Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Medalia de victimă

Câștigând fără luptă, în societate, victimologia nu putea rata sportul.

Permalink to Medalia de victimă
miercuri, 6 iunie 2018, 9:30

Producția de victime a atins automatismul: ai picat la examen? ai pierdut avionul? ai făcut pneumonie? nu ți-a ieșit cafeaua? ești distrat? scrii un articol prost (cum face săptămânal subsemnatul)? Altcineva sau altceva e de vină! Tu ești doar victima nevinovată a împrejurărilor și, în genere, a nedreptății cosmice!

Avantajul nu e de subestimat. Ca victimă, ești i-responsabil – din principiu scutit de obligația răspunderii. Voința, răbdarea în fața adversității, cel mai palid efort și cel mai mic inconfort sunt, practic, interzise. Peste tot, alibiuri în căutare de simpatie.

Valul de autocompătimire și cererea de simpatie care decurg din această demisie generală a voinței își fac de cap în sport. Imaginea sportivului care plânge după o accidentare e, deja, un tic. Acum câteva săptămâni, finala Real-Liverpool a fost o potlogărie reglată penal de Sergio Ramos, dar festivalul sentimental a fost încă mai șocant. Salah și Carvajal au părăsit terenul în lacrimi.

Nu e mult timp de când asemenea reacții uimeau și treceau direct în cartea cu rarități de comportament. Mai nou, se plânge. Cu sau fără motiv, în minutul 5 sau vreme de 5 minute după încheierea unui meci pierdut. Până și dezastrul Karius are, mai nou, un epilog care își transformă eroul în victimă.

Karius a marcat de două ori împotriva propriei echipe pentru că suferise o comoție, după un cot al lui Ramos. Cotul a fost și Ramos trebuia eliminat fără ezitare. Dar asta nu poate face un erou tragic dintr-un portar care s-a mai ilustrat cu gafe și fără contuzii. Un sportiv și un caracter adevărat nu fug de înfrângere.

Serena Williams a descoperit că e paralizată muscular în ziua meciului cu Şarapova. Chiar și în ținută de hipopotam coșar, Williams e, probabil, cea mai mare jucătoare de tenis a tuturor timpurilor. O înfrângere în fața Mariei Șarapova, după o revenire și o naștere dificilă, n-ar fi dezonorat. Ar fi fost umană și uitabilă. Mai ales când conduci cu 19-2 în duelurile directe.

Dar eșecul nu mai e la modă, iar asumarea lui trece drept o rușine. Un orgoliu bolnav a luat locul a ce se numea cândva caracter.

Marii învinși au, deseori, un eroism mai înalt decât orice podium. Olanda cu trei finale pierdute, Cassius Clay doborât de Frazier sau cursele pierdute de Zatopek și de Patzaichin? A se evita. Medalia de victimă e mult mai comodă.

Comentarii (106)Adaugă comentariu

Obervator (131 comentarii)  •  9 iunie 2018, 13:36

@ Tudor Adevarat, planeta poate sustine o polpulatie chiar mai numeroasa, dar ce ne facem daca scriem gresit, cum ati procedat dvs.? Concret: se scrie "aceeasi", nu "aceiasi"! O.

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  10 iunie 2018, 21:54

...articol excelent...hipopotam cosar ...extraordinara comparatie...te iubim...TRU...

Comentează