Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Calea

Viitorul ne-a arătat încă o dată care e singura noastră scăpare: să ne creștem corect copiii

Permalink to Calea
marți, 9 iulie 2019, 11:04

Meciul de la Ploiești n-a fost frumos, dar a fost util. S-a văzut din nou că Hagi are totuși o altă stofă. A ajuns să câștige Supercupa României cu echipa a doua. S-a mai văzut și că Petrescu, antrenorul campioanei și unul dintre cei mai buni oameni de fotbal din România din toate timpurile, continuă să se lase adus în pragul crizelor de isterie de cele mai mărunte decizii. E de-abia primul meci al noului sezon și Petrescu e deja cu nervii la pământ – cât rău pot să îți facă totuși și arbitrii? Chiar așa?

Resursele umane și capitalul

Hagi pare că are resurse nelimitate, fiindcă a construit corect, fără să pună oamenii mai prejos de capital. În interviurile sale recente, a vorbit ca un excelent pedagog și un om de afaceri vizionar. Hagi își merită toate trofeele. Vara încă nu s-a terminat pentru Ianis și e emoționant și cum soarta noului Hagi a ajuns să intereseze o țară întreagă. Poate că până la urmă s-au înșelat cei convinși că un alt Hagi se va naște peste o sută de ani. Poate că s-au înșelat și cei care, indiferenți la rigorile politice, îl visau pe rege președinte. Poate că nu era bun de președinte, dar Hagi ar fi făcut cu siguranță treabă mai bună ca ministru al educației decât toți cei ce s-au fâțâit în ultimii treizeci de ani în scaunul lui Spiru Haret. Are exact profilul unui inițiator de politici publice în educație.

Vedere de la Nur-Sultan (fostul Astana)

Mai departe, CFR Cluj va ajunge în gara Astana, care între timp a luat numele Nur-Sultan în onoarea lui Nursultan Nazarbaev, conducătorul absolut al Kazahstanului. E ca și cum Bucureștiul astăzi s-ar fi numit Ceaușescu, dați-vă seama! Dar nu e doar atât. Am fost în toamna anului trecut la Astana (o denumire care în kazahă înseamnă chiar capitala, un oraș din viitor construit peste nimic, chiar din viziunea lui Nazarbaev).

Astana arată ca dintr-un mileniu care nu va sosi niciodată în România, kazahii stau pe munți de bani, iar conducerea lui Nazarbaev se trăiește altfel în aceste condiții macroeconomice. E un caz târziu de despotism parțial luminat.

Totul pentru iubitul conducător 

Am participat la un congres literar la Astana. Nu exista kazah care să ia cuvântul și să nu-i mulțumească lui Nazarbaev, extraordinara bibliotecă națională din Astana era dedicată cărților sale, bulevardele din Astana și zgârie-norii din Astana se înălțaseră pentru Nazarbaev, tablourile îl înfățișau înconjurat de prunci cu obrajii rumeni, țintind noile zări. Nici n-am mai avut puterea să mă mir că orașul însuși i-a luat acum numele.

La fotbal, Astana va fi un adversar tare (peste Dudelange) și avem serioase motive de îngrijorare. Kazahii și-au cumpărat cu cash și un fotbal care, fără să fie spectaculos, este dârz.

Kazahstanul este o lume în sine, dacă nu o planetă – uitați-vă chiar la harta pământului ca să vedeți despre ce vorbim.

În loc de încheiere, să ne întoarcem din când în când la vorbele lui Mircea Lucescu, cel care era de părere că generațiile, fie ele și de aur, nu cad din cer. E mult mai simplu, deci mai greu: tinerii îi ai așa cum îi crești.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Pop ion (5 comentarii)  •  9 iulie 2019, 12:37

Dar despre *** lui hagi sr. Din pauza nu spui nimic ? Articol propagandistic, scris la comanda !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  9 iulie 2019, 21:04

...articol care face parte din categoria celor in care cultul personalitatii primeaza ...Hagi nu i bun de nimik decat in Ro unde exista un fotbal corupt ...pe noi ne intereseaza performanta ...sa batem echipe din Europa si nationale si de club ...

motanul incaltat (84 comentarii)  •  10 iulie 2019, 3:01

Nu spui ce este esential... Astana este capitala Masoneriei... Ce ai cautat tu pe acolo???? Te-ai dus la mare sau esti Mason?????? Cu marea am glumit.... Puteai sa alegi Monte Carlo la banii tai. Cit despre Viitorul o sa inceapa sa te doara limba de atitea laude.... O sa joace in tururile preliminare ale Europei si o sa umileasca iar coeficientul de tara....Atit de bine i-a crescut Hagi pe aia din Academie ca nu e in stare sa vinda un jucator cu 4 milioane de euro......Nici macar in kazakstan....

Mordved (5 comentarii)  •  10 iulie 2019, 13:34

Lasa-ne, mosule, nu esti Craciun, esti Gerila!

vasco (76 comentarii)  •  10 iulie 2019, 18:38

Lacomia,bat-o vina!Hagi e prea lacom,vrea tot ,doar el si cumnatul lui.Daca nu era asa ,nu se incardasea cu sandu,dragomir,fratii becali si cu toti ceilalti care ,timp de douazeci de ani au muls fotbalul romanesc pana l-au secat de tot.Acuma ii place ca a ajuns EL in postura de salvatore della patria,"cel care face ceva pentru fotbalul romanesc"...Nu zic ca nu e asa ,dar de ce nu apornit mai de demult?Aaaa,era bine pe vremea lui sandu,cand el cu cei enumaerati mai sus faceau jocurile,stabileau selectionerii,componenta loturilor....Acuma face la fel si cu Viitorul,cu Ianis,iar voi,presa ii cantati,ca si atunci ,in struna,le ridicati osanale.A mai venit si cumnatul ....In afara de ei nu mai exista nimeni...?S-a vazut in timpul CE under 21 ,Manea a facut un turneu perfect,dar nu-l vedea nici un comentator TV,toti erau in corul de laudatori ai lui Hagi,senior si,mai ales,junior.Nu-i doresc ,dar se va vedea,Ianis nu va ajunge mare jucator,are ceva talent dar e firav si i s-a cam suit la cap.A ajuns si el sa creada ca va ajunge la Barcelona,ca si Florinel Coman...Mai e mult pana departe si mai e nevoie de ceva esential la occidentali:caracter si seriozitate.

stefanita (9 comentarii)  •  11 iulie 2019, 22:28

Bravo, frumos articol. Se schimba generatiile, mi se pare ca cei care intra acum in viata (la ai nostri compatrioti ma refer), au potential si stiu sa isi aleaga calea, daca suntem norocosi, astia de varsta a doua, acesti tineri chiar vor construi o cale, asta e pronosticul meu.

a dica (25 comentarii)  •  13 iulie 2019, 12:38

@ Anumiti postaci carora le pute tot ce nu-i al lor... Inghititi-va vorbele urat mirositoare, ***! Transferul s-a facut, nimic din ce ati propovaduit pe aici nu s-a adeverit: „Lacomia,bat-o vina!Hagi e prea lacom,vrea tot ,doar el si cumnatul lui”; „Atit de bine i-a crescut Hagi pe aia din Academie ca nu e in stare sa vinda un jucator cu 4 milioane de euro. Nici macar in kazakstan....”; „Hagi nu i bun de nimik”; „Ianis nu va ajunge mare jucator,are ceva talent dar e firav si i s-a cam suit la cap.A ajuns si el sa creada ca va ajunge la Barcelona,ca si Florinel Coman...Mai e mult pana departe si mai e nevoie de ceva esential la occidentali:caracter si seriozitate...” Asta, ultimul, chiar a „nimerit-o”... Pai daca este ceva care-l caracterizeaza clar pe Ianis Hagi este tocmai caracterul deosebit, modestia, seriozitatea si placerea de a juca fotbal... Asta se vede, daca deschideti un pic ochii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează