Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Ce-o să fie, ce-o să fie?

Foarfeca lui Teixeira cade frumos la capătul unui nou sezon mediocru

Permalink to Ce-o să fie, ce-o să fie?
marți, 21 mai 2019, 9:01

Sunt deja ani de zile de când Teixeira e cel mai tehnic fotbalist din Liga 1 și asta nu ar fi neapărat rău, dacă bunul portughez nu s-ar apropia deja de patruzeci de primăveri. FCSB nu a putut să devină mai mult de o afacere de familie de-a lui Nea Gigi. Nea Gigi, voievodul închipuit al luminii – ce putea să iasă de aici?

Cu Dinamo în subsolul clasamentului, păcălicii ultimilor etape rămân oltenii. După ce căzură pe patru se consolară cu lăutari și cu înjurături. Paradoxul doljean al ființei. Managamentul defectuos scăldat în consolări de tavernă – conducători aruncându-se chiuind veseli în prăpăstii. E ceva ce nu știm?

Vara italiană
Urmează o vară în care Viitorul se va despărți, probabil, de cei mai buni dintre fotbaliștii săi, mai ales de Ianis Hagi, și asta ar trebui să ne preocupe, fiindcă dacă mai avem vreo speranță – de la turneul final din Italia al acestei generații ne vine nădejdea.

CFR Cluj a câștigat titlul, ceea ce nu i-a adus puțină liniște sărmanului Dan Petrescu, care până și albul îl vede întotdeauna închis. O fi util să câștigi cu unu la zero prin viață, dar, dacă îți dă mereu prilej de panică și isterie, merită? Chiar merită?

Cea mai mare înfrângere ne e comună: tribunele. Stadioanele noastre în care oamenii sunt tot mai rari, căci toate celelalte – palmares, denumirile cluburilor, patroni și chiar jucători de legendă – sunt trecătoare.

Nici măcar un bâlci
Dar fotbal profesionist fără spectatori nu poate exista. Vom continua o vreme să simulăm fotbalul, dar cu tribunele goale nici de un bâlci nu ne iese. Să nu disperăm, orice întuneric își găsește remediul. Chiar și mica noastră planetă, atât de falsă, atât de sforăitoare, atât de înfumurată, fudulindu-se cu bijuteriile ei de tinichea, plină de lachei, saltimbanci, ghiocei, lingușitori și lași.

Aurul care n-a mai fost
Ai noștri prin lume fac de toate: Răzvan Marin crește, Stanciu a ascultat chemarea de sirenă a aurului din deșert, iar acum fuge încercând să reintre în propria carieră, în timp ce Tamaș își bea și încheierea.
Dincolo de noi, în Europa, s-au tranșat marile războaie. Din Anglia primim vestea că Guardiola a câștigat tot acasă și nimic pe continent, și – la bilanț – atârnă mai greu nimicul de afară. Bayern Műnchen și-a arătat din nou supremația, iar Juventus se desparte de Allegri și e în pragul unei noi epoci, care nu poate fi la rândul ei despărțită de voința supraomenească a lui Ronaldo.

La orizont, Dudelange
Messi marchează mereu, mai puțin când e cea mai mare nevoie.

Să ne așteptăm, deci, la locurile noastre, toamna europeană, sperând că măcar ea va exista. Ce-o să fie, ce-o să fie? O să fie, desigur, o nebunie – Dudelange defilează prin campionat, în Luxemburg, luați aminte.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

observator_federal (2 comentarii)  •  21 mai 2019, 13:31

În mod absolut previzibil, pentru că FCSB nu a câștigat titlul nici anul acesta condeierii noștri sportivi vor decreta (aproape în unanimitate) că sezonul abia încheiat este unul pierdut, mediocru, dezolant... Asta înseamnă să porți ochelari roș-albaștri: riști să te ia prin surprindere transferul pe bani mulți (o sumă corectă, de altfel!) a unui fotbalist precum Mitriță (persecutat de adversari și arbitri, ignorat mai întâi și apoi ”îngropat” cu sadism de massmedia ”de specialitate” de la noi, dar apreciat corect de scouterii marilor echipe), să inversezi raportul prestațiilor și al valorii între Benzar și Manea de pildă, sau să te scandalizezi de reacțiile la chefuri (cu băutură adică) ale fotbaliștilor și patronilor - oameni păcătoși și ei, iar nu arhimandriți în devenire la Muntele Atos precum bogatul om de fotbal, iubitor de înțelepciune și protector al artelor, Gigi... De ce nu vă relaxați puțin? Hai să privim cu încredere fotbalul românesc, fără ochelari și partipriuri... Cele mai bune strategii de club și cei mai buni fotbaliști se vor impune, întotdeauna, indiferent de preferințele unora (mai vocali și mai docți, într-o ”specialitate” la care toți se pricep...)

Ery (2 comentarii)  •  22 mai 2019, 15:53

Andrei Crăciun se putea să scrii articolul și *** CFR-ului Cluj cu Dudelange ? Adică Rapid Viena cu ce era mai presus când a eliminat-o pe FCSB ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  23 mai 2019, 1:38

Tu asteapta sa ne calificam in grupe, eu o sa astept sa vad cit de mare o sa fie umilinta..... Nu sunt ca tine jurnalist de sport dar te asigur ca o sa fie mare. Grupele sunt doar pentru premianti nu pentru repetenti.

Comentează