimic cu Nelutu al tau dar prea l-ai poleit cu aur, ati ajuns sa luati interviuri si sa „invatati“ chiar de la toti ce-au fost ceva cind dadeau in „cotofana“. Stai cu gura deschisa sa-ti toarne adevaruri toti fostii care azi nu fac nimic ? Cica alor nostri le lipseste forta. Pai da, ca pe fortosii Pele Iniesta, Xavi Messi Modric Rakitic i-a plantat nea Mircea ca dulapuri la Brescia si Regiana ! Pe Dan Penalti il lua vintul, Ilie Dumitrescu era si el o gazela. Afara trebuie sa dai din coate, sa stii sa te organizezi singur, sa fi rau dar nu arogant, sa-ti urmaresti telul, sa-ti planifici viata !!! Uite, Dan Penalti a reusit chiar in Anglia, pe vremea cind acolo se cerea forta, simplu, cind batea vintul se agata de Terry. Astea lipesc romanilor, iar cei needucati care se duc pentru toale, masini, lumini … se intorc repede. Uite, Nistor a plecat si el in strainatate, sper ca la Craiova sa gaseasca destule luminite colorate. Fortosul Tudorel Stoica a jucat prea putin la nationala, asta da mijlocas nu dulapul tau. Dar azi, pe Tudorel poate nu-l intervievati ca nu poate alcatui o fraza coerenta. Bine faceti, ca ce sa mai faci cu el ? Voi ii aveti de Danciu Gol, pe Pruneea, care nu stiu nimic din ce se intimpla la Dinamo si se dau mangeri. Voi ii reinventati pe toti. Vpi sinteti vinovati ca pleaca un prost si vine altul. Dorinel a baut trei ani si voi l-ati vrut la federatie. Il laudati pe Dica pentru doi ani de experimente si ajunge linga Radoi. Eu va garantez ca daca Dica ajunge linga Radoi il termina. Iar Mutu ce-a facut atitia ani ? Cum de ajunge direct la Nationala ? Uite acolo, poate era mai indicat Nelutu al tau, e un om fin, mereu treaz, da, nu zic ca asta ar merita o astfel de sansa dar ar fi de 1000 de ori mai potrivit decit multi alti „fost-ai lele cit ai fost“ !

MZM (15 comentarii)  •  10 ianuarie 2020, 18:24

„Vocea lucida si calma a lui Nelutu Sabau” a mai spus si alte adevaruri, mai mult sau mai putin dureroase. De exemplu, intr-un interviu dat unui ziarist la putin timp dupa revolutia din 1989, raspunzand la intrebarea „ Cum ai ajuns la Dinamo?”, el este nespus de sincer: „Daca as fi putut face o alegere senina as fi mers la Steaua, dar am pus o conditie, salvarea „Sepcilor Rosii” de la înec! Cum Dinamo a fost cea care a aruncat colacul de salvare, iata-ma la Dinamo... De multe ori Dinamo trebuia sa castige din oficiu si ma simteam frustrat, cu aripile taiate, nu intelegeam ce rost mai aveau antrenamentele!”. De unde se deduce clar ca Steaua nu avea „colaci de salvare”, ci DOAR DINAMO BUCURESTI !

vasco (5 comentarii)  •  11 ianuarie 2020, 19:27

@MZM,multumesc,nu știam declarația asta a lui Neluțu.A mai crescut in ochii mei.

Comentează