Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Regulamentul dur, bun și nul

AC Milan a construit un set de norme disciplinare inspirate din disciplina forțelor armate italiene pentru a-l struni pe Balotelli. Așa, și?

Permalink to Regulamentul dur, bun și nul
vineri, 28 august 2015, 8:10

Dezvăluirea a fost făcută ieri de Gazzetta dello Sport și imediat a fost preluată de toată lumea. Informația că Balotelli este forțat să adopte tunsori normale, să nu mai înjure pe Facebook, să nu mai scuipe prin vestiar, să fumeze și să bea mai puțin, lucruri normale pentru un sportiv de mare performanță cu statură de idol, devine însă o știre de presă atunci cînd ea e îndreptată către un personaj care, de regulă, face totul exact invers.

Codul de bună purtare, numit în termeni strict tehnici Regulament de Ordine Interioară, e, la rîndu-i, o normalitate nu doar pentru echipele de fotbal, ci în fiecare comunitate cu mai mulți de doi indivizi. Libertatea ta ține pînă acolo unde nu deranjezi libertatea celuilalt, spune o vorbă ce nu trebuie scrisă negru pe alb niciunde. Ea vine dintr-o cu totul altă sferă de influență, cea a părinților, a familiei, care-ți asigură ceea ce noi am denumit cei șapte ani de acasă. Apoi, se continuă cu educația școlară, variabilă pentru fiecare individ în parte, de la cei cu 4 clase pînă la cei ce trec cu brio de granițele masterului. Nu în ultimul rînd, conduita se desăvîrșește în funcție de anturajele prin care viața te poartă, aici puterea fiecăruia de discernămînt fiind decisivă.

Balotelli e un caz special. În primul rînd, e fotbalist, nu unul oarecare, titular în „squadra azzurra”, de regulă golgeter al achipelor la care a evoluat, iar asta pare să-i confere un statut aparte. Felul în care joacă, adică excelent, i-a conferit statutul de idol pentru copiii care se apucă acum de acest sport. Dar tocmai de aici intervin problemele. Fotbalul e de foarte mult timp o afacere. Golurile rebelului Mario se convertesc imediat în cifre cu multe zerouri intrate în contul grupărilor care-l angajează. Fie prin calificări, fie prin rețete de marketing. Pentru oameni ca el vine lumea la stadion, asta însemnînd din nou bani intrați în vistieria cluburilor. Normal, după tot ce a făcut Balottelli pînă la cei 25 de ani pe care i-a împlinit chiar în această lună, nici o societate bazată pe bune moravuri n-ar fi putut să-i ofere vreun contract. AC Milan o face însă pentru a doua oară, dar încearcă să se asigure că încă tînărul și etern imaturul Mario va scoate bani serioși din buzunar dacă va mai continua să se comporte ca un bădăran.

Regulamentul e dur, e extrem de bun, dar poate deveni nul. Digisport.ro a publicat datele statistice ale lui Mario în ultimele două sezoane. „Internaţionalul italian a mai jucat în sezonul 2013/2014 la AC Milan, unde a marcat 26 de goluri în 43 de meciuri, dar după transferul său la Liverpool nu a mai marcat decît un gol în 16 meciuri.”. Fraza asta valorează mai mult decît orice regulament. Pentru că, în funcție de ea, managerii rossonerilor vor fi dispuși sau nu să-l aplice. Dacă Mario va fi cel de la Liverpool, cu siguranță va plăti de-l va ustura creasta.

Dacă va reuși un sezon precum cel de acum doi ani sau va juca așa cum a făcut-o la Euro 2012, cînd și-a cam dus în cîrcă echipa pînă în finală, mă cam îndoiesc că Galliani va deveni milităros. Pentru că, la experiența lui, știe că un manager bun va cîntări întotdeauna și caracterul, și opera angajatului. Iar cînd balanța va înclina spre operă, caracterul va deveni un amănunt nesemnificativ. În lumea fotbalului.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

C (1 comentarii)  •  28 august 2015, 9:12

Vochine, cum e o comunitate cu mai mulți de doi indivizi?

mda (1 comentarii)  •  28 august 2015, 9:24

echipa asta nu ar trebui sa se mai numeasca AC Milan, din respect pentru fotbalistii care au trecut pe acolo si pt trofeele cucerite, inca cel mai titrat club de fotbal din lume! a ajuns o rusine!

Alec DANILA (1 comentarii)  •  28 august 2015, 9:54

„Golurile rebelului Mario se convertesc imediat în cifre cu multe zerouri intrate în contul grupărilor care-l angajează.”
Fraza are cel putin doua erori: „rebelul” (care e, de fapt, un mitocan) Mario nu prea mai joaca, deci nu prea mai are cum sa marcheze, iar cind a mai jucat, s-a plimbat pe teren de parca verifica starea culturilor de rapita. Apoi, golurile lui nu s-au convertit nici acum (daramite „imediat”) in cifre cu multe zerouri. E vorba de goluri, de multe zerouri, dar in bugetele cluburilor care si-au batut capul cu el. Nu imi amintesc decit de 2 goluri de-ale lui, desi sint suporter milanist. Si nici pe alea nu le-a dat pentru Milan.

Melinte (4 comentarii)  •  28 august 2015, 15:10

Ma scuzati ,cum si prin ce este un fotbalist mare in comparatie cu Messi,Ronaldo,Suarez ejusdem farine? Este o simpla patzachina pe teren si s-a dovedit ca locul lui este in Italia,tara patzachinelor si nu Anglia.Ati epuizat subiectele cu priza la public si v-ati oprit la aceasta aratare,zau ,terminati odata cu encomioanele adresate nulitatilor.Si mai e ceva ,are o fatza de sperie copiii,ce mama naibi.

Adi (1 comentarii)  •  28 august 2015, 18:42

Balotelli nu joaca deloc bine.Are cel putin 18 luni in care a renuntat la fotbalul profesionist.Drept urmare nu a mai fost convocat ,Conte preferand sa „naturalizeze” jucatori precum Eder sau Franco Vazquez sau „resapeze” un Okaka Chuka pentru un parteneriat cu putin talentatul Simone Zaza.Mai mult,la niciuna dintre echipele sale nu s-a aratat a fi goalgeter.Cat despre mentionatul regulament,acesta nu va starni nicio retinere din partea prea putin inzestratului cu rationament Balotelli.M-as bucura sa gresesc,fiind un fan dintotdeauna,dar ma tem ca doar stabilitatea unei viitoare familii ii va permite folosirea talentului.Din pacate,un alt caz Cassano.

nea caisa (3 comentarii)  •  29 august 2015, 13:03

Dle Vochin, poate ca ar fi mai bine sa va ganditi sa completati locul ramas liber in liga a 2-a, profitand de faptul ca e inceput de intrecere.Nu de alta, dar nu de grija fotbalului italian murim noi.

Consiglier (8 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 0:09

Andrei,
te rog ceva: asculta inregustrarea de ieri de la Digi si fi atent la discursul Dlui. Talpan!!! Cuvant cu cuvant, ca si cu creionul pe text!
Acest domn Talpan a facut praf limba romana!! Repet, praf! Nu a fost coerent deloc iar cand nu mai stia ce sa raspunda sarea la alta idee!!
Incredibil cine este jurist in Armata Romana!! Incredibil!!
Acum sa spunem lucrurilor pe nume: domnii din armata sunt suparati ca daca pe timpul lui Paunescu toti generalii erau plimbati cu echipa prin deplasari „afara” cu diurne, cu sotii cu tot, cu shoping!! Acum, cei din armata vor sa fie la fel, dar Gigi nu ii mai ia in deplasari, Gigi isi ia nepotii si rudele!
Despre asta este vorba.
Si inca ceva. Acesti domni se cred inca, din pacate, inainte de Decembrie ’89, cand armata avea alta putere si alte „beneficii”.

der_grosse (3 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 12:23

chiar, ce treaba avem noi cu balotelli? joaca la voluntari si nu s-s aflat? articol cu subiect de cancan, pe cand unul despre curutza?

jos_cenzura (2 comentarii)  •  5 septembrie 2015, 0:12

„Libertatea ta ține pînă acolo unde nu deranjezi libertatea celuilalt, spune o vorbă ce nu trebuie scrisă negru pe alb niciunde.” Cu ce deranjeaza libertatea altuia coafura lui Balotelli, tatuajele lui, sau faptul ca bea si fumeaza?

Comentează