Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

A fi spre a nu fi

Ceea ce se cheamă fotbal în restul lumii e o năzuință mistuitoare spre neființă în Argentina

Permalink to A fi spre a nu fi
miercuri, 28 noiembrie 2018, 10:08

River-Boca se poate anticipa, programa sau visa dar nu se poate juca. Cel mai greu meci al tuturor timpurilor e o imposibilitate dorită. Pare absurd, dar scopul adevărat și neștiut al nebuniei fără limite și răgaz din jurul marelui meci e absența jocului. Evenimentele turbate care au dus la amânarea repetată a celei de-a doua manșe River-Boca spun exact asta. În Argentina, pasiunea pentru fotbal e, de la început, o furie care depășește și lasă în urmă fotbalul.

Stadionul, cluburile și jucătorii sunt reazemul unei nebunii care își caută stingerea și elimină tot ce întâlnește în cale: suporteri ai tribului dușman, bun simț și chiar vieți nevinovate. În aceste condiții, fotbalul e complet secundar, dar mereu refolosibil. După obiceiurile locului, violența care a pus capăt finalei Copei Libertadores nu e excepțională. E la fel de uzuală ca tricornul lui Napoleon la balamuc. Orice meci respectabil e jucat inutil pentru că e dinainte dejucat prin mijloacele demenței în grup. Săptămâna trecută, All Boys-Atlanta, meci de Divizia B, s-a terminat cu o mare victorie în luptele de stradă cu poliția. Acum trei săptămâni, un tânăr de 20 de ani a fost ucis. Al șaselea omor în acest an. Lumea așteaptă meciurile pentru a le veni de hac.

Oricine poate și trebuie să fie îmbrâncit sau călcat în picioare. Pasiunea trece repede într-o dorință de absolut care presupune singurătatea supremă. Pentru ca vocea și eul să se audă în sfârșit, nimeni și nimic altceva nu trebuie să mai miște. Boca s-a antrenat înainte de finală pe un stadion plin peste capacitate. Aberant, nu? Doar pentru cine nu înțelege că cea mai mică urmă de fotbal e folosită pentru a face loc furiei și pentru a dovedi existența cuiva. Mauricio Macri, om educat și umblat, economist și politician de soi, e omologat în propria lui țară pentru că a fost, cândva, Președinte la Boca, nu pentru că e, azi, Președintele Argentinei.

Nu există mister și contradicție mai mare decât fotbalul argentinian. Ceea ce se cheamă fotbal în restul lumii, e o năzuință mistuitoare spre neființă, în Argentina. Magnific, tembel și mortuar, fotbalul argentinian e incomparabil și singur pe lume. Pentru că e un fel de a fi spre a nu mai fi. O tragedie mascată în dăruire și menită să se devoreze pe sine.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Toader (36 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 11:55

Cu bune și rele, puțini ne dăm seama ce norociți sîntem noi românii. Mă'treb, oare mai are altcineva vorba bătrînească „fiecare după legea lui”?

Observator (131 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 14:17

Domnule TRU, am publicat de fiecare data materiale despre fotbal in urma dvs.; totusi, in aceste domeniu (fotbal, sport), nu cred ca am ce sa-mi reprosez, prin comparatie cu dvs.! As sezisa, totusi, un domeniu in care-mi sunteti inferior (in afara de limba franceza, presupun), si anume politica! Nu ma pricep la acest domeniu, insa sunt sigur ca ma descurc mai bine decat dvs. si la fotbal (in seara aceasta, Liverpool va pierde contra clubului din cel mai important oras cultural al lumii, Paris). O.

Observator (131 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 14:30

Domnule TRU, v-ati gasit, din nou, un moment nepotrivit sa analizati un fenomen actual! Din Fericire, Arsenal a reinceput sa castige, insa problemele (mai ales cele de ordin moral) din fotbalul argentintian sunt pe departe de a fi descrise in mod pozitiv! Ramaneti la Liverpoool ,care se va concentra (fara succes) pe meciurile din Pr. League si pe cele de Europa League! O.

Durden (33 comentarii)  •  28 noiembrie 2018, 18:29

@observator E grea viata de eseist novice esuat?

Observator (131 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 16:08

@ Durden Imi pare rau, insa nu v-ati nimerit persoana cu care sa va certati! Daca-mi amintesc bine, nu v-am contrat deloc in ultimul timp; in plus, nu sunt un novice intr-ale a scrisului (pentru reviste, mai ales), si nu numai din domeniul sportului! Liverpool nu va castiga nimic in acest sezon, cum am anticipat; s-ar putea sa se claseze intre primele 4 din PL si, prin urmare, nu va fi necesar sa castige Europa League, lasand cale libera pentru Arsenal, de exemplu! O.

Observator (131 comentarii)  •  5 decembrie 2018, 14:53

@ TRU Sper ca v-ati lecuit sa scrieti despre aceasta trupa supraevaluata de pe Anfield; as retracta doar daca, prin absurd, ar castiga titlul in PL in acest sezon, fapt exclus! Nici in Liga Campionilor nu-i merge bine, fiind invinsa in toate meciurile din deplasare! Doar o zi slaba a napoletanilor le-ar permite sa mearga mai departe in cea mai importanta competitie europeana! Nici subiectul ultimul material nu-i prea inspirat, cu acesti argentinieni violenti (si in fotbal)!

Comentează