Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Stadionul pleacă, urna rămâne

Odată cu White Hart Lane mai moare un simbol al anglo-misticismului

Permalink to Stadionul pleacă, urna rămâne
joi, 18 mai 2017, 10:47

Duminică seară, Harry Kane a înscris ultimul gol pe White Hart Lane. Luni dimineață, muncitorii au început să sape gazonul, să demonteze scaunele și să atace stâlpii de susținere. White Hart Lane e demolat după 118 ani de fotbal și adorație Tottenham. Actul final a fost o nuntă și o înmormântare, în sinteză. Nimeni nu s-a plâns. Cu o excepție. Un abonat care a îndurat 10 ani, pe locul din spatele unui stâlp de susținere. La sfârșitul meciului final cu Man United, martirul a lipit de stâlp o notă: „Mulțumesc pentru amintirile invizibile!”.

În rest, Tottenham a jucat excelent, Man United a făcut figurație în drum spre finala de la Stockholm și tribunele au ținut-o într-un cântec. Într-un anume cântec. După meci a început parada foștilor: Ginola (cu mobilul în permanență la lucru), Ardilles, Hoddle, Sheringham etc. Toți înconjurați de corul care a repetat fără încetare: There is only one Paul Gascoigne! Gazza n-a venit. În fond, toată lumea știa că Gazza nu mai poate veni. Că nu mai iese, nu mai dă interviuri și se vede doar cu medicii. Gazza a fost învins de demonii dinăuntru și navigheză singur printre amintiri, ca o epavă scăpată din cimitirul marin. Apoi, câteva mii de oameni au intrat pe gazon. Au fluturat steaguri, au cântat, au dat mâna cu jucătorii și au luat amintiri: cîteva fire de gazon, o fotografie, un autograf. De luni, clubul a pus în vînzare scaunele demontate. 50 de lire bucata.

Nu se anticipează o cerere notabilă. Plasticul e plastic și n-are 118 ani. Peste un an și jumătate White Hart Lane va fi reconstruit, în variantă modernă, fără stâlpi de susținere, cu 63.000 de locuri și fără atmosferă. Fără intimitatea fioroasă a vechilor stadioane englezești care au făcut mereu legătura între teatru și arena cu gladiatori. Știm cum va fi. Arsenal, echipa dușman de peste drum, a trecut prin ceva identic. Highbury a fost demolat și Arsenal joacă pe Emirates. Mai mare, mai rece, mai al nimănui. Templele anglo-misticismului se duc. La sfîrșit, peste ultima sărbătoare de pe White Hart Lane s-a arcuit un curcubeu uriaș.  Tot ce va fi salvat din vechiul White Hart Lane e cenușa lui Bill Nicholson, omul cu care Tottenham a câștigat Cupa și Campionatul în 1961. Urna a fost pusă sub linia de mijloc acum 14 ani. Și va fi așezată, din nou, sub gazon, pe noul White Hart Lane.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Anonim (61 comentarii)  •  18 mai 2017, 14:40

In ciuda antipatiei pe care mi-o starniti (din cauza politicii), v-am citit in permanenta (pentru ca abordati multe teme relative la fotbalul din Albion) si am mai postat si cateva reactii. Pentru ca ma pricep la stadioane, nu ma pot abtine sa nu va contrazic; dincolo de nostalgiile pe care le starnesc vechile arene (mai ales cele pe gazonul carora s-au cucerit trofee importante), orice persoana inteligenta trebuie sa admita ca noile facilitati sportive nu sunt numai mai mari, ci si cu toate dotarile necesare - cu tribunele 100% (in Anglia se joaca doar pe astfel de stadioane) acoperite, cu acoperisuri retractabile (Wembley), fara pista (doar WHU evolueaza pe Stadionul Olimpic), loje incapatoare, parcari, restaurante, shop-uri, sali de conferinte etc, etc! White Hart Lane nici macar nu era tipic englezesc (cu tribune separate, adica), asa cum este, din pura prostie ,banuiesc, Britannia Stadium (prin acele colturi neinchise suiera vantul, dar asa le place nostalgicilor; daca nu ma insel, parca se incearca remedierea acestui compromis facut vechilor "sanctuare" ale fotbalului)! Inchei tot prin a ma lauda: am scris dup dvs. la o revista de fotbal, n-am atins notorietatea (si prosperitatea, desigur, pe care o datorati mai ales cardasiei politice) dvs., insa ma pricep cel putin cat dvs. (si nu numai) la fotbal! Daca pot sa fac, uneori, abstractie de raul provocat (nu numai mie, cu, indirect, intr-o perioada, tuturor bugetarilor), puteti sa va coborati pana la a raspunde unuia care se pricepe la capitolul "stadioane" mai mult decat cei care scriu despre fotbal in tara asta! A.

Anonim (61 comentarii)  •  18 mai 2017, 14:48

Inca ceva: noul sadion este de luni bune in executie, iar peste lunile mentionate de catre dvs. va fi finalizat, poate si mai repede! Daca va uitati pe unele fotografii de pe Internet, veti constata ca finalizarea noului stadion este conditionata de demolarea vechii arene! A.

durden (33 comentarii)  •  18 mai 2017, 15:46

De-aia m-am bucurat(cand majoritatea fanilor au fost drzamagiti) ca se renoveaza Aanfield si nu fac alt stadion. Desi problema nu e doar de constructie in sine. Acum doar cu tribuna 1 marita si cresterea de 'hospitality seats' tot se vede diferenta la atmosfera pe stadion :( dar inteleg ca FA ia in considerare modelul german cu locuri in picioare?

MZM (23 comentarii)  •  18 mai 2017, 16:23

E o placere sa va citesc articolele. Toata stima, domnule TRU! Tare chestia cu... martirul, stalpul si nota!

Anonim (61 comentarii)  •  19 mai 2017, 15:33

@ durden Aanfield?! Parerea mea despre Anfield Road - o struto-camila fara originalitate, doar cu un plus la capacitate!Pe aici scriu materiale si posteaza reactii doar cei care nu se pricep la stadioane? A.

durden (1 comentarii)  •  19 mai 2017, 17:33

@Anonim Realizezi ca a fost un typo nu? Incerc sa imi dau seama daca ai zis din rautate sau din prostie...

Anonim (61 comentarii)  •  20 mai 2017, 8:52

@ durden Cand afirm ceva, o fac in perfecta cunostinta de cauza! Anfield este urat, urat si cei mai multi dintre cei care scriu despre fotbal nu au opinii pertinente in legatura cu stadioanele! A respecta traditia nu inseamna sa construiesti noi stadioane cu tribune separate si sa maresti capacitatea celor existente fara o conceptie unitara! In fine, mi se pare ca sunteti prezumtios in legatura cu capacitatile mele, desi, cateodata, sunt rautacios... A.

Anonim (61 comentarii)  •  21 mai 2017, 19:28

@ durden Inteleg ca sunteti fan Liverpool; "cormoranii" s-au calificat la limita in Liga Campionilor, intr-un sezon in care n-au jucat in Europa (la fel ca Chelsea) si au iesit devreme din Cupa Angliei. Sper sa nu faca de ras fotbalul englez, cum s-a intamplat la ultima participare (cand au fost in grupa cu Ludogorets) si cum este cazul actualilor vicecampioni, care nu trateaza cu atentie cele doua competitii continentale! A.

Ion (1 comentarii)  •  22 mai 2017, 7:43

Pt Anonim: Dumneata crezi ca Pertinent eate opusul lui Impertinent ? Crede-ma, nici cu gandul nu gandesti ce inseamna...

Anonim (61 comentarii)  •  22 mai 2017, 19:10

@ Ion De unde si pana unde aceasta speculatie semantica? Am spus ceva despre "impertinenta"? M-am referit la faptul ca multi nu prea-si dau seama ce insemna un stadion care sa respecte normele in vigoare (locuri pe scaune, tribune acoperite) si criteriile estetico/functionale! Apropo: in multe meciuri se incalca o anumita prevedere regulamentara, si anume cea referitoare la locurile acoperite; potrivit acestui criteriu, n-ar trebui sa se desfasoare meciuri din fazele superioare ale unor competitii europene pe destule stadioane din Spania si Italia! Alt aspect: cei de la UEFA i-au obligat pe ieseni sa monteze scaune din plastic cu spatarul mai inalt pentru "dubla" cu Hajduk, in timp ce prin Belarus se juca o partida pe o arena cu tribune avand gradene din lemn! De asemenea, prin Belgia sunt destule stadioane care au scaune fara spatar! A.

Anonim (61 comentarii)  •  22 mai 2017, 19:13

@ Ion Cand va referiti la un termen in disputa, ar trebui sa folositi ghilimelele, nu majusculele! A.

di livio (12 comentarii)  •  23 mai 2017, 20:52

Ma TRU, io te simpatizez din cauza politicii si datorita fotbalului. Englez, neaparat.A fost, este si va fi cel mai tare campionat. Si sint liverpoolist.Din cauza lui Dalglish, Mc Dermott si Rush. Amu sint cam prea multi straini

Anonim (61 comentarii)  •  24 mai 2017, 18:56

@ di livio Confuzie intre "datorita" si "din cauza"; a doua vocabula are conotatie negativa! A.

Tibisor (16 comentarii)  •  27 mai 2017, 16:07

Pt. Anonim : ce ar fi daca ai prinde un pic de curaj si ti-ai scrie numele real ?? ... sau macar un nume care sa te aproprie de adevar ?

Anonim (61 comentarii)  •  27 mai 2017, 18:59

@ Tibisor Ce relevanta ar avea pentru dvs. (sau pentru altcineva) cunoasterea numelui meu? Nu sunt persoana publica, nu inteleg curiozitatea dvs.! A.

dan (2 comentarii)  •  28 mai 2017, 8:24

D-le anonim, depe parerea mea.....esti un ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan (2 comentarii)  •  28 mai 2017, 8:26

..care stai cu mama si cinci pisici

Anonim (61 comentarii)  •  29 mai 2017, 19:04

@ dan Cu ce v-am gresit, domnule? V-am dat vreo replica, v-am combatut, v-am jignit? In rest, tot ce presupuneti in legatura cu persoana mea este fals! A.

Comentează