Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Ia te uită ce coincidenţă!

Folosind constant titulari între 16 şi 21 de ani, Viitorul şi Dinamo au ajuns sîmbătă seara pe primele două locuri în Liga 1 după ce în ultimii ani au dominat întrecerile de juniori

Permalink to Ia te uită ce coincidenţă!
luni, 24 august 2015, 8:52

Viitorul îi dă cu terenul în cap Timişoarei, 4-0, vineri seară, la Ovidiu. O zi mai tîrziu, Dinamo trece fără vreo emoţie de Petrolul, 2-0, în Ştefan cel Mare. Ambele echipe totalizează 16 puncte şi, la mijlocul etapei cu numărul 8, împart primele două poziţii ale clasamentului. Pe vremuri, în revistele de week-end sau în almanahurile anuale erau nişte jocuri care te provocau să găseşti cîteva diferenţa între două benzi desenate aproximativ identice. Dinamo şi Viitorul puteau fi subiect pe acele ultime pagini. Cele două cluburi care conduc azi Liga 1 au extrem de multe lucruri în comun, chiar dacă diferenţele par majore. Primii au o istorie imensă în spate, ceilalţi sînt „bobocei” pe scena fotbalului nostru. Bucureştenii sînt în insolvenţă, dobrogenii au una dintre cele mai stabile balanţe contabile, chiar dacă vorbim de o societate
cu un buget relativ mic. Paradoxal însă, acest ultim „amănunt” al lipsei banilor le uneşte pe amîndouă. Şi, cel mai important, le-a definit strategia de dezvoltare.

Dinamo şi Viitorul sînt pe primele locuri în Liga 1 pentru că ele stau de cîţiva ani pe aceleaşi poziţii şi la juniori. În criza de resurse de azi, ambele conduceri au ales drumul corect, dar extrem de dificil al consolidării propriilor academii. Au investit acolo unde trebuie s-o faci atunci cînd banii se împuţinează. Iar rezultatele încep să se vadă. Dinamo şi Viitorul sînt azi echipele cu cea mai scăzută medie de vîrstă din Liga 1, nu numai ca lot, ci şi ca prim unsprezece. Într-o ligă în care Pancu joacă bine-mersi şi marchează la 37 de ani, semn al unei calităţi din ce în ce mai scăzute a competiţiei, liderii întrecerii interne au avut curajul de a arunca în luptă lupi tineri. Nu doar pentru a puncta în casetele tehnice, ci lăsînd urme adînci pe tabelele de marcaj. Acolo unde au început să apară cu regularitate numele lui Florin Tănase, Dragoş Nedelcu, Patrick Petre, Ianis Hagi, Răzvan Marin. Sîmbătă l-am văzut debutînd titular pe Tîrcoveanu de la Dinamo şi mi-am confirmat încă o dată că nu poate să joace niciodată mai slab ca un Van Haaren, un Starokin sau oricare alt expat a cărui singură calitate rămîne aceea că e purtător de un comision cît nevoia financiară a unei grupe de copii pe un an întreg. „Tirco” a fost laborios, curajos şi implicat, aşa cum îl ştiu de la loturile naţionale şi de la Dinamo ll, acolo unde un antrenor tînăr şi el, Florin Bratu, a avut curajul să-l promoveze încă de la 17 ani neîmpliniţi.

Acesta este drumul, oameni buni, într-un fotbal aflat în cea mai dificilă perioadă financiară din ultimul deceniu! Pe aceeaşi cărare s-au înscris şi Craiova, şi Chiajna, şi Voluntariul, cluburi cu investiţii serioase în propriile academii. Pe care le veţi putea vedea de sîmbăta ce vine, week-end de week-end, în Liga Elitelor, prima competiţie cu adevărat naţională la nivel de juniori din România. Pe care Federaţia asta nouă, care nu face nimic în opinia ignoranţilor sau a răuvoitorilor, o finanţează în premieră şi în totalitate din banii care timp de 24 de ani erau destinaţi protocoalelor, chiolhanurilor sau bonusurilor individuale ale conducătorilor.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

john.peris (2 comentarii)  •  24 august 2015, 9:13

De acord cu dumneavoastra dl Vochin , felicitari pentru articol !

ovidiu_3003 (28 comentarii)  •  24 august 2015, 9:15

…Ianis Hagi este un ratat …scuze …dar nu se prevede nimic bun la el …

ha ha (1 comentarii)  •  24 august 2015, 9:59

30% adevarat ce spui,legat de DINAMO!….nu are rost sa mai dau si alte explicatii…stim cu totii,ca atunci cand unul din pustii ce vor confirma,va fii Marfa de export……echipa nu ne vom face cu aceasta mentalitate…uita-te la sarbi sa vezi cu cat vand ei un copil de 17-18 ani! de ce? pt ca nu il vand imediat ce a dat o pasa buna in campionat,si tinandu-l acesta progreseaza(sau nu) si suma creste considerabil pt ca i se confirma valoarea(sau nu,si nu se vor face de ras cu el vanzanu-l pe afara)
La noi….ce sa vezi : dupa 1 gol si vreo pasa cu calcaiu este viitorul Hagi,Pele sau mai stiu eu care…,i se urca la cap,vrea sa plece pt ca el crede ca are valoare de real sau barca(pt ca asa il aburesc impresario sau parintii ,SAU e FORTAT sa plece de catre vreun patronas care castiga cateva sute fara sa fi investit mult in acest copil)
pe scurt, asta este tara,mentalitatea,fotbalul,politica pe care ASA O VREM !

Ion n induplecatu (2 comentarii)  •  24 august 2015, 10:01

Sa inteleg ca e meritul frf ca aceste doua echipe se bazeaza pe juniori?esti membru de baza al echipei de curling a lui burleanu

mickey13 (2 comentarii)  •  24 august 2015, 10:33

Dl. Vochin, aveti (oarecum) dreptate… Dar (e vorba de-un mare „DAR”) nu uitati de meciurile deplorabile facute de Dinamo campionatul asta… Daca va uitati DOAR la nr de puncte, ok, aveti dreptate, dar daca va aruncati si-un ochi pe jocul prestat de Dinamo in 6 dintre cele 8 de pana acum, veti observa un mic amanunt… au jucat la mica ciupeala si au avut noroc cu carul. Nu contest valoarea anumitor jucatori (tineri si f. tineri), dar trebuie sa va mai uitati si la meciurile respective. Daca trageti concluzii doar in privinta rezultatelor, o sa vedeti „new dinamo reloaded” cu iar se zbate-n mediocritate la mijlocul clasamentului!

Marcel (4 comentarii)  •  24 august 2015, 12:00

O singură observaţie, acesta e drumul nu numai acum în vremuri dificile financiar, ci tot timpul! Nu ştiu însă dacă cei care au pornit pe acest drum au făcut-o conştienţi de justeţea unei asemenea politici sau doar au fost forţaţi de vremuri.

marian (6 comentarii)  •  24 august 2015, 12:03

cred ca era mai bine un campionat de tineret decat cupa ligii .

dzzz (2 comentarii)  •  24 august 2015, 12:29

Un ziarist bun nu este mai mult decat ceea ce este. Suferi de sindromul lui Coriolan Draganescu. Ura si la lectura.

Nuca Auras (2 comentarii)  •  24 august 2015, 12:34

Si mie mi se pare corect sa fie folositi tinerii. Dar ata nu e de ajuns, sa ne uitam la Ajax, sau Southampton, despre care se spune ca are cea mai puternica academie de fotbal din Europa… Singura exceptie a fost Barcelona din timpul lui Guardiola (desi are cea mai productiva academie de fotbal din lume, cati fotbalisti crescuti de ei mai sunt la prima echipa – desi daca zici doar Mesi, pare de ajuns…).
Daca langa pustii super talentati, nu sunt si cativa jucatori maturi de certa valoare, cum face Hagi acum, nu poate avea constanta echipa.
Mi-a placut de Radoi la inceput, cand ii dadea minute pustiului de 16 ani, Vlad Mihalce (si nu numai lui), despre care nu mai aud nimic in ultima vreme…

Cip (3 comentarii)  •  24 august 2015, 14:25

Federaţia nu are absolut niciun merit. Dacă se mişcă ceva e meritul unor oameni, nu al unui sistem.

alb_rosu_in_VN (1 comentarii)  •  24 august 2015, 14:29

Daca in cazul Viitorului se poate vorbi de o echipa formata in mare parte din tineri jucatori romani crescuti in academia proprie, la Dinamo situatia trebuie nuantata. Din jucatorii mentionati niciunul nu este titular, fiecare prinzand cateva minute, mai mult pe final de meci. Dar ideea este laudabila.

Ceaprazaru (4 comentarii)  •  24 august 2015, 15:54

Si eu cred ca Ianis Hagi e un nimeni in fotbal si nu promite nimic,geaba il face capitan de echipa .Pe langa faptul ca este o lipsa de respect fata de spectatori ,este si o mare magarie aromaneasca(modestia bat-o vina). Un singur mare jucator a debutat convingator la 16 ani si acela a fost Nicoale Dobrin.O tempora!

ciupi (10 comentarii)  •  24 august 2015, 17:30

ca ma scuzati coincidenta treaca-mearga, dar ce spuneti de stabilitate – la unii in insolventa, la ceilalti prin totul in mainile unei singura persoane (sa nu intelegeti gresit, la machidonii din afara fotbalului, asa cum este oojeru – chiar, mai joaca oare olandezul ala? – unica este familia, nu o persoana). eu cred ca ambele trupe au multi amatori in lot – ma refer la bani, bineinteles – sa asteptam insa pana cand vor salta nasul din pamant, pana va incepe steaua sa cante cu sorcova pe la liderii momentani, ca pentru afara mai e de asteptat.

CCC (1 comentarii)  •  24 august 2015, 18:09

Daca Viitorul kiar joaca ceva, adica fotbal, pentru Dinamo clasarea este doar conjuncturala si pur intamplatoare. Nu cred ca sunt de laudat dupa prestatile din meciurile cu ASA, Craiova, Viitorul, Iasi, Steaua si kiar Timisoara, care,ca si Petrolul, a stat in pozitia reprezentata de numele patronului prahovean (oare tot o coincidenta sa fie ca antrnorii anmbelor sunt fosti dinamovisti?). Campionatul e lung si Dinamo are de demonstrat cu adevarat ca are valoare. Ar fi util sa recititi ce a spus Redinc dupa meciul cu Sreaua. Da, este laudabil ca sunt promovati multi tineri din pepiniera propie. Dar cam atat, jocul lasa de dorit.

TODOR TIBERIU (1 comentarii)  •  24 august 2015, 19:47

hai sa bagam bani in copii,hai sa facem si stadioane de antrenament pt ei ,hai sa vedeti alt fotbal in Romania!

marcel (2 comentarii)  •  24 august 2015, 20:11

oare pe site-ul frf cind apare domnule vochin si programul acestor competitii de elita?

Cineva (9 comentarii)  •  25 august 2015, 5:10

1. Este foarte bine ca FRF finanteaza Liga Elitelor. M-as bucura sa fiu considerat un rauvoitor (pentru ca ignorant nu sunt) in privinta oficialilor FRF si sa se materializeze bunele intentii vehiculate.
2. In fotbal, experienta este foarte importanta, la toate nivelurile; sa nu-mi spuna cineva ca baietica din fruntea FRF stie mai mult fotbal decat Lupescu, de exemplu, ca sa nu ma refer la fostul presedinte FRF, fost international si oficial UEFA! Acest nimeni a ajuns in „fruntea bucatelor” prin intermediul „democratilor” si „reformatorilor” (cu … uriase ghilimele,) pe care, dupa cum rezulta dintr-un material anterior, ii venerati.
3. Potrivit conceptiei dvs. si extrapoland, nivelul tenisului mondial a scazut foarte mult in conditiile in care „batranul” Federer invinge, pe rand si in mod clar, pe primii doi clasati, care nu vor ajunge niciodata la maiestria elevetianului, etalata si cand mai pierde. Scholes si Giggs s-au retras la aproape 38 ani, ceea ce vorbeste – nu-i asa? – despre nivelul … scazut al campionatului englez! C.

un timisorean (1 comentarii)  •  25 august 2015, 11:35

ambele echipe au CATE 16 puncte…nu impreuna!

Catalin D. (1 comentarii)  •  25 august 2015, 15:00

Salut Andrei.
Comentariul meu nu are legatura cu prezentul articol, este doar o opinie in urma emisiunii de la Digi unde ai incercat sa motivezi neconvocarea de catre Anghel Iordanescu a lui Gica Craioveanu pentru mondialul din 94. Opinia ta a fost ca erea greu sa fie convocat Gica Craioveanu – golgheter in Romanaia inaintea lui Raducioiu – Milan sau Viorel Moldovan golgheter in Elevetia. Urmand aceeasi logica ar fi trebuit sa fie la fel de greu ca Marian Ivan jucator la FC Brasov sa fie selectionat in dauna golgheterului Romaniei, dar uite ca nu a fost.

Comentează