Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Diminețile copilului Picasso

Uneori e bine să schimbi punctul din care te uiți la lume, fie ea și a sportului

Permalink to Diminețile copilului Picasso
vineri, 18 ianuarie 2019, 1:59

Picasso s-a născut la Málaga, în Andaluzia, aici și-a petrecut copilăria, de aici a învățat să privească lumea cu privirea sa care a schimbat istoria picturii și nu numai atât.

E ceva la Málaga, e ceva, când te gândești chiar de aici la diminețile copilului Picasso și la puterea nesfârșită a imaginației pe pământ.

E ceva, fiindcă să vedeți acum preocupările andaluzilor din mileniul al III-lea, încă de la micul dejun, când Mediterana încă doarme.

Lux și Ho Tan Tai
Lecția unu: cu o echipă de fotbal departe de performanțele recente, luptând rezonabil în Segunda, acești andaluzi încotro credeți că își îndreaptă ei privirile? Spre încleștarea fotbalistică a națiunilor asiatice, în plină desfășurare tocmai în Emiratele Arabe Unite! Da, da, competițiile perfect neglijate în România își găsesc aici un ecou. Se iscă discuții despre brava echipă a Irakului, despre viteziștii din Vietnam și felul lor ciudat de a lovi mingea și criza fotbalului yemenit (!), despre dârjii kârgâzi și vedeta lor Lux, de la Ulm, din Germania. Înveți să îți deschizi ochii și inima către aceste tărâmuri exotice și notezi nume de fotbaliști care ar face furori în liga noastră cea de toate zilele: alde Dang Van Lam sau Ho Tan Tai.

Ce caută italienii în Arabia Saudită?
Lecția doi: pe de altă parte, există o revoltă justificată în fața dictaturii zeului ban care duce, de exemplu, Supercupa Italiei tocmai în Arabia Saudită, unde drepturile omului rămân o utopie. Între timp, Juventus a câștigat partida cu AC Milan, Cristiano Ronaldo a marcat din nou, în încă o finală, ceea ce îl trimite dincolo de legendă. Dar oamenii dau din umeri și se întreabă just: de ce trebuie să poată banii totul?

Hagi e Hagi
Lecția trei: trebuie să te prezinți într-un dialog internațional cu microbiștii de pretutindeni – ce să le spui? Că veștile din țară sunt mai mult despre foști dregători din fotbal condamnați la închisoare cu executare sau despre memoriile celor trecuți deja prin pușcării? Mai sunt scandalurile inutile din jurul adevărurilor dureroase, chiar dacă nu integrale. Fiindcă, până la urmă, chiar dacă se găsesc, așa cum se indică de la Anvers, oricând cincizeci de fotbaliști europeni mai buni decât Hagi în trecerea timpului, asta nu-l face pe Hagi mai puțin decât ceea ce este – singurul fotbalist român care e un pașaport universal. Cine l-a văzut nu l-a mai uitat, iar cine nu l-a văzut a auzit de legenda lui, și asta nu e puțin, dacă nu cumva e totul. Am vorbit cândva despre Hagi cu un nipon în Iordania în drum spre Marea Moartă, am vorbit despre Hagi și pe stânca Gibraltarului. Hagi e Hagi.

Epilogul Halep
Lecția patru: Simona Halep e cel mai mare nume românesc la zi, în sport, și în continuare planează mirarea străinilor că nu o iubim mai mult pe fata asta, indiferent de rezultatele curente, fiindcă este totuși prima din lume. Câți români primii din lume la orice altceva mai avem, chiar dacă ierarhiile nu reflectă fidel realitățile din teren?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Florian Geyer (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 14:36

Nu o iubesti tu domn Craciune si altii ca tine. Cei in numele carora vorbesti. Si nu trebuie sa o iubim, sa o adulam sau sa ii cantam ode gretzoase, pline de ipocrizie si false ca hartia in care impachetati pestii. Trebuie doar sa o respectam si sa ii dam ce i se cuvine. Atat. Fiecare face cum crede de cuviinta. Sa o iubeasca, iubire scurta de meteor ratacit pe un cer care nu a uitat cine se califica cu pagaia rupta sau cum se inalta Gruia peste apararile adverse , nici strigatul de durere a lui Neagu, Capitanul cazut la pamant. De durere pt ca inteles intr-o singura secunda ca nu va vedea Parisul si nu va mai putea duce in spate intreaga Tara in drumul spre aur. Ca Sisif o va lua din nou de la capat in timp ce voi o veti batjocori si atata populatia asupra ei ca e "bugetara". Intelegeti acum de ce v-a spus Daum treaba aia cu impachetatul? Omul v-a citit in scurt timp asa de "incompetent", "expirat", "cu fatza de paznic de la Dachau", cum a fost el. A spus o fraza care va ramane etern in memoria colectiva, in timp ce voi va roadeti unghiile si asa tocite de batutul apei in piua.

lucas (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 14:43

..o intrebare buna , pt colegul dvs. Geambasu Cristian...

Firicel (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 14:57

De-aia Hagi e Hagi si Stucan e Stucan

Freddy RE (6 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 15:27

Well, she's not that lovable - ce poți face?

Toader (29 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 15:30

(1) Desigur, tenisul nu este la fel de popular precum fotbalul, prea elitist, n-o să fie'n veci. (2) Picasso a fost bun pînă la Perioada Albastră, după aia a venit cu africanism, cubism și alte bazaconii. Recunoaște, spre cinstea lui, într-un interviu dat lui Papini, că n-a putut fi la fel de bun precum Rembrand, Michelangelo și atunci a scormonit prostii la care oamenii, cei educați desigur, cădeau pe spate. Arta Modernă nu e artă. (3) Cel mai tare comentator de fotbal este pe BeinSport, un libian, i-am aflat numele, Mohammed Barakat, la care orice meci, de oriunde-ar fi, are sare și piper. Vedeți și voi: https://www.youtube.com/watch?v=ZtRxloN5NDg

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 18:42

...minciuni ...nu l cunoaste nimeni pe Hagi in strainatate...ma refer la omul de rand ...nu la specialistii in fotbal...

stefanita (9 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 20:38

Simona este foarte iubita, in Bucuresti a umplut jumatate de stadion national si are fani in orice colt de lume ajunge. Bravo, fato!

Sorinache (1 comentarii)  •  19 ianuarie 2019, 8:54

Ne uităm la meciurile ei, suferim, înjurăm, ne bucurăm. Cum ne-o apreciem? Ai făcut un referendum de știi tu că nu ne apreciem valorile? De unde le scoateți pe astea? Toți sportivii olimpici primesc indemnizație de performanță, cei medaliați primesc indemnizație pe viață. Cine trece pe la Steaua sau Dinamo sunt angajati peste rand și pot ajunge chiar și generali. Cum adică, nu ne apreciem valorile? Ce ar trebui să mai facă țara pentru ei? Să le facem ode siropoase?

Observator (81 comentarii)  •  19 ianuarie 2019, 15:11

Putine idei rezulta din acest material, in afara de faptul ca v-ati convins de reputatia binemeritata de care se bucura Hagi pe toate meridianele lumii, in orice moment! Trebuia sa ajungeti si in Andaluzia, insa nu sunt sigur ca ati vizitat si orase precum Sevilla, Cordoba si Granada; Malaga este un fel de "poarta" a Andaluziei (cel putin pentru noi, romanii), dar si pentru Gibraltar (ati urmarit decolarea sau aterizarea vrunoui avoin de pe/pe aeroportul local?) In rest, sper ca n-a trebuit sa impartiti cu vreun magot (macac) de pe stanca pachetul de mancare pe care-l aveati pregatit! O.

Vali (11 comentarii)  •  19 ianuarie 2019, 23:34

@3003 nici pe mama ta nu o cunoaste nimeni in strainatate,și uite ce fraier a facut...Nu mai posta,enervezi multa lume....

Comentează