Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Avioane

Până la urmă, fotbalistul Nicolae Stanciu, deși își anunțase o existență remarcabilă, n-a mai apărut niciodată. Nicușor a plecat în Arabia Saudită, să se îmbogățească și să fie uitat. Sunt câteva neînțelegeri la mijloc. Ce vor acești tineri?

Permalink to Avioane
vineri, 1 februarie 2019, 8:41

Neguțătoarea de jucători și-a luat comisionul, din comision își va lua alte și alte și alte (fără număr, adevărat) haine de lux în care – așa cum malițios remarcau gazetarii de la o revistă de satiră – va continua să arate tot ca o florăreasă. Este Nicușor o simplă păpușă de paie trasă de sforile lăcomiei altora? Nu.

Insta stories

Când pleci din Praga în Arabia Saudită la douăzeci și cinci de ani, renunți la rigorile fotbalului mare, te duci, pur și simplu, ca să te îngropi în bani. Fotbalul încetează atunci să mai fie un scop, rămâne un mijloc. Un mijloc spre ce?

Bogăția de dragul bogăției însăși sfârșește în obscenitate, opulență, stridență, ridicol, insta stories pe yachturile „oamenilor de afaceri”. Alibiul perfect e altul: pentru viața lipsită de griji a familiei.

Ia-le banii și fugi!
Deunăzi, un alt mare pirogravat al fotbalului de Dâmbovița, Alibec, explica în parabolă esența filosofiei unei generații: avioane. Dacă vrea, din banii lui își ia avion și doarme în el, nu doar mașină cu care se poate circula doar vara. Aici e neînțelegerea.

Suporterii visează că aceste tinere speranțe vor ajunge până la urmă fotbaliști și nu se vor irosi pe la arabi sau prin Giurgiu, tinerele speranțe visează avioane verzi pe pereții unei lumi cu rosturile rătăcite.
Modelul în fotbalul nostru mărunt este banul făcut repede, ca la un jaf de bancă. Ia-le banii și fugi și vino repede înapoi la FCSB, dacă te mai primește domnu’ Gigi, și cam atât.

În interviul acela din Gazetă în care avea o revoltătoare dreptate, Bölöni a spus ceva peste care s-a trecut prea ușor: deși și-a cunoscut și el paranteza arabă, a rezistat trei decenii în Occident. Trei decenii înseamnă ceva.

Viața ca un grătar

Acum, numărăm pe degetele ciungilor fotbaliștii care rezistă la Vest de noi nu treizeci de ani, nici măcar douăzeci, dar șapte-opt, cât ține o carieră decentă în fotbalul european, fie și la echipe mici și mijlocii. E pierderea noastră? Până la urmă, tinerii aceștia vor fi bogați și vor avea viața pe care și-o imaginează, chiar dacă imaginația lor se învârte în jurul cheii snagovene a succesului: grătarul.

Și ce dacă Budescu nu a devenit niciodată Constantin și a rămas pururi Costică? Nu mai face furori la arabi? Nu i se mai înalță fluturașul de salariu? Ce i se poate întâmpla rău și lui Nicușor?

Realizarea și ratarea

Și atunci, de ce acest sentiment că – și atunci când se realizează românește în viață – tinerele noastre speranțe tot se ratează? Să existe oare viață și dincolo de grătar?

Și cine mai pune astăzi etica muncii înaintea paralelor? Astea nu sunt cuvinte demne de șmecherii care vor tinerii noștri să ajungă, pe barosăneală. Nu mai puneți asemenea întrebări, riscați să fiți luați de guler cu un sincer „Alo, ai greșit secolul, băiatul meu!”.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

JFM (19 comentarii)  •  1 februarie 2019, 9:02

Nu inteleg de ce unii vin la "Steaua" (pana sa vina zic FCSB) ca sa castige , la inceput, 5.000 in plus la salariul sau prafuit din provincie. In cazul asta te duci direct in Golf daca tot urmaresti banii, gasesti ceva prin a doua liga a lor pentru inceput unde sa fii platit cu triplul banilor lui Becali. Te duci la "Steaua" (acum nu prea se mai inghesuie nimeni, e fundatura) la CFR, Craiova, Viitorul, Dinamo, tocmai pentru a face pasul spre mai multi bani in Vest sau "mai la Vest". Buna si Croatia, Ungaria, Cehia, de acolo ai sanse sa te vada altii si tot asa. Drumul spre vest s-a ingreunat de cand piata a fost cucerita de croati si sarbi. Plus cele cateva tzepe date de Becali care au ingropat tot capitalul de incredere al lor. Asa ca ori in Italia, Spania, Germania, Franta si Anglia(aici mai greu) ori pleci in tarile arabe de la 19-20 de ani, chitit sa castigi, renuntand la nationala, cariera in fotbalul adevarat samd Fara alta escala la FCSB, ce rost mai are, risti sa te blocheze acolo Becali pana nu ia zeci de milioane pe tine pret evaluat de mintea sa ahtiata dupa bisnita. "Impresara" te gaseste si la Viitorul sau la Craiova daca e sa fie.

Toader (29 comentarii)  •  1 februarie 2019, 10:45

Cimel, cimel: Ochiul dracului, /Moartea omului. Pînă la o vîrstă nu pricem că pe această lume avem doar o viață și ne batem joc de ea. Drept îi că cei ce conduc ne împing spre pierzanie pe cînd noi credem că ne vor binele.

dacimpielitat (1 comentarii)  •  1 februarie 2019, 11:55

deci daca mergi la arabi e tot una ca si cum nu mai ai etica profesionala? eu zic sa mai reflectezi la subiect, te cam duci pe aratura. se poate face munca cinstita si corecta si la arabi. "viața pe și-o imaginează" ... de ce greselile astea? nu cumva viteza e prea mare, nu viteza la scris...

Razvan (1 comentarii)  •  1 februarie 2019, 12:01

Baieti, e o mentalitate comunista sa crezi ca sportivii iti datoreaza ceva si trebuie sa se justifice pentru orice decizie in fata unora care sparg seminte sau se joaca de'a jurnalismul sportiv intr'un tabloid. E culmea ipocriziei sa faci misto de Prodanca sau Becali, cand *** la orice stupiditate debitata de ei si umpli jumate din ziar cu ei. Stanciu a asteptat pana la 25 de ani o glorie fotbalistica care nu mai venea si a avut de ales...se rateaza pe bani putini sau se rateaza pe bani multi! Mai departe, ce face cu banii aia e treaba lui! Nu a lui Craciun, nu a lui Porumboiu! Nu at fi rau sa facem toti in exercitiu similar si sa vedem ca : (Craciune) freelancer nu inseamna ca iti pasa ce scrii, ci ca nu e dispus nimeni sa te plateasca full time pt compunerile tale pline de frustrari personale! Angajeaza-te, ia-ti un avion si lasa-i pe altii sa-si traiasca viata fara sa le tii tu socoteala!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Laurentiu (1 comentarii)  •  1 februarie 2019, 12:08

Frumos spus. Povestea "profesioniștilor" întregii Românii.

Danut Munteanu (3 comentarii)  •  1 februarie 2019, 15:10

Iertati-ma : nu am inteles un aspect . Ce anume datoreaza Budescu, sau Stanciu celor ca Andrei Craciun, sau cititorilor articolelor sale ?

JKL (1 comentarii)  •  1 februarie 2019, 15:38

Am fost plăcut surprins de „Aleea zorilor“. Probabil îmi voi aduce aminte de ea de câteva ori de-a lungul vieții, dar pot eu s-o trec în categoria capodoperelor? Un răspicat JAMAIS. Și probabil o să-ți citesc și altă carte, deși intuiesc că va avea soarta precedentei. Cu toate astea, m-am lamentat eu public că un anume Andrei Crăciun mi-a trădat încrederea în ceea ce speram a fi noul val competent al penelului autohton? NU! M-am plâns eu vreodată de articolele tale pe care le consider doar puțin mai bune decât mediocritatea? Nu… M-am lamentat eu de izul autorilor pe care i-ai citit, iz prezent în articole și mai ales în cărți? Ți-am reproșat falsul miserupism ori dorința de a ieși în evidență? Nu, frate… E viața ta și nu mă apuc eu să emit păreri existențiale în ceea ce te privește. Nu avem prea mult timp pe cărămida asta aruncată în spațiu… Nu ți-am scos niciodată ochii cu privire la timpul meu irosit pe scrierile tale. Dacă eu consider că meriți, te citesc, altminteri trec la următorul. Și cam asta am făcut în ultima vreme, am citit din alții. Dar azi, neastâmpărul mi-a dat ghes către tine. Lipsa memoriei a avut și ea un rol semnificativ, caci abia acum, când îți scriu, îmi revine în minte gustul sălciu ce m-a încercat la finalul unor lecturi al căror autor te numești. Fericirea ta e șchioapă și credeai că Nicușor poate să reprezinte o cârjă? Ori Mitriță vreun ghips?! Ai fost tu pus în fața unei alegeri similare și, spre deosebire de cei doi menționați anterior care au bătut palma cu Mamona (dar în același timp și cu mediocritatea), tu ai întors spatele banului și ai îmbrățișat pasiunea ce te va propulsa în istoria umanității? Alibec își dorește avioane… dar Andrei ce cadou vrea să primească de Crăciunul vieții?

?????? (14 comentarii)  •  1 februarie 2019, 19:47

Un aticol critic nuanțat probabil și de propriile trăiri ale autorului unui astfel de articol ?

Jean-Paul (5 comentarii)  •  1 februarie 2019, 20:19

D-le A. Craciun, Articolul tau dar si multe alte comentarii care s-au facut vizavi de transferurile lui Nicusoru si , respectiv, al lui Mitrita, pleaca de la o neintelegere. Atat jurnalistii care s-au aplecat cu duiosie asupra subiectului, cat si suporterii care au haulit cu gandul la "purcoiul de euro" ce va fi incasat de Stanciu, nu l-au intrebat pe Stanciu ce cauta la caldurica din zona Golfului, au constatat doar ca idolul lor n-a urmat calea pe care si-au imaginat-o ei. Omul a vrut sa castige bani, cat mai multi daca se poate. La belgieni a sperat ca va da lovitura care sa-i deschida portile catre echipele seicilor(PSG, M City, etc) ori ale miliardarilor rusi/chinezi(Chelsea, Milan). Asteptarea lui a luat sfarsit la inceptul acestui an. Doar Penelopa a asteptat 18 ani sa se intoarca Ulisse si sa fie fericita. Asa se face ca daca n-au venit seicii sa-l racoleze pe nicusoru, s-a dus Nicusoru sa-i cucereasca pe seici la ei acasa. Banul sa iasa, chiar si din nisipurile Arabiei, ca doar seicii au prea multi petrodolari si, oricum, nu-i duce mintea sa-i investeasca in altceva mai cu folos.... Prodanca se comporta ca o mama cu puisorii ei, asa ca-i invata ca mai presus de glorie sportiva sta averea din cont....

Aurelian (2 comentarii)  •  1 februarie 2019, 22:09

Andrei Craciun, nu iti este rusine? "Arata ca o florareasa"... comentariu discriminator si insultator...ce vrei sa spui...ca poate esti un pui de securist cu bani care poate spune ce vrea si cum vrea?

Aurelian (2 comentarii)  •  1 februarie 2019, 22:20

Andrei Craciun, nu iti este rusine? ,,arata ca o florareasa"...ce vrei sa spui? Ca nu arata ca o doamna? Domnule, a stii ca floraresele sunt si ele oameni, muncesc si au familii si responsabilitati. Comentariu de superficial ingamfat, de pui de securist cu bani.

Lari (3 comentarii)  •  2 februarie 2019, 1:21

După Mutu, nu mai există fotbalist român să umple prima pagină a ziarelor de specialitateîn străinătate, poate Radu amintit în câte un articol scris „în cizmă” și devreme uitat de către presa noastră formatoare. Restul? Apă de ploaie. Trec ca fulgerul și lasă urme ca vântul de primăvară în fotbalul nostru contemporan.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  2 februarie 2019, 2:13

Suntem vai de capul nostru ca natiune fotbalistica. Stanciu nu pt bani s-a dus ci pt ca atita valore are-de arabi....Joaca fotbal exact ca o camila.....Poti sa-ti umpli corpul de tatuaje ca are si Messi dar atit va leaga. Cu fotbalul nu au nici o treaba. Stiu ca nimeni nu e profet in tara lui dar fiindca stau in Montreal o sa va zic o profetie. Se va intimpla mai repede decit va imaginati. Ianis Hagi la Al-Hilal sau orice alt AL.........

amator (1 comentarii)  •  2 februarie 2019, 12:53

@Danut Munteanu " nici mie, nici tie, si nici altcuiva nu ne datoreaza Budescu ceva anume..Dar avem dreptul sa observam ca din motive oarecum justificate (bani destui sa traiasca fara grija, chiar ceva in plus), fotbalistul ce-ar fi putut deveni Budescu, a ales plafonarea, aproape-ratarea. Ce te deranjeaza pe tine aici ? Si daca ai citi si tu vreo carte la viata ta, ai putea afla ca scriitorul Andrei Craciun e ceva mai bun decat e acum fotbalistul Budescu..dar n-ai tu treaba cu din astea...

Comentează