Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Lobby și cei 4 A

”Pisica” și-a prelungit contractul cu Roma pe încă două sezoane, deși n-a mai apărat de trei ani

Permalink to Lobby și cei 4 A
luni, 16 mai 2016, 6:51

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

Decizia oficialilor din Cetatea Eternă vorbește despre cât de apreciat este fostul nostru internațional de antrenorul Luciano Spalletti. Într-un moment ca ăsta al carierei, la 38 de ani și după 3 sezoane în care n-ai mai intrat în poartă, mulți tehnicieni te aruncă fără resentimente. Nu mai contează că ai avut 80 de meciuri la echipa națională sau că ai câștigat titluri cu Ajax, Rapid sau Dinamo. Nu mai contează ce ai fost sau ce ai făcut. Ci doar ce poți să mai faci. Iar Lobby, în ciuda aparențelor și a dispariției de pe foaia cu titulari, încă face multe pentru AS Roma.

Sigur că prima reacție ar putea fi aceea că a mai păcălit o dată viața, cum spun moraliștii, pe care, dacă i-ai pune în aceeași situație, ar proceda la fel. O alta ar fi aceea în care, după o analiză sumară, ai putea declara că Lobby trebuie să fie el pe mână cu cineva din club de e păstrat acolo.

Reputatul profesor Mihai Epuran explică în lucrarea sa „Psihologia sportului de performanță” care sunt cei patru piloni pe care se bazează construcția unei povești de succes în sport. A fost abreviată într-o formulă ușor de ținut minte, „4 A”, care înseamnă Antrenament, Aptitudine, Atitudine, Ambianță.

Antrenorii buni pun accent pe doi dintre acești factori, cei foarte buni se îngrijesc constant de trei, iar cei care fac cu adevărat performanță conștientizează cât de important e fiecare dintre ei.

Spalletti o face, iar păstrarea lui Bogdan acolo, în grup, până la vârsta la care americanii spun că „ai trecut dealul” spre a doua parte a viețiii, e o dovadă. Da, nu mai poate să apere așa cum o făcea acum 15 ani. Însă, în ciuda dispariției unor aptitudini, el va puncta la toate celelalte aspecte. Îl va ajuta pe Guido Nanni la ANTRENAMENTUL portarilor, iar prin ATITUDINEA pozitivă, deschisă, va asigura o AMBIANȚĂ în care toată lumea să lucreze cu plăcere.

Ei, bine, această AMBIANȚĂ e uitată sau considerată neimportantă de unii tehnicieni. Nu doar că nu se îngrijesc de ea, dar, inconștient sau nu, o pot dinamita. Spalletti nu dorește asta, iar un tip ca Lobby îl ajută să agrege un vestiar, să depășească momente de criză, să transmită mesaje. Are nevoie de un om care să-și asume conștient statutul de eternă rezervă, să-și înțeleagă rolul, să nu facă mofturi, figuri, să nu creeze scandaluri. Un astfel de om poate fi, în multe momente, mai important decât portarul titular. Pentru că apără, cu glasul răgușit și zâmbetul șugubăț, ceva mult mai important: ambianța în care lucrează colegii lui.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

vlad (1 comentarii)  •  16 mai 2016, 7:35

De ce nu ar fi convocat la nationala macar pentru un meci de retragere de la prima reprezentativa? A jucat ultimul meci la echipa nationala, daca nu gresesc, in turul barajului pentru CM 2014.

adrian_hora (3 comentarii)  •  16 mai 2016, 7:37

spaletti nu a avut nici un cuvant de spus in contractul lui lobont. da, e bine vazut de cineva din conducerea clubului si asta nu are legatura cu performantele sportive.

alex91ro (1 comentarii)  •  16 mai 2016, 8:03

Tu la care dintre cei 4 A ai renuntat cand ai ales sa fii *** lui Burleanu?

ovidiu_3003 (28 comentarii)  •  16 mai 2016, 9:48

un articol foarte bun scris de cineva care priveste din afara ...asa ar trebui sa fie in teorie ...practic poate vom afla peste 20 de ani ca Pisica avea pe cineva din conducere cu care impartea banii ...chiar daca al treilea portar este mai mult de umplutura ...rezerva, rezervelor ...care foarte rar e trecut pe foaia de joc ...Lobont poate fi un al treilea portar foarte bun ...singura conditie ...sa nu apere ...doar sa faca antrenament ...

LEFTER POPESCU (10 comentarii)  •  16 mai 2016, 10:00

"Sigur că prima reacție ar putea fi aceea că a mai păcălit o dată viața, cum spun moraliștii, pe care, dacă i-ai pune în aceeași situație, ar proceda la fel. O alta ar fi aceea în care, după o analiză sumară, ai putea declara că Lobby trebuie să fie el pe mână cu cineva din club de e păstrat acolo." Aceasta este parera dvs. dle Vochin . Trebuie sa ai o pila, pe cineva care te tina la o echipa ca Roma. Aceasta este parerea dvs. dle Vochin . ... Daca Bogdan Lobont ar fi jucat la FCSBul drag dvs. sigur nu ati fi scris asa ceva ci l-ati fi ridicat in slavi si nu l-ati fi pus in postura de pacalici pe care o avea Rica Raducanu pe timpul in care Mircea Lucescu conducea reprezentativa Romaniei. .... Inca o data va reamintesc ca este vorba de Roma , club de Liga Campionilor. . Roma este un club profesionist si serios iar daca Lobont , la varsta lui, a devenit al treilea portar si nu s-a renuntat la serviciile sale, inseamna ca are inca valoare ... De ce nu pomeniti cum au ajuns o serie de jucatori FCSBisti sa joace pe afara avand pe "cineva", sau ca "a pacalit viata", cum va place sa soparliti . Vreti cateva exemple ? Radoi, Dica, Sanmartean . ...

gheorghe (1 comentarii)  •  16 mai 2016, 10:40

@Lefter Popescu, pai aia 3 de care zici tu, sunt mici copii pe langa Marica.

aciduzzo (1 comentarii)  •  16 mai 2016, 11:53

hai sa mai scriem ceva si despre bogdan lobont.........sa nu-l uitam chiar asa................intre noi fie vorba nu cred eu ca se incumeta cineva din staff-ul romei sa faca parandarat cu lobont...................nu cred............cat or fi sia aia de latini, nu cred ca se poate pune botul la spaga in halul acesta in italia si mai ales la un club cu mari pretentii cum este roma Altfel...............in ultima instanta de ce nu??..............inca doi ani de frecat duda cu ceva efort pe la antrenamente si binsinteles..bani............din contract..........care oricum joci nu joci contractul e contract......deci banii vin oricum!!!!A......ca nu tu prime, bonusuri, etc....hai lasa ca nici asa nu e rau!!!...La varsat lui lobont a pus-o bine!!!!

Emil Calinescu (1 comentarii)  •  16 mai 2016, 13:11

Domnule Vochin, nu credeti ca Lobont ar fi o solutie si pt nationala, fix pe rolul pe care-l are la Roma? Eu l-as lua pe Lobont al treilea portar, pt tensiunea care va fi in Franta cred ca ar fi absolut necesar. Oricum al treilea portar nu va juca, deci nu ar fi nicio diferenta intre Lobont si Lung Jr. Zic.

Gabi (1 comentarii)  •  16 mai 2016, 13:58

Un portar care a preferat banii in locul meseriei...Punct ! La alta formatie ar fi fost si platit si ar fi si jucat, nu ar fi "lustruit" banca trei-patru sezoane la rand...Mentalitate TIPIC ROMANEASCA ; nu o sa ramana decat cu meritele din CV-ul de dinaintea transferului la AS Roma. Nu-l mai "peria" d-le Vochin, e un portar...istorie !!! Istoria REZERVELOR !!!

Zuzu (2 comentarii)  •  16 mai 2016, 15:24

Ne place doar sa criticam ... Lobont este un campion. Si asa va ramane in istorie. Restul e pentru el, asa cum si-a facut tot timpul, singur, cariera.

Flaviu (7 comentarii)  •  16 mai 2016, 16:13

Bogdan Lobont este un profesionist, un portar cu valoare internațională . Ceea ce spuneti in articol,e f adevărat d-nule Vochin.. As fii curios sa aflu părerea dvs referitor la selecționerul României.. Câte aspecte din descrierea dvs se regăsesc in profilul antrenorului Iordanescu ? Oare o sa-mi raspundeti la întrebare? Ceva ma face sa nu prea cred ..

dragan (2 comentarii)  •  16 mai 2016, 18:24

Ciocoii vechi si Noi. salut domnule Ciocoi burlanesc

Alex One (3 comentarii)  •  16 mai 2016, 18:55

Jos palaria in fata lui Lobont. Omul le-a avut si cu tigara si cu paharul dar si cu fotbalul si toate la un nivel foarte inalt. Si iata-l la 38 de ani cum da cu tifla tuturor stand pe leafa la Roma fara sa fie nevoit sa umble la saltea. Fata de altii care se complac in a face reclame penibile la tv. ce poti sa mai zici ?Felicitari pisicule !

Stefan (7 comentarii)  •  16 mai 2016, 20:40

Probabil ca nu e vorba doar de caracter, ci si de cunostintele dobandite ca portar de-a lungul anilor. Oricum, fiind rapidist, nici nu ma gandeam sa aiba un caracter altcumva :)) Ca o glumita, nu de alta, dar Sumi uneori uita de cei 3 ani de acasa, ca aia 7 ii lasa deseori pe acasa. Probabil ca Lobont este si un mic antrenor care face liantul dintre portari si antrenorii de portar, pe langa faptul ca in mod cert trebuie sa fie o prezenta foarte respectata in vestiarul Romei, daca la varsta lui, strain fiind, este tinut acolo. La noi ambianta are componente clasice. Esti un antrenor fara palmares, incepator, esti respectuos si vorbesti frumos cu/de toata lumea, jucatori/antrenori. Ai luat un titlu doua, hai un loc 2, ai antrenat un an pe afara, la bulgari, turci, greci, arabi, nu conteaza, esti un star. Dintr-o data presa e de doi lei, colegii sunt niste diletanti, jucatorii buni sunt doar aia ai tai, cand vrei tu bineinteles, restul nu se ridica la nasul tau, etc. Acuma, intre noi fie vorba, oare ce fel de ambianta creaza astfel de antrenori? Cat pret stiu ei sa puna pe asa ceva?

Emy (1 comentarii)  •  17 mai 2016, 6:23

Lobont a fost un portar foarte bun. Cand era in eclipsa de forma a venit la Dinamo in retur si a castigat campionatul dupa un tur nereusit al dinamovistilor. S-a vazut valoarea. Merita un meci de retragere la nationala. Aici insa nu va avea succes deoarece nu a fost stelist. De la nationala a plecat dupa golul luat la Constanta ce i sa pus in carca. Nimeni, absolut nimeni, nu a vrut sa vada faza. Banel Nicolita, un fotbalist stelist, care trebuia transferat in strainatate, nu a facut dublajul la fundasul lateral drepta, lasandu-l pa Lobont singur cu atacantul. Lobont este inca un jucator de care Roma are nevoie. La valoarea acestui club nu se fac compromisuri. Daca Lobont va fi solicitat sa intre in poarta o va face cu succes. Credeti ca si Bufon are pe cineva la Juventus de i s-a pelungit contractul pana la 40 de ani???!!! La acest nivel nu se fac compromisuri. La noi insa vezi cum jucatori rudimentari apr si la echipa notionala pentru a fi transferati pe bani multi la echipe din strainatate. Exemplu ?! Bourceanu. Jucator rudimentar, dus de stelisti pana la echipa nationala pentru a fi transferat afara. Clubul turcesc care a fost inselat l-a trimis inapoi, cu o pierdere importanta de bani. S-a intors la Sreaua unde nu poate sa mai intre in primul 11 pentru ca nu are valoare, este rudimentar. Lobont este si va ramane unul din cei mai mai mari portari ai Romaniei. Merita un meci de retragere, poate chiar un loc la europene, dar nu face parte din marea "familie" stelista, care domina echipa nationala, conform unor interese, de multi ani. Q.E.D.

rares (1 comentarii)  •  17 mai 2016, 6:49

Al treilea portar, are un rol important in antrenamente. De aia e tinut...are pile ***. Habar nu aveti ce vorbiti. Un portar cu experienta lui Lobont e mult mai util decat un tanar care are nevoie sa joace si nu prinde nici banca. Se supara face scandal, nu se mai antreneaza cum trebuie. Ganditi putin logic nu ca romanu rpd ah are pe cineva sus. E foarte util si atat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan (7 comentarii)  •  17 mai 2016, 8:57

Deci tre sa aiba ceva spiridusu, acum am citit in gazzetta dello sport ca De Sanctis, desi e pe aceeasi varsta aproximativ, nu are de la Roma oferta pentru prelungirea contractului, si e italian de-al lor. Bravo Lobont. Poate il vedem prin federatie dupa ce se retrage. Daca ar vrea sa se reintoarca in fotbalul romanesc.

Comentează