Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Ciocnirea titanilor: Barca – Coloma

Pe când echipa blaugrana în campionatul Andorrei?

Permalink to Ciocnirea titanilor: Barca – Coloma
joi, 5 octombrie 2017, 12:33

Balamucul catalan aduce vești bune pentru Barcelona. Scăpată de opresorul spaniol și nedreptul lui campionat, Barca va fi campioana Cataloniei pentru următorii cel puțin 400 de ani. Sigur, o dată la 128 de ani, Espanyol va reuși lovitura și va câștiga Cupa, după un meci în care Barcelona nu forțează. Și Girona va reuși, cam o dată pe secol, un egal muncit în meciuri în care Barcelona își protejază cei 11 internaționali și trimite în teren rudele lor.

Paradisul e la un pas. Doar Gerard Figueras, ministrul catalan al sporturilor, nu înțelege că istoria e gata să se aștearnă la picioarele Barcelonei. Figueras nu e un adevărat patriot catalan. Exact în clipa în care gloria și culorile Cataloniei cer mâna marelui club, Figueras visează la un mariaj în străini.

Ministrul catalan susține că Barcelona ar putea juca în Anglia sau în Franța. Problema scenariului Figueras e logica elementară. Afecțiunea e foarte răspândită printre militanții catalani și e, probabil, incurabilă. Adevărul nu ajută, dar merită adus în discuție măcar pentru a tăia amețeala celor ce văd, deja, etape de campionat cu Arsenal-Barcelona sau un duel pentru titlu PSG-Barcelona în Franța.

Sugestia lui Figueras pleacă de la următorul raționament: dacă Monaco joacă în Ligue 1, iar Swansea (sau, mai demult, Cardiff) joacă în Premier League, atunci și Barcelona poate juca într-un campionat străin. Sau, altfel spus, dacă, de pildă, dl Figueras își ia verişorii în spațiu, de ce nu v-ar lua și pe dumneavoastră, cetățeni români de pripas?

Naționalismul catalan nu servește bun-simț, dar merită amintit că Swansea e un clan galez, iar Țara Galilor e parte a Marii Britanii. Mai departe, Monaco e un principat-cont bancar agățat de Franța și nu un stat independent răsculat împotriva Parisului. Așadar, străinii din campionatele englez și francez nu sunt chiar străini. Asta nu înseamnă că planul Figueras nu are merite.

Aplicat corect, modelul propus de Figueras ar face din Barcelona un club mândru să participe la întrecerile de fotbal masculin din Andorra, principatul de proximitate etnică și lingvistică așezat pe granița Cataloniei. Și atunci vom vedea. Barca sau FC Santa Coloma? Să nu ne pripim: Coloma e, de 5 ani, campioană.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

criticul (1 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 13:12

Sau ar putea juca în Gibraltar,care este pământ englez sub aspectul jurisdicției,dar ca pământ(teritoriu)este spaniol.Acolo ar putea juca contra Manchester United,nu trebuie să meargă până-n Anglia.Ce ți-e și cu miniștrii ăștia ai sportului incompetenți,fie ei și din Catalunya! :) :) :)

daniel (12 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 14:31

e o vorba: un *** arunca un pietroi in balta si 10 savanti se chinuie sa scoata pietroiul din balta! nu credeam sa fie asa multi ,,votanti psd" pana si in catastrofia din jurul barcelonei!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (56 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 18:31

...da Catalunya va scapa de opresorul spaniol ...

mickael61 (1 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 18:35

viitorul stat Catalunya nu va fi,normal,membru U.E.,logic e ca Toti cetatenii din respectivul stat sa intre pe baza de pasapoarte in Spania,nu? deci si puyol...buuun,Barca e din Catalunya, sa-si faca propriul campionat,ca doar nimeni nu crede ca impartirea Spaniei e doar pentru politicieni si simpli cetateni,nu si pentru fotbalisti,eu asa gandesc.

Azazel (1 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 19:28

Dincolo de opinia privitoare la demersul catalanilor (unde e prea mult de discutat), autorul uita ca e vorba de Barcelona. Problematic nu va fi pt Barca, ci pentru restul echipelor din Catalunia. Barcelona va fi primita (chiar cu indoirea regulamentelor) in orice campionat vrea sa joace. Fiindca aduce o gramada de bani respectivului campionat. Indiferent ca vorbim de bani adusi din drepturi TV sau de vanzari de produse, infuzia de capital adusa acelui campionat va fi greu de refuzat.

Paul80 (2 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 8:51

Asa cum un bun ziarist se informeaza , FC Santa Coloma are doar 4 titluri consecutive in Andorra :) .Statistica asta ar trebui sa fie la fel pentru toti . O zi buna !

M. Dionis (1 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 9:29

In afara de niste ironii rasuflate si fara rost in contextul de fata, articolul propune o singura intrebare pertinenta: in eventualitatea secesiunii Cataloniei de Spania combinata cu un posibil refuz al continuarii activitatii acestui (mai mult decat un) club in Primera Liga, care ar fi alternativele serioase ramase pentru FC Barcelona?! Autorul este inclinat sa creada ca propunerile vehiculate ar fi fanteziste, uitand ca insusi Manuel Valls (fost premier al Frantei, el insusi provenit din randurile catalanilor cu pasaport francez din Pirineii Orientali) sugerase o solutie in acest sens. O posibila Catalonie independenta, vecina cu Franta si legata de aceasta prin istorie si traditie intr-o masura insemnata, ar putea foarte simplu sa ceara integrarea echipelor sale de top in campionatul din Hexagon. Si chiar daca prima divizie franceza s-ar dovedi inaccesibila, factorul mediatic legat de clubul de fotbal emblematic al Cataloniei ar trebui sa fie un argument forte de luat in consideratie pentru alte competitii divizionare europene care si-ar vedea astfel ridicat nivelul de interes al publicului precum si incasarile. Nu va trebui sa le plangem de mila. Insa mai e mult pana departe, deocamdata Catalonia este inca o regiune a statului spaniol iar FC Barcelona liderul la zi din La Primera.

sorin dobre (1 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 17:09

de prost gust articolul !

Comentează