Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Statuie neterminată

Cyrille Regis n-a fost faimos. A fost un fotbalist local bun cu 5 selecționări în națională. E ceva, dar nu ceva copleșitor. Vârf de modă veche, Regis a jucat pentru West Brom și Coventry așa cum trebuie la cluburi de […]

...

Mai bine cioban!

Măcar Titi Teașcă știa să înjure cum se cuvine: murdar și cu detalii, dar pe față. Pe când antrena și făcea fotbal bun, Teașcă se descurca binișor cu norma folclorică. Destui jucători s-au supărat pe el, i-au întors vorba sau […]

...

Sistem contra sistem

Fără Manchester City, Premier League ar fi un campionat scindat. Prima jumătate a clasamentului ar lupta pentru titlu, a doua pentru încă un sezon în Premier League. Fără Pep Guardiola, Man City ar fi un club stimabil din prima jumătate […]

...

Cimitirul vesel fără minge la picior

Ipoteza amputării piciorului drept, admisă de medici acum 2 luni, a fost amputată. Cazorla zace în mâinile terapiștilor, la Salamanca, în Spania, și nu pierde un meci al „tunarilor”. La tv, evident. Arsenal îl ține, mai departe, în lot. Cazorla […]

...

Două titluri într-o grupă

Mai întâi, tricolorii au reușit să evite nu numai ciocnirea cu marile puteri, ci și întâlnirea cu orice altă echipă prezentă la Mondiale. Performanța e notabilă. Ea descrie corect nivelul de joc la care am reușit să ne înălțăm. Dacă […]

...

Fotbal după Charlton

Fratele lui Bobby nu a avut bani de tren să ajungă la Londra, unde se disputa finala Cupei Mondiale din 1966. Era un pic altă lume, nu?

Permalink to Fotbal după Charlton
joi, 12 octombrie 2017, 10:49

Cine vrea să știe ce a ajuns fotbalul are la dispoziție câteva anecdote mărunte. La 80 de ani, Sir Bobby Charlton se lasă ușor răsfoit. Iată faptele, în toată umilința lor uitată.
Bobby s-a născut printre mineri și a bătut o minge cu șiret pe caldarâmul întotdeauna umed al unui orășel prăpădit din Anglia de Nord Est. Așa erau vremurile și geografia. Cu șiret și fără soare.

A jucat 20 de ani la Man U. A fost un Busby Babe – copil promovat de Matt Busby, antrenor, stăpân, tată și legiuitor în vestiar.

La 19 ani a fost poftit în biroul șefului. Busby i-a spus că va juca în prima echipă și i-a întins mâna. Bobby era să leșine. Bobby e șocat și azi: Busby mi-a întins mâna!
S-a împrietenit cu Duncan Edwards, 21 ani, vârf de asalt și fost viitor superstar niciodată împlinit.

Pe 6 februarie 1958, avionul cu Man U la bord a căzut la Munchen. Portarul Harry Gregg l-a scos viu pe Charlton din avion. Charlton și Duncan Edwards făcuseră schimb de locuri. Edwards a murit. Sir Bobby poate vorbi despre Munchen, dar nu își poate opri tremurul feței.

De 59 de ani, cine intră pe Old Trafford dă cu ochii de un ceas pe care scrie mare: 6 februarie 1958. Ora nu contează.

În 1966, Charlton a câștigat Cupa Mondială. A plâns încet și nemișcat, ca o fântână veche la margine de parc.

Înaintea meciului, a ieșit cu familia, în oraș, să își cumpere un costum bun. Pentru finală. Era unul dintre primii trei jucători ai lumii. Nimeni nu l-a recunoscut.
Tommy, fratele mai mic al lui Bobby, a vrut să vadă finala cu Germania, pe Wembley. Nu și-a putut permite costul biletului de tren.

În finală, Bobby a făcut un meci anonim. A primit sarcina să îl marcheze om la om pe Beckenbauer. Știa că asta îl scoate din joc, dar n-a refuzat. Și Beckenbauer a primit sarcina să îl marcheze pe Charlton. Cei doi s-au scos reciproc din meci.

Din 1961 e căsătorit cu Norma. El nu îi iese din cuvînt. Ea îi face ceai și are grijă să nu uite ce are de făcut în fiecare zi.

A antrenat copii. A remarcat un puști, l-a pus să centreze zi-lumină și l-a dus de mână la United. David Beckham a fost acceptat rapid.

E chintesența Angliei. E self-effacing. Traducere: un om care nu își înțelege sau nu vrea să își înțeleagă valoarea.

A fost un mijlocaș ofensiv fără egal. Asta contează mai puțin. Important e ce a ajuns fotbalul între timp.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Dumitru Chivu (1 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 15:13

Felicitari Domnule Ungureanu , Am varsta de 78 de ani si am avut ocazia de a vedea finala la televizor. Imi place fotbalul si datorita lui Sir Boby Charlton iubesc echipa Manchester United. Cata dreptate aveti comparand succint fotbalul , subliniind profesionalismul si seriozotatea jucatorului din acea perioada , cu ifosele si profesiovalutarismul jucatorilor de azi , care cu foarte putine exceptii par niste pigmei in fata JUATORILOR de atunci.

Banu Marius (1 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 15:26

Superb articol, extraordinar personaj...

Barbarossa (1 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 15:57

Foarte fain articol! Felicitari! Poate ar trebui sa isi ia notite alde geambasu si ioanitoaia care doar cu scandaluri se ocupa...

Mihai Balaescu (1 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 16:44

Aaaaaa .... deci de aceea nu s-a vazut in finala din 66. Dar ce finala a facut cu Benfica in C.C.R. !!!! 2 goluri .... Ce fotbalist ! Ce om !

comentario23 (1 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 19:26

Pentru cei pasionati de fenomen istoria pe care o putem doar imagina din povestirile altora e fascinanta. Multumim

Constantin (4 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 21:37

Un articol foarte frumos si emotionant chiar. Felicitari autorului, avem nevoie de asemenea articole nu de mizerii sub forma de (pseudo)stiri cu (pseudo)vedete!

Rapi (1 comentarii)  •  13 octombrie 2017, 7:46

In general nu va citesc. Acum am facut-o. Le Chapeau bas!

iuliu (1 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 11:54

Excelent comentariu . Lipseste totusi ceva . In 1968 , la 10 ani de la catastrofa de la Munchen , Manchester United castiga CCE , antrenata de Matt Busby si avand in componenta inca doi dintre supravietuitori , fundasul Bill Foulkes si Bobby Charlton . A fost o finala dramatica cu Benfica Lisabona , 1-1 dupa 90 minute ( in ultimele minute Eusebio putea castiga meciul , a scapat singur dar portarul englez Stepney a avut o interventie extraordinara ) si in prelungiri 4-1 pentru Manchester . Bobby a marcat 2 goluri in acel meci .