Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Barcelona. Sfîrșit

Echipa pe care o știam, și pe care am iubit-o cu patimă în anii din urmă, nu va mai fi

La 5 martie 1918, în Uruguay s-a petrecut ceva teribil. Un bărbat de treizeci și opt de ani, înalt, puternic, […]

vineri, 11 aprilie 2014, 8:05

Echipa pe care o știam, și pe care am iubit-o cu patimă în anii din urmă, nu va mai fi

La 5 martie 1918, în Uruguay s-a petrecut ceva teribil. Un bărbat de treizeci și opt de ani, înalt, puternic, un domn care nu se ferea nici de propria mustață, nici de efemera strălucire a briantinei, și-a tras un glonț în inimă în cercul de la centrul terenului, pe Estadio Gran Parque Central, casa clubului Nacional.

Numele acestui om, frumos și trist ca un incurabil poet romantic, s-a păstrat: îl chema Abdón Porte. Asupra sa s-au găsit și unele bilete de adio, care nu vor fi însă reproduse în acest text. Glonțul acela din inimă l-a purtat pe Porte în legendă. Pînă acum, tîrziu, în mileniul nostru, jucătorii lui Nacional sînt îndemnați să lupte „pentru sîngele lui Porte”. Date fiind venele – cum știm – deschise ale Americii Latine, acolo, în viață și în fotbal, nu e bine să joci în contra sîngelui unui martir.

Acolo, și anotimpurile sînt altfel. Nu s-au păstrat date certe despre condițiile meteo din acel martie incipient. Cum a fost? Se concentrase toată nebunia începutului într-un vînt înnebunitor, s-a consemnat gheață la malul sufletelor? Cum a fost? Nu vom mai putea afla, dar ce știm cu siguranță este că Abdón Porte și-a luat viața fiindcă n-a suportat ideea unui sfîrșit. El și-a refuzat banalitatea, el, devotat pînă la deplinele consecințe clubului și patriei, fusese coborît pe banca de rezerve. El n-ar fi putut fi, însă, rezerva nimănui. Iar pe vremea aceea, bărbațiii cunoșteau mai îndeaproape semnificația cuvîntului onoare. Porte, în ciuda a ceea ce se crede uneori despre el, s-a sinucis nu din nebunie, ci din onoare.

Astăzi, puțini fotbaliști se mai îndreaptă spre un stadion cu un revolver într-un buzunar și ultimele scrisori în celălalt. Este, desigur, mai bine așa. La Abdón Porte m-am gîndit cînd am văzut echipamentul negru, negru de doliu, purtat de FC Barcelona miercuri seară la Madrid.

Abia pierzînd, și pierzînd așa, cu Atlético Madrid, Barça își încheie demonstrația. Există o tăcere rea, o tăcere rece, o tăcere intensă după fiecare sfîrșit. Încredințat că pe „Calderón” a existat un sfîrșit, am tăcut acele tăceri. Vor mai exista victorii în care Messi va fi, din nou, sublim, dar Barcelona pe care o știam, și pe care am iubit-o cu patimă în anii din urmă, nu va mai fi. N-a mai curs sînge, este un final mai puțin tragic, dar nu mai puțin însemnat: Barça a modificat fotbalul fără să îl ducă înspre perfecțiune. Perfecțiunea nu există. Iar de-acum, nu mai există alt drum: va trebui să se întoarcă în avangardă și să ridice o altă baricadă pe care să lupte pentru iluzia care ne ține, de cînd lumea, în viață și în fotbal. Iluzia că viața și fotbalul nostru nu se pot, totuși, termina, că există aici ceva mai mult decît banalitatea unor bănci, a unor echipe și a unor destine de rezerve.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Lucky (5 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 9:20

Ultimul paragraf contrazice fericit titlul greşit. Deci, niciun sfârşit. Mai degrabă: „Punct şi de la capăt”.

xolv (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 11:56

Asta e cel mai mare jucator din toate timpurile ?? Simbolul neputintei la 26 de ani ?? L-ati vazut pe Messi sa sufere, sa traga de coechipieri precum se agita Ronaldo pe banca dupa golul doi ? Nu ca vreunul ar fi vreun lider, dar totusi …

Cris (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 11:57

Data trecuta, dupa sfarsitul Barcelonei minunatului Ronaldinho, nu le-a luat mult sa reinceapa.
Poate si acum vor reveni in maxim 3-4 ani.

yaruk (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 12:01

,, Sfarsit” ????????????

Ai un fel mioritic de a intelege lucrurile !!!!!!
Barca a fost si va fi mereu printre primele echipe din lume!
Ar fi trist pentru fotbal sa castige doar Barca !
Facem pariu ca la urmatorul meci Nou Camp va fi plin ?

Emy (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 12:39

Barcelona a murit anul trecut dupa ce a fost spulberata de Bayern cu 7 – 0. Acum se desfasoara pe scena intens luminata de reporteri si cameramani „cantecul lebedei”, care are ca prim solist pe Messi. Q.e.t.

gogu patriotu’ (2 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 13:01

despre meteo stii?ai ceva cunostinte? ca acolo poate te pricepi!

Calin Dragomirescu (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 13:08

Cat e Neymar langa Messi, cat exista La Masia, sfarsitul nu-i aici. Barca va fi ce-a fost si mai mult decat atat, insa eroii nu se vor mai numi Xavi si Iniesta ci Sergi Roberto si Deulofeu, si desigur Messi si Neymar.

Bocanci (18 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 13:43

Nu v-a placut Barcelona? Ii cantati prohodul, mai ales ca are interzis la transferuri, n-are portar, n-are antrenor si nici aparare? Vad ca toti va doriti sa vina vremea lui Mou, cu fotbalul lui poticnit si tactica de pe vremea lui Stefan cel Mare, care otraveste fantanile cand vin turcii. A avut el bafta azi la tragerea la sorti, dar va veni vremea cand il va lasa norocul.

Sensibil (18 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 13:48

‘Se concentrase toată nebunia începutului într-un vînt înnebunitor, s-a consemnat gheață la malul sufletelor’ Mi-am sters o lacrima din coltul ochiului maro.

catalin (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 14:34

inca ceva …vorbeste de echipele din campionatu nostru …tu ai valoare sa vorbesti de bistrita sau chiajna nu de barcelona ma baiatule….nai tu competenta sa vorbesti de echipe gigant…asa ca pune frana cand vrei sa vorbesti de echipe imense…

cristian (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 14:42

Nu vad legatura intre sacrificiul suprem si echipa care a trait prin magia lui messi si iniesta…si cu ajutorul divin al arbitrilor in meciuri cheie din champions legue…nu poti pacali fotbalul la nesfarsit…

adi_stelistul (26 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 14:44

„Sa se intoarca in avangarda”? Inafara de perioada tiki-taka, destul de discutabila (Angelo Niculescu ar putea spune ca daca avea jucatorii Barcei si temporizarea lui tot o tiki-taka putea sa fie), cand a mai fost Barcelona in avangarda, totusi? Chiar si pentru un fan care se devoaleaza atat de usor afirmatia mi se pare gogonata rau.

Razvan (3 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 15:44

E clar ca la Barcelona trebuie o schimbare de generatii,construita pe scheletul lui Messi si Neymar.
Poate e nevoie si de un nou antrenor(Klopp?),care sa stie si sa poata sa duca Barca spre jocul frumos pe care-l practica si spre castigarea UCL.

Da,in 2-3 ani,Barcelona poate reveni.Nici cei de la Bayern nu vor fi de nebatut la nesfarsit.

aham (7 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 16:32

parerea ta e ca ala care si-a tras un glonte-n inima la mijlocul terenului nu era nebun??? da ce era, rolle model? onoare? zau? cum sa apreciezi asa ceva, nu esti sanatos la cap?

matei (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 16:50

si daca ia barca titlul in spania, cine a murit ma ?

Obiectiv (23 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 18:34

Xolv:
Te referi la Messi? Am vazut zeci de jucatori care au demonstrat ceva pe la turnee finale, insa nu s-au bucurat de aprecierile unuia cu palmaers „)” in 2010 si fara gol la CM!! Restul e tacere pPoate invatati si voi ce insmeamna asta)…

Obiectiv (23 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 18:39

cam tarziu v-ati dat si voi seama de enorma minciuna pe care a reprezentat-o Barcelona! Ajax-ul fotbalului total n-a mintit fotbalul precum acesti practicanti ai asa-zisului tiki-taka! Iar bayern-ul actual are atacanti, in masura sa marcheze cu capul din actiune, nu din lovituri libere, cum se mai intampla pe la jocurile Barcelonei!

cineva (15 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 18:49

E aglomeratie mare in zona lui Catalin Oprisan. Avem un nou candidat la titlul de cel mai „sensibil” jurnalist din Romania.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  12 aprilie 2014, 0:57

Pt Emy: cred ca ai vrut sa zici d=demonstratum….ceea ce era de demonstrate

Barca n-a murit e doar un sfitsit pt Iniesta,Xavi, Valdes,Puyol. Neymar e in primul an.Iar pt. Messi trebuie altcineva sa-l serveasca….Sunt supporter Bayern , dar Messi n-a fost pe teren la 7-0 de anul trecut…

Lucian Vâlsan (1 comentarii)  •  12 aprilie 2014, 3:26

Ăla s-a sinucis de față cu toată lumea în mijlocul terenului – cum să aperi așa ceva?! Dumneata ești cu toate țiglele pe casă? Întreb cu toată sinceritatea.

Ba mai rău – mai asociezi asemenea comportament debil cu însăși masculinitatea („pe vremea aceea, bărbațiii cunoșteau mai îndeaproape semnificația cuvîntului onoare”) insinuând cumva că e ok să-ți tragi gloanțe-n inimă și să șochezi copiii veniți pe stadion atâta vreme cât pretinzi c-o faci din „onoare” – și totul pentru că nu suporți să fii rezervă când ți s-a terminat și ție timpul de sportiv (la 38 de ani se mai lasă omul de sport).

Că-i cânți prohodul Barcelonei e mai puțin relevant. Că aperi pretinzând un „moral high ground” un comportament imoral și distructiv și-l asociezi cu masculinitatea e de-a dreptul criminal din partea domniei tale!

Să sperăm că-i doar un accident.

Alex (1 comentarii)  •  12 aprilie 2014, 11:38

Ridicaţi în slăvi o echipă de manelari hoţi.

alex (8 comentarii)  •  12 aprilie 2014, 17:55

Messi a jucat in returul cu Bayern, 0-4, e cel mai bun inca, dar nu mai e la apogeu.De vreo 2 ani. Va fi mereu intr-un declin constant, lumea y-a cam ghicit jocul. Nu are nici fantezia, nici forta unui Maradona, sau Pele.
Iar ca rafinament Neymar mi se pare superior. E mai tehnic, dar inca imatur. Nu are inca precizia si clarviziunea lui Messi, dar in 2 ani il va depasi.

niko (2 comentarii)  •  12 aprilie 2014, 20:53

nu ar fi existat FARCA fara ovebro cel mai mare hot din istoria c.l

Barbilian (1 comentarii)  •  13 aprilie 2014, 5:11

e un sfirsit de generatie. in fotbal, un eveniment comun. Ajax, Manchester, Milan etc. Barca nu are fundasi centrali (nici cu Pique in teren; Mascherano este o improvizatie stupida, orice echipa din prima jumatate de clasament din Italia, Germania, Anglia au fundasi peste cei ai Barcelonei), mijlocasii au intepenit in rugina batrinetii (Xavi, in special, dar si Iniesta), atactul atirna numai si numai de Messi (care traverseaza o perioada mai timpita). Pe deasupra, antrenorul este mediocru pentru aspiratiile echipei. Barcelona plateste prostiile facute la nivel administrativ: eliminarea lui Guardiola si intirzierea inlocuirii rotitelor uzate. Semnele s-au vazut de anul trecut. Ce este incredibil este cit de mult a rezistat Cidul in sea. Cit de slabe sint contracandidatele. Atletico este in virful formei pe care o vor avea vreodata. Barca este obosita, bolnava, ranita. Probabil ca va renaste, iar tata Martino nu va prinde Craciunul in Catalonia. Nici 23 august.

okra (8 comentarii)  •  13 aprilie 2014, 20:38

Spune-o inca o data ! Va prevad un mare viitor !

Cosmo (1 comentarii)  •  14 aprilie 2014, 1:18

Era mai indicat agonie decat sfarsit!
Agonia Barcelonei dureaza de doi ani, de cand Rosell a distrus munca lui Laporta si Cruyff, „dandu-l afara” pe Pep … vanzand-o lui Qatar Airwais … Rosell a fost chitit pe bani nu pe PERFORMANTA …
Laporta l-a criticat din 2010, dar doar putini au vorbit atunci despre detalii, despre sfarsitul ce ar putea sa vina, mai toata lumea era fermecata de jocul Barcei.
Pentru cei ce vor dori sa critice postarea, sa citeasca un interviu(concluziile) ce nu au fost preluate de „marea presa” din RO:
http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2602323/Johan-Cruyff-attacks-Barcelona-suits-talk-crisis-grows-following-disappointing-season.html

Europiu (1 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 14:31

Sfarsitul Barcelonei a inceput sa se prefigureze acum un an – tot in timpul unei absente a lui Missaila.

Opinia mea: Barcelona a fost un balon umflat, la fel ca si nationala Spaniei. Frecatul mingii pana la „sa iti vina rau”, nu va inteleg, sincer vorbind, ce va placut la ei… In fine, fiecare cu gustul lui. Eu, unul, ma bucur ori de cate ori pomanagiilor latino-europeni si -americani li se da peste nas.

costinian (1 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 8:23

Iubitorilor de fotbal…degeaba incercati sa uratzi aceasta echipa ramane superba si va doresc (celor ce uratzi barca) sa aveti parte numai de jocuri precum a lu Mourinho si a lu Diego Simeone cu antijoc si centrari in careu …sa va vad atunci la ce ne mai uitam eu unu la chelsea ateltico nici nu ma uit ..n am la ce…dc e mingea la mijlocul terenului ambele echipe se vor invita reciproc s o joace 🙂

ciupi (3 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 8:58

incercand sa-l aduca spre perfectiune, dragostea actualului bavarez de conjunctura, barca l-a indepartat de frumusete. sa nu-mi spuna cineva ca 98 la suta pase precise viseaza orice iubitor de fotbal adevarat, in care cel mai placut moment pentru tribuna este driblingul ce culca doi adversari intr-o secunda.

Barcelona. Sfîrșit | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  19 aprilie 2014, 16:27

[…] publicat și în GSP, la 11 aprilie 2014 Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează