Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Lăsați fotbalul să ardă!

Așadar, e minutul 95 și se joacă ultima minge. Liverpool-Everton, marele derby din Merseyside a început în 1894 și n-a avut niciodată favoriți. Everton domină pe Anfield și nimeni nu e surprins. Mai sunt 30 de secunde. Van Dijk încearcă […]

...

A fi spre a nu fi

River-Boca se poate anticipa, programa sau visa dar nu se poate juca. Cel mai greu meci al tuturor timpurilor e o imposibilitate dorită. Pare absurd, dar scopul adevărat și neștiut al nebuniei fără limite și răgaz din jurul marelui meci […]

...

Otreapa de Gascoigne

Paul Gascoigne colecționează ceasuri rele și le poartă pe ambele mâini. Unele îi vin turnat sau din naștere. Altele îl găsesc pentru că simt un client fidel. Mai întâi, a fost o copilărie care nu se dă plecată. La 51 […]

...

Bilet la Boca-River

Boca Juniors-River Plate cere o bună cunoaștere a ospiciilor și a națiunilor care le folosesc pentru a-și ascunde necazurile. Cine e șocat de magnetismul aberant care îngenunchează Argentina la meciurile Boca-River are tot dreptul să caște ochii, dar e obligat […]

...

Crede și nu retracta!

Era greu de imaginat, dar Unai Emery a reanimat Arsenal. În mai, când Emery prelua Arsenal, nimic nu sugera vremuri noi. Arsene Wenger era postum, dar de neînlăturat. Arsenal era dovada moartă a domniilor mult prea lungi care aduc glorie […]

...

A fi spre a nu fi

Ceea ce se cheamă fotbal în restul lumii e o năzuință mistuitoare spre neființă în Argentina

Permalink to A fi spre a nu fi
miercuri, 28 noiembrie 2018, 10:08

River-Boca se poate anticipa, programa sau visa dar nu se poate juca. Cel mai greu meci al tuturor timpurilor e o imposibilitate dorită. Pare absurd, dar scopul adevărat și neștiut al nebuniei fără limite și răgaz din jurul marelui meci e absența jocului. Evenimentele turbate care au dus la amânarea repetată a celei de-a doua manșe River-Boca spun exact asta. În Argentina, pasiunea pentru fotbal e, de la început, o furie care depășește și lasă în urmă fotbalul.

Stadionul, cluburile și jucătorii sunt reazemul unei nebunii care își caută stingerea și elimină tot ce întâlnește în cale: suporteri ai tribului dușman, bun simț și chiar vieți nevinovate. În aceste condiții, fotbalul e complet secundar, dar mereu refolosibil. După obiceiurile locului, violența care a pus capăt finalei Copei Libertadores nu e excepțională. E la fel de uzuală ca tricornul lui Napoleon la balamuc. Orice meci respectabil e jucat inutil pentru că e dinainte dejucat prin mijloacele demenței în grup. Săptămâna trecută, All Boys-Atlanta, meci de Divizia B, s-a terminat cu o mare victorie în luptele de stradă cu poliția. Acum trei săptămâni, un tânăr de 20 de ani a fost ucis. Al șaselea omor în acest an. Lumea așteaptă meciurile pentru a le veni de hac.

Oricine poate și trebuie să fie îmbrâncit sau călcat în picioare. Pasiunea trece repede într-o dorință de absolut care presupune singurătatea supremă. Pentru ca vocea și eul să se audă în sfârșit, nimeni și nimic altceva nu trebuie să mai miște. Boca s-a antrenat înainte de finală pe un stadion plin peste capacitate. Aberant, nu? Doar pentru cine nu înțelege că cea mai mică urmă de fotbal e folosită pentru a face loc furiei și pentru a dovedi existența cuiva. Mauricio Macri, om educat și umblat, economist și politician de soi, e omologat în propria lui țară pentru că a fost, cândva, Președinte la Boca, nu pentru că e, azi, Președintele Argentinei.

Nu există mister și contradicție mai mare decât fotbalul argentinian. Ceea ce se cheamă fotbal în restul lumii, e o năzuință mistuitoare spre neființă, în Argentina. Magnific, tembel și mortuar, fotbalul argentinian e incomparabil și singur pe lume. Pentru că e un fel de a fi spre a nu mai fi. O tragedie mascată în dăruire și menită să se devoreze pe sine.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Toader (11 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 11:55

Cu bune și rele, puțini ne dăm seama ce norociți sîntem noi românii. Mă'treb, oare mai are altcineva vorba bătrînească „fiecare după legea lui”?

Observator (53 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 14:17

Domnule TRU, am publicat de fiecare data materiale despre fotbal in urma dvs.; totusi, in aceste domeniu (fotbal, sport), nu cred ca am ce sa-mi reprosez, prin comparatie cu dvs.! As sezisa, totusi, un domeniu in care-mi sunteti inferior (in afara de limba franceza, presupun), si anume politica! Nu ma pricep la acest domeniu, insa sunt sigur ca ma descurc mai bine decat dvs. si la fotbal (in seara aceasta, Liverpool va pierde contra clubului din cel mai important oras cultural al lumii, Paris). O.

Observator (53 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 14:30

Domnule TRU, v-ati gasit, din nou, un moment nepotrivit sa analizati un fenomen actual! Din Fericire, Arsenal a reinceput sa castige, insa problemele (mai ales cele de ordin moral) din fotbalul argentintian sunt pe departe de a fi descrise in mod pozitiv! Ramaneti la Liverpoool ,care se va concentra (fara succes) pe meciurile din Pr. League si pe cele de Europa League! O.

Durden (17 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 18:29

@observator E grea viata de eseist novice esuat?

Observator (53 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 16:08

@ Durden Imi pare rau, insa nu v-ati nimerit persoana cu care sa va certati! Daca-mi amintesc bine, nu v-am contrat deloc in ultimul timp; in plus, nu sunt un novice intr-ale a scrisului (pentru reviste, mai ales), si nu numai din domeniul sportului! Liverpool nu va castiga nimic in acest sezon, cum am anticipat; s-ar putea sa se claseze intre primele 4 din PL si, prin urmare, nu va fi necesar sa castige Europa League, lasand cale libera pentru Arsenal, de exemplu! O.

Observator (53 comentarii)  •  5 decembrie 2018, 14:53

@ TRU Sper ca v-ati lecuit sa scrieti despre aceasta trupa supraevaluata de pe Anfield; as retracta doar daca, prin absurd, ar castiga titlul in PL in acest sezon, fapt exclus! Nici in Liga Campionilor nu-i merge bine, fiind invinsa in toate meciurile din deplasare! Doar o zi slaba a napoletanilor le-ar permite sa mearga mai departe in cea mai importanta competitie europeana! Nici subiectul ultimul material nu-i prea inspirat, cu acesti argentinieni violenti (si in fotbal)!

Comentează