Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Kop inestimabil

Aparențele înșală mai bine decât a pomenit cel mai încornorat sau cea mai încornorată parte a unui cuplu cu motive decisive de divorț.

Permalink to Kop inestimabil
joi, 22 martie 2018, 10:27

Astfel, în ciuda datelor și opiniilor generale, cel mai complicat club din lume e Liverpool. Nu Real, nu PSG și, în nici un caz, Barca.

Liverpool e așezat pe muchia care desparte cu greu fericirea de impas. Pe de o parte, Liverpool are tot ce își poate dori un club, plus publicul. Trecutul e atât de mare încât apasă asupra viitorului, iar prezentul e pe punctul de a crea un viitor în stare să se bată cu trecutul.

Și, peste toate astea, un public perfect incompatibil cu marile echipe globale ale fotbalului fără țară și fără oraș. Doar Borussia și Newcastle mai pot conta pe o asemenea furtună fidelă și devastatoare în tribune. Pe de altă parte, același Liverpool e, iarăși, la un pas de succesul care trimite înapoi.

Paradoxul e cunoscut la Liverpool sub forma unei întrebări cu ghinion: va fi Mohamad Salah al cincilea? Seria Xabi Alonso, Javier Mascherano, Luis Suarez și Philippe Coutinho are o continuare previzibilă. Salah a marcat de 36 de ori în primul sezon, va fi probabil primul jucător care trece de recordul lui Ian Rush (40 de goluri) și a calificat Egiptul la Cupa Mondială.

Prin urmare, Salah e cu un picior în transportorul care duce spre Madrid, Barcelona sau, mai nou, Paris. Ca de obicei, Liverpool a anunțat din timp că odorul nu e de vânzare. Ultima oară oară când a spus așa ceva, Liverpool l-a putut ține sub escortă pe Coutinho timp de 6 luni. Atât.

Dar lucrurile se complică. Liverpool are neatinse în buzunar 140 de milioane de lire încasate pentru Coutinho, plus 50 de milioane, până acum, în Liga Campionilor. Așadar, Liverpool va porni sezonul viitor din poziția de Big Spender. Sună bine, dar numai până la meciul cu City. Indiferent de rezultat, Liverpool pierde ceva. Dacă Jurgen Klopp e răpus de Guardiola, Salah e ca și plecat. Dacă, mai improbabil, Guardiola e răpus de Klopp, bugetul de cheltuieli crește, la fel și salariul lui Salah, la fel și presiunile asupra lui Salah.

Deosebirea fiind că, în caz de succes, Liverpool o poate lua de la cap, găsind și pregătind a șasea țintă pentru cluburile plătitoare de oricât. E amețitor. Certe sunt numai două lucruri: Liverpool nu va retrograda, iar publicul din Kop va rămâne inestimabil.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  22 martie 2018, 13:19

...da ...Liverpool este un club complicat...

Mihai (1 comentarii)  •  22 martie 2018, 13:33

Toata lumea face treaba cand scapa de Chelsea, naiba stie ce se intampla acolo, ma apuca groaza. Salah, Matic, Lukaku, De Bruyne, Sturridge, Batshuayi, care cu sanse mult mai mari la Dortmund va demonstra ca e mai bun decat Morata si glumita de Giroud la un loc... si uite asa mai stam un an pe bara. In rest, mult noroc d-lui Jurgen Klopp & Co., chiar as vrea sa vad o finala Liverpool - Bayern daca e posibil, caci m-am saturat de aceleasi "fete".

Observator (131 comentarii)  •  22 martie 2018, 15:41

Salah este un atacant bun, dar, mai ales, foarte rapid si norocos (cate goluri a marcat din mingi deviate?). Il favorizeaza jocul imaginat de Klopp, adica cu o tranzitie rapida si cu pase expediate in spatele liniei de fundasi; in cazul unui stil elaborat, egipteanul nostru si-ar injumatati norma! Liverpool si Salah sunt supraevaluati, cu mult; oricare atacant eficace (Suarez, Kane, Messi, Ronaldo, Lewandowski, Neymar, Morata s.a) are mai multe argumente decat atacantul egiptean, "olog" de un picior, fara forta si lovitura de cap! City are un echilibru evident intre compartimente si jucatori mult mai buni, astfel incat o finala Liverpool- Bayern este imposibila! Nici pe bavarezi nu-i vad ajunsi in acea faza a competitiei! @ Mihai Batshuayi s-a adaptat bine la Dortmund, dar ce mai reprezinta astazi aceasta echipa? O.

Ionel (1 comentarii)  •  22 martie 2018, 17:46

Are Mironica o vorba Liverpool știe ce sa facă.... A mai făcut o.....

dc (2 comentarii)  •  22 martie 2018, 17:59

Salah e bun, intr-o forma de zile mari....insa e meritul lui Klopp pt cum arata Liverpool acum.....mare antrenor....stie sa cumpere ieftin, sa transforme jucatorii si sa faca 100 de milioane profit....ca investment pt club este peste Guardiola....opusul lui nea Mourihno, care e o caricatura de antrenor....

durden (33 comentarii)  •  22 martie 2018, 18:51

Cateva observatii: 1. Banii de pe coutinho sunt practic cheltuiti pe van dijk si naby keita. 2. Diferenta mare fata de coutinho. Acolo el a spus ca vrea sa plece, a facut si cerere. La salah sunt numai semne bune,ca ar vrea sa ramana pana acum 3. Si cea mai mare prostie: salah e ca si plecat daca bate city? De unde pana unde?!

MihaiS (1 comentarii)  •  22 martie 2018, 18:56

Va uitati dumneavoastra doar la Premier League si ati pomenit Dortmund fiindca e cu adevarat fenomenala peluza. Dar agitatie in multime, mai ceva ca pe Anfield exista si la Sevilla (Betis-Sevilla e cel mai intens derby european), Ajax, Benfica, Lille, Feyenoord, Besiktas si lista poate continua mult si bine.

Che Guevara (9 comentarii)  •  23 martie 2018, 3:37

Cei mai fierbinti suporteri sunt la Belgrad, in Grecia si in Turcia. Nu se compara nici o galerie din restul Europei cu ei. Poate Napoli, dar atat.

Durden (33 comentarii)  •  23 martie 2018, 15:03

@cei de mai sus care se refera la galeriile turcesti, balcanice etc: Intr-adevar, sunt mai aprinsi, mai vocali ca nr de decibeli, mai ales datorita faptului ca inca nu au ajuns sa fie atat de "internationalizati" si preturile biletelor le permit sa vina pe stadion numai de-ai lor. la liverpool e o discutie intreaga cu nr prea mare de "hospitality seats". Oricum, in anglia si germania mi se pare ca de compenseaza si prin gradul de civilizatie, in sensul cunoasterii sportului in sine. nu sunt pafaristi sa fluiere arbitrul sau adversarul la fiecare faza. sau vezi fazele cand atentioneaza un jucator cu mingea la picior ca il ataca un adversar din spate

Che Guevara (9 comentarii)  •  24 martie 2018, 13:17

1. Este rau sa flueri adversarul ? De ce? Este o forma de manifestare prin care atragi atentia echipelor mari ca "suntem si noi pe aici". Ai vazut vreodata declaratia lui Cristiano Ronaldo despre suporterii lui Napoli? https://youtu.be/O8C9dHuMBrA / 2. Biletele costa prin toata Europa la fel. Este dreptul clubului gazda sa isi asigure un avantaj permitand accesul propriilor suporteri in mai mare masura pe propriul stadion. Ar fi si culmea sa joci acasa si sa te domine fonic suporterii oaspeti. / 3. Ceea ce fac sarbii, grecii si turcii se numeste pasiune. Pe vremuri exista acest gen de pasiune si in Romania. Dar a trebuit sa intervina Dragomir si sa faca o lege *** prin care suporterii au numai obligatii si nici un fel de drept pe stadion. Este un paradox ca in Romania platesti bilet ca sa fii apoi batut, amendat si arestat de jandarmii care nu au nimic altceva de facut atunci cand e zi de meci. Reinfiintarea Jandarmeriei, in sine, a fost o greseala. Pentru ca este o institutie care creeaza numai probleme. Jandarmii nu sunt nici militari si nici politisti. Sunt niste indivizi care impun populatiei, prin forta bruta, ordinele si dorintele unui grup foarte restrans de politicieni. Asadar avem de-a face cu un aparat represiv de tip "politie politica". / 4. Ne place sa vorbim despre civilizatie, despre europenizare. Ne intrebam cand o sa fie Romania o tara cu adevarat europeana. Raspunsul la aceasta intrebare este: atunci cand deciziile se vor lua de buna placere, cand oamenii vor decide singuri ca e mai bine sa fii civilizat decat sa te comporti brutal. Iar asta se face prin buna intelegere, nu prin impunerea unor ordine folosind forta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează