Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Otreapa de Gascoigne

Fostul mare fotbalist se crede în continuare nemuritor şi incasabil

Permalink to Otreapa de Gascoigne
joi, 22 noiembrie 2018, 9:23

Paul Gascoigne colecționează ceasuri rele și le poartă pe ambele mâini. Unele îi vin turnat sau din naștere. Altele îl găsesc pentru că simt un client fidel. Mai întâi, a fost o copilărie care nu se dă plecată. La 51 de ani, Gascoigne e un om mare cu minte de copil.

Gascoigne se crede, de pildă, nemuritor și incasabil. Așa a reușit marele fotbalist să risipească o viață și o avere. Sticla și generozitatea au stat mereu lângă el.

Până și revenirile i-au fost mereu stricate de aceeași necontenită aplecare spre nechibzuință infantilă. O dezalcoolizare, încă una, un iureș de simpatie populară pentru cea mai iubită epavă de la navele de război pierdute sub Atlantic, un interviu terminat în lacrimi(le publicului).

Mai nou, acuzația de agresiune împotriva unei femei. Se poate. Toată lumea știe că, în definitiv, nu există necaz care să nu se lipească entuziast de Gascoigne. Anul trecut, lepra de Gascoigne a pus pe fugă spărgătorii care voiau să intre în casa vecinilor.

A fost un headline de o zi. Acum o lună, Federația scoțiană a anulat ceremonia la care Gascoigne urma să fie plasat pe lista nemuritorilor. Membri de vază ai Federației au refuzat să celebreze un fotbalist cu palmaresul civic al lui Gascoigne. Corect! În fond, ce are a face fotbalul cu o distincție acordată pentru fotbal? Uitați-vă la Gascoigne, cu ochii unui patrician contemporan corect și progresist. Ce veți vedea?

Un lout. Pe englezește, asta înseamnă mârlan, țărănoi, declasat, gherțoi sau oricine vorbește cu accent greșit, nu face grații pe la dineuri progresiste, bea bere și se întâlnește prin pub-uri cu băieții, prieteni din copilărie. Gascoigne e tot mai puțin stimabil și din ce în ce mai mult uitabil.

Acum două săptămâni, Gary Lineker, fost atacant de clasă mondială, băiat de pus în ramă, cool, prezentator BBC, mereu pe linie, cuminte și de acord cu toate cauzele bune, a arătat unde e modelul.

Lineker a fost prezentator la mitingul lumii de bine care vrea un al doilea referendum cu care trebuie șters primul referendum, câștigat de poporul lout care nu mai vrea în UE. Lineker e angajat al BBC-ului, dar a explicat că, la miting, a făcut politică partizană în afara programului și deci n-a înălcat niciun soi de etică. Așa, da! Sport, civism și principii în una și aceeași carieră! Nu ca otreapa de Gascoigne!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

axel (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 10:10

Exceptional articol!

vallyBM (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 11:16

Da minunat articol, nimic nou...am pierdut 2 min sa l citesc

Ady (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 11:21

Acum 9 ani l.am avut client pe paul gascoigne.Mort de beat.Dar foarte amabil si politicos.In schimb ,prietenul sau,jimmy five bellies,un dezastru de om.Ar fi multe de povestit dar parerea mea e ca a avut foarte mult de pierdut din cauza acestei prietenii

independentu (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 11:28

de acord cu axel

spinoza (2 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 11:43

Bravo Nea' Traiane! Super articol!

leopard_trek (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 11:44

Sincer, eu il urmaresc pe Gascoigne pe Twitter, acolo unde isi varesa naduful pe ziaristii de Cancan care i-au cam distrus viata privata. La urma urmei, omul a baut din banii sai, MUNCITI, c-a mai facut si scandal sau s-a plimbat cu taxiul aproape dezbracat a facut sa-i fie rusine de toate astea intr-un final cand dezalcoolizarea a avut efect si omul NU MAI BEA ! Este de apreciat ca si-a indreptat viata fff mult, arata altfel dar presa asta NENOROCITA ( ca si la noi dealtfel ) are grija sa aiba un subiect de tocat cand nu mai au ce debita. La fel si-n cazul tau, Traiane ! Nu mai ai ce sa scrii si revii la Gascoigne. De betivii jucatori ROMANI, te-ai luat vreodata? Oho, sunt cu miile si unii sunt la 2 metri sub pamant. Fa ceva pozitiv in a-i ajuta pe acest fosti sportivi cazuti in patima alcoolului, NU DA CU PIETRE !! E mai usor asa, nu-i asa ? Vezi, mirosi a Cancan...mirosi urat de tot. Tot respectul ptr Lineker, btw.

mg (29 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 12:01

..bine zis. Gascoigne (băiatul de gaşcă) versus Lineker (întruchiparea perfidului Albion). E ca Stones faţă de Beatles. Sister morphine contra Ob-la-di ob-la-da. Good old rock..

lulu (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 12:12

talentul (fie el si scriitoricesc) nu tine loc de caracter...

Urod (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 12:49

Ai scris articolul in cel mai pur stil romanesc contemporan... Asa cum bine ai spus chiar tu... in stil,, lout "

cn (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 12:56

Emotionant si inteligent, multumesc TU. Nu credeam sa citesc ceva asa frumos si subtil in gazeta asta, intre somnifere de la maestru, glumitze de licean de la Maria, agramatisme de la restul lumii, ode pentru declaratii 'savuroase' ale lui MM sau replici 'geniale' ale lui Ilie la tv. Acum intrasem doar sa vad daca au mai scris Cosasu sau Paraschivescu.

groparulclown (7 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 14:29

Domnule TRU, ce are una cu cealalta? Serios. E Iar treaba cu Brexitul, nu vreau sa intru in polemica cu dumneavoastra. Nu a castigat nimeni nimic. Doar niste politicieni populisti care au mintit mai tare baronul de Münchausen si au profitat de inocenta, lipsa de educatie si de repere a unui popor si a unei specii, in general, pe zi ce trece mai ignorante (chiar azi dimineata, am vazut un reportaj cu interviuri luate oamenilor "de rand". Multi, nici dupa doi ani de la referendum nu stiau ce au votat, dar au votat pentru).

VLAD (6 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 14:36

Incep sa te respect. Ultimele doua aricole pe care le-am citit au fost ok. Continua, te rog.

andipanda (2 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 20:19

Indiferent de ce spun unii chiar nascuti dupa ultima ploaie, noi care te citim incepand cu Viata Studenteasca, putem spune ca in continuare, nu ne dezamagesti.Respekt.

Raicu Mircea (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 19:55

Cu cât mai multe astfel de articole , cu atât mai bună presă sportivă !

Observator (131 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 16:51

Am citit ca Guardiola considera ca lupta dintre City si Liverpool este ca cea din tre titanii din tenis! Fals: Liverpool nu se poate compara cu Nadal sau Federer, care sunt pe locurile 2 si 3 in clasamentul mondial! Liverpool sa se compare cu Federer (a se citi cel mai bun jucator din istorie, indiferent de parerile unoara sau altora)? Liverpool a pierdut la Belgrad si nu se va califica in "optimi"; cum sa se compare cu Federer, care pierde inainte de semifinale din an in ... paste!

Demolarii (4 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 9:39

Propunerea mea e realizarea unui clasament al foștilor sportivi romani, deveniți moderatori TV. Bineînțeles în raport cu Lineker, ca și vârf, și Gascoigne, limita inferioara. Ar fi interesanta o astfel de analiza....

Comentează