Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Problema

Brutal, elementar: problema sportului românesc este însăși societatea românească

Permalink to Problema
marți, 9 august 2016, 4:48

Și, până la urmă, ce se mai poate întâmpla la Rio? România va strânge sau mai degrabă nu va strânge câteva medalii dincolo de care să ascundă problema.

Abia acum sportul a prins din urmă – în picaj – societatea. Suntem ultimii din mica noastră uniune (mă rog) europeană la aproape toți indicatorii care arată gradul de civilizație. Sportul era o excepție, sportul era moștenirea noastră mai puțin grea. Nu va mai fi.

Oameni, uitați-vă o clipă în jur: sunteți înconjurați de ghetouri proletare, hypermarket-uri, farmacii, case de amanet și cazinouri unde pariază oamenii săraci! Revoluția s-a făcut doar pentru programe televizate și carne în galantare? Nu e chiar așa. S-a dat și liber la un sport pentru care chiar avem vocație – furtul. Se fură la stadioane, se fură la săli de sport, se fură la patinoare. Furtul acesta permanent al propriei căciuli – ăsta, da, e o tradiție.

Au trecut douăzeci și șapte de ani (!) de când s-a prăbușit regimul ilegitim și criminal, dar tot ce a fost mai înalt și mai mizerabil în sport de acolo încă vine. Din acel sistem. Și mentalitatea asta blestemată că orice abuz e scuzabil dacă aduce rezultate. Mentalitatea asta blestemată de afaceri de familie, unde putem – cehovian – să ascundem orice, iar securiștii au fost prietenii noștri  (Elisabeta Lipă, Evenimentul zilei, 2006).  Cum s-a făcut performanță atunci? Știm doar bucăți de adevăr, și mai știm ce nu vom afla niciodată: nimic despre dopaj. Rămânem ultimii inocenți din lagărul socialist, vorba aia.

Și mai știți dumneavoastră generațiile de aur din gimnastică sau din canotaj sau din atletism? Breaking news: nu au fost aduse aici de extratereștri! Ele au fost o consecință a unei politici. Politica partidului și statului de a trimite către lume ambasadori excepționali ai societății noastre multilateral dezvoltate. O imensă poleială peste golul dinăuntru. A fost bine? A fost rău? Așa a fost. Și nu mai e așa. Ne amintim plini de mândrie de Zeița de la Montreal. Just. Să nu o uităm însă nici pe Nadia care a fugit (și pun în acest verb toată forța pe care el o are!) din România. Ați uitat, tovarăși? România era o pușcărie.

Au trecut douăzeci și șapte de ani. Sportul nu mai este un pașaport de evadare. Gata! Și unde e baza de selecție? Unde sunt antrenorii de la bază? Cine mai strânge astăzi copii din satele uitate ale Moldovei, de pe ulițele sărace ale Sudului, cine mai caută eroi în adâncurile Deltei?

Păi, vuiește internetul (internet măcar avem!) de gluma asta amară: organizația teroristă Stat Român a trimis spre Occident milioane de refugiați în ultimii ani. Care ne e deci politica? Ați văzut cum s-a predat puterea către noua elită la restaurația din 2014? Securiștii au fost prietenii noștri – nu ați uitat, da? Noua clasă conducătoare care s-a înstăpânit și peste sport va ajunge însă, nu peste mult, să gestioneze, în fanfara vorbelor goale, nimicul. Cu faptele e, dintotdeauna, puțin mai greu.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

adi_stelistul (26 comentarii)  •  9 august 2016, 17:11

Nu-mi plac deloc insinuarile acestea cu dopajul. Nu-mi plac. Chiar daca sunt convins ca ceva a fost va reamintesc ca si in vremea aceea se faceau controale antidoping. Inclusiv Nadia la Montreal a fost in fiecare zi la controale (episoadele sunt amintite in cartea "Nadia" a lui Ioan Chirila - si e amintita si iritarea lui Karolyi fata de insistenta cu care erau controlati) iar in 1988 la Seul campionul olimpic si mondial si recordmanul mondial Ben Johnson era eliminat din concurs dupa un control de acest fel. Si chiar daca imi veti replica ca in blocul comunist aceste controale se disimulau o sa va dau o contra-replica cu ceea ce s-a intamplat la Sydney. Recordmana si campioana mondiala Mihaela Melinte (aruncarea ciocanului), halterofilii, Andreea Raducan chiar au fost eliminati din concurs. Nu se poate spune ca atunci nu s-au facut controale. Si totusi a fost editia cu cele mai multe titluri olimpice din istorie, cu exceptia din 1984 (in conditiile cunoscute, insa). Deci, da, nu suntem naivi, sigur ceva a fost acolo, dar nu sunt de acord sa facem din dopaj explicatia succeselor noastre olimpice.

adi_stelistul (26 comentarii)  •  9 august 2016, 17:18

Invoc Sydney nu pentru ca ar avea legatura cu ce se intampla in comunism (trecusera desigur mai bine de 10 ani de la caderea acestuia) ci pentru a arata ca in conditii unor controale deja stricte cum au fost cele din 2000 s-a facut performanta. Deci, cum spuneam, e injust sa insinuam doar dopajul.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  9 august 2016, 17:29

...furtul era sport national si in socialism ...eram propietari producatori si beneficiari ...nu furam ...luam din avutul obstesc ...

Birsan (1 comentarii)  •  9 august 2016, 17:31

Rareori ma amestec in discutiile altora.Este primul articol al dumneavoastra pe care il citesc.As vrea sa am varsta si impetuziotatea dumneavoastra.Numai ,daca iei de exemplu istoria participarii Ungariei la Jocurile Olimpice tot ceea ce vreti dumneavoastra sa spuneti pare fals!Problema nu este adanca ,este estrem de simpla si de aceea nu o sesizeaza nimeni.

Maxentiu (14 comentarii)  •  9 august 2016, 17:44

Dacă problema sportului românesc este societatea românească, atunci problema d-lui Crăciun se numește etnomasochism. Parcă-l vezi frecîndu-și mîinile de bucurie în secret văzînd falimentul sportului, pentru că acum poate spune cu satisfacție deplină: V-am zis eu? Acum CHIAR sîntem ultimii din Europa.

dr jivago (1 comentarii)  •  9 august 2016, 17:55

dle craciun, cu regret va spun un articol facut cu tarnacopul... cu dopajul ai luat-o tot din sursele lui tolontan?:)))) e un subiect interesant sa devoalezi de ce sportul nu mai merge pe timpul tehnocratilor,psdistilor sau penelistilor... gar iti trebuie har, inteligenta, charisma de mare gazetar...si ma tem ca nu le....

M Mihai (5 comentarii)  •  9 august 2016, 18:28

Bun articol, ati pus punctul pe "i". Si ce....., credeti ca se va intampla ceva, vom avea demisii ? Sincer m-am saturat de fosti mari campioni pe post de manager, toata stima pentru performantele obtinute, dar nu toti au calitati manageriale. Aviz dna Lipa si echipa ei de conducere, formata din canotoare.

titel (1 comentarii)  •  9 august 2016, 18:30

Interesant mod de a justifica impotenta guvernantilor de astazi in a gestiona Romania inclusiv sportul. Vezi doamne rezultatele inaintasilor lor (nu ai nostri) sau bazat pe sistemul politic centralizat iar sportivii au ajuns la performanta prin metode neortodoxe (dopaj, privatiuni, presiuni fizice si psihice la antrenamente, etc). Un singur exemplu: niciodata Romania nu a avut un intreg lot sportiv suspendat pentru dopaj la o Olimpiada cum s-a intamplat anul acesta cu lotul de kaiac-canoe. Au mai fost sportivi care din vina lor sau a medicilor au mai fost suspendati dar ca in situatia de acum nu s-a intamplat niciodata.

pawn (16 comentarii)  •  9 august 2016, 19:41

voi ati inteles ceva din articolul *** astuia de dreapta? bineinteles ca da. trebuie privatizat totul, rase putinele baze sportive comunist-neautentice, bagati in dna antrenorii comunisti (adica aia care au adus medalii, gen tadici, belu) si, in general, trebuie sa aplaudam reusitele sportivilor din united states of assholes.

A.D. (1 comentarii)  •  9 august 2016, 21:14

D-le ziarist, Adevarul nu-l vom afla de la dvs. IN NICIUN CAZ. Ce sansa are unul trait in spatele "Cortinei de Fier" sa inteleaga in ce lume traieste acum ? Daca mai stie cate ceva, se poate prinde. In Democratie (AIA MAJORA!) nu se face scoala - adica se face un gunoi. Noi, cei scoliti in spatele "cortinei" vedem asta imediat; ei nu vad nimic, fiindca nu au vazut scoala DE GENERATII! Cei care fac scoala si au rezultate mari (in cercetare) sunt nu doar foarte dotati, ci au si facut scoala pe cont propriu (conditii grele: costuri mari, ore tarzii etc.). Si TAC! Avem nume grele (Razvan Gelca, Radu Gologan, de exemplu; Doi RG!), care mint cu nerusinare "jenata" atat despre situatia din trecut, cat si cea din prezent, atat despre Vest, cat si despre Est. Spectrul somajul (pe veci) ii determina sa o faca. Despre care "regim" este (a fost) criminal, parerile sunt impartite. Lipseste explicatia comportamentului respectiv: "comunistii" erau sclavi revoltati, sub asediu; democratii nu-s asediati de nimeni (masele-s prea tembele). Intelegeti ? Stim ce Bac dadeau "comunistii" (mostenit de la Democratii care il dadeau in general doar celor bogatei bine), vedem ce Bac da Romania democratizata de Occident. Vedem ce economie are acum Romania! Stim, DECI, cine sunt mincinosii si criminalii. (Mai sus de Bac nici nu are rost sa mergem.) Daca mai adaugam violentele fizica si de limbaj, drogurile, prostitutia, somajul, privatizarile si tot tacamul Democratiei (scuzate nonsalant, ori cainate demagog de mass-media), nu ramane loc de indoiala nici cat sa arunci un ac: sunteti un incalificabil (si dvs.)! Asta o fi atac la persoana: spunerea adevarului in Democratie devine echivalent cu atacul la persoana. Cat din ceea ce spuneti este perfect constient, cat este si din lipsa de calificare ... nu stiu.

Dragos (1 comentarii)  •  10 august 2016, 1:31

Mi se pare ca e un articol ca al lui Buzarin, in care facea referire la vinovatia echipei ACS Poli de a-i lua locul lui Rapid in Liga 1. De parca antrenorii ar fi de vina ca gimnastele stau pe Facebook, in loc sa stea in sala si sa isi repete la infinit exercitiile (nu stiu daca e intr-adevar asa, dar presupun). Crezi ca in Kosovo nu se fura? Crezi ca in Kosovo nu exista coruptie? Cu toate astea, judoka reprezentanta a statului minuscul a obtinut aurul olimpic. Nu pentru ca ar avea miliarde de euro de castigat din ce nu ar fi furat altii, ci pentru ca si-a dorit. Si-a dorit sa insemne ceva. Crezi ca in Rusia nu exista coruptie? Ai impresia ca cei care sunt campioni mondiali/olimpici en-titre au medalia de aur asigurata? Sala de la Deva e tot acolo, handbalistele noastre joaca tot pentru echipe de top din Europa. Dar, ia aminte, in tara noastra, elevii sunt invatati, de catre parinti, ca e normal sa iti scuipi/bati profesorul, daca esti considerat obraznic. Asta e societatea noastra, fie ca ne place, fie ca nu.

Ovidiu (1 comentarii)  •  10 august 2016, 1:35

Respect super articolul!In fine cineva care spune lucrurilor pe nume.Scurt despre mine doar un fost sportiv de performanta.Am crescut in sala de la Ploiesti fara incalzire iarna fara un dus fara echipament adecvat.Am ajuns sa fac stagiul militar in 1997 la Steaua exact in anul in care a fost demilitarizat si desfintat lotul national.La 21 de ani a trebuit sa plec din tara pt.ca nu erau posturi de antrenori vacante altceva nu stiam sa fac.Deci ca mine sunt mii de cazuri nu numai din sport si din alte domenii.In pieptul meu va bate toata viata o inima de roman.Din pacate conducerile Romaniei au ruinat tot.Pacat de copiii care se nasc acolo si de generatiile urmatoare!

vali (11 comentarii)  •  10 august 2016, 6:14

Stiti ce ar lipsi sportului romanesc? Manageri de talia lui Burleanu.Si asta ne-ar ingropa de tot.

valeriu (1 comentarii)  •  10 august 2016, 8:01

Prost articol si comntariile releva asta ca articolul e slab. La asa ziaristi asa sport Sunt total de acord cuMaxentiu

Anonim (58 comentarii)  •  10 august 2016, 9:30

Identificarea problemei care greveaza rezultatele sportive este foarte simpla si o putem extrapola la scara intregii societati; totusi, alaturi de politica, as adauga si alte cauze ale dezastrului - justitia (aservita, mai ales la varf), administratia si serviciile (care au continuat cu brio "activitatea" Securitatii)! A.

emg (4 comentarii)  •  10 august 2016, 14:10

excelent

Jocurile noastre cele de toate zilele – Dela0 (45 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 12:59

[…] AICI  […]

Comentează