Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Restul e scor și nu contează

Care e legătura lui Townsend cu UE, Huawei și Trump? Niciuna. Și tocmai asta e important

Permalink to Restul e scor și nu contează
joi, 27 decembrie 2018, 9:05

În plină criză strategică globală, cu UE tremurând confuz, Huawei la păscut de tehnologie americană și Trump cu lacătul în mână și guvernul închis în casă, Andros Townsend a apăsat cu stângul pe butonul nuclear.

Corpul lui Townsend s-a înclinat și s-a arcuit într-o diagramă balistică perfectă. Mingea s-a dus drept, cu o viteză care pune întrebarea dacă golul nu fusese înscris mai demult. Voleul lui Townsend e cel mai frumos moment de fotbal și coregrafie al anului.

Care e legătura cu UE, Huawei și Trump? Niciuna. Și tocmai asta e important. Căci minunea plecată din stângul lui Townsend explică tot ce e de înțeles despre lipsa de sens și frumusețea fotbalului. Zeci de mii de martori oculari pe Etihad, plus milioane și zeci de milioane de privitori pe net și tv au urmărit voleul lui Townsend și au ieșit, călare pe el, din lumea tot mai urâtă care ne prăjește creierele.

Balamucul doctrinar, economic și militar înconjurător s-a stins. Fotbalul și-a arătat toate puterile și a pus capăt contextului politic efemer. În plus și în ciuda analizelor de bun-simț, Man City, o supraputere, a căzut răpusă de Crystal Palace, o echipă de băieți stăpâni pe colțul străzii. Fotbalul permite asemenea răsturnări și ne ajută să înțelegem că și lumea din afară e un joc, dar nu știe unde să se oprească.

Mai departe, același voleu imposibil arată că există o legătură între visul celui mai aiurit copil și realitate. Căci golul lui Townsend vine din fantezia și rătăcirile celor ce nu au ajuns niciodată fotbaliști, dar au visat în copilărie cum vor înscrie ei cu un voleu din 25 de metri sub bară, sub privirile a 70.000 de oameni.

Material de vis și paradis blocat, asemenea goluri rămân, de regulă, între secretele onirice ale copiilor ce își procură câteva clipe de glorie. Andros Townsend a luat de mână imaginația cutărui puști care a năzuit la golul perfect și a adus-o în teren. Apoi, a înscris. Tot fotbalul lumii și tot misterul lui inexplicabil s-au îngrămădit în câteva secunde. Restul e scor și nu contează.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Durden (33 comentarii)  •  27 decembrie 2018, 12:07

si uite ca cineva inca mai scrie despre sport, propriu-zis.bravo dom'le, frumos articol!

Observator (131 comentarii)  •  27 decembrie 2018, 13:23

Foarte bine ca elogiati golul lui Townsend, insa nu poate fi votat drept "golul anului", in conditiile in care Ronaldo si bale au reusit goluri exceptionale, in fazele avansate ale Ligii Campionilor! Meciul a fost in campionat, nu in cupele europene sau la Cupa Mondiala! In al doilea rand, golul din foarfeca este mult mai greu de inscris, necesitand un sumum de calitati, mai ales coordonare si precizie, atat in momentul executiei, cat si in momentul caderii/atingerii solului! Ca fotbalist amator, am inscris de mult ori din vole, insa nici macar n-am incercat (nici nu era recomandabil pe o suprafata dura) o executie din "foarfeca". Reiterez niste afirmatii despre PL, care au trecut neobservate in finalul precedentului material al titularului blogului: 1. Liverpool castiga tot cu echipele mici, sper sa se incurce cu cele mari; prima infrangere va fi insa peste cateva zile, cel mai probabil cu City! Sper sa inceteze criza de inspiratie a lui Pep si sa-i puna "la colt" pe "cormorani"! 2. Salah este un trisor, insa si arbitrul merita taxat; cum sa acorde penalty la acea faza, cand in Anglia sunt trecute cu vederea chiar si faulturi grosolane? 3. Comentatorul meciului de aseara a fost in extaz, insa "cormoranii" n-au jucat grozav, obtinand o ... "victorie de serviciu"! Dupa ce ca sunt norocosi (a se revedea meciurile cu Everton si United, cu suturile lui Shakiri), mai beneficiaza si de greseli de arbitraj! 4. Cea mai in forma echipa nu-i Liverpool, ci Tottenham; daca ar continua la acest nivel, ar face ravagii in PL si in Liga Campionilor! 5. Dupa prestatia de aseara, Arsenal va fi norocoasa sa se claseze intre primele 4, iar in Europa League mai sunt Chelsea, Napoli si Sevilla! Sunt cativa jucatori care n-au ce sa caute pe Emirates, primul fiind indolentul Ozil! Poate nu sunt in totalitate obiectiv, dar entuziasmul specialistilor si fanilor lui Liverpool trebuie un pic mai mult temperat! O.

Observator (131 comentarii)  •  27 decembrie 2018, 13:58

Si cateva cuvinte despre salah; cand il vezi cum evolueaza si cand reactioneaza la faulturile adversarului, ai zice ca merita premiul Nobel pentru pace! Cand insa afli despre ce face sau cum reactioneaza in afara terenului, atunci poti fi convins ca antipatia generata de fotbalistul supraevaluat este pe deplin justificata! O.

addy (1 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 13:20

din 3 comentarii 2 sunt ale unui frustrat. ce legatura au parerile tale despre liverpool, ronaldo, bale sau salah cu articolul de fata? nu ai inteles nimic. varsa-ti in continuare frustrarile, ca doar de aia exista internetul.

Observator (131 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 15:46

@ addy Domnule, prima parte a comentariului a fost despre remarcabilul gol al lui Townsend, pe care autorul il considera peste cele realizate prin procedee mai dificile! Ce va pasa daca-s frustrat sau nu? Am precizat ca s-ar putea sa fiu lipsit de obiectivitate, dar Liverpool mi se pare o echipa supraevaluata, desi a pierdut pana si la Belgrad! Compris? O.

Ștefan (1 comentarii)  •  29 decembrie 2018, 13:00

Huawei P20 Lite e bun, chiar și ciordit de la hamericani

Cristian (1 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 15:58

Trebuie să fii absolut *** să te iei de Liverpool și Sălaj pe subiectul acestui articol! Te legi de singura sincopă jenantă a cormoranilor dintr-o frustrare fără margini! Orice om care știe cât de cât cu ce se mănâncă fotbalul știe că Liverpool și Dormunt sunt echipele cu cel mai frumos joc la ora actuală! E plin internetul de *** și diletanți!

Observator (131 comentarii)  •  31 decembrie 2018, 18:55

@ Cristian Cum, nu mai sunt Barcelona, Bayern si City echipele cu cel mai frumos fotbal?! Sa asteptam inca 2 zile, sa vedem cum (prea) norocosii (au avut parte de cadouri din partea adversarilor - de la Everton si Arsenal - si arbitrilor, plus devierile din partida cu United) si valorosii (ce-i drept) jucatori din Liverpool vor avea inca o sincopa, poate mai lunga decat cea in care au pierdut in Serbia! Daca pana si City a avut o astfel de perioada (cu 3 infrangeri in ultimele 4 etape), de ce nu si Liverool? Oricum, titlul nu-i inca acontat! Dortmund joaca frumos si va castiga 1Bundesliga, dar cu Tottenham va fi greu in "optimile" Ligii! Orice parere as avea despre dvs., nu se va intampla sa fiu moderat pentru folosirea unor termeni jignitori, cazul dvs.! O.

dan (6 comentarii)  •  1 ianuarie 2019, 3:59

La Multi Ani in primul rand Maestre, pentru noul an 2019. Cu tot ce-ti doresti d-le Traian, sanatate si toate cele bune dumitale, familiei si celor ce pot sa vada sau sa inteleaga articolele dumitale! Iar aia care nu poate, ca e multi din pacate .. nu au taria, consecventa, si prostia lu' OBSERVATORU ! Fiind chiar si-acum revelionu' (in Canada), te las nesorcovit nataraule, dar cu o recomandare: scrie o carte , ca tot bati campii pe comentarii( si nimeni nu citeste mai mult de doua randuri) si da-i titlul...'' Cat de prost sunt'' Las-o nesemnata ca stim de unde vine! S-o inchei cum se cuvine, La Multi Ani si azi si maine, Sanatate si mult spor, pe-ntelesu tuturor ! Sa ne traiesti maestre! Dan

Observator (131 comentarii)  •  1 ianuarie 2019, 14:12

@ dan Dintr-un foc, ne-ati trimis la ... colt pe titularul blogului si pe mine! Intr-adevar, sunt consecvent, dar intr-un stil politicos si cu argumente (ce nu-i adevarat in legatura cu modul in care "cormoranii" au castigat meciurile cu Everton si United si cu felul in care si-au imbunatatit golaverajul contra "tunarilor", cu 2 lovituri de la 11 m fara acoperire pentru nivelul arbitrilor din Anglia?). Sunt autori de bloguri care nu-si ascund deloc stilul subiectiv in care abordeaza diferite subiecte, dar unii chiar exagereaza (nu si dl. Cosasu, echilibrat, simpatic si demn de stima in toate ocaziile); in aceste conditii, cum sa nu-i contrezi, chiar daca au un talent indiscutabil? In modul subiectiv in care uneori raspund/comentez pe aceste bloguri exista un grad mai mare de echilibru si de ratiune decat la insisi autorii materialelor respective, dar exagerez prin numeroasele luari de pozitie, expunandu-ma, astfel, atacurilor sub centura ale unor persoane mai putin educate si cu un grad mai mare de intoleranta! Promit sa nu-mi mai pierd timpul astfel, mai ales ca de dincolo de Atlantic fotbalul se vede altfel, chiar si cand exista ascendenta europeana! O.

Comentează