Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Lăsați fotbalul să ardă!

Așadar, e minutul 95 și se joacă ultima minge. Liverpool-Everton, marele derby din Merseyside a început în 1894 și n-a avut niciodată favoriți. Everton domină pe Anfield și nimeni nu e surprins. Mai sunt 30 de secunde. Van Dijk încearcă […]

...

A fi spre a nu fi

River-Boca se poate anticipa, programa sau visa dar nu se poate juca. Cel mai greu meci al tuturor timpurilor e o imposibilitate dorită. Pare absurd, dar scopul adevărat și neștiut al nebuniei fără limite și răgaz din jurul marelui meci […]

...

Otreapa de Gascoigne

Paul Gascoigne colecționează ceasuri rele și le poartă pe ambele mâini. Unele îi vin turnat sau din naștere. Altele îl găsesc pentru că simt un client fidel. Mai întâi, a fost o copilărie care nu se dă plecată. La 51 […]

...

Bilet la Boca-River

Boca Juniors-River Plate cere o bună cunoaștere a ospiciilor și a națiunilor care le folosesc pentru a-și ascunde necazurile. Cine e șocat de magnetismul aberant care îngenunchează Argentina la meciurile Boca-River are tot dreptul să caște ochii, dar e obligat […]

...

Crede și nu retracta!

Era greu de imaginat, dar Unai Emery a reanimat Arsenal. În mai, când Emery prelua Arsenal, nimic nu sugera vremuri noi. Arsene Wenger era postum, dar de neînlăturat. Arsenal era dovada moartă a domniilor mult prea lungi care aduc glorie […]

...

Brexit pentru Guardiola

S-a operat mult și fără anestezie la Cardiff, în turul patru al Cupei Angliei. Man City a plecat cu mai puține ligamente.

Permalink to Brexit pentru Guardiola
vineri, 2 februarie 2018, 10:16

Joe Bennett, fundaș la Cardiff City, a încercat, în cel mai onest mod cu putință, să le rupă picioarele lui Sane și Diaz. Luarea de contact s-a încheiat cu un succes parțial: doar Sane a fost scos din joc pentru o lună. City a jucat fotbal atât cît permite medicina și a bătut cu 2 în loc de 5-0. Dar partea interesantă n-a fost fotbalul, ci discuția despre fotbal. Guardiola a intervenit la pauză cerând clemență. Lipit de arbitru, Guardiola a solicitat ca măcar supraviețuitorii primei reprize să fie cruțați.

După meci, același Guardiola a vorbit despre brutalitatea fotbalului tolerat în Anglia. Odată ajunsă la urechile lui Neil Warnock, imputarea lui Guardiola a fost abordată cu o deposedare la nivelul capului. Warnock, antrenor la Cardiff și fotbalist crescut în măcelăriile diviziilor inferioare, a răspuns cu întrebări capitale: dar la ce se aștepta? nu știe că e în Anglia? Și a detaliat: îi place fotbalul fin și curat, dar așa ceva nu e de găsit în Anglia! Schimbul Guardiola-Warnock nu e altceva decât ultima reeditare a uneia din cele mai vechi probleme de istoria, estetica și medicina fotbalului: forță pe os sau tehnic și mintos? Pentru englezi, întrebarea n-a existat niciodată. E de la sine înțeles, că fiind un joc de contact, practicat pe iarbă, în ploaie și niciodată departe de spital, fotbalul e o chestiune de forță.

Pentru Guardiola și continentul pe care l-a părăsit un pic nechibzuit, fotbalul e tactic, lateral și circulatoriu. O rudă mai complicată și de grup a tenisului, din care s-a scos fileul, dar s-a păstrat regula lipsei de contact. Cine are dreptate? Warnock! Și cine greșește? Warnock. Pentru mai multă precizie, Cardiff City a jucat ceva cu care poate trage la titlu în Neanderthal, nu în Anglia. Guardiola poate spune merci că n-a rămas cu toată echipa la spital, dar greșește și el așteptând de la englezi demonstrații de finețe. Genele și clima dictează stilul chiar atunci când îl ucid. Și cum ar fi ca Warnock să facă scandal după un meci cu Barcelona în care Cardiff a atins mingea doar la lovitura de începere? Sau, ca să punem capăt discuției: Brexit e Brexit!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

aciduzzo (7 comentarii)  •  2 februarie 2018, 11:40

Aiurea…..aveti impresia ca Pep asteapta de la englezi demonstratii de finete?? Niciodata! Stie Pep foarte bine in ce fotbal a ajuns sa antreneze!! Nu trebuie nimeni sa-si faca iluzie ca nu stie Pep cu ce mananca fotbal englezii!! Dar el are dreptate….Invingeti-ma daca sunteti mai buni cu adevarat cu mingea , cu tactica, cu tehnica, cu ce vreti voi, dara nu ma invingeti cu rupere de picioare! Asta cere Pep!! Si inca e bine…..ca s-au mai potolit nitel ciobanii astia de englezi care pana in 90 nu stiau decat tare si pe os…bufa-bufa. bubuiala si turloaie! Aduceti-va aminte ce macel a incasat Dinamo in 84 in semifinata cu Liverpool pe Anfield….sa zica Movila cum i-au rupt mandibula …pai ce…animalele alea aveau vreo treaba cu fotbalul?? Norocul lor a fost ca s-au mai potolit in momentul in care au inceput si la ei sa mai apara baieti care stiau cu varza, gen Wadlle, David Plat, Gascoine, Lineker…iar apoi dupa 90 au deschis si ei granitele si asa au aparut artistii ……Cantona, Zlatan, Denis Bergkamp, Cristiano…..altfel erau in cocotieri si acum…lunga si p-a doua vorba lui Gica….sau lunga si p-a doua tibie …ca pe prima deja am rupt-o!!!

Jean-Paul (7 comentarii)  •  2 februarie 2018, 11:43

De ce nu v-ati referit nici macar o secunda la celebrul ortopedist Boby Styles, component al nationalei engleze de la World Cup 1966? Era o clara dovada ca stilul brutal si eminamente periculos de joc nu are caracter intamplator, nici nu este o moda actuala de combatere a stilului tiki taka, ci are chiar vechime de cel putin o jumatate de secol….
Si inca ceva: pe vremea cand autolaudatul „the special one”antrena Realul, cine oare il asmutea pe „criminalul” de Pepe sa-i „altoiasca” pe Messi and Co. pentru a le mai potoli setea de a da goluri? Si, atentie, Mourinho dadea asemenea indicatii dupa ce incasase 5 bobite in primul el clasico de la sosirea lui la Madrid.
De aici se vede ca antrenorul are si el o mare parte de vina pentru modul de „exprimare” al ciracilor sai, adica nu doar englezii pot juca dur…..

Observator (53 comentarii)  •  2 februarie 2018, 13:23

Cred ca nu numai antrenorii britanici sunt de vina, ci si arbitrii, care tolereaza un joc prea aspru! In plus, acesti „cavaleri ai fluierului” gresesc frecvent si in privinta loviturilor de la 11 m, cel mai des in defavoarea lui Arsenal! O.

Jean-Paul (7 comentarii)  •  2 februarie 2018, 15:18

D-le Ungureanu,
Mesajul anterior care inca n-a aparut, desi au trecut ceva ore iar acum suntem la ora 15.12 cand il scriu pe acesta, nu s-a vrut un repros la adresa dvs. Cand am spus ca nu v-ati referit nici o secunda la la „ortopedul” B. Styles, cel care l-a scos „din papuci si minti” pe argentineanul Rattin, dar si pe Eusebio sau ceilalti adversari, am vrut sa spun ca moda jocului dur, la intimidare, n-a fost inventata de antrenorul lui Cardiff.
Si, da, elevii lui Guardiola sunt baieti prea fini ca sa reziste la tavaleala din premier league……

victor L (16 comentarii)  •  2 februarie 2018, 18:28

Nu va reusesc articolele despre fotbal cind implicati politica; chiar cea internationala. Ce are Brexit-ul cu prefectura?
(De parca in fotbalul mioritic ar juca fecioare.)

ovidiu_3003 (55 comentarii)  •  4 februarie 2018, 7:41

…in Anglia este cel mai frumos fotbal din lume …

Observator (53 comentarii)  •  5 februarie 2018, 8:44

City este deja in „scadere de turatie”, ceea ce nu reprezinta o noutate pentru Guardiola; campionatul este deja castigat, dar ce va face City prin martie-aprilie, in fazele finale ale Ligii Campionilor?
Daca te conduce la un moment dat o echipa ca Liverpool (cea mai slaba din „big six”, n-am niciun dubiu) cu 4-1, ce te faci contra Barcelonei, Realului sau a parizienilor? O.

Observator (53 comentarii)  •  6 februarie 2018, 12:35

Am inteles ca jucatorii de la Chelsea nu-l mai vor pe Conte; ar fi pentru a doua oara, dupa episodul cu Mourinho, pentru care Hazard si ceilalti n-au mai vrut sa „puna osul”! Daca patronul va ceda, va face o mare greseala, iar pe viitor totul va fi la cheremul jucatorilor. Chiar daca in campionat va fi bine pentru echipa de pe locul 6, cvintetul britanic va fi mai putin puternic in Liga Campionilor!
Daca tot scrieti despre City si Guardiola, va intreb (retoric, desigur, intrucat dvs. nu raspundeti niciodata): ati constatat ca Sterling este cel mai mare ratangiu din istoria Premier League? Cu toate acestea, abulicul jucator este titular si se bucura de increderea antrenorului, in virtutea faptului ca este o … rotita dintr-un mecanism bine uns; din cand in cand, vitezistul a simulat si obtinut cate un penalty, iar in alte cateva situatii a pus „latul” si a inscris cu poarta goala! O.

Comentează