Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Vis cu Roger F.

O explicaţie despre ce este cel mai bun jucător de tenis din istorie. Despre ce este, nu cine este!

Permalink to Vis cu Roger F.
joi, 20 iulie 2017, 9:30

Cine e Roger Federer? E răspunsul la întrebarea: ce e Roger Federer? Lăsând la o parte aplecarea vag dinastică spre monograme aurite, persoana lui Federer e o sumă de absențe și calități neutre: nici urmă de caracter național, nicio tulburare morală sau ezitare tehnică, niciun set pierdut la Wimbledon și nicio restrângere dictată de vârstă. Persoana lui Federer e inabordabilă pentru că e nedefinibilă. Mai mult: neinteresantă. Federer nu e cineva. E ceva. Ce? O literatură religioasă bogată în articole, eseuri și volume a stabilit de mult că Federer e: un artist, un zeu sau, cum scrie un autor de volum publicat acum o lună, „o statuie care a primit îngăduința să se miște”.

Problema acestor definiții e că vin de la scriitori și jurnaliști de sport. Iar enorma majoritate a jurnaliștilor de sport și a scriitorilor care se bagă în sport nu se pricep la sport. Mai exact, comentează emoții. Emoțiile lor și emoțiile unui public larg, pe baza unor trăiri care au legătură cu nenumărate lucruri, dar nu cu sportul. De imaginat: un mecanic auto care vă repară mașina plecând de la culoare și formă. Așadar, multe condeie îl descriu pe Federer plecând de la ce își închipuie sau decid că ar trebui să fie Federer. Cu excepția celor ce se pricep la tenis pentru că au jucat tenis la nivel înalt și se pot exprima verbal sau în scris. Lucru rar. În lipsa altor criterii și argumente, tot ce e de spus din afară e că Federe e ceva. Ceva care produce plăcere pentru că e armonios și curgător. Fără îmbinări și balamale problematice. Natural, dar inepuizabil, mereu deasupra, cu răspunsuri perfecte care micșorează întrebările, suveran și lămurit, dar fără vârstă.

De aici o bănuială sosită de dincolo de tenis, sport și actualitate: Federer e ceva care lasă în urmă mostre de nemurire. Mai exact, o senzație trecută prin sport, spre o certitudine de câteva seturi: există forme de viață victorioase, perfecte și veșnice din care eroarea, chinul, încercarea fără sorți de izbândă și nedreptatea au dispărut cu totul. Asta, firește, numai pentru cine a decis să uite, în vis, că tenisul e doar un joc.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Fane (17 comentarii)  •  20 iulie 2017, 9:52

Formidabil ati grait:"enorma majoritate a jurnalistilor de sport si a scriitorilor care se baga in sport,nu se pricep la sport".Eu,iubitor de sport,am constatat asta de mult. Perceptia mea este insa ca scriitorii sunt mult mai aproape de sportul in sine,decat "jurnalistii de sport can-can".

ciurescu petru (1 comentarii)  •  20 iulie 2017, 13:04

Afirmaţia că dacă n-ai jucat tenis,nu te pricepi,seamănă cu inepţia celor care susţin că dacă n-ai jucat fotbal,nu poţi fi mare antrenor,după cum dacă ai dat bine în minge,în epoca romantică,a mingicarilor ,eşti mare antrenor apriori.Cât despre Federer se vede şi din avion valoarea lui,iar ca bărbat,jos pălăria,două perechi de gemeni din două trageri. Câţi ca el?

dopingpepita (1 comentarii)  •  20 iulie 2017, 18:53

unul dintre putinii sportivi care nu va fi prins dopat niciodata indiferent ce substante ar folosi. Reprezinta interese financiare si comerciale mult prea mari care sa poata fi perturbate de vreun scandal, probabil asta e reteta, daca ajungi sa reprezinti pe cine trebuie poti cistiga ce vrei si la 40 ani, fara sa transpiri.

di livio (12 comentarii)  •  21 iulie 2017, 1:00

Io m-am plictisiiit da Federer si Nadal. E prea mult, sa vina altii. Federer ii ceva, intr-adevar. Ii robot

MarianP (1 comentarii)  •  21 iulie 2017, 16:16

Am avut onoarea sa il intalnesc, sa stau de vorba de cateva ori cu Roger Federer acum 10 ani la New York.Este un gentlemen desavarsit, ramai pur si simplu uluit de eleganta, modestia si bunul simt al acestui IMENS sportiv!

Anonim (61 comentarii)  •  21 iulie 2017, 17:20

Domnulr T Domnule TRU, iarasi va exersati stilul, mai ales latura nihilists, critics. DL. Cosasu v-a combatut bland in editorialul de astazi, ceea CE nu prea meritati. In opinia dvs doar fostul presedinte merits o admiratie neconditionata, nicidecum Hagi (va reamintesc criticize nejustificate dupa meciul cu Xamax), Aguero San Federer! Mimic nou sub spare, dar cat de nedrept. Nu va mai uitati LA tennis cand joaca, daca nu-I cineva (DVS sunteti?). La fel si vreo doi dintre cititorii DVS.! A.

Anonim (61 comentarii)  •  21 iulie 2017, 17:26

Scuze, scriu de pe o tableta si nu- s obisnuit....

vasco (3 comentarii)  •  22 iulie 2017, 7:37

Mai bine aveai un vis cu ***...dar cred ca tot cu base....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează