Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Dincolo de Euro

Bun, și după 2020?!

Permalink to Dincolo de Euro
duminică, 17 noiembrie 2019, 10:40

Fiind români, știm noi prea bine că trăim într-o improvizație. Avem orizont de bâlci, câteva zile acolo, și gata!, altul!, mergem mai departe, conducem doar la bara din față și un proiect pe o jumătate de an înseamnă deja viziune, unde te crezi, nene?

Istoric, noi încropim, noi ne descurcăm, noi improvizăm, domnilor, merge și așa, de ce să nu meargă și așa? Uneori ne iese.

România normală, cu muncă și implicare la vârf?

Într-o atare societate e imposibil să-ți programezi mutările, fiindcă dinamica noastră nu e tocmai vieneză.

Nu ne putem disciplina nici măcar traficul, cum să trăim într-o Românie normală, cum visează un prezidențiabil, darămite să mai avem și președinte muncitor și implicat, cum visează celălalt? Haida de! Cai verzi pe pereții electoratului.

Dragul nostru ospiciu tragic și jovial

Păi, noi locuim într-un ospiciu pe jumătate tragic, pe jumătate jovial, pe jumătate la est, pe jumătate la vest, nici așa, nici altminteri. Cum altfel ar putea să stea, deci, situația tocmai la echipa noastră națională, oglinda noastră cea mai fidelă?

Ar fi fost cu adevărat dătător de speranță dacă aveam o direcție, dacă știam unde mergem dincolo de Contra și Budescu, dincolo de Suedia și de Spania, ba chiar și dincolo de Burleanu.

Pe scurt, dacă aveam un sistem organizat, care să ne dea dacă nu încă o generație de aur/neuitat, atunci măcar încrederea că nu avem rezultate în mod excepțional, când oamenii sfințesc și ei cum pot locul (pe modelul Bursucului à la Cluj).

Lăutari pentru totdeauna?

S-a început o reformă timidă, s-au încurajat tinerii, s-au obținut rezultate cu junii, ba chiar au fost promovați la prima echipă, dar sincer vi s-a părut că altfel decât după inspirația de moment, altfel spus după ureche? Sigur că se poate întâmpla să fie o ureche grozavă, dar tot la nivel de lăutărie am rămas. Pentru totdeauna?

Carevasăzică, dacă fotbalul românesc își dorește ceva dincolo de un entuziasm de conjuctură sau o bună aliniere de astre, trebuie lucrat de la bază. Deocamdată noi împodobim capul chelului cu o tichie care uneori se întâmplă să fie strălucitoare.

Ne învârtim în cercul vicios, tovarăși!

Bun, și dincolo de Euro? Om trăi și om mai vedea? Păi asta înseamnă că ne învârtim în cercul vicios, tovarăși! E greu să mai fim iarăși ce am fost, câtă vreme avem o organizare de lumea a treia spre a patra, la retrogradare.

Chiar dacă talente se nasc de lumea întâi (și se nasc!), unde să se formeze, cum să nu se piardă? Despre asta ar trebui să fie vorba înainte și după fiecare meci al naționalei, fie el mic, mediu, mare sau de legendă.

Despre ce e dincolo de tradiționalul de azi pe mâine.

Ăsta e meciul.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

marin (4 comentarii)  •  17 noiembrie 2019, 11:09

unde sunt blogerii acizi? oriunde se intampla ce sa intamplat cu nationala, TOTI isi dadeau demisia iar ziarele din carnati nu ii scoteau, pana la proba contrarie....

Adi (9 comentarii)  •  17 noiembrie 2019, 11:16

Bun comentariu, dar aș fi terminat altfel. Se nasc talente și au unde să se formeze. Doar că fotbalul nu e un domeniu serios, și talentele se îndreaptă în mod normal spre un domeniu mai de viitor. La fotbal rămân inevitabil cei de mâna a doua-treia. La noi fotbalul nu este ca în Spania sau Italia, și e bine că nu e așa. La urma urmei fotbalul nu este decât un entertainment. Ce e greu de înțeles este de ce nu suntem la nivelul Sloveniei, Slovaciei, Cehiei, Ungariei, Poloniei, Bosniei, Serbiei, Croației, etc. Hagi nu e soluția, un bețiv incult și hapsân poate doar să ne distreze. Boloni și Lucescu nu vin. Trebuie un străin iar, și de data asta naționaliștii ceaușiști ca Ioanitoaia și restul să nu mai fie băgați în seamă cum au fost cu Daum

Toader (29 comentarii)  •  17 noiembrie 2019, 11:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (15 comentarii)  •  17 noiembrie 2019, 13:48

Din păcate a fost meciul de fotbal România-Suedia, sau mai bine zis, meciurile România-Suedia. La fotbal a fost doar selecționata României, nu echipa națională, deci s-a jucat cam 11-6, era imposibil de câștigat. Am avut cel puțin 5 autiști: Deac, Bancu, Pușcaș, Keseriu, Mitriță. Selecționata, ca de altfel societatea română, nu este capabilă să producă fotbal colectiv, fotbal de echipă. Lucrul în comun este toxic în România. Guvernul nu are activități comune, asociații nu au preocupări comune, orice e comun pute a comunism și trebuie confiscat. Nu se mai înțeleg doi români între ei când soarta îi pune laolaltă. În echipa de fotbal a României se vorbesc prea multe limbi străine. Nu numai Deac a fost răcit, aproape toată echipa vrea să scape de sintagma ”ciorbă rece” și instinctiv trag focul sub oala propie. Nu se poate clădi o echipă în atare condiții. Deci reconstrucția grabnică cu un om tobă de psihologie, sau tact nativ, selecție colectivă(nu consultativă) care să includă și filtrul psihologic. Sper ca stafful nationalei, în cel mai rău caz FRF, dispun de psiholog activ în schemă. Nimeni nu l-ar declasa, sau nu i-ar reproșa nimic, pe Mircea Lucescu dacă ar încerca reconstrucția naționalei. Câștigul este enorm, nemurirea în sportul național, poate cârma reconstrucției României, de ce nu? E vremea lui, România dezbinată, așteaptă tactul unui om cu mintea limpede, așteaptă un om care a lăsat câte un „lucru bine făcut” pe unde a trecut. România a pirdut și disputa psihologică cu Suedia, 1-0. Adică un tâmpit și-a dat în petic și FRF nu-l poate declara caz izolat de demență și lasă levatul comportamental să inunde o nație. Vedeți că se umblă la atributul majoritar al termenilor colectivi, domnilor federali!

Mozzie (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2019, 14:13

Am o singura nedumerire, cu cate milioane a crescut cota lui "Neymar de FCSB" dupa meciul asta?

motanul incaltat (84 comentarii)  •  17 noiembrie 2019, 23:44

Parerea mea e ca vina e si a presei sportive cel putin incompetenta si fara viziune ... Ati sarit in sus de bucurie ca am ajuns in semifinala cu echipa U21. O mare furtuna intr-un pahar de apa rece.... Adevaratul cistig erau transferurile jucatorilor la cluburile mari din Vest.... Nu s-au produs. Ba mai mult 2 firave-Ianis Hagi la Genk -o mare teapa a belgienilor si R Marin la Ajax----cea mai mare teapa a olandezilor in ultimi 30 de ani.... Eu ma bucur intr-un fel ca sunt patriot.... Olandezii voiau portul Constanta si noi l-am livrat pe Razvan Marin....care provenea de pe linga port---de la Ovidiu.E ca si cum i-am umilit cu 3-0 la ei acasa....Cit despre ce va urma dupa 2020---fiti naiba realisti---am ajuns o echipa mica -mica-si n-are nimeni nimc cu noi. Obiectivul nostru nu e ce zice Hagi---in 10 ani sa fim campioni mondiali---ca e dus rau de acasa---- ci in 10 ani sa ne propunem sa terminam o grupa de calificare pe locul 2. Ar fi senzational....Daca aveti alte pareri , eu zic sa inchideti sandramaua , sa stingeti lumina si sa plecati acasa...

Robi (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2019, 20:57

Romanii au talent dar nu pot fi profesionisti pana la capat. Fotbalul a ajuns o industrie, iar noi nu suntem varfuri in nimic momentan, doar in IT poate. Cresc romani in academii de fotbal straine de 20 de ani? Da! Unde sunt? Andone si inca 2 3 mediocri la cateva milionane de diaspora? Cam putin!

Gabi (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2019, 11:20

@motanul incaltat, ai un 10 de la mine pentru curajul de a spune adevarul !

Comentează